Propozycje pracy dodatkowe, sprzątanie? Co robicie po godzinach? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Propozycje pracy dodatkowe, sprzątanie? Co robicie po godzinach? - Netkobiety.pl

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Propozycje pracy dodatkowe, sprzątanie? Co robicie po godzinach?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: Propozycje pracy dodatkowe, sprzątanie? Co robicie po godzinach?

Witam,
takie pytanie, jakie znacie ciekawe opcje na pracę dodatkową obecnie? Wiem że sporo osób np sprząta ale czy tego bardziej nie wykorzstują obywatele z Ukrainy?
Robi tak ktoś? że powrót z pracy 15-16 i inna praca? Chodzi mi o pomysły, może coś zdalnego itd.

Swego czasu pracowałem na wyborach ale to jednorazowe bo przecież wybory są raz kiedys i tyle.

Możecie podać ciekawe opcje dla pracy dodatkowej?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Propozycje pracy dodatkowe, sprzątanie? Co robicie po godzinach?
Alexandr09 napisał/a:

Witam,
takie pytanie, jakie znacie ciekawe opcje na pracę dodatkową obecnie? Wiem że sporo osób np sprząta ale czy tego bardziej nie wykorzstują obywatele z Ukrainy?
Robi tak ktoś? że powrót z pracy 15-16 i inna praca? Chodzi mi o pomysły, może coś zdalnego itd.

Swego czasu pracowałem na wyborach ale to jednorazowe bo przecież wybory są raz kiedys i tyle.

Znajduję taką pracę na etat, która finansowo jest dobra i nie muszę dorabiać dodatkowo.

3

Ok czyli masz tyle kasy że niepotrzebujesz dodatkowych pieniędzy tak?
Dostajesz wynagrodzenie netto na takim poziomie że na wszystko dosłownie Ci starcza, nawet nieplanowane rzeczy np naprawa auta za 2 tys, albo nie wiem... kupno nowej pralki i jeszcze Ci zostaje??

Tylko wiesz w moim przypadku to by to musiałobyć z 5500 netto żeby było o czym rozmawiać, to zdaje się że to powyżej średniej w moich stronach.

Generalnie no widać po wyborach, jakiś korepetycjach, zajęciach indywidualnych z języków że jednak sporo osób chce sobie dorobić.

4 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2022-11-13 23:53:34)

Alexandr09 napisał/a:

Ok czyli masz tyle kasy że niepotrzebujesz dodatkowych pieniędzy tak?
Dostajesz wynagrodzenie netto na takim poziomie że na wszystko dosłownie Ci starcza, nawet nieplanowane rzeczy np naprawa auta za 2 tys, albo nie wiem... kupno nowej pralki i jeszcze Ci zostaje??

Tylko wiesz w moim przypadku to by to musiałobyć z 5500 netto żeby było o czym rozmawiać, to zdaje się że to powyżej średniej w moich stronach.

Generalnie no widać po wyborach, jakiś korepetycjach, zajęciach indywidualnych z języków że jednak sporo osób chce sobie dorobić.

Tak, dokładnie tak.
Albo podwyższam zarobki albo obniżam standard życia. Tyranie w dodatkowej pracy na dłuższą metę tylko rozwala psychikę.

Jeżeli w Twoich stronach nie ma szans na wyższe zarobki, to zawsze te strony można zmienić na takie, gdzie jest to osiągalne.

Korepetycjami to na studiach się dorabia tongue mnie żal czasu po pracy. Wolę odpocząć.

PS. Właśnie szukam dobrego oczyszczacza powietrza i odkurzacza pionowego big_smile tak że przy racjonalnym planowaniu starcza na wszystko.

5

No masz rację, ale obniżanie standardu życia też trochę niszczy psychikę, tu nie chodzi o to żeby żyć jak celebryci czy piłkarze, ale żeby nie bawić się w ograniczenia nadmierne przy takich klasycznych sprawach typu chcesz gdzieś wyskoczyć na Wielkanoc, Święta, Sylwester to liczysz każdą złotówkę, albo wybór taniego hotelu itd.
Nie idzisz do dobrej restauracji bo drogo etc.

