Czy któraś z was pali może e-papierosy? Teraz ma wejść (czy już weszła?) ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych i zaczęłam myśleć nad obejściem przepisów bo zakaz obejmuje tylko wyroby tytoniowe. Zaznaczam, że nie jestem jakąś zadeklarowaną palaczką, popalam towarzysko i okazyjnie ale paczkę zawsze mam przy sobie. Interesuje mnie jakie są ceny tych papierosów oraz ogólnie ich mechanizm działania.
Ustawa ma wejść za 3 dni, ale mniejsza o to. Jeśli chodzi o e-papierosy to wydaje mi się, że to strata pieniędzy tym bardziej jeśli nie jesteś nałogową palaczką i nie zamierzasz rzucać, bo dla takich właśnie osób elektroniczne papierosy są przeznaczone ( tak mi się przynajmniej wydaje ). Kilkoro moich znajomych ( nałogowych palaczy ) eksperymentowało z tym wynalazkiem ale skutki były mizerne, po 1-2 dniach z ulgą wracali do normalnego tytoniu. Jeśli chce się rzucić to jak dla mnie nie ma nic bardziej skutecznego niż silna wola i stopniowe ograniczanie liczby wypalanych papierosów. Jak ktoś chce to można się wspomagać tymi gumami czy plastrami niquitin ( teraz mają na nie promocję w aptece za grosze w łódzkiej manufakturze ), ale podkreślam najważniejsza jest wytrwałość i konsekwencja.
Z tego co czytałam na innych forach to opinie są takie, że podobno trzeba się po prostu przyzwyczaić i przestawić na e-papierosy a później się nie chce wracać do zwykłych więc 1-2 dni to chyba za mało. Dla mnie fajna jest sama czynność zaciągania się i puszczania dymku no i smak niektórych papierosów. Więc bardziej mnie interesują opinie ludzi którzy chwalą ten wynalazek bo raczej jestem zdecydowana na zakup. A gumy czy inne plastry to w ogóle nie jest wybór dla mnie. Że niby pójdę do knajpki ze znajomymi, wszyscy sobie zaczną palić a ja wyciągnę gumę z paczki i będę żuła udając, że to jest takie fajne? Daj spokój.
Moja koleżanka zakupiła sobie e-papierosa, ponieważ miała ochotę rzucić palenie. Jakiś czas chodziła z e-papierosem, paliła nawet na uczelni w kinie itd., ale jednak z czasem jej się to znudziło i znowu zatęskniła za papierosa,mi. wydaje mi się, że palenie można rzucić tylko i wyłącznie dzięki swojej własnej silnej woli.
E-papieros pomaga w walce z nałogiem,wiem o tym z własnego doświadczenia,tylko trzeba również dobrac odpowiedni zestaw dla początkującego palacza,to bardzo ważne. A kupujecie elektroniczne papierosy w skelpie stacjonarnym czy internetowym?
Ja kupiłam Cigito w e-dymek.pl, na razie mam go od 3 dni, pierwsze maszki były faktycznie dziwne, ale się przyzwyczajam i zauważyłam, że ubrania mi nie śmierdzą dymem, jak w przypadku zwykłych fajek Poza tym super, bo mogę palić wszędzie, bo e-papieros nie jest objęty ustawą antytytoniową
Ze swojej strony polecam
Też mam e-papierosa i jest fajnym rozwiązaniem w knajpach. Ale ostatnio rzadko go używam, bo zauważyłam, że po nim często krztuszę się w nocy.
To czy się krztusisz to chyba zależy od mocy tego wkładu, prawda? Bo raczej nie sądzę żebyś kaszlała po e-papierosie a po zwykłym nie
A jak ten Cigito? Gdzieś go widziałam w sieci ale nie wczytywałam się. Może bym sobie kupiła takiego bo ładny był
arkadia: wtrace sie jesli patrzec na stosunek cena-jakosc, to te e-papierosy Cigito jak dla mnie wypadaja idealnie (i sa ladne:) ). Po latach palenia 'analogow' przestawilam sie na elektroniczne i juz raczej do zwyklych nie wroce - ani troche nie tesknie za krztuszeniem sie i smrodem, problemami z przypaleniem w wietrzny dzien czy marudzeniem znajomych przy spotkaniach gdzies w knajpce
Dostałam e-papierosy od Mikołaja Widzę w tym jedyna nadzieję na rzucenie nałogu. Jestem nałogowcem - uzależniona od nikotyny i od odruchu zaciągania się "dymkiem". Pierwsze wrażenie - to niezupełnie "to", ale dużo lepsze niż guma. Co mi po możliwości przeżuwania jak ja potrzebuję coś trzymać w ręku i wypuszczać dymek? Więc poki co - jestem entuzjastką. Wprawdzie elektronicznym zaciągnięciem się na razie zastępuję niektore wyjścia na normalnego fajka, ale mam nadzieję, że uda mi się przejść całkowicie na te namiastki i z czasem rzucić całkowicie. Plusy dla mnie są takie, że e-papierosy nie śmierdzą jak normalne (w moim środowisku palę tylko ja, więc czasem czułam się skrępowana faktem, że pachnę jak popielniczka), no i oszczędzam płuca (co z moim cherlawym zdrowiem jest baaaardzo ważne). Minusem jest brak kontroli nad ilością pochłanianej nikotyny. teoretycznie jeden wklad ma zastępować paczkę zwykłych papierosów, ale początkującemu strasznie trudno regulować, kiedy powinien się skończyć papieros. Boję się, że przywyknę do jeszcze większych ilości nikotyny, zamiast stopniowo zmniejszać jej ilość.
