Hej.
Od jutra zaczynam kurs,opiekunki dla osób starszych i niepełnosprawnych,jest to kurs organizowany przez Urząd Pracy.
Wszędzie szukałam jakiś informacji jak przebiega taki kurs ale nie ma konkretnych informacji.
Czy może ktoś z was wie jak wygląda taki kurs?
2 2011-03-31 18:22:43 Ostatnio edytowany przez tygrysica (2011-03-31 18:23:06)
nie mam pojecia ale ja pracuje za granica przy takich osobach fajnie ze urzad organizuje takie kursy moze u mnie tez bedzie sama bym poszla
Ja skończyłam taki kurs. Nie wiem jak to jest zorganizowane u was, bo to było już ponad 5 lat temu, mogło się zmienić. U nas trwało to 6 miesięcy. Najpierw była część teoretyczna. Wykłady z pedagogami, psychologami i medykami. Potem był staż w wybranym ośrodku - 6 tygodni. W tzw. "międzyczasie" 2 szkolenia dotyczące MPD i autyzmu. Potem praktyki 3 miesięczne z indywidualnymi podopiecznymi. W moim przypadku doprowadziło to do kompletnego przeobrażenia mojego życia. Zmieniłam zawód. Podjęłam pracę na etacie w ośrodku, po odbyciu w nim 3 miesięcznego wolontariