12 latka problemy z nauką - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » 12 latka problemy z nauką

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: 12 latka problemy z nauką

Dzień dobry, zapisałam się tutaj z innego powodu, jednak zapytam od razu  córkę mjej siostry.
Dziewczyna ma 12 lat, jest leworęczna. Ma ogromne kłopoty z matmą. Miałam okazję pilnować jej przy nauce zdalnej i nie jest łatwo.
Ma korki i nauczycielka powiedziała, ze cudów nie będzie.
Żal mi tego dziecka. Jest zagrożona z tego przedmiotu.
Nie wiem, jak pomóc siostrze.
Dziewczynka jest leworęczna, słabo czyta, pisze, może to jakiś defekt? Już sama nie wiem. Z innych przedmiotów ok. Tylko ta matma. Nie myśli, zapominr, uczy się moim zdaniem za dużo. Wcześniej siedziała z nią siostra, i to byl błąd chyba. Bo tylko nerwy byly.
Jak zachęcić dxiecko do nauki, jak przekonać go, do poswieceni uwagi. Może ktoś coś polecić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: 12 latka problemy z nauką

Jak słabo czyta, to pewnie i późno mówiła, więc pomoc powinna mieć wcześniej
Co do matematyki, to trzeba rozumieć, więc bez logicznego myślenia, matematyki nie da się nauczyć.

Warto sprawdzić poziom rozwoju dziecka w poradni psychologiczno pedagogicznej.
Może dotyka ją dysleksja, trzeba to sprawdzić.

3

Po co ją cisnąć z czegoś do czego nie jest stworzona, niech leci z tego na minimum, a koncentrować się na tym w czym jest dobra. Z jakich innych przedmiotów jest ok, skoro słabo według was pisze i czyta?

4

- Spróbować z różnymi korepetytorami, zobaczyć, czy ktoryś może ją zainteresuje, złapie z nim lepszy kontakt
- Chwalić za małe sukcesy i zredukować oczekiwania
- Jeśli nie lubi i nie jest to jej mocna strona, to niech zalicza na minimum i skupi się na szukaniu tego co lubi i w czym może być dobra. Nauka takiej rzeczy będzie o wiele bardziej efektywna i przydatna w przyszlości

5 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2021-12-12 20:49:08)

* dubel

6 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2021-12-12 20:48:33)

Miałam tak z młodszą, przez matmę córka zaczynała się zniechęcać do nauki w ogóle i wszyscy się martwiliśmy, jak to dalej będzie.
Każdy z nas pomagał, na ile potrafił, ale to szło jak po grudzie. Nie słuchała nikogo, doprowadzała nas i siebie do płaczu...
Jakoś tak równolegle zaczęła czytać książki. Coraz więcej książek. Nie żałowaliśmy jej na nowości, miała wszystkie serie, modne było wtedy fantasy. Czytanie, a potem pisanie ją pochłonęły.  Pojawiły się same 6-ki z polskiego, wypracowania pisała z rękawa. No ale matmę też trzeba było zaliczać, więc poszukaliśmy kogoś do korków. Niewiele starsza dziewczyna, potem chłopak mieszkający po sąsiedzku. Korki, a potem prywatna szkoła nastawiona na rozwijanie talentów to był strzał w 10 - ke. Uczyła się tylko tego, co ją pasjonuje, a reszty byle zdać. Nie cisnęłam na ŻADNE dodatkowe zajęcia. Nawet językowe, czy sportowe, nic, a teraz studiuje po agielsku. Wszystko nadrobiła sama, jak już ogarnęła minium z matmy i uwierzyła w siebie.

Reasumując - polecam korepetycje prowadzone przez starszego od niej ucznia. Będzie niedrogo i materiał robiony wg obecnych metod. Ja byłam zwolniona z matury, a od młodej słyszałam, że zadanie robię źle, albo że pani mówiła inaczej big_smile
Polecam też rozwijać to, do czego dziecko ma predyspozycje. Sport, plastyka, języki obce, każdy ma jakiś talent. I na nim skupić.
Leworęczność nie ma tu nic do rzeczy.

7 Ostatnio edytowany przez cześka8 (2021-12-12 22:11:03)

Okulary nosi - ze wzrokiem wszystko ok??
Moja corka ma slaby wzrok, ale dobrze sobie radzila w szkole - do czasu... pozniej jak problemy narastaly skierowali wlasnie na dysleksje - 2lata ppp diagnozowal czy ma, bo wyniki byly niemiarodajne, pomijam ze dziecko od przedszkola pod opieka ppp.... my tez nie zauwazylismy ze w okularach niedowidzi, "oszukala" wszystkich - najgorzej ciagnie z matmy... takze jesli mloda nie ma okularow moze ma cos niezdiagnozowane, jesli ma moze jednak korekcja jest niepelna.. Dziecko nie wie czy gorzej widzi, bo zawsze tak widzi...

8

Leworęczność nie ma nic do rzeczy.
po pierwsze zmienić korepetytorkę na zdolnego pedagoga. wiekszość nauczycieli matematykli ma wiedzę- ale zdolności pedagogicznych zero- tak jak być może Ty, mimo dobrych chęci.

9

Czasami warto nawet zmienić klasę albo i szkołę. Popytać innych rodziców, jak sobie dzieci radzą pod opieką obecnego.
Ja żałuję bardzo, że tego nie zrobiliśmy. Klasy się co prawda zmienić nie dało, bo co chwilę ktoś z niej uciekał i dyrekcja postawiła szlaban, ale trzeba było odważyć się i zmienić placówkę.

10

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

11

Mam nadzieję, że to dziecko się uspokoi. Jest bardzo zestresowana. To po pierwsze. Mam nadzieję, że nawet w przypadku jedynki na semestr, jest czas, by zaległości poprawić do końca roku.
Rzeczywiście zmiana korepetytora, proba z jednym, drugim. I ten wzrok również trzeba zbadać.
Dziewczynka jest sportowa, niestety nie ma możliwości chodzić do szkoły sportowej, tak twierdzi moja siostra, a szkoda, bo może w innej szkole nie byłoby tak wysokiego poziomu.
Angielski jest u niej na dobrym poziomie dopóki mówi, gramatyka leży, jednak w fieku 12 lat jest czas by to nadrobić.

12

Jeśli 12-latka best bardzo zestresowana to sama "sie nie uspokoi". Potrzebuje pomocy. Trzeba potraktować to poważnie, kiedy jeszcze może nauczyć sie i mieć na przyszłość w rękawie metody na radzenie sobie ze stresem, którego w naszym świecie jest coraz więcej i mniej nie będzie. Czy przy stresie, który - przedłużający się - powoduje spostoszenie w organizmie, może prowadzić do niezdrowych sposobów radzenia sobie z napięciem  (prosta droga do używek, samookaleczeń, zaburzeń nastroju, nadmiernego korzystania z telefonu, gier, seriali i wiele innych), jest czymś, co ogranicza jej zdolność do koncentracji i nauki, niszczy radość z życia - ważne jest żeby ona się nauczyła tych funkcji czy jednak żeby ktoś jej pomógł rozumieć stres i go opanować?

Przerażające jest to, że lepsza ocena z matematyki przysłania zdrowie psychiczne.

13

Gabizgoda napisał/a:

Mam nadzieję, że to dziecko się uspokoi. Jest bardzo zestresowana. To po pierwsze. Mam nadzieję, że nawet w przypadku jedynki na semestr, jest czas, by zaległości poprawić do końca roku.
Rzeczywiście zmiana korepetytora, proba z jednym, drugim. I ten wzrok również trzeba zbadać.
Dziewczynka jest sportowa, niestety nie ma możliwości chodzić do szkoły sportowej, tak twierdzi moja siostra, a szkoda, bo może w innej szkole nie byłoby tak wysokiego poziomu.
Angielski jest u niej na dobrym poziomie dopóki mówi, gramatyka leży, jednak w fieku 12 lat jest czas by to nadrobić.

Bo to jest niestety takie błędne koło. Dziecko ma zaległości, nie rozumie materiału na bieżąco, a na sprawdzianach stresuje się, że znów coś nie wyjdzie, przez co robi masę błędów i gubi się w zadaniach. Tak było z moją, w domu ćwiczenia szły super, na sprawdzianach klapa. Powoli szło ku lepszemu. Na świadectwie było dwa i ok, byle zdać do następnej klasy, a potem oby zdać maturę, na studia liczyły się jej ulubione przedmioty.

Szkoda, że mała nie może być w szkole sportowej, skoro ma ku temu talenty.
No i warto by było sprawdzić w poradni, czy to nie dyskalkulia.

14

Właśnie też się nad tą dyskalkulia zastanawialam. Bo to, co dla nas jest oczywiśte, dla tych ludzi to jest kosmos.
Niestety nie poprawila sprawdzianu, kolejna pala i zagrozenie na semestr. Dziś jadę z nimi w pewne miejsce, dziewczynka z nami w aucie i sprobuje policzyć z nią prędkość auta na podstawie liczenia słupków i sekundnika. Zobaczę wtedy moze bliżej na czym polega problem.
Choc tak mi się wydaje, że ona nie rozumie podstaw. Schematy zadań zna, jednak może moja siostra nie tlumaczy jej tego od początku.
Ten problem pojawial się od poczatku, korepetycje ona powinna miec juz dawno temu.
Moja siostra się chyba wstydzi tej sytuacji. Im jest dalej to jest coraz bardziej zdenerwowana. Powiedziałam jej o Waszych spostrzezeniach.
Chyba będzie ten dodatkowy korepetytor.

15

Dziecko jest niepewne swojej wartosci, kiedyś na pytanie, w szkole, było zadanie, jaki masz talent i jak możesz pomoc innym w związku z tym, stwierdzila, ze nie ma żadnego talentu. A ona naprawdę jest sportowa. Bardzo swietnie plywa, trenuje sztuki walki, teraz zacznie trenować boks, ale ciężko jej to bylo wytłumaczyć.

16

A ma jakieś zawody sportowe? Uznanie w postaci medalu dodałoby jej skrzydeł.

U mojej było to samo. Rozpłakała się kiedyś, "że nie ma żadnych talentów". Oj, bardzo to sobie wzięłam do serca! Pamiętam.jakby to było dziś, a teraz ma najwyższe stypendium naukowe smile

Przykro mi, że małej nie poszło na sprawdzianie. U mojej dziewczyna od korków była tylko kilka lat starsza, młoda się przy niej nie krępowała i lubiła te wspólne lekcje. Na początku też chyba nie zaliczyła, potem było coraz lepiej.

Warto też zadbać o pamięć, dieta powinna być bogata w omega3, lecytynę, orzechy. Ograniczyć cukier, czarnej herbaty nie dawać na wieczór, bo pobudza.

I bardzo ważne, aby dziewczynka wiedziała, że nawet w przypadku poprawki świat się nie zawali. Że to nie będzie dramat. Że zawsze się znajdzie jakieś rozwiązanie. Że ma w was wsparcie.

17

Witam, może nie będzie tak źle. To nie była jedynka, tylko mierna. Źle zrozumialam siostrę. Rozmawiałam z nią chwilkę, wygląda na to, że to rozumie, jednrk muszę stwierdzić, że sposób trójkąta, jaki stosuje się przy przekształcaniu wzoru na prędkość był dla mnie tak zawiły, że potrzebowałam chwili, by to ogarnąć. I mój wniosek jest taki, ja rozumiem, że ta szkoła dobrze nie uczy. Nie chcę się wymądrzać, jednak czy naprawdę nie można dzieciom wytłumaczyć tego w inny sposób? Jak można zabierać się za zadania tekstowe, jeśli tak naprawdę nie rozumie się, czym jest prędkość (np.) z definicji? Pamiętam, że ja to miałam zupelnie inaczej tłumaczone.

18

Powiedzialam jej, że praca, praca i praca może ją uratować, zeby się nie podawała, bo jest mądra i da sobie radę.
Siostra ma wizytę w poradni za parę dni, chcą jej wydłużyć czas potrzebny na odpowiedzi na sprawdzianie, tylko nie wiem czy w jej przypadku to ma sens, bo ona za szybko wszystko robi, nie myśli, pisze szybko i nie sprawdza potem błędów. Nie ma tego, co ja mam np., że wszystko sprawdzalam kilka razy,zanim oddalam kartkę.

19

Udało się. Jest mierna na semestr. Mam nadzieję, myślę, że teraz bedzie juz tylko lepiej. Drugi korepetytor też będzie. Po prostu mniej nerwów w tym wszystkim chyba trzeba bylo, wiecej spokoju. Trzeba stopniowo nadrabiać te zaległości pod jakimś mądrzejszym okiem. Uczuć się mniej, ale skuteczniej.
Życzenia Świąteczne dla Wszystkich.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » 12 latka problemy z nauką

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024