Po jakimś czasie na pewno sie przyzwyczaisz. A jakie dokładnie dostałaś papierosy na mikołaja? jeżeli jesteś początkująca,to pamiętaj aby odpowiednio dawkować nikotynę.
Temat elektronicznych papierosów w ogóle jest ostatnio bardzo na czasie, u mnie w pracy pół wydziału już kupiło albo planuje sobie kupić taki gadżet. U mnie jest już od jakiegoś czasu Cigito (wybór głównie ze względu na cenę i dobre opinie w sieci). Wrażenia podobne do tych opisanych powyżej chociaż ja podchodzę do tego bardziej entuzjastycznie. No i ubrania nie cuchną, to jest dopiero ulga...
13 2011-01-10 16:50:54 Ostatnio edytowany przez lisuskaa (2011-01-10 16:54:52)
To czy się krztusisz to chyba zależy od mocy tego wkładu, prawda? Bo raczej nie sądzę żebyś kaszlała po e-papierosie a po zwykłym nie
A jak ten Cigito? Gdzieś go widziałam w sieci ale nie wczytywałam się. Może bym sobie kupiła takiego bo ładny był
tak, tylko że i tak wkład był dla mnie bardzo słaby. Ni cholerę nie mogłam się nim napalić i prawie nic nie czułam. A krztusiłam się w nocy, nie w dzień podczas palenia.
arkadia napisał/a:To czy się krztusisz to chyba zależy od mocy tego wkładu, prawda? Bo raczej nie sądzę żebyś kaszlała po e-papierosie a po zwykłym nie
tak, tylko że i tak wkład był dla mnie bardzo słaby. Ni cholerę nie mogłam się nim napalić i prawie nic nie czułam. A krztusiłam się w nocy, nie w dzień podczas palenia.
Chwila - wcześniej paliłaś pewnie zwykłe a później próbowałaś elektronicznego, tak?
I kaszel się pojawił wtedy?
Nie jestem specjalistką ale może kaszel był związany z oczyszczaniem płuc - ja kiedy przestałam palić zwykłe papierosy to po jakimś czasie non-stop kaszlałam, wszystko mi się w płucach odrywało.
Witam
Ja palę e-papierosy od roku i jestem zadowolony. Dużo zależy od odpowiednio dobranego e-papierosa bo niestety na rynku jest bardzo duży wybór. Przed zakupem warto poczytać opinie innych na temat konkretnego modelu.
swiatpapierosow.pl , może przy wyborze pierwszego e-papierosa to forum pomoże.
To forum jest rzeczywiście bardzo fajne i podpisuję się - jak ktoś jest zainteresowany tematem to dobrze jest tam zajrzeć i poczytać co nieco. Sama też tam wpadam raz na jakiś czas i właśnie dzięki temu forum wybrałam papierosa dla siebie o którym już pisałam
Najlepiej kupować w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych,tam gdzie doradzą nam odpowiedni model. Często początkujący palacz może się pomylić i wybrać zły model,dlatego trzeba uważać.
Moja koleżanka zakupiła sobie e-papierosa, ponieważ miała ochotę rzucić palenie. Jakiś czas chodziła z e-papierosem, paliła nawet na uczelni w kinie itd., ale jednak z czasem jej się to znudziło i znowu zatęskniła za papierosa,mi. wydaje mi się, że palenie można rzucić tylko i wyłącznie dzięki swojej własnej silnej woli.
Zgadzam się z przedmówczynią, że na dłuższą metę to i tak e-papieros nie pomoże w wrzuceniu nałogu, tu trzeba poprostu tylko silnej woli i cierpliwości, dla wytrwałych którzy naprawdę chcą rzucić palenie.
Najwięcej zależy od podejścia, niekoniecznie od silnej woli. Poza tym pytanie też jak długo paliła e-papierosy. Czytałam gdzieś, że palenie ich krócej niż 2-3 miesiące i wracanie do zwykłych mija się z celem.
Co do e-papierosów.
Paliłam zwykłe papierosy przez 10 lat, aż kiedyś znajomy zaproponował mi e-papierosa. Na początku nie byłam do tego przekonana ale z czasem okazało się, że to super rozwiązanie. Mieszkam na Hucie (Kraków) i od kwietnia pojawił się tam sklep z e-papierosami (Smooke) Poszłam tam i byłam zachwycona. Sprzedawca znał się na rzeczy, potrafił doradzić, wytłumaczyć. Pytał ile papierosów palę dziennie (paczkę dziennie). Zaproponował mi super kobiecy zestaw i do tego różne rodzaje płynów, o różnych mocach i smakach , którymi uzupełnia się papierosy. Zanim kupiłam zestaw mogłam wyprubowac go w sklepie, co jest dla mnie duuużym plusem, gdyż słyszałam,że nie wszedzie jest taka możliwość. Dla mnie, jako osoby która miała problem z rzuceniem palenia to rozwiązanie okazało się najlepszym wyjściem.Fakt,że trzeba się do niego przyzwyczaić ale u mnie trwało to kilka dni.
