Brak czułości w małżeństwie i ogólnie w długich związkach - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Brak czułości w małżeństwie i ogólnie w długich związkach

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Brak czułości w małżeństwie i ogólnie w długich związkach

Ostatnio rozmawiałam z koleżanką i powiedziała mi coś, co bardzo mnie zaskoczyło.. Powiedziała, że ona już nie mówi tak często mężowi, że go kocha, bo przecież on o tym wie, w końcu są małżeństwem. Wyszło na to, że uważa, że nie trzeba się już tak starać i nie jest to tak konieczne. Zastanawiam się co wy myślicie o tym temacie i jak okazujecie miłość po ślubie? Bardziej chodzi mi o to, jak podchodzicie do tego tematu. Czy uważacie, że po ślubie już nie trzeba tej miłości już tak bardzo okazywać czy jednak starania i pokazywanie nie powinno się wtedy kończyć?

Ja z mężem w ogóle nie rozgraniczam tego czasu po i przed ślubem. Ciągle mówię go, że go kocham, że jest wspaniałym facetem i że jest dla mnie ważny. Staram się abyśmy często miali czas dla siebie, bez dzieci ale i z dziećmi. Często wyjeżdżamy.. A wy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Brak czułości w małżeństwie i ogólnie w długich związkach

Niestety w dlugich stazach malzenstwach tak czesto jest. A milosc to powinna byc caly czas z okazywaniem tego, a nie tylko na poczatku sa randki, romanse,prezenty, wspolne wyjscia, a pozniej przez 40 lat jedno stoi przy garach a drugie siedzi w fotelu. Tez mnie przeraza taka monotonia bez uczuciowa

3

JuliaUK33 napisał/a:

Tez mnie przeraza taka monotonia bez uczuciowa

Ja to nawet uważam, że właśnie po ślubie powinno się bardziej starać i okazywać więcej bliskości. Przed zawsze łatwiej się rozstać, a to jaką relację się stworzy, tak się żyje. Naprawdę nie wyobrażam sobie mieszkać z partnerem/mężem jak z prawie obcym człowiekiem, a w najlepszym wypadku z kolegą. To co różni związek od koleżeństwa to właśnie ta bliskość - emocjonalna i fizyczna, a jeśli ktoś z góry zakłada, że po ślubie to jest niepotrzebne i na samym seksie temat się kończy, a i to niekoniecznie, powinien sobie ten ślub od razu darować.

4 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2024-04-23 07:03:27)

Gdy chcemy dokonac transformacji w naszym zyciu (np. miec zone / meza) to motywowani jestesmy niezaspokojonymi potrzebami, ktore wierzymy, ze ta transformacja zaspokoi.
Tak zmotywowani jestesmy gotowi do wielu poswiecen - np. regularne zapewnianie naszego partnera o milosci moze nie byc (dla czesci osob) czyms co przychodzi naturalnie, ale robimy to bo wierzymy, ze to pozwoli nam szybciej osiagnac nasz cel.

Teraz... gdy transformacja zakonczy sie sukcesem to sytuacja sie robi bardziej skomplikowana.
Bo osiagnelismy swoj cel a - z moich obserwacji - ludzie znajduja wiecej motywacji w dazeniu do celow, ktore pozwalaja im osiagnac cos nowego niz tych, ktore mowia o utrzymaniu stanu obecnego.
Jednoczesnie, zadna transformacja, ktorej dokonujemy nie jest ostateczna i wymaga ciaglego wkladu energii by nasza pozycja (np. szacunek drugiej osoby i jej motywacja do dzielenia z nami zycia) sie nie zmienila.

No i w tym momencie weryfikuje sie cos, co powszechnie nazywamy "kompatybilnoscia do zwiazku".
Bo istnieje wiele dynamik, ktore wplywaja na to w jakim kierunku relacja bedzie sie zmieniac.
Na przyklad czy osoby w tym zwiazku:
- Uwazaja, ze maja latwiejsze zycie razem niz mogliby miec sami / z innymi osobami (z ktorymi wierza, ze mogliby zbudowac zwiazek).
- Ufaja drugiej osobie, ze stan ich relacji sie nie zmieni (na mniej dla nich korzystny) z autonomicznego wyboru tej drugiej osoby
- Cechuja sie ogolna predyspozycja do doceniania tego co maja w zyciu
- Zostaly w jakis sposob oklamane, oszukane lub ich zaufanie zostalo wykorzystane w inny sposob przez ich partnera.

