2 latka a nie chce mówić i siadać na nocnik - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » 2 latka a nie chce mówić i siadać na nocnik

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 39 ]

Temat: 2 latka a nie chce mówić i siadać na nocnik

Mój synek pod koniec maja skończył 2 lata. Pomimo moich prób i starań nie chce mówić - to znaczy ciągle mówi coś po swojemu i na każde pytanie odpowiada "nie". Nie chce też korzystać z nocnika ani toalety. Proszę pomóżcie. Każdy w rodzinie ma super rady tyle że nie skutkują. Ja już głupieję. Czasem w chwili załamania obwiniam siebie, że jestem złą matką.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: 2 latka a nie chce mówić i siadać na nocnik

Głowa do góry muj mały zaczoł wołac siku jak sończył 3 a wcześniej o nocniku nie było mowy cierpliwośc to podstawa.

3

Katerina napisał/a:

Mój synek pod koniec maja skończył 2 lata. Pomimo moich prób i starań nie chce mówić - to znaczy ciągle mówi coś po swojemu i na każde pytanie odpowiada "nie". Nie chce też korzystać z nocnika ani toalety. Proszę pomóżcie. Każdy w rodzinie ma super rady tyle że nie skutkują. Ja już głupieję. Czasem w chwili załamania obwiniam siebie, że jestem złą matką.

Nie martw się, aga 25 ma rację, wszystko w swoim czasie. Do każdej nowej umiejętności dziecko musi dojrzeć. Gdyby wszystkie dzieci robiły wszystko w tym samym wieku zaczęlibyśmy się zastanawiać czy to nie lalki. Rozumiem doskonale Twoje obawy bo sama mam prawie 2 letnią córcię i o nocniku nie ma mowy. Pozadzona na nocnik posiedzi 10 min. po czym wstaje i robi siku (i nie tylko) na stojąco. Żyję nadzieją że przy którejś próbie osiągniemy cel.
Nie obwiniaj się że jesteś złą matką, bo to nie prawda. Kochasz i troszczysz się o swoją pociechę jak nikt inny na świecie. Ale po 2 latach tak intensywnej pracy jak wychowanie dziecka (w dzień i w nocy)  można mieć po prostu dosyć. Powodzenia i głowa do góry smile

4

Ja też mówię nie przejmuj  się, u nas jest podobnie. A jak  ktoś pyta czy już robi do nocniczka to odpowiadam że nie i nie jest jeszcze gotowy, a nie zamierzam dziecka do nocnika przywiązać skoro nie chce to nie, widać taki jego urok.

5

sadzanie dziecka na nocnik na siłę tylko pogarsza sprawę. Twój malec wie dobrze do czego to jest, więc prędzej czy później sam się do niego przekona.
Jeśli nie chce mówić, to także go nie zmuszaj. W odpowiednim czasie wszystko się ułoży i życzę wam, żeby stało się to dość szybko smile jest jeszcze dużo czasu, martwić możesz się, gdy nie będzie nic mówił w wieku trzech lat

6

Mój starszy synek Filip miał niecałe 2 latka jak nauczył się korzystania z nocniczka, ale gdy urodził się młodszy synek wszystko ustało. Doszłam do wniosku że to była chyba zazdrość o to że gdy przewijam Gracjana to poświęcam Filipowi mniej czasu. Wiele razy musiałam prać majteczki które zabrudził bo niezawołał za potrzebą. Niedługo Fifi kończy 3 latka i sam już korzysta z toalety, nawet nakładkę sam zakłada.  Bądż cierpliwa i życzę powodzenia.