Co do korków to znam 30paro letnią anglistkę, na co dzień praca w szkole, a po godzinach lekcje, może nie korki klasyczne ale nauka języka.

Czyli wg Ciebie nie ma to sensu? ja bardziej może o weekendach myślałem a niekoniecznie żeby wrócić z jednej roboty w tygodniu zjeść obiad i lecieć do drugiej dalej.

6

Alexandr09 napisał/a:

No masz rację, ale obniżanie standardu życia też trochę niszczy psychikę, tu nie chodzi o to żeby żyć jak celebryci czy piłkarze, ale żeby nie bawić się w ograniczenia nadmierne przy takich klasycznych sprawach typu chcesz gdzieś wyskoczyć na Wielkanoc, Święta, Sylwester to liczysz każdą złotówkę, albo wybór taniego hotelu itd.
Nie idzisz do dobrej restauracji bo drogo etc.

Co do korków to znam 30paro letnią anglistkę, na co dzień praca w szkole, a po godzinach lekcje, może nie korki klasyczne ale nauka języka.

Czyli wg Ciebie nie ma to sensu? ja bardziej może o weekendach myślałem a niekoniecznie żeby wrócić z jednej roboty w tygodniu zjeść obiad i lecieć do drugiej dalej.

Moim zdaniem to się idzie zajechać, ale każdy orze jak może. Ja wolałabym szukać lepszego etatu.

7

No ok ale zarabiasz dajmy na to 3500 netto tak? Uważasz że od ręki znajdziesz pracę w większym mieście gdzie ktoś Ci da np. 1000 zł netto więcej? Bo wiesz dla kilku stówek nie wiem czy warto, szczególnie jak się ileś lat pracuje.

8

Alexandr09 napisał/a:

A może po prostu zainwestuj ten czas po pracy aby czegoś się nauczyć i zmienić zawód na bardziej dochodowy?

Możesz pracować więcej albo mądrzej.

9

Alexandr09 napisał/a:

No ok ale zarabiasz dajmy na to 3500 netto tak? Uważasz że od ręki znajdziesz pracę w większym mieście gdzie ktoś Ci da np. 1000 zł netto więcej? Bo wiesz dla kilku stówek nie wiem czy warto, szczególnie jak się ileś lat pracuje.

Tak. Poszłabym do pracy, gdzie daliby kilka stówek więcej, nabrała doświadczenia i poszła do takiej, w której daliby jeszcze więcej. I tak do momentu, w którym kwota nie byłaby zadowalająca.
Jak pracujesz ileś lat i masz 3500 netto to pracujesz źle, masz kijowy zawód czy robisz to dla idei?

10

Alexandr09 napisał/a:

Witam,

To też zależy od posiadanych kompetencji.
Mam np. znajomego, który pracuje w hepldesku pewnej wielkiej firmy na rynek amerykański, więc popołudniami właśnie. To jest jego praca na etacie, od której odprowadzane ma ZUS, a oprócz tego w ramach własnej działalności pracuje w logistyce. To praca, która zajmuje mu kilka godzin rano, więc później ma luz. A skoro ma opłacane ZUSy to płaci tylko składki NFZ od działalności.

Może masz jakieś uprawnienia? Bo ja zrobiłam sobie kiedyś kurs instruktora fitness i trenera personalnego i jakbym musiała dorobić, albo miała więcej chęci, to mogłabym wziąć kilka godzin w klubie sportowym.

11 Ostatnio edytowany przez Alexandr09 (2022-11-14 16:53:26)

Lady Loka napisał/a:

Jak pracujesz ileś lat i masz 3500 netto to pracujesz źle, masz kijowy zawód czy robisz to dla idei?

Pracuje w urzędzie gminy, sądzisz ze powinno to być 5000 netto?, to chyba faktycznie źle pracuje.

Dlatego tacy co nie dostają takich kwot muszą dorabiać albo wyjechać z kraju.