W domu aż firanki dłużej są bielsze gdyż nie osiada na nich dym ze zwykłych papierosów a pachnie teraz miętą gdyż palę płyn o smaku mięty. Według mnie jest to dobre rozwiązanie dla osób które nie mają silnej woli żeby rzucić a chcą poczuć sie lepiej. W razie jakiś pytać mogę doradzić, podzielić się wrażeniami, proszę pisać Pozdrawiam
Najlepiej kupować w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych,tam gdzie doradzą nam odpowiedni model. Często początkujący palacz może się pomylić i wybrać zły model,dlatego trzeba uważać.
Nie polecam kupować w sklepach internetowych. Najlepszy jest sklep stacjonarny, bo w razie problemów czy reklamacji można tam iść a przezde wszytskim można sprubować. Ja polecam sklep Smooke.pl na Osiedlu Bohaterów Września w Krakowie Nowej Hucie. Sama tam kupuje i nigdy nie ma z niczym problemu. Pracuje tam bardzo miły pan, który zawsze pomoże, doradzi, naprawdę polecam
Pamiętam mój pierwszy dzień, kiedy kurier przyniósł mi pierwszy zakupiony komplet (wcale nie tani) ale nie żałuję bo dzięki niemu przekonałam się, że jest to wspaniała sprawa. Po prostu jestem szczęśliwa, nie muszę się już bać, że braknie mi rano papierosów, codziennie myć włosy, ciągle płukać usta, skończyły się migreny i jeszcze wiele tego jest więcej...tylko po trzech miesiącach nie palenia zwykłych papierosów.Pierwszy e-papieros kupiony za 42 zł. wyrzuciłam po dwóch dniach do kosza z myślą jak to można palić i czym się ludzie zachwycają. Teraz wiem, że mogę podzielić się z wami moimi pozytywnymi doświadczeniami. Jeżeli masz jakieś wątpliwości, pytania to napisz, postaram ci odpowidzieć. Dziewczyny naprawdę warto. e-papieros nie tylko dla mężczyzn, dzięki niemu możesz nadal pozostać piękną i pociągającą
Widzę, że jest tu dużo zwolenników e-papierosów. To dobrze, bo ja właśnie przestawiłam się na nie. Wprawdzie to moje początki, ale już jestem mega zadowolona Także polecam tym, którzy jeszcze się wahają czy kupić. Naprawdę warto!
Co do miejsca, to nie kupowałam w sklepie stacjonarnym tylko przez internet, w sklepie e-dymek. Polecam go, bo ma konkurencyjne ceny (przynajmniej wśród internetowych sklepów), duży wybór no i przemiłą obsługę
Jeśli już mowa o e-dymku to jest w nim teraz bardzo ciekawa jak dla mnie (palacza) promocja. Właśnie zamówiłam sobie e-papierosa ECIS 510. Cena naprawdę dobra, towar jak widzę w sklepie jest już na wykończeniu. Promocja dotyczy e-papieros'a ECIS 510 czarnego.
Jeśli już mowa o e-dymku
to jest w nim teraz bardzo ciekawa jak dla mnie (palacza) promocja. Właśnie zamówiłam sobie e-papierosa ECIS 510. Cena naprawdę dobra, towar jak widzę w sklepie jest już na wykończeniu. Promocja dotyczy e-papieros'a ECIS 510 czarnego.
Ooo widzę, że nie tylko ja jestem zadowolona ze sklepu e-dymek. com.pl Tylko że ja kupiłam tam sobie e-papierosa marki Cigito. W końcu się zdecydowałam, bo miałam już dość narzekań swojego męża na to, że śmierdzę dymem i że truję naszego synka... Ech, komuś kto nigdy nie palił, to łatwo narzekać... Ale mam nadzieję, że teraz nareszcie raz na zawsze skończę ze "zwykłymi" fajkami. Początkowo trudno mi było przywyknąć do e-papierosa, ale przekonało mnie to, że są one dostępne w wielu smakach i że sama mogę komponować aromaty, które mi najbardziej odpowiadają. No i oszczędność wzięła górę:) Postanowiłam sobie, że zaoszczędzone pieniądze, które wcześniej przeznaczałabym na papierosy, teraz będę odkładać i kupię sobie coś naprawdę ekstra
Pozdrawiam wszystkie e-palaczki!
Ooo widzę, że nie tylko ja jestem zadowolona ze sklepu e-dymek. com.pl
Tylko że ja kupiłam tam sobie e-papierosa marki Cigito.
No to widzę, że możemy podać sobie ręce. Ja też palę Cigito i jestem z nich bardzo zadowolona. A widziałyście w sklepie e-dymek aromat o smaku tiramisu? To musi być coś
Klaudia66 napisał/a:Ooo widzę, że nie tylko ja jestem zadowolona ze sklepu e-dymek. com.pl
Tylko że ja kupiłam tam sobie e-papierosa marki Cigito.