7

witam
moja corka zaczela siadac na nocnik ok miesiaca przed 2 urodzinkami. Samia nie wiem jak to sie stalo, ale to jej zaczela przeszkadzac pielucha. Mysle ze tym akurat nie musisz sie marwtic. Probuj codziennie sadzac go na nocnik ale nie na sile. POzniej sadzaj go pare razy dziennie, jak nie bedzie chial to odpusc. Zostaw nocnik w pokoju ktorym sie maly bawi, moze sam zechce usiasc. Najpierw w ciuchach a potem bez. NIe martw sie tym ze w ciagu jednego dnia zuzeyje caly zapas spodni to nramalne. Badz cierpliwa a samo przyjdzie z mala twoja pomoca:) A co do mowienia to moja corka tez nie chce mowic a  ma 26 miesiecy. Nie wiem co sie dzieje i tez obwiniam sama siedzie za to. Czytam jej ksiazki mowie do niej,ale nic nie pomaga. Najwazniejsza rzecza jest sprawdzenie czy twje dziecko dobrze slyszy. Zrob mu test. Stan za nim stylu. mow do niego szeptem, ale wyraznie. Najlepiej takie slowa jakie zna. Sprawdzaj jego reakcje jak mowisz cicho i jak mowisz glosno. Bo jak slyszy dobrze to nie masz sie czego obawiac

8

na wszystko przyjdzie czas,ja swojego synka nauczyłam siusiać na stojąco,podstawiałam mu nocniczek a On widział jak leci,bardzo mu się to podobało a z tymi innymi sprawami było znacznie gorzej.....
a co do mowy,znam takie dziecko które do trzech lat nie mówiło nic,teraz ma pięć i buzi nie można mu zamknąć.....
więc na wszystko przyjdzie czas,cierpliwości młoda mamo!!!

9

moj kuba tez ma prawie 2 latka i..o nocniku moge zapomniec (probowalam i nic,jak tylko go zobaczy to ryk jak no) a z mowieniem zaczyna mowic i duzo rozumie ale ja mam znow inny problem...np.jak chce powiedziec baba to zanim to slowo wypowie mowi ok 4 razy samo ba...a potem dopiero wymaia cale slowo...takjakby sie jękał...bardzo mnie to niepokoi sad

10

Mój synek w sierpniu skończył 2 latka i także nie ma mowy o nocniczku,gdy tylko się go nakłania by zrobił siku do nocnika to on na to :NIE" z mową jest podobnie bardzo malutko mówi,większość po swojemu,ale za to wszystko rozumie co się do niego mówi.Na kazde dziecko przyjdzie czas i pora.

11

Witaj, moja córcia we wrześniu skończyła 2 latka i dopiero od trzech tygodni zaczyna wołać na nocnik. Zaczęła dopiero wtedy kiedy wzięłam ją do sklepu z artykułami dziecięcymi i sama wybrała sobie nocniczek. Taki jaki chciała. Teraz coraz częściej robi na nocnik.

12

Ja mam ten sam problem córeczka ma 20 miesięcy a na nocniku siedzi przez kilka sekund i wstaje.w ogóle ją nocnik nie interesuję nawet przed kompielą gdy lata bez pieluchy a nocnik stoi na widoku to zrobi siku na podłogę ;( Nie wiem jak ją do tego przekonać do nocnika?

13

moim  zdaniem najważniejsza jest cierpliwość i spokój . Wszystko w swoim czasie !
Nie które dzieci szybciej zaczynają mówić , a inne później - w każdej kwestii KAŻDE dziecko inaczej się rozwija wink  Ale jeśli bardzo cię to niepokoi skorzystaj z porady swojego lekarza rodzinnego wink

14

Dwuletnie dziecko nie musi jeszcze siadać na nocnik. Nasz pediatra zawsze mówił,  że dwa tata to za wczeście, bo to nie małpka w cyrku , aby ją tresować.