Znam wuefistę, który właśnie tak jak trochę pisze Magdalena1111, dorabia - on akurat w klubie sportowym jako trener, a normalnie nauczyciel wychowania..

No w PL mamy nierówność jedni się tarzają w kasie a inni sobie muszą odmawiać i nie mają prawa nawet dorobić. Jeśli by było tak cudownie to ludzie nie mieli by problemów z uzyskaniem kredytu na mieszkanie lub wręcz by go nie musieli brać, chwilówki nie przeżywały by renesansu a na ulicach mielibyśmy same kilkuletnie auta zamiast 15-letnich.

12

Alexandr09 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Pracuje w urzędzie gminy, sądzisz ze powinno to być 5000 netto?, to chyba faktycznie źle pracuje.

Dlatego tacy co nie dostają takich kwot muszą dorabiać albo wyjechać z kraju.

Znam wuefistę, który właśnie tak jak trochę pisze Magdalena1111, dorabia - on akurat w klubie sportowym jako trener, a normalnie nauczyciel wychowania..

No w PL mamy nierówność jedni się tarzają w kasie a inni sobie muszą odmawiać i nie mają prawa nawet dorobić. Jeśli by było tak cudownie to ludzie nie mieli by problemów z uzyskaniem kredytu na mieszkanie lub wręcz by go nie musieli brać, chwilówki nie przeżywały by renesansu a na ulicach mielibyśmy same kilkuletnie auta zamiast 15-letnich.

Sądzę, że pracę możesz zmienić zawsze i zarabiać więcej tongue

13

Alexandr09 napisał/a:

No w PL mamy nierówność jedni się tarzają w kasie a inni sobie muszą odmawiać

Uważasz że wszyscy powinni zarabiać tyle samo niezależnie od tego jak wydajnie pracują i jakie posiadają umiejętności?  W każdym kraju jedni zarabiają minimalną krajową, inni dwie średnie, a jeszcze inni fortunę.

Tak jak inni pisali - najlepszym sposobem na zwiększenie zarobków jest zdobycie nowych umiejętności i zmiana pracy.  Nie sztuką jest dobrze zarabiać harując po 16 godzin na dobę, sztuką jest dobrze zarabiać pracując jedynie kilka godzin!

14

Ja uważam, że żyjemy w kraju gdzie 2/3 zarabia poniżej średniej, można założyć że co 3 osoba pracująca ma ok 4 tys na rękę.
Minimalną podobno zarabia 2 mln osób, chodzi o to że w PL żeby mieć dobrą pensję trzeba albo tyrać typu budowa, produkcja etc. albo być extra specjalistą.

Z drugiej strony nie zgodzę się, ci co zarabiają fortunę to często przedsiębiorcy którzy z wysokimi umiejętnościami mają niewiele wspólnego. Mają biznes i ludzi, którzy na nich tyrają.

Ostatnio dość mocno rozpatruje prace w markecie budowlanym, jedna ze znanych sieciówek, tam ponoć nieźle się zarabia.
Bo jaki jest problem? Umiejętności czyli co? programiści dobrze zarabiają ale to trzeba lubić i mieć dryg, przymuszać się bo będę dobrze zarabiał to chyba nie o to chodzi.

Jak kogoś np pociąga grafika komputerowa, to zdobycie umiejętności niewiele da, bo rynek jest jaki jest, zleceń jakoś super dużo nie ma itd.
Czyli tu chodzi też o to co jest na rynku na topie.

15

Alexandr09 napisał/a:

Jak kogoś np pociąga grafika komputerowa, to zdobycie umiejętności niewiele da, bo rynek jest jaki jest, zleceń jakoś super dużo nie ma itd.
Czyli tu chodzi też o to co jest na rynku na topie.

To idź w 3d i/lub animacje. Na to popyt jest duży.