I teraz, gdy ludzie:
- sa przekonani ze maja ze soba latwiej niz by mieli bedac sami / z kims innym,
- nie maja wielu ambicji i oczekiwan, ktorych uwazaja, ze nie moga spelnic ze swoim obecnym partnerem
- nie zostali oszukani ani oklamani a gdy zaoferowali calych siebie to partner tego nie wykorzystal
- ogolnie doceniaja to co maja

To z czasem beda mieli tylko coraz wiecej wspolnych doswiadczen, ktore utwierdzaja ich w przekonaniu, ze moga sie z tym partnerem czuc bezpiecznie i dostarczaja sytuacji, za ktore czuja wdziecznosc (co z kolei prowadzi do dawania milosci w odwzajemnieniu tej wdziecznosci - i pozytywnej petli zwrotnej).

Natomiast gdy jedna osoba w zwiazku:
- Uwaza, ze miala by zycie lepsze sama, albo moglaby byc z kims, z kim ich zycie byloby latwiejsze
- Jest przekonana, ze zdrada i porzucenie to kwestia czasu i gdy tylko opuszcza garde to dostana cios z zaskoczenia
- Jest bardzo ambitna a jej mysli sa zajete mysleniem o osiaganiu celow do tego stopnia ze rzadko sie uspokajaja i spogladaja z docenieniem na to co maja obok siebie
- Klamie, nie dotrzymuje slowa, gdy partner daje palec to biora reke itp.

To trudno sie dziwic, ze z latami w takim malzenstwie docenienia i dawania sobie milosci jest coraz mniej.

5

My nie jesteśmy po ślubie ale nasz związek już trochę dobrych lat trwa. Uważam podobnie do Ciebie, że takie celebrowanie miłości i jej pokazywanie jest jak najbardziej wskazane. Nie jest też prawdą, że faceci tego nie lubią. Oni bardzo lubią być utwierdzani w tym, że to właśnie oni są naszą miłością i to właśnie z nimi tworzymy fajny związek. Lubią dostawać jasne sygnały i warto im je wysyłać. My staramy sobie raz w miesiącu zrobić weekend typowo swój, wtedy dziecko zostawiamy dziadkom albo zabieramy ze sobą czy zostawiamy niani i wtedy robimy coś tylko we dwójkę. Bardzo często dajemy sobie niewielkie prezenty, niespodzianki.. Otaczamy się miłością bo to jest bardzo ważne. No i warto jest również dbać o seks bo jest to bardzo ważna część małżeństwa. Szczególnie jeśli jest się ze sobą długo i wiadomo, ze hormony mijają.

6

Łatwo tak tutaj pisać. Sama kocham męża, raczej nie wyobrażam sobie być bez niego ale seks jest słaby. Po prostu straciłam ochotę na seks i nie jest to wina hormonów bo wszystko mam przebadane i wszystko jest niby w porządku. Po prostu nie jestem w stanie się do seksu przełamać i robie to mechanicznie. On to widzi i zwraca na to uwagę.

7

Codziennie zapewniam męża o uczuciu, ogień cały czas płonie, oboje musimy o to dbać.

8

Nic dziwnego bo pewnie jest mu przykro. Czy przypadkiem nie wkradła się do Waszego związku rutyna? U nas również nie zawsze było idealnie bo chociaż nie jesteśmy małżeństwem to tak jak już pisałam jestem w wieloletnim związku i bywały okresy kiedy w seksie było dobrze, bywały również okresy jak w seksie była totalna posucha. Polecam w takim przypadku zadbać o jakieś urozmaicenia. Wybrać się we dwoje na weekend w jakieś nowe miejsce czy wprowadzić do seksu jakieś nowe urozmaicenia czy zabawki. Polecam na przykład podkręcić atmosferę afrodyzjakami. Świetny jest sex elixir.

9

A czy to działa? Czy nie jest to placebo?