15

Widze ze nie tylko ja mam ten problem...
Witajcie Mam na imie Paulina.Ma podobny problem,a martwi mnie to tym bardziej ze mam 2 dzieci...Piotrus /9.04.2007/ i Pati /21.04.2007/ . I to wlasnie Cora mnie martwi poniewaz w porownaniu z bratem wszystko robi duzo pozniej, w tym ma duze problemy z wymowa...stara sie co prawda powtarzac slowa,ale...wypowiada pierwsze litery i z 3 ostatnie danego slowa np. prosze uniej brzmi jak psze , dziekuje-diuje itp. bardzo mnie to martwi,ale nieraz slysze kazde dziecko rozwija sie swoim torem,w swoim tempie i kazde jest inne...mimo to jestem kochajaca matka a kazda taka matka martwi sie chocby o najdrobniejszy szczegulik dotyczacy dziecka...mimo to czekam i mam nadzieje ze Pati z czasem tak sie rozwinie w mowie ze usteczka sie jej nie zamkna...i uwazam...ze i u Was tak bedzie...ze juz niedlug Waszym pociechom usteczka sie nie zamkna...ze niezauwazycie a beda sie nawet same podcierac...Poprostu trzeba cierpiwosci i wytrwalosci...czego Wam i Sobie z Calego Serca zycze...
                                                                                                                                                         Paula N. ;-)

16

Witam. Nie wiem czy temat jeszcze ważny w każdym razie...
Moja 3letnia siostra też długo nie chciała mówić i robić siku na nocniku- dopiero na kilka miesięcy przed 3cimi urodzinkami zaczęła, ale tylko dlatego że wzięłam się na pomysł i zamiast nocnika (na którym potrafiła siedzieć kilka minut a potem wstawała i robiła siku na stojąco) kupiłam jej takie siedzonko na sedes i stołeczek. Od tamtego czasu zaczęła powoli wołać że chce siku albo sama idzie i zawsze słyszę jak sobie stawia stołeczek żeby wejść i jest okej smile Mam to za swój mały sukces, bo czegośmy nie próbowali z rodziną! Nic nie skutkowało, tylko ta deseczka.

Jeśli chodzi o mówienie moja siostra też mówiła tylko po swojemu, i używała bardzo często tylko słowa "nie". Potem jakoś sama nie wiem kiedy zaczęła mówić pół słówkami, choć rozmawia w dwóch językach (po polsku i po hiszpańsku) i do dzisiaj czasem zdarza jej się pogderać po swojemu, i mówi bardzo niewyraźnie. Nie umie jeszcze zbyt dobrze sklecać zdań i mówi samymi wyrazami. Mam nadzieję że z wiekiem to się bardziej rozwinie bo jak miała dwa latka nie mówiła nic kompletnie, teraz już troszkę więcej.

17

zrobiłam tak:
-kupiłam nocnik grający, ściągnęłam małemu pieluszkę i biegał po domu w samych spodenkach. Co 15 min sprawdzałam czy siusiak stwardniał, żeby wiedzieć czy już pora siku. Nocnik stał na środku pokoju, żeby go widział, jak podchodził mówiłam - Synal tu właśnie będziemy robić siku i kupę ^^ Odpowiadał mi coś po swojemu hehe
Co rusz pytałam się go - Synek robimy siku? Jak mówił nie, to nic nie robiłam
Wreszcie zaczął się dziwnie kręcić. Podbiegłam do niego,a on już zaczął sikać. Miałam to gdzieś, szybko ściągnęłam spodenki i na nocnik. Jak usłyszał melodię z nocnika, zaczął się cieszyć a ja razem z nim. Biliśmy brawo i mówiłam, że jest super chłopakiem. Tym sposobem zaakceptował nocnik, gdy miał 1.7 (teraz ma 2lata 4 m-ce)

Z mówieniem mam identycznie jak Wy drogie mamy. Wszystko robi sam, wszystko rozumie, ale wciąż wypowiada kilka słów, zaś cała reszta to jego dziwny język ;D
Grunt to się nie przejmować. Bardzo dużo mu czytam, zadaję mu mnóstwo pytań prowokując odpowiedzi. Gada po swojemu. Do 3 roku nie ma co się przejmować ;]] a i po 3 należy być spokojną o rozwój mowy. Dzieci tak właśnie maja, długo długo nic, a nagle jak zaczną to przestać nie mogą hehe

