Maleńkie krostki na powiekach. Jak sie ich pozbyć? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Maleńkie krostki na powiekach. Jak sie ich pozbyć?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Maleńkie krostki na powiekach. Jak sie ich pozbyć?

Witam Was Dziewczyny ! smile
Mam taki problem, iż od dłuższego czasu mam małe krostki na powiece (tylko jednej [przyponina to taka 'kaszke']) i nie wiem jak sie ich pozbyc sad Raz jest ich tylko kilka a po jakimś czasie cała powieka jest nimi zasypana sad Myślałam, że moze jestem uczulona na jakieś kosmetyki, więc zmieniałam ale to nic nie dało sad
Nie wiem czy powinnam iść do dermatologa, czy może do kosmetyczki.. Słyszałam kiedyś, że kosmetyczka usuwa je za pomocą igły.. ale nie wiem czy to prawda.

Prosze o pomoc sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Maleńkie krostki na powiekach. Jak sie ich pozbyć?

Hmmm kiedyś mój tato takie coś miał, ale oczywiście nic z tym nie robił. Pamiętam jak czasem mama mu po prostu to wyciskała, a że byłam wtedy mała (miałam jakieś 4 lata) i byłam niezmiernie ciekawa co to jest, to powiedzieli mi, że skleroza tongue

A tak na poważnie, to najpierw uderzyłabym do dermatologa. Albo kosmetyczki tylko jakieś naprawdę dobrej i doświadczonej. Bo dobrze by było dowiedzieć się co to jest i od czego wyskakuje, a nie tylko doraźnie wycisnąć i nie zapobiegać na przyszłość.

Wizyta u specjalisty na pewno wskazana smile

3

Może to jakieś uczulenie ? Ja miałam bardzo podobny problem, właśnie na powiece coś mi się a la krostki pojawiło i pomogło mi naświetlanie lampą Bioptron. Nawet widziałam gdzieś taki wątek u nas o tej lampie. Sama natomiast mogę potwierdzić - że mi bardzo pomogła.

4

a_normalna napisał/a:

Bo dobrze by było dowiedzieć się co to jest i od czego wyskakuje, a nie tylko doraźnie wycisnąć i nie zapobiegać na przyszłość.

Wizyta u specjalisty na pewno wskazana smile

nie radziłabym działań na własna rekę, tymbardziej wyciskania bo możesz sobie sama krzywdę wyrządzic (co może prowadzić nawet do utraty wzroku).

5

Te krostki na powiekach to mogą być maleńkie, niegroźne cysty które powstają dlatego, że stare, obumarłe komórki naskórka zostają uwięzione pod nowymi (bo na powiekach raczej nikt peelingu nie robi:P). Smarowanie maścią z witaminą A powinno pomóc wink

6

Ja mam niestety przykre doświadczenia. To są kaszaki (brzmi strasznie) i lekarka powiedziała, że to taki typ urody... Znajomemu zrobiło się to w kąciku oka i ciągle rosło. Skończyło sie na wycinaniu, żeby usunąć torebkę w której płyn się zbierał. Ja na Twoim miejscu poszłabym z tym do lekarza, który profesjonalnie to usunie.

7

Pewnie to głupie, ale moja babcia pocierała te krostki złotą obroczką (mówiła, że złoto na to działa). Nie pamiętam, czy znikało, ale taki miała patent.

8

Pocieranie złotem jest dobre na jęczmień na oku (wpisać w wujka googla i wyskoczą zdjęcia jak to wygląda). Raz mi wyskoczyło i autentycznie obrączka siostry pomogła. Zaraz zeszło.

9

Na jęczmień ja miałam jeszcze głupszą metodę tongue I nie wiem, jakim cudem to działało tongue Jak byłam mała, ciotka kazał wbić igłę w bluzkę na wysokości serca.... Nie pamiętam, żebym czymś smarowała, pocierała, ale następnego dnia się obudziłam bez jęczmienia tongue Nie wierze w tę metodę, ale faktycznie zniknęło tongue

10 Ostatnio edytowany przez oliwka (2010-03-11 09:56:22)

Te maleńkie krostki o których piszesz to prosaki.Są to krostki białe wielkości ziarenka maku.Najczęściej występuje na twarzy (policzki, czoło, powieki). Ja też od czasu do czasu borykam się z tym i moja kosmetyczka powiedziała,że to jest taki urok cery suchej.Przy cerze tłustej powstaje trądzik przy suchej prosaki. Powinnaś wybrać się do gabinetu kosmetycznego na zabieg oczyszczający.Kosmetyczka usunie Ci to przez delikatne nakłucie igiełką. Igiełka musi być jednorazowa (nie zgadzaj się na żadne inne igły - tylko jednorazówki!).  Następnie po usunięciu  prosaków powinna zdezynfekować  Ci nakłute igiełką miejsca i powinna położyć preparat o działaniu przeciwzapalnym, łagodzącym zaczerwienienia.

Podobnie do prosaków wyglądają kaszaki. Występują one w postaci pojedynczych lub mnogich, okrągłych, twardych punktów o wielkość od ziarna grochu do gołębiego jaja. Kaszaki są pokryte skórą i nie wykazują cech zapalnych, na szczycie kaszaka może być widoczny rogowy czop. Kaszaki umiejscawiają się na owłosionej skórze głowy, na twarzy, na karku, za uszami, na tułowiu i w okolicach narządów płciowych. Leczenie powinien przeprowadzić chirurg.

11

Hejka! Ja mam na powiekach i pod oczami grudki , mój tato tez ma , jedni mówią że to gradówki , inni że złogi cholesterolowe ,  ja nie mam podwyższonego cholesterolu ,a mój tato ma , więc u niego to możliwe , ale u mnie nie za bardzo . Słyszałam że można usunąć je laserowo , ale że po jakimś czasie znów się pojawiają , więc chyba nie ma sensu taki zabieg.

12

Ja jak byłam mała miałam pod oczkiem takiego białego 'kaszaka' i mama mi go przebila igłą i wycisnęła.

Ale jeśli masz ich więcej to polecam wizytę u dermatologa.

13

Te opisane przez Ciebie krostki na powiekach to prawdopodobnie prosaki. Wystarczy je ponakłuwać igiełką i opróżnić.

14

Ja też mam taki problem z tymi pęczkami w oczach. Ale u mnie to usuwa lekarz okulista raz w miesiącu. Osobiście nie mam pojęcia z czego to się bierze. Zrobiłam też badanie na posiew krwi a bakterie tlenowe i bez tlenowe. Niby wynik wyszedł pozytywny ale samej bakteri pozbyłam się pół roku temu. A przykry zabieg pozostał. Może wiecie jak z tym walczyć. Pomóżcie.   Robiłam wszystkie badania wątroby , wszystkie badania z krwią . Gospodarkę tłuszczową i nic. Mam tylko trójglicerydy podniesione. Ale wszyscy twierdzo że to nie jest przyczyną. Jak jest wśród was lekarz to proszę o pomoc.

15

Hej, mam pytanie dotyczące jęczmienia na powiece. Czy można go nagrzewać lampą bioptron? Pozdrawiam.

16

wznawiam temat o 'prosakach/kaszakach'..
jakis czas temu pojawiło mi sie kilka takich ale były mało widoczne więc nie ruszałam ale troche poczytałam..
moja mama też takie miała jak była młodsza i właśnie tak jak ktoś tutaj wyżej opisywał przebijała sobie to igłą i wyciskała i takim sposobem nabawiła się jakiegoś świństwa na policzku i miała później dużo większy problem..

ale wracając do mnie...teraz niestety pojawiło i sie ich więcej, pod oczami..w miejscu gdzie ta skóra jest taka cienka..ja na pewno nie ruszę ich żadną igłą ale czytałam kiedyś że dobra na coś takiego jes maść szałwiowa - ktoś może jej używał do likwidowania tego świństwa?? neutral

17

Kiedyś w jakimś angielskim programie typu "jak wyglądać 10 lat młodziej w 10 dni" dermatolog mówił, że takie grudki pod oczami tworzą się od nieprawidłowej pracy wątroby. Nie wolno tego przebijać i wyciskać. Oni usuwali to chyba laserem.

Mi też się czasem robią takie małe przeźroczyste grudki na wewnętrznej stronie powiek. Te z dolnej powieki zazwyczaj same pękają podczas malowania kredką. Na górnej powiece nie ruszam bo później oko swędzi, a one i tak znikają samoistnie.
Niektórym ludziom na powiekach robią się pęcherzyki takie jakby ze skóry. Usuwa się je chirurgicznie. Niestety zabieg trzeba powtarzać bo odrastają.

Co do lampy Bioptron to myślę, że można nią naświetlać wszystko, tylko trzeba to robić regularnie. Jest bardzo droga ale w niektórych gabinetach kosmetycznych również można z niej skorzystać. Mi Bioptron pomógł m.in. na wrastające paznokcie u stóp i ropiejące dziurki w uszach. Światło lampy aktywuje komórki do regeneracji co przyspiesza gojenie ran (np. otarć od butów). Szybko likwiduje opryszczkę. Przyspiesza leczenie trądziku jeśli jest naświetlany systematycznie (sama sprawdziłam). Naświetlam nią nawet łapki mojego psa gdy się skaleczy.

18

musisz się udać do dermatologa on poda ci dokładnie co to jest. Też miałam takie chrosty  i powiedziano mi że to małe drożdżaki iż one mogą występować na całym ciele i jeżeli tak jest to trzeba częściej robić peeling ciała tylko problem jest taki że na powiekach peelingu się nie robi. Więc trzeba poczekać i samo zniknie tylko nie wolno pocierać i przekłuwać bo będzie ich więcej.  taka opinie ja dostałam ale każdy może mieć coś innego więc musisz się sama wybrać.

19

Mam w okolicy oka 3 kaszaki i jak tego cholerstwa się pozbyć ?
Kosmetyczka woła za to 80 zł, mamuśka chce mi to przekłuć igłą a faramaceutka zaleciła peeling.
Kogo słuchać?:)

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Maleńkie krostki na powiekach. Jak sie ich pozbyć?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024