10

doriannnn napisał/a:

A czy to działa? Czy nie jest to placebo?

Ludzie pisza, ze dziala i jest super, tez mam ochote sprobowac, ale boje sie ze mozna sie od tego uzaleznic, ze juz bez tego nie bede chciec

11

Holyanna napisał/a:

Łatwo tak tutaj pisać. Sama kocham męża, raczej nie wyobrażam sobie być bez niego ale seks jest słaby. Po prostu straciłam ochotę na seks i nie jest to wina hormonów bo wszystko mam przebadane i wszystko jest niby w porządku. Po prostu nie jestem w stanie się do seksu przełamać i robie to mechanicznie. On to widzi i zwraca na to uwagę.

Gdyby seks z mezem dawal Ci przyjemnosc (czyt. on nie traktowal tego jako cos co jest dla niego) to bys nie mogla sie doczekac do kolejnego razu.

12

Moim zdaniem nie, aczkolwiek w badaniach wychodzi że nie na każdego działa. Sex elixir to hiszpańska mucha i działa ponoć na 90% kobiet oraz na 60% mężczyzn. Oboje z mężem jesteśmy na szczęście w grupie osób, na które środek działa pozytywnie i rzeczywiście sprawia,ze ochota na seks jest o wiele większa. Pamiętaj ze im więcej urozmaiceń tym ochota na seks jest większa. A im częściej uprawiasz seks to tym bardziej masz na seks ochotę.

13

Popieram koleżankę bo warto jest eksperymentować. Co do tego środka to nigdy nie testowaliśmy ale może pora spróbowac czy na nas to również działa smile

14

dodonta napisał/a:

Moim zdaniem nie, aczkolwiek w badaniach wychodzi że nie na każdego działa. Sex elixir to hiszpańska mucha i działa ponoć na 90% kobiet oraz na 60% mężczyzn. Oboje z mężem jesteśmy na szczęście w grupie osób, na które środek działa pozytywnie i rzeczywiście sprawia,ze ochota na seks jest o wiele większa. Pamiętaj ze im więcej urozmaiceń tym ochota na seks jest większa. A im częściej uprawiasz seks to tym bardziej masz na seks ochotę.

Ja musze miec przerwe czyli nie codziennie. Dlatego nie moge sie z toba zgodzic im czesciej tym wieksza ochota.

15

Kawa do łóżka ( polecam aromatyczną z dobrego ekspresu do kawy jak tutaj https://www.tchibo-coffeeservice.pl/aso … /ekspresy/ ) , masaż, karteczka z serduszkiem potajemnie przyklejona do jego komputera, chodowla pieczarek żebyście się wspólnie ekscytowali jak rosną, załadowanie mu zmywarki jak pada na twarz, kupienie mu pachnacego żelu pod prysznic bo akurat wpadł Ci w oko w sklepie, zrobienie ciasta, bycie jego kierowca jak idzie na imprezę z kumplami i potrzebuje żeby go zawieźć. No masę drobnych rzeczy można robić, żeby czul się kochany.

Aha, może najlepiej rozkmiń / zapytaj go jaki język miłości on przyjmuje i dostosuj swoje działania.

16

Mbiri napisał/a:

Kawa do łóżka ( polecam aromatyczną z dobrego ekspresu do kawy jak tutaj https://www.tchibo-coffeeservice.pl/aso … /ekspresy/ ) , masaż, karteczka z serduszkiem potajemnie przyklejona do jego komputera, chodowla pieczarek żebyście się wspólnie ekscytowali jak rosną, załadowanie mu zmywarki jak pada na twarz, kupienie mu pachnacego żelu pod prysznic bo akurat wpadł Ci w oko w sklepie, zrobienie ciasta, bycie jego kierowca jak idzie na imprezę z kumplami i potrzebuje żeby go zawieźć. No masę drobnych rzeczy można robić, żeby czul się kochany.

Aha, może najlepiej rozkmiń / zapytaj go jaki język miłości on przyjmuje i dostosuj swoje działania.

Boze as sie rozmazylam jak ja sobie wyobrazam,ze ja bym tak zyla jak krolowa

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Brak czułości w małżeństwie i ogólnie w długich związkach

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024