Głowa do góry mamy xD ważne że dzieci zdrowe

18

nie martw się ja już opisałam w jednym wątku, że mój 2 i pół roczny synek też ma gdzieś nocnik i niechce do niego siusiać . a co do mówienia mój mając 2 lata mówił dużo po swojemu i też na większość reagował słowem : NIE! ale Pani pediatra mi wytłumaczyła, że w tym wieku dzieci na wszystko mówią nie i taki to etap ich życia. z każdym miesiącem teraz dzieci się zmieniaja, ja zauważam u mojego smyka co chwila jakieś nowości. Więc nie przejmuj się !! wszystko jest w porządku wink

19

Dziewczyny, fajnie piszecie, zeby się nie przemować, i ja się staram nie przejmować, ale pocieszcie mnie z mówieniem - a raczej z nie mówieniem mojego prawie 2 latka... Na drażetki nauczyłam go mówić mamamamama no i to by było na tyle. Czasem sobie tam po swojemu bababa, albo oooooo, albo eeeeeeee albo ajajaajaaj, czasem siiiii  i to wszystko. Oczywiście intonacje ma różną ale nie próbuje nawet mówić. Dodam, że on w ogóle jakoś nie gaworzył jak był niemowlakiem. Słuch i wzrok ma doskonały, w ogóle rozumie wszystko co się do niego mówi, nieraz nas zaskoczył. Tylko że żadnego wyrazu nie mówi, nawet w jakimś tam swoim jezyku, a co dopiero łączyć w zdania. Czytam o tej stymulacji mowy i zasadniczo - intuicyjnie zawsze wszystko robiłam tak jak piszą. Na piersi ponad rok jechał, nigdy smoczka nie miał, ani butelki. Zapytałam lekarki, ona mówi że do 3 roku życia tak może być. Jak jest tutaj jakaś mama z rozumiejącym wszystko, ale nie mówiącym dwulatkiem, to niechże mnie pocieszy! Zaczynam się czuć fatalną matką sad

20

czarna-kotka,
jeśli, mimo zapewnień pediatry, masz takie duże wątpliwości dotyczące swego dziecka, idź do logopedy. Jest specjalistą dokonującym oceny rozwoju mowy.

21

Wiesz co, ja nawet nie mam jakiś dużych wątpliwości, moim zdaniem wszystko z nim ok, chłopak skupia się na innych rzeczach, żadne dzieciaki nie znajdują śrubek w zjeżdzalnii, a on tak, wszystkie wypatrzy i pokazuje. Tylko wiecie, jak się słyszy od ciotek itd, itp, że jak to jeszcze nie gada, a bo ten to mówił już to i to  w tym wieku itd... no to jak tak sie nasłucham to zaczynam wątpić. Ale może jakaś nawet kontrola u logopedy to jest pomysł.

22

Wizyta u logopedy jest potrzebna... Tobie.
Byś się uspokoiła, byś uwierzyła, że Twoje dziecko rozwija się prawidłowo, byś miała argumenty na uwagi "zaniepokojonych i życzliwych".

23

Katerina napisał/a:

To, że Twój syn jeszcze nie mówi to nie powód to zmartwień, na tym etapie, spokojnie, rozwój mowy chłopców jest zwykle opóźniony w stosunku do rozwoju mowy dziewczynek, a nie samego rozwoju. Spokojnie, dużo mu czytaj, mów do niego, oglądaj albumy, fotografie, wszystko tłumacz. A jeśli chodzi o nocnik to na prawdę, nie przesadzajmy, czasami i 3 latki jeszcze mają z tym problem. Zawsze możesz udać się do pobliskiej poradni psychologiczno-pedagogicznej i twoje wątpliwości, po konsultacji, rozwieją się. Pozdrawiam.