No to widzę, że możemy podać sobie ręce. Ja też palę Cigito i jestem z nich bardzo zadowolona. A widziałyście w sklepie e-dymek aromat o smaku tiramisu? To musi być coś
Poważnie jest na e-dymek smak tiramisu?! I ja jeszcze go nie dojrzałam:(( niemożliwe!! Muszę go jak najszybciej mieć:) A co do Cigito to gratuluję doskonałego gustu ) Świetny jest, prawda?
Cigito - jest najlepszy Mnie od razu przypadł do gustu i jak na razie nie mam zamiaru zamienić go na inny model
Ile zapłaciłyście za to cudo? Patrzyłam na allegro i widze spore rozpiętości cenowe. Możecie polecić jakiś model?
Ja palę Cigito Smart. Myślę, że jest dobry na początek. A dodatkowo koszt jest niewielki, bo to niecałe 100zł. Widziałam też promocję na e-dymek na ECIS 510 - koszt w promocji to 99zł, a normalnie kosztuje 239zł. Z tym, że promocja trwa tylko do dzisiaj. Nie paliłam tych ECIS, ale słyszałam dobre opinie o tym modelu.
Wszystko zależy od potrzeb, o tego ile paliło się wcześniej itd. Myślę, że spokojnie można poradzić się kogoś w takim sklepie, znają asortyment i na pewno coś dobrego pomogą wybrać.
Nie, nie kupuj na Allegro! Ja tam się raz nacięłam i byłabym ostrożna na Twoim miejscu. Lepiej kup sobie na e-dymku. To jest sprawdzony sklep, który mogę z całą odpowiedzialnością polecić. Obsługa świetna, a przesyłka błyskawiczna. Do tego mają fajne promocje i rabaty. A jeżeli mieszkasz w Warszawie, to wybierz się do ich sklepu osobiście w godz. 12-14 - wtedy dostaniesz 10 proc. zniżki
A co do modelu e-papieroska to jeżeli dopiero zaczynasz to faktycznie Cigito Smart będzie dla Ciebie najlepszy:) Super jakość w super cenie. Najfajniejsze w Smarcie jest to, że jest dość długi i fajnie leży w dłoni. Wydaje mi się, że dla kobiety jest idealny:) Cały e-papieros aż 13,5 cm długości Fajna w tym modelu jest też ładowarka USB. Mała i poręczna i umożliwia doładowywanie akumulatorów przez port USB w komputerze, a to o wiele wygodniejsze niż podłączanie do prądu. Do tego wytrzymała bateria i świetne kartomizery, które genialnie oddają smak. No cóż ja się po prostu w Smarcie zakochałam:)
Też nie polecam kupowania takich rzeczy na allegro. Profesjonalny sklep ma ten plus, że zawsze są tam ludzie, którzy znają się na rzeczy i pomogą w wyborze odpowiedniego e-papierosa. Jest to ważne zwłaszcza wtedy,kiedy kupuje się go po raz pierwszy, ponieważ jak się źle trafi to można się zniechęcić, a przecież nie o to chodzi
Sklepy są różne, ale faktycznie e-dymek cieszy się dobrą opinią. Można z resztą wejść na ich stronę i poczytać komentarze klientów.
Znam osoby ktore probowaly rzucac z tym e-papierosem palenie i takie ktore wykazywaly sie silna wola. Wieksza skutecznosc miala silna wola niz te e-papierosy:)
jak dla mnie e-papieros to straszna porażka, a po za tym nigdy nie byłam zwolennikiem palenia w miejscu publicznym, bo to po prostu jest nie na miejscu (zwłaszcza gdy robi to kobieta). Sama byłam palaczem, ale postawiłam na terapię antynikotynową i jestem wolna , ale od palenia w miejscu publicznym można się powstrzymać, to jest problem samego palacza i my nie musimy tego tolerować i znosić (mając na uwadze przede wszystkim dobro naszych dzieci).
Znam osoby ktore probowaly rzucac z tym e-papierosem palenie i takie ktore wykazywaly sie silna wola. Wieksza skutecznosc miala silna wola niz te e-papierosy:)
Nie każdy rzuca palenie z tych samych powodów, więc nie każdy tak naprawdę chce rzucić palenie całkowicie. Być może stąd wynikają różnice. Po e-papierosa często sięgają osoby, które tak naprawdę nie chcą całkiem rzucić palenia, ale biorąc pod uwagę względy zdrowotne czy zakaz palenia w miejscach publicznych, wybrały taką formę palenia.
jak dla mnie e-papieros to straszna porażka, a po za tym nigdy nie byłam zwolennikiem palenia w miejscu publicznym, bo to po prostu jest nie na miejscu (zwłaszcza gdy robi to kobieta). Sama byłam palaczem, ale postawiłam na terapię antynikotynową i jestem wolna
, ale od palenia w miejscu publicznym można się powstrzymać, to jest problem samego palacza i my nie musimy tego tolerować i znosić (mając na uwadze przede wszystkim dobro naszych dzieci).
E-papierosy nie szkodzą innym osobom, nie wydzielają substancji szkodliwych tak jak zwykłe papierosy. Tak więc ten argument odpada. Co do palenia w miejscu publicznym e-papierosów nie ma nic przeciwko i nie widzę nic niestosownego w tym, że kobieta pali. Co to za różnica czy to kobieta czy mężczyzna?
jak dla mnie e-papieros to straszna porażka, a po za tym nigdy nie byłam zwolennikiem palenia w miejscu publicznym, bo to po prostu jest nie na miejscu (zwłaszcza gdy robi to kobieta). Sama byłam palaczem, ale postawiłam na terapię antynikotynową i jestem wolna
, ale od palenia w miejscu publicznym można się powstrzymać, to jest problem samego palacza i my nie musimy tego tolerować i znosić (mając na uwadze przede wszystkim dobro naszych dzieci).
Emib111, Tobie może e-papierosy nie pomogły, a może w ogóle nie próbowałaś (?), ale to nie znaczy, że dla kogoś innego nie są odpowiednie. Jak widać, nie tylko ja jestem z e-papierosów wyjątkowo zadowolona. Nie rozumiem w sumie Twojego oburzenia, bo przecież ktoś kto e-pali zupełnie nie przeszkadza otoczeniu. Mimo że e-papieros wydziela "dym" (parę wodną), to jest on przecież zupełnie bezwonny i niewyczuwalny dla innych. Skoro tak Ci przeszkadza palenie w miejscach publicznych, to powinnaś być w sumie zadowolona z tego, że coraz więcej osób e-pali
U mojego faceta e-papiers zbytnio się nie sprawdził. Było założenie, że ma zredukować lub całkowicie rzucić zwykłe papierosy ale ostatecznie to pali tyle ile palił + dodatkowo tego e-papierosa czyli ogólnie masakra.
U mojego faceta e-papiers zbytnio się nie sprawdził. Było założenie, że ma zredukować lub całkowicie rzucić zwykłe papierosy ale ostatecznie to pali tyle ile palił + dodatkowo tego e-papierosa czyli ogólnie masakra.
Ale dziwnie... Słuchaj a może on po prostu ma złego e-papierosa, albo zbyt słabe wkłady??? Bo niestety nie wszystkie e-fajki są równie dobre. Spora grupa jest zdecydowanie za słaba i nie daje palaczom tego czego oczekują, dlatego nie potrafią zrezygnować ze zwykłej fajki. Ja naprawdę polecam e-papierosy Cigito. Mnie wyjątkowo przypasowały i wszystkim znajomym, którym je poleciłam również. Oni już nie palą "analogów", więc może pomyślcie z chłopakiem o zmianie używanego e-p??? Wiem, że pewnie jesteście już rozczarowani, ale chyba warto spróbować jeszcze raz:) Dla zdrowia i lepszego samopoczucia:) A Cigito kupicie naprawdę tanio, bo już za 99 zł w sklepie e-dymek jest Smart. Zbliżają się święta a wcześniej Mikołajki, więc zawsze możesz mu sprawić prezent
Często tak jest, że jak się kupuje pierwszego e-papierosa bez konsultacji to niestety nie jest on trafiony. A tutaj trzeba mieć przynajmniej podstawową wiedzę o modelach, działaniu itd. e-papierosów, żeby dobrze wybrać pierwszy model. Bo po co wyrzucać pieniądze w błoto? Niestety w niektórych sklepach wciskają wszystko byle tylko zarobić, nie patrząc na to, czego klient potrzebuje. Dlatego sam sklep też trzeba dobrze wybrać. A e-dymek polecam, bo sama w nim kupuję. Kupiłam tam pierwszego e-p i od razu był to trafiony wybór.
Warto się więc zastanowić nad kupieniem innego modelu. Bo to naprawdę pomaga. Trzeba się tylko może trochę przyzwyczaić do innego sposobu palenia. Ale jak ktoś jest zmotywowany odpowiednio to na pewno się przestawi
Często tak jest, że jak się kupuje pierwszego e-papierosa bez konsultacji to niestety nie jest on trafiony. A tutaj trzeba mieć przynajmniej podstawową wiedzę o modelach, działaniu itd. e-papierosów, żeby dobrze wybrać pierwszy model. Bo po co wyrzucać pieniądze w błoto? Niestety w niektórych sklepach wciskają wszystko byle tylko zarobić, nie patrząc na to, czego klient potrzebuje. Dlatego sam sklep też trzeba dobrze wybrać. A e-dymek polecam, bo sama w nim kupuję. Kupiłam tam pierwszego e-p i od razu był to trafiony wybór.
Warto się więc zastanowić nad kupieniem innego modelu. Bo to naprawdę pomaga. Trzeba się tylko może trochę przyzwyczaić do innego sposobu palenia. Ale jak ktoś jest zmotywowany odpowiednio to na pewno się przestawi
Może coś napiszesz więcej o rodzajach e-papierosów? Bo ja nawet nie wiem jakie są rodzaje i czym się różnią.
Aby odpowiednio wybrać rodzaj e-papierosa, trzeba zastanowić się nad dwoma podstawowymi rzeczami:
- ile zwykłych papierosów pali się w ciągu dnia
- ile czasu można poświęcić dziennie na operacje napełniania urządzenia, przygotowanie do palenia itp.
Palacz okazjonalny, który pali kilka papierosów dziennie ma dużo większy wybór. Takich e-p jest najwięcej, łatwiej jest coś wybrać. Jeżeli ktoś jest natomiast ciężkim nałogowcem musi bardziej przyłożyć się do znalezienia odpowiedniego modelu.Trzeba zwrócić uwagę na to jak pojemna jest bateria oraz na pojemność wkładu. Palacz, który pali ponad paczkę dziennie powinien zainwestować w model, który mieści nie mniej niż 1ml płynu, a bateria 650 mAh jest już super.
Na stronach sklepów internetowych zazwyczaj przy opisie każdego modelu podana jest informacja dla jakiego palacza jest to e-p (na pewno jest tak na e-dymek)- tzn. ile papierosów analogowych dziennie się wypala (zakładając, że jeden papieros to około 15 wdechów).
Porównując różne modele tej samej marki: Cigito Smart jest raczej dla okazjonalnego palacza, natomiast Cigito 2GO Simple powinien zadowolić cięższego nałogowca.
Cały czas należy jednak pamiętać, że e-palenie jest indywidualną kwestią.
Może coś napiszesz więcej o rodzajach e-papierosów? Bo ja nawet nie wiem jakie są rodzaje i czym się różnią.
Obecnie można przebierać w różnego rodzaju modelach e-papierosów. Są takie, które z wyglądu do złudzenia przypominają te prawdziwe - mają taki sam kolor i kształt, ale równie popularne są i te, które bardziej podobne są do cygaretki czy cygara. Wszystkie zasilane są na baterie, które można ładować albo po podłączeniu do gniazdka, albo do portu USB w komputerze, albo nawet w samochodowej ładowarce. Niezależnie jednak od modelu e-papierosów ich zadanie jest jedno: oduczyć od palenia tzw. analogów (tradycyjnych papierosów).
Podstawowe rodzaje e-papierosów to:
1. Supermini - wielkością zbliżone do zwykłych papierosów, ale są raczej dobre tylko dla okazjonalnych palaczy.
2. Mini - nieco większe od normalnych papierosów, najbardziej popularne, przeznaczone dla umiarkowanych palaczy.
3. Pen Style - przypomina z wyglądu długopis, z reguły ma długość 14-16 cm, dość trudny w obsłudze, ale dla nałogowców znakomity.
4. eGO - mają najbardziej wytrzymałe baterie, na długo wytrzymują i rzadko trzeba je ładować, przypominają z wyglądu cygara. Bardzo popularne, szczególnie wśród nałogowców palących ok. 1 paczkę dziennie lub więcej.
Witam ponownie, ostatnio zagościłam tu 5 miesięcy temu, i chcę się pochwalić że nadal korzystam z e-papierosa i nie zapaliłem od tamtej chwili ani jednego analoga, niestety jak to bywa z elektroniką, pierwszy e-papieros poszedł do kosza (sama go popsułam), i zakupiłam kolejny sprzęcik, ale tym razem z większymi bateriami, i jeszcze kilka dodatków- jak to nazwał sprzedawca "akcesoriów dymiąco- chmurząco- kopiących", naprawdę polecam wam dziewczyny, ale... no właśnie jest ale, nie dajcie się skusić na allegro opisami że to super e-papieros itd. który kosztuje 20-50 zł, to są niestety buble.Polecam sklepy stacjonarne. Moim jest SMOOKE.
ja myślę że jeżeli ktoś chce rzucic palenie to musi miec chęci i silną wolę, e-papieros tu raczej nic nie da....
nie pale papierosów ale towarzystwo osby korzystającej z e-papierosa wogóle mi nie przeszkadza chociaz jestem zatwardzialą przeciwniczka papierosów;)
E-papieros jest doskonałą alternatywą porannego wyjścia na balkon z papierosem tradycyjnym.
Wyobrażacie to sobie przy dzisiejszej pogodzie?
ja myślę że jeżeli ktoś chce rzucic palenie to musi miec chęci i silną wolę, e-papieros tu raczej nic nie da....
też tak uważam... choć nie wiem, jaka ta silna wola musi być silna.. moja mama niby bardzo chciała rzucić, próbowała tabexów, akupunktury, niczego, e-papierosów również i niestety..
E cigarette means electronic cigarette. Both manual and electronic cigarette and very harmful for the health. So my request to those people who do smoking please give up smoking for better health.
Czy któraś z was pali może e-papierosy? Teraz ma wejść (czy już weszła?) ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych i zaczęłam myśleć nad obejściem przepisów bo zakaz obejmuje tylko wyroby tytoniowe. Zaznaczam, że nie jestem jakąś zadeklarowaną palaczką, popalam towarzysko i okazyjnie ale paczkę zawsze mam przy sobie. Interesuje mnie jakie są ceny tych papierosów oraz ogólnie ich mechanizm działania.
Nie polecam. Szkodzi bardziej od wypalanego tytoniu mimo nie posiadania substancji szkodzących o których się tak dużo mówi. Jak dla mnie strata kasy.