16 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-11-15 13:51:30)

Alexandr09 napisał/a:

Ja uważam, że żyjemy w kraju gdzie 2/3 zarabia poniżej średniej, można założyć że co 3 osoba pracująca ma ok 4 tys na rękę.
Minimalną podobno zarabia 2 mln osób, chodzi o to że w PL żeby mieć dobrą pensję trzeba albo tyrać typu budowa, produkcja etc. albo być extra specjalistą.

Z drugiej strony nie zgodzę się, ci co zarabiają fortunę to często przedsiębiorcy którzy z wysokimi umiejętnościami mają niewiele wspólnego. Mają biznes i ludzi, którzy na nich tyrają.

Spora część tych osób, które zarabiają poniżej średniej to mieszkańcy mniejszych miejscowości, gdzie koszty życia zazwyczaj są też niższe z uwagi choćby na ceny nieruchomości (koszt kredytu to często znacząca pozycja w budżecie, szczególnie dzisiaj), dlatego spinają im się budżety przy niższych zarobkach.

A przedsiębiorcy podejmują ryzyko, które albo materializuje się w postaci odcinania kuponów, gdy ich pomysł wypali, albo kończą plajtą i jeszcze z długami. Patrzysz tylko na tych, którym się powiodło. Prawda jest taka, że każdy może wystartować ze swoim biznesem, ale nie każdy podejmuje to ryzyko.

17

Nie gardziłabym tak korepetycjami, znam kogoś kogo główną pracą są korepetycje, głównie matematyka i angielski, braku pieniędzy nie można jej zarzucić. Ma dużo wolnego w wakacje, w święta, jedyny minus to praca popołudniami, wieczorami. Ta osoba od lat ma tak zapełnione grafiki, że raczej nie przyjmuje nowych uczniów.

U nas w mieście za godzinę korków z fizyki facet kasuje 90 zł za osobę. Jego uczniowie bardzo dobrze zdają rozszerzenia. Przygotowuje też do olimpiady. Matematyki też uczy. W tym roku początkiem sierpnia już nie miał wolnych godzin. Fizykę mało kto potrafi tłumaczyć - nawet w klasach, gdzie teoretycznie jest ona rozszerzona, trzeba radzić sobie samemu.

Tych dwóch ludzi, to osoby, które nigdzie się nie ogłaszają. Od lat poczta pantoflowa działa najlepiej.
Mam kilkoro znajomych, które co sobotę jeżdżą do wojewódzkiego miasta oddalonego od nas o ponad godzinę pociągiem i uczą się biologii, chemii do matury, chcą iść na lekarski. Praktycznie cały dzień ich nie ma. Wbrew pozorom trudno znaleźć dobrego nauczyciela, studenci głównie to chcą zarobić a nie nauczyć. Tak myślę. 

Tyle są warte korepetycje u DOBREGO nauczyciela. Wiadomo, są też tacy którzy pewnie i 40 zł wezmą. Ale wątpię, że do rozszerzenia dobrze przygotują. Chyba raczej wyciągną kogoś z zagrożeń i tyle.

Autorze, znasz jakieś języki? Chciałbyś nauczyć się czegoś nowego? Jest coś, w czym jesteś dobry? Uważam że teraz jest mnóstwo pracy “dodatkowej”, jednak trzeba coś umieć. 

Co stoi na przeszkodzie żebyś Ty nie mógł mieć “biznesu i ludzi, którzy na ciebie tyrają”? Skoro przedsiębiorca wg Ciebie nie ma wysokich umiejętności czegokolwiek? Jakieś umiejętności musiał mieć skoro znalazł takich, którzy będą na niego tyrać. Twoja wypowiedź jest krzywdząca.

18

AnnieF, no jakie np umiejętności ma handlarz samochodów? albo właściciel myjni, albo ktoś kto ma kawiarnie?
Mają łeb na karku może i potrafią zarządzać ale to nie są profesorowie wyższych uczelni, niekoniecznie ślęczeli nad książkami przez okres studiów.

Problemem jest to że własna działalność to ogromniaste koszty, więc testować to można ale kto zapłaci za to wszystko? ZUS nie będzie czekał aż Ci wyjdzie biznes.