24

a moj synek ma 2.5 roczku uwielbia siedziec na nocniku moze siedziec nawet 1h ogladac bajki pic i jesc  paluszki czasem awantura ze go  zdejmujemy ale ma juz od siedzenia czerwona pupke.le problem poleg na tym ze leci po nocniki siuku ale nic nie zrobi;/moze siedziec  2h i nic pozniej jak ubierzemy pieluche to 30 minut i pielucha mokra ze siok;/;/;/  Na pytanie gdzie miales zrobic kupke on do nocnik ale to wszystko tylko dobrze opanowana teoria i;/ .Sadzam go czasem na  muszli na desce jego i lubi siedziec zagaduje go a on dobrze sie bawi ale nic nie zrobi;/Dawali mi rady ubierz mu majtki i niech robi w majtki poczuje mokro czy kupke to bedzie mu  przeszkadzac;/ zrobilam tk 2 razy siuku nie przeszkadzalo mu;/ co tam latal w mokrych majtkach i całkiem mu wesolo bylo, a kupka zawołał kupka i tak samo nie przeszkadzlo mu;/;/Co robic za poł roku do przedszkola a tu juz poł roku wlacze z pielucha.Jk był mały mial z 6 miesiecy to szybciej zrobil ;/;/;

25

Moj synek m 2.5  roczku i gada jak katarynka ale kazdy mowi ze na ten wiek i jak na chłopca to szybko i bardzo ladnie mowi;)Ale gorzej z jedzeniem musze go karmic bo sam nie chce jesc jest niejadkiem;/ i pampers to jego majtki;/Ale pocieszam sie ze na wszystko przyjdzie czas.Byl manikiem smoczka w nocy jak zgubil ryk i trzeba bylo mu dawac  ale miesiac przed urodzinaki 2 latka sam juz nie chcial:)A  inne dzieci ciagna nawet do 5 roku zycia.Wiec na wszystko przyjdzie czas:)

26

Ja też byłam przerażona, jak i kiedy uczyć dziecka nocnika. W końcu posłuchałam koleżanki i około 20 miesiąca postanowiłam się poświęcić ... nie ubierałam córce wogóle pieluszki w ciągu dnia i co pół godziny a czasem częściej przez 2 dni chodziłam z nią na nocnik bez względu na to czy chciała czy nie i czy się wysikała. Zawsze przy tym jasno jej mówiłam gdzie i po co idziemy, a jak się udało i się wysikała to głośno i z radością jej gratulowałam i wogóle robiłam kupe radości z tego. I tak po 2 dniach, kilku niewypałach czyli zalanej podłodze, okazało się że córka sama chce już na nocnik i sama zaczęła wołać siusiu. Jestem sama w szoku jak szybko i bezboleśnie nam się to udało. I tak od 20 miesiąca życia w ciągu dnia nigdy już nie nosiła pieluszek a jesli chodzi o noc... tutaj jej nie uczyłam, samo z siebie wyszło że nie potrzebuje pieluszek całkowicie od czasu jak skończyła 2 latka i 4 miesiące. Także wszystkim mamom życze wytrwałości i spokoju ducha i pamiętajcie że wszystko też zależy od dziecka ale i nasza praca i zaangażowanie są ważne.

27

josephine2100 napisał/a:

W końcu posłuchałam koleżanki i około 20 miesiąca postanowiłam się poświęcić ...

Postanowiłaś się poświęcić? :-)) to znaczy postanowiłaś popracować trochę nad nawykami dziecka, tak? ;-)

28

Masz racje.. użylam złego słowa. Popracowałam nad zmianą nawyków, ale trzeba przyznać że wiele matek woli długie miesiące czekać aż dziecko samo zrezygnuje z pieluszki niż co pół godziny a nawet co 10 minut przez cały dzień biegać z nim do łazienki. Znam taką dziewczyne która już odłuczała dziecka pieluch a po miesiącu stwierdziła że jej się nie chce i wróciła do pieluch co dla mnie było totalnym lenistwem i pójściem na łatwizne.

