Czesc kobietki,
pracuje w miedzynarodowej korporacji (IT) i tam poznalam mezczyzne, ktory jest albanczykiem. Ja mam 24 lata, a on 32 i jest moim przelozonym. Bardzo mi imponuje jego dojrzalosc. Poza tym jest bardzo przystojny i zawsze elegancki. On tez jest we mnie zauroczony i twierdzi, ze mnie kocha. Problem w tym, ze za 6 miesiecy zostanie szefem duzego dzialu naszej firmy w Holandii. Obiecuje mi, ze zabierze mnie ze soba, ale to wydaje sie byc dosyc skomplikowane, chociaz jest bardzo romantyczne. Jestesmy razem od 2 miesiecy, Co sadzicie?
Bądź bardzo ostrożna...
Albańczycy mają okropną reputację - podobno są gorsi, bardziej "zacofani" i brutalni od różnego rodzaju Arabów, Turków, itd.
Nie patrz się na to, że teraz się uśmiecha i jest super miły - ludzie z jego kręgu kulturowego zawsze są tacy przed ślubem. A potem często romantyczna przygoda kończy się i zaczyna się upokarzanie, przemoc, a gdy kobieta wreszcie odejdzie, to czasami "zabójstwo honorowe".
Jeżeli pracuje w IT, to może jest nowoczesny, inny - ale bierz pod uwagę to, że jeżeli nie jest, to możesz się wpakować w kłopoty, które dosłownie zniszczą Ci życie.
Pierwsza sprawa: patrz wyżej.
A druga sprawa: romans z szefem- to rzadko kiedy dobrze się kończy.
Idealny, ale wolny. Pytanie czemu?
Troll dnia, 2 mies razem, 6mies zauroczony i mowi ze kocha- dobre, ale ok odpisze. Tyle teraz sie slyszy wszedzie o ich wyskokach,ktos na prawde moze myslec ze cos moze byc z tego?Lepiej unikac. U nas w polsce lepsze szanse.
Bądź bardzo ostrożna...
Albańczycy mają okropną reputację - podobno są gorsi, bardziej "zacofani" i brutalni od różnego rodzaju Arabów, Turków, itd.
Tak, tak, a Polacy to pijacy i złodzieje.
Kredeka94, dlaczego zamiast cieszyć się tym, co jest teraz, to już się martwisz tym, co będzie za pół roku?
Taaa, może i jest tym jednym Albańczykiem na milion, na którego kultura jego kraju nie miała żadnego wpływu. W Albanii wciąż praktykowane jest prawo zwyczajowe Kanun, które pozwala na przemoc wobec kobiet i zabójstwa honorowe. Wg raportów Amnesty International Albania to jedno z najgorszych miejsc dla kobiet w Europie.
Ale możemy też za radą MagdaLena1111 odrzucić wiedzę etnograficzną i raporty międzynarodowych organizacji, bo przecież jesteśmy nowocześni i nie kierujemy się stereotypami.
8 2019-01-07 20:27:40 Ostatnio edytowany przez WysokaAnna (2019-01-07 20:29:09)
WysokaAnna napisał/a:Bądź bardzo ostrożna...
Wiele kobiet zniszczyło sobie życie przez "drobne" różnice kulturowe.
W przypadku Polaków Polka zna realia, zna kulturę i zwyczaje, jest w stanie lepiej czy gorzej ocenić, z kim ma do czynienia.
W przypadku ludzi z kultury muzułmańskiej, Polki nie rozumieją, że tam normalną rzeczą jest skrajne "cukrowanie" przed ślubem, a potem zupełnie inne zachowanie po ślubie. A Albańczycy są jeszcze bardziej "zacofani" i brutalni od innych muzułmanów.
Czy bawiąc się w polityczną poprawność, bierzesz pod uwagę to, że pośrednio skutkuje ona potem dramatami i przemocą względem nieostrożnych kobiet?
WysokaAnna napisał/a:Bądź bardzo ostrożna...
Kredeka94, dlaczego zamiast cieszyć się tym, co jest teraz, to już się martwisz tym, co będzie za pół roku?
Wolałabym nie zostac z reka w nocniku. Tez slyszalam te opinie o albanczykach. Natomiast nie chce ulegac rasistowskim stereotypom. Przepraszam, ale musze cos zrobic, wiec mnie nie bedzie. Chetnie sie dowiem, co inni maja do powiedzenia.
10 2019-01-07 20:46:55 Ostatnio edytowany przez ulle (2019-01-07 20:47:41)
Magdalena1111, z ust mi to wyjelas. Dokładnie to samo miałam napisać. Strasznie wyrywna jest ta od Albanczyka, tak jak ta studentka, która w 2020 będzie brała ślub i już teraz martwi się czy to ma sens.
Przecież to kolejny troll? Ludzie..
Wątek jest kolejną prowokacją trolla ania9406, która wróciła w nowym wcieleniu. Ze względu na konieczność pożegnania się z nią - temat zostaje zamknięty.
IsaBella77