A skąd ta opinia, że bardziej szkodzi? Są już przeprowadzane badania, które udowadniają, że właśnie mniej szkodzą e-papierosy. Podałabym linka, ale nie mogę. Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam na priv
E-papierosy nie mają tak szkodliwych substancji smolistych jak zwykły papieros więc nie mogą szkodzić bardziej.
A tak btw to gdzie kupujecie e-papierosy?
51 2013-04-13 23:02:51 Ostatnio edytowany przez vinnga (2013-04-13 23:09:33)
Nie zgadzam się co do tego, że e-papierosy nic nie dają. Tak jak wcześniej ktoś napisał, uważam że to kwestia nastawienia i tego z jakich powodów palisz. Z mojego doświadczenia moge powiedzieć, że mi pomogły rzucić palenie i nie ciągnie mnie już do zwykłych fajek. W e-papierosach jest fajne to, że możesz wybierać sobie różne smaki, przez co ładnie pachną zarówno dla Ciebie jak i dla otoczenia. No i wprawdzie na początku musisz wydać troche kasy żeby kupić porządną e-fajkę, ale z czasem Ci się to zwraca i jest dużo bardziej ekonomiczną formą palenia w przeciwieństwie do palenia tradycyjnych fajek.
A co do kupowania to ja zamawiałam na wstawianie linków jest na forum zabronione
52 2013-05-08 16:14:14 Ostatnio edytowany przez DżoanaXX (2013-05-08 16:14:45)
"To czy się krztusisz to chyba zależy od mocy tego wkładu, prawda? Bo raczej nie sądzę żebyś kaszlała po e-papierosie a po zwykłym nie" :/
Tak- wszystko zależy od dobrego wkładu, czyli liquidu. Najlepszy jest Liquid77 medium, który zawiera 12mg nikotyny. Smak można sobie dobrać według uznania, a odczucie dymku jest naprawdę przyjemne. Na początek radziłabym wybrać miętowy- np.Fresh Mint, który jest orzeźwiający a jednocześnie super relaksuje:)
Niektórzy ponoć w ten sposób reagują na zmniejszenie substancji szkodliwych w organizmie :-)
Zmień liquid albo dawkę nikotyny. Kaszel to częsta reakcja po przejściu z analogowych papierosów na elektroniczne, u większości trwa to kilka dni.
Kaszel jest przede wszystkim spowodowany zmianą wilgotności wdychanej chmury - w zwykłym papierosie wdychamy dym, który jest suchy, w elektronicznym wdychamy parę, wprawdzie parę z glikolu/gliceryny, a nie wody, ale to wciąż para.
Fakt, że odtruwanie się organizmu z nagromadzonej smoły też może powodować kaszel, tak samo jak zbyt wysokie stężenie nikotyny, ale to łatwo rozpoznać po pieczeniu w gardle i po symptomach przedawkowania (zawroty głowy, podniesiona temperatura, drżenie rąk, podniesione ciśnienie, kołatanie serca, uczucie opuchnięcia dłoni, ból głowy, nudności - nie muszą pojawić się wszystkie). Zbyt mocny liquid najlepiej rozcieńczyć identycznym słabszym liquidem albo, jeśli akurat nie mamy do niego dostępu, zwykłą apteczną gliceryną, tylko trzeba pamiętać, że w drugim przypadku stracimy również na smaku. Za to zyskamy najprawdopodobniej na chmurze - z gliceryny jest większa ;-)
Z tego co mi się wydaje to są chyba też takie e-papierosy, które można kupić żeby sprawdzić czy nam odpowiada e-palenie i olejek. Moja sąsiadka sobie taką jednorazówkę lime kupiła i bierze tylko te liquidy, które jej smakują. Wybór jest duży. Zawsze mi się wydawało, że to od zwykłych papierosów można dostać ataków kaszlu.
z tego co wiem to te jednorazowki to slaba jakosc jest, to jest technologia z przed paru lat, ale w razie naglej potrzeby dobre i to
ale wracajac do,
szukam dobrego epapierosa dla meza na prezent, nie znam sie a tym za specjalnie, tylko w ogolnikach, generalnie szukam czegos do 150zl, z dlugozyjaca bateria
cos mozecie doradzic?
Co rozumiesz przez długożyjącą baterie? Ma potrzymać tak z trzy dni? W sumie zależy też od palacza. Ja mam teraz e-papierosa Tabaque z baterią 1100 mAh, czyli już porządna bateria.
musi dzialac dluzej niz dzien, tzn jak rano do pracy, to caly dzien bedzie mozliwosc uzywania go bez obawy ze bateria padnie po paru godzinach,
ogolnie zakladamy te normy oczywiscie dla osoby srednio intensywnie palacej,
mowisz ze ta bateria 1100mah to dziala 3 dni ?
Dołóż 50zł i kup solidny zestaw z 2 bateriami, bo z jedną zawsze się coś może stać, można ją zgubić, popsuć etc. Co do czasu działania, to zależy od tego, ile się pali. Ja bym powiedziała, że przez baterię 1100mah można przepuścić ok 3-4ml na jednym naładowaniu, większości palaczy wystarczy to na cały dzień spokojnie, ja osobiście zużywam ok 1,5-2ml i taka bateria wystarcza mi na 2 dni.