29

Nie wiem jak długo da się czekać aż dziecko samo pojmie, że to już koniec z pieluchami, miałam to szczęście, że moja córka "sama z siebie" w ciągu dwóch tygodni skończyła z pieluchami. Miała wtedy dokładnie 2 lata i 5 miesięcy.
W Polsce jest duża presja wśród matek, żeby dziecko jak najszybciej odpieluchować, żeby broń boże nie było wstydem, że maluch jeszcze nie załatwia się na nocnik, matki dwulatków w pieluchach wpadają wręcz w panikę z tego powodu ;-)
A tymczasem dwulatek wcale jeszcze nie musi korzystać z nocnika, są pewne sygnały, które mówią, że może to już pora próbować żegnać się z pieluchą, ale generalnie bez presji powinno się to odbywać.

hm to przychodzi w różnym czasie, po prostu musisz czekać wink bo wiadomo, każde dziecko , inne cykle wink wszystko przychodzi w różnym czasie wink trzeba czekać

31

To ja się uaktualnie - próbowałam całkiem zdjąć pieluchę ale jak w ciągu pół godziny kanapa została zalana 2 razy - założyłam pieluchę z powrotem i wymysliłam inny system: przyklejamy jabłuszka za udane siku/kupe na nocnik, naw ielkiej białej kartce, za 8 jabłuszek jest nagroda - już jedna była smile Młody zakumał system, ale sam na nocnik jeszcze nie gania. Jak go wysadzam tak na oko - to czasem zrobi, czasem nie - zależy jak mu się chce (ale zawsze kiwa głową że chce, albo że nie chce)  - tylkoże teraz to już siada spokojnie na nocnik, żebyście wiedziały jak pierwsze próby siadania w ciągu dnia (bo do sikania przed kąpielą na nocnik przyzwyczajony od dawna jest) były tragiczne - darł się jakbym go ze skóry obdzierała, a ja się czułam najgorszą matką na świecie hmm
No nic, teraz już siada na nocnik i zwykle jak mu sie chce to szybko robi siku, a jak siedzi 2 minuty i nic, to go pytam czy chce, i jak nie chce - to złazimy. Dzisiaj (po 1.5 tygodnia od rozpoczęcia systemu i częstszego wysadzania) odważyłam się go zostawić bez pieluchy na 30 minut w czasie kolacji - udało się, było sucho a potem było siku na nocnik! smile

A co do nie mówienia (bo mój nadal nie gada) - bylismy u laryngologa, - wszystko w normie, teraz czekamy na wizytę u logopedy. Niemniej młody wszytko kuma, a przestrzenne to się orientuje lepiej ode mnie!

32

Mój malutki w wieku dwóch lat też ciągle mówi nie i nie... powiem że zaczęło mnie to irytować w pewnym momencie, oprócz tego mówi podstawowe wyrazy mama i tata, a tak to wszystko w "swoim języku". Konsultowałam to u lekarza ale on stwierdził że nie ma się czym martwić i trzeba czekać. nie uspokoiło mnie to do końca i szukałam opinii innych mam na necie, które miały podobne problemy- przynajmniej wiedziałam ze nie jestem sama. Na jednym z forum trafiłam na linka do testów, które można zrobić dziecku przez internet - bardzo fajna sprawa, można sprawdzić czy dziecko dobrze się rozwija pod różnymi względami, to jest robione jakąś metodą oksfordzką, możesz z nich skorzystać. Co do sikania na nocnik to próbujemy ale powiem szczerze że to mi brakuje wytrwałości w ciągłym praniu majteczek i spodenek, i zdarza mi się odpuścić i założyć mu pieluchę. wiem że to błąd...