Realizowałem kiedyś nagrania na zlecenie ale to też raz płacili raz trzeba było żebrać mało zleceń, oczywiście najlepiej za pół-darmo, więc no jest ciężko w jakiej branży pozostać, najlepsze są konkretne prace i na etacie, ale tutaj też nikt kokosów nie da, własna działka to musi być przemyślany biznes, ja bym chętnie założył kawiarenkę, mam nawet kumpelę co świetnie gotuje, robi torty zarąbiste, ale ona nie bo to nie takie proste itd.
Wiadomo można zamawiać w cukierniach wyroby ale tutaj można by się wyróżnić czymś własnym, no ale to trzeba mieć kogoś obok. Tylko znowu mam takie otoczenie że nikt nie wesprze i mam mieszane uczucia czy to wypali.

Znam oprócz angielskiego tak powiedzmy w stopniu nieco lepszym niż podstawowy francuski z racji nauki w szkole, trochę niemiecki.
Albo wyjechać, daleko nie mam 200 km do Frankfurtu nad Odrą a tam minimalna to 2,000€

Trudno coś powiedzieć, ta praca co mam teraz jest spokojna, pewna i konkretna, ale nie dorobisz się, nie ma szans po prostu, takie niemalże egzystowanie od 1 do 1..

19

Ale Ty marudzisz dla samego marudzenie, serio.

Ja znam giścja, który stwierdził, że chce być grafikiem. Najpierw dłubał sam dla przyjemności, potem zrobił podyplomówkę, teraz składa książki i na luzie utrzymuje z tego 3 osobową rodzinę z niepracującą żoną. Fakt, pracuje więcej niż 8h dziennie, ale to jego wybór. Takie życie na freelancingu. I zaczynał od jednego wydawnictwa i drobnych projektów, a teraz wydawnictw ma już kilka i projekty cały czas.

Mam też koleżankę, która wiele utrzymywała się robiąc napisy do seriali dla podwykonawców Netflixa.

W Polsce nie trzeba być extra specjalistą, trzeba tylko rozwijać się w jednym kierunku. Przy czym sporo rzeczy można się uczyć za darmo w internecie. Łącznie z językami.

Tylko trzeba ruszyć tyłek i pomyśleć, a nie siedzieć i narzekać. Pisałam już - pracę zawsze można zmienić. Jak nie masz zobowiązań, to miasto zamieszkania też. A często są oferty pracy 100% zdalnej. Poszukaj i zobacz.

20 Ostatnio edytowany przez Alexandr09 (2022-11-15 16:02:48)

No to znasz 1 gościa a wiesz ilu  jest grafików? Tak samo muzyka, też znam takiego co za muzykę do Lidla dom sobie kupił ale to 1 przypadek.
Dlatego mówię dla mnie market budowlany itp a nie bujanie w obłokach bo komuś wyszło jednemu w PL.

Tak, trzeba być specjalistą bo tam gdzie pełno ludzi tam grosze płacą i zleceń zero, jak jesteś jedyny fachmanem to można się cenić bo nie ma nikogo  na rynku.
Ruszenie tyłkiem nic nie da, bo jak jest do d...branża to możesz na głowie stanąć.

Ale mówimy o jakiej pracy zdalnej? Na etacie czy dodatkowej? Jak dodatkowa to może być, stała zdalna? hmm wątpię.

Ja nie narzekam, ja jestem realistą ;-) no można przy obecnej aurze powiedzieć że no co z tego że 8 stopni, załóż kurtkę będzie ciepło no ale słońce nie wyjdzie i lata tak szybko nie będzie, o to mi chodzi w przenośni.

Poza tym właśnie nt. muzyki sporo nauczyłem się z neta, dużo osób to wyśmiewa bo co to za specjalista...wiadomo inżynierem dźwięku nie jestem z wykształcenia ale poznałem obsługę profesjonalnych programów itd. no tylko co z tego?? Żeby zlecenia łapać za 200 zł?

21

Ale w co wątpisz? Że jest praca zdalna na etat?

