Cześć dziewczyny i chłopaki,
przytrafiło się komuś z Was coś takiego jak zmęczeniowe złamanie kości - dokładnie w kostce. Jeśli tak, jakie macie związane z tym doświadczenia - metody i długość rehabilitacji oraz czas pełnego powrotu do zdrowia? Jestem osobą bardzo aktywną fizycznie i ogarnia mnie przerażenie na myśl długotrwałego siedzenia 'na tyłku'...
Z reguły do sprawności wraca się po 3-5 miesiącach. Należałoby się przyjrzeć czy wykonujesz odpowiednio rozgrzewki przed wysiłkiem fizycznym, oraz czy nie masz niedoborowej diety. Polecam rozwagę.
A czym jest dokładnie zmęczeniowe złamanie kości? Można temu zapobiec? Jakoś trzeba specjalnie dbać o te miejsca?
Nie wiedziałam nawet że tak można
Moja siostra miała w stopie, ale na temat leczenia nic nie wiem. Obie mamy płaskostopie i wydaje mi się, że u mnie było też blisko, bo zdarzało mi się że miałam taki ból ostry w stopie, że wręcz byłam przekonana, że złamała mi się/ pękła jakaś kość w śródstopiu. Rentgen, który zrobiłam na własną rękę tego nie potwierdził. Ortopeda zalecił specjalne wkładki do butów i rezygnację z biegania :-) Teraz chodzę już wyłącznie w butach z amortyzującą podeszwą i wkładką oraz robię masaże stóp rozluźniające mięśnie.
Natomiast u Ciebie to inna kość i inny problem. Niestety nie pomogę, nie znam tego problemu.