33

Konsekwencja w działaniu rodzica jest bardzo ważna. Nie można ulegać złym nawykom wink

34

Ja myśle że trzeba znać własne dziecko. Po moim widać, że idzie kupa i w 99% robi już na nocik. Siku różnie, ale woła sam też. JEdnak jak ogląda bajkę, są goście, spacer - coś się dzieje (nawet nowa zabawka), to nie ma szans - moje dziecko jest tak zaaferowane "nowością", że o potrzebach fizjologicznych nie myśli i trzeba pamiętać za niego smile

Mój nawet mama/ tata nie mówi. Tylko "e" i "baaa" - jak coś spadnie.

35

Witam mamy, też mam ten sam problem mój 2,5 letni synek nie chce robić siku ani do nocnika ani siedzieć na podstawce, a dobrze wie co się tam robi, czasami nawet podejdzie do ubikacji i mówi siiiii , już nie mam pomysłu co zrobić żeby zaczął z tego korzystać. Z pierwszym synkiem nie było problemu, szybko oduczył się pampersów, miał 1,5 roczku i już korzystał z nocniczka. Jak widać każde dziecko jest inne. Więc my dalej próbujemy, przecież kiedyś musi się nauczyć. Widzę że nie tylko ja mam z tym problem.

36

co do nocnika nie przejmuj się, zacznie siadać, ma czas jeszcze, to że ma 2 - latka i nie siada na nocnik, to żadna tragedia, chyba, że Cię ktoś strofuje i mówi np. oo ma 2 lata i jeszcze w majtki sika - olej to. Mój ma niecałe 3 lata i dopiero teraz zaczął siadać na nocnik. Poczekaj cierpliwie, po mału i będzie siadać. To nie jest też tak, że dziecko nauczy się od razu siadać, czasem potrzeba pół roku, 3 miesięcy, a u niektórych tydzień, żeby dziecko się nauczyło. Kosnkwencja i cierpliwość się kłania:) co do mowy, słowo"nie' jest w tym wieku normalne, natomiast jeśli masz jakieś wątpliwości co do mowy, udaj się do psychologa dziecięcego. Dużo czytaj, opowiadaj bajki, śpiewaj i się będzie dobrze:) powodzenia

37

jak moja córka miała 2 latka mówiła nie, tata, mama i baba resztą mówiła po swojemu. O nocniku nawet nie było mowy. Teraz ma prawie 3 lata, sama chodzi na nocnik i jest niesamowitą gadułą dosłownie buzia jej się nie zamyka.
Mnie też atakowano że nie sadzam na nocnik a to takie duże dziecko. I słuchałam opowieści o tym jak dziewczyny cały dzień latają ze szmatą wycierając siki bo próbowały odpieluchować roczniaka. Na wszystko jest czas. Ja czekałam aż widziałam gotowość ze strony córki, kiedy już była gotowa to drugiego dnia od zdjęcia pieluchy sama przychodziła na nocnik i zdejmowała majteczki siadała, siusiała i zakładała majtki.
A z mówieniem najważniejsze że rozumie polecenia jeśli do tego mówi po swojemu to prędzej czy później przemówi.

38

u nas z mówienia to "baba" zaczął mówić i tyle. (ma 2,5 roku)
Ale siku na nocnik robi, pokazuje i lecimy razem na nocnik. Problemik mały jest taki, że pokazuje tylko mnie, więc jak ja jestem np. w łazience, a młody siedzi z tatą, to bywa że poleci na podłogę... hehe, ale wszystko w swoim czasie. I tak jestem z niego bardzo dumna, bo na spacerze bez pieluchy chodzimy i wtopy nie było. Nawet na plazy pokazal ze chce siku i polecielismy wydmy podlewac smile

Posty [ 39 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » 2 latka a nie chce mówić i siadać na nocnik

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024