Na pw wysyłam link do sklepu w którym sama kupuję od 3 lat i do zestawu, który ma obecnie super opinie u e-palaczy.
Tak jak Vian mówisz, wszystko zależy od tego ile będziesz palić. Jak średnio-mało to dwa, trzy dni dasz rade. A co do samej baterii to poniżej 900 mAh nie ma sensu brać.
nie ja, ja nie pale,
to ma byc prezent dla męża, pali srednio duzo, nie wiecej jak paczke dziennie, nie wiem ile plyny zużyje dziennie, ale bateria musi na caly dzien wystarczyc,
czyli powyzej >900mAh, dzieki,
a te ustniki czy grzałki to jakiego rodzaju maja byc ?
-
Dołóż 50zł i kup solidny zestaw z 2 bateriami, bo z jedną zawsze się coś może stać, można ją zgubić, popsuć etc. Co do czasu działania, to zależy od tego, ile się pali. Ja bym powiedziała, że przez baterię 1100mah można przepuścić ok 3-4ml na jednym naładowaniu, większości palaczy wystarczy to na cały dzień spokojnie, ja osobiście zużywam ok 1,5-2ml i taka bateria wystarcza mi na 2 dni.
Na pw wysyłam link do sklepu w którym sama kupuję od 3 lat i do zestawu, który ma obecnie super opinie u e-palaczy.
dostalam dzieki, nie wiele mi to mowi jednak
to dobra marka czy taka sobie ? markowa ?
i drogo chyba, 200zl za dwa epapierosy, chyba taniej mozna kupic, czy nie ?
Dzięki e-papierosom 4 lata temu rzuciłam analogi.
Myślę że warto,ale...
Nie ma jeszcze badań które by potwierdzały nie szkodliwość e-papierosów,
Ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat?
Kilkadziesiąt lat temu palenie papierosów też było modne a o ich szkodliwości nie mówił nikt.
63 2014-01-24 10:10:32 Ostatnio edytowany przez Vian (2014-01-24 10:12:03)
Vian napisał/a:Dołóż 50zł i kup solidny zestaw z 2 bateriami, bo z jedną zawsze się coś może stać, można ją zgubić, popsuć etc. Co do czasu działania, to zależy od tego, ile się pali. Ja bym powiedziała, że przez baterię 1100mah można przepuścić ok 3-4ml na jednym naładowaniu, większości palaczy wystarczy to na cały dzień spokojnie, ja osobiście zużywam ok 1,5-2ml i taka bateria wystarcza mi na 2 dni.
dostalam dzieki, nie wiele mi to mowi jednak
to dobra marka czy taka sobie ? markowa ?
i drogo chyba, 200zl za dwa epapierosy, chyba taniej mozna kupic, czy nie ?
Z jednej strony chcesz dobrej marki, z drugiej zaraz piszesz, że drogo. 200zł za 2 papierosy z bateriami z regulacją napięcia to bardzo średnia cena. Za papierosy produkcji Vision to promocja, zresztą on chyba jest na promocji. Możesz kupić 2 e-papierosy i za kilkadziesiąt zł, ale jak długo podziałają i jak się będą sprawowały to ja nie wiem.
Pamiętam jak 3 lata temu ja kupowałam e-papierosy. Wygrzebałam coś, co się nazywało wówczas KGO, na allegro za bodajże 169zł. W sklepie zestaw co na oko był taki sam kosztował 299zł i to na promocji, to mi się wydawalo, że zrobiłam bomba interes. Oba papieroski popsuły się w ciągu ok 3 mcy, a ja potem i tak musiałam kupić ten za 299, który się okazał całkiem inny. ;-)
@draceenka
W jakim sensie nieszkodliwość - nikotyna jest szkodliwa, tak samo jak kofeina.
Staram się wybierać płyny 0% myślę,że bardziej jestem uzależniona od odruchu ciągnięcia(hihi,ale zabrzmiało) niż samej nikotyny.
Ciekawe,czy zerówka,jest nią naprawdę...
Co do szkodliwości...
To jak z masłem i margaryną...i tu wady i tam zalety.
Boje się aby za 10,czy 15 lat nie okazało się,że e-fajki zniszczyły mi płuca.
Na dziś wiem,że wszystko jest nie zdrowe.
Życie jest nie zdrowe.
Były przeprowadzane badania nt szkodliwości wapowania glikolu i gliceryny przez profesora z Nowej Zelandii bądź Australii, miałam kiedyś link do raportu badawczego, ale gdzieś mi uciekł. Na pewno jak dobrze poszukać to znajdzie się coś w sieci z tym, że po angielsku zapewne. W każdym razie wyszło, że glikol i gliceryna ma ekstremalnie nikły wpływ na zdrowie o ile w ogóle. Natomiast nie ma badań nt długotrwałego wpływu oparów glikolu na płuca no bo siłą rzeczy nie ma chyba osób, które by regularnie wapowały 20 czy 40 lat.
Od rytuału jesteś uzależniona. ;-) Osobiście uważam, że to całkiem przyjemne uzależnienie.