Przykładami chciałam Ci pokazać, że jak się chce, to się da. Ale Ty wolisz narzekać big_smile

Co do muzyki, mam kilku znajomych działających jako DJe na weselach i obsługując muzycznie różne wydarzenia, koncerty, gale.

Wiesz, ich wszystkich łączy to, że się cały czas rozwijają w obszarze, który sobie wybrali.

Ja jestem mniej ambitna i siedzę na pracy zdalnej w korpo. Mój mąż tak samo. I znowu Ci mówię, że się da, tylko poszukaj.

22

Etatowa praca zdalna to moje marzenie smile ale znam takich, którzy mogą pracować z domu a i tak wolą z niego wyjść.

Aleksander,
akurat gościu który handluje samochodami musi wiedzieć co kupuje... gość z kawiarni i myjni tak samo, przecież nikt rozsądny biznesu w ciemno nie zakłada. Samo zarządzanie pracownikami, którzy "będą na nich tyrali" jest umiejętnością. Wiadomo, że jakieś predyspozycje w charakterze trzeba mieć ale i tak nadal - zarządzanie jest czymś czego trzeba się nauczyć. Więc nie, nie każdy się do tego nadaje.

Swoją drogą to co się tak tej grafiki uczepiłeś? Ja mam trochę inne zdanie, grafika zrobiła się modna, każdy chciałby grafikiem zostać... stąd wydawać się może ze zleceń mało, a fachowców dużo -ale nie, wcale nie. Ludzi, którzy chcą w tym pracować tak, ale fachowców mało. Ale to można pominąć, bo grafika nie jest akurat czymś, na czym można łatwo dorobić. No i jestem druga, która zna grafika co całą rodzinę potrafi utrzymać smile i to na całkiem fajnym poziomie

No i kto Cię wyśmiewa? Ktoś wyśmiewa Cię dlatego, że się uczysz? Ktoś Ci wprost powiedział, że to co robisz jest niepoważne? No i... chyba zawsze się tak zaczyna? Że na początku zlecenie są słabo płatne? Co dokładnie robisz z muzyką? To co już zrobiłeś może potraktować jako swoje portfolio. Coś, czym możesz pochwalić się przed przyszłymi zleceniodawcami.

A skoro myślisz o markecie budowlanym to spróbuj się tam zatrudnić. Może akurat będą potrzebowali kogoś na popoludnia i weekendy. Nie pisz o tym tutaj tylko idź, albo wyślij CV. I tyle. Będziesz wiedział co i jak zamiast snuć domysły.

23

Autorze,

Zarabiasz tyle, bo widocznie tylko tyle potrafisz robić.
Gdybyś znał angielski/niemiecki/francuski na poziomie C1, to stawka zaczynałaby się od 5 netto bez doświadczenia.
Znajomość Excela na poziomie zaawansowanych to 1 tys. zł więcej.
I to wszystko są możliwości pracy zdalnej.

Nie masz pojęcia na czym polega praca handlarza samochodów, właściciela myjni, czy kawiarni i jakie umiejętności i wiedzę trzeba mieć.

Chcesz pracować fizycznie, to zabierz się za układanie kafelków, cena 100 zł/m2 (sama robocizna, bez materiałów).
Chcesz pracować umysłowo, to bierz się przede wszystkim za naukę angielskiego.

Chcesz mieć fuchy z muzyki, to szukaj zleceń nie tylko w Polsce, tylko na serwisach światowych.

24

Farmer, tak zarabiam tyle bo tyle się zarabia na tym stanowisku, znajomość Excela myślę że nie jest tak popularna, gdzie więc się szuka zleceń?

Co do płytek trzeba mieć działalność czyli ZUS, chorobowe, księgowość, narzędzia itd. na czarno mam to robić?

A co do muzyki to tak samo powiem tak nie wiesz gdzie szukałem zleceń i jak to wygląda, na zachodzie też są firmy które zajmują się muzyką nie tylko w PL ;-)

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Propozycje pracy dodatkowe, sprzątanie? Co robicie po godzinach?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024