Nazwisko - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Nazwisko

Witam, proszę o odpowiedz.
Mam córkę ktora ma 5 lat, nosi moje nazwisko. za dwa miesiące biorę ślub. Ojciec dziecka przez 5 lat sie nie odzywal w sprawie zmiany nazwiska, teraz nagle mu sie przypomnialo ze córka ma mieć dwu czlonowe naziwsko, czyli moje i jego. Chce składać sprawę w sądzie, czy ma szanse aby córka miala jego nazwisko jalo drugie?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-06-25 01:53:19)

Odp: Nazwisko

[nieregulaminowy link - usunięte przez moderację]

A jak z prawami rodzicielskimi. Generalnie proponuję udać się do najbliższego USC.

3 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-06-25 01:54:11)

Nie ograniczałam mu praw rodzicielskich, choć kiedyś nad tym myślałam. Łozy na córkę, odwiedza rzadko, wiecej jego rodzice.
Do USC, po co? Jestem ciemna w tych sprawach..

------------
No właśnie. Wyczytałam z tego artykułu, ze moze złożyć taki wniosek gdy wszyscy będziemy chciali nosić jedno nazwisko po moim przyszłym mężu. Ale w ogole tego nie chce. Chce aby córka miala moje nazwisko

Jeżeli rodzice pozostają w sporze co do zmiany nazwiska dziecka, wówczas na ich wniosek decyzję w powyższym zakresie podejmuje sąd opiekuńczy. Jeżeli natomiast ojciec dziecka nie uznał go wcześniej, a zrobiłby to teraz, wówczas o nazwisku uznanego dziecka decydują zgodne oświadczenia obojga rodziców.
W przypadku, gdy rodzice nie mogą dojść do porozumienia, dziecko otrzymuje nazwisko dwuczłonowe (pierwszym członem jest nazwisko matki, a drugim ojca). Jeżeli dziecko miałoby powyżej 13 lat, do zmiany jego nazwiska potrzebna byłaby jego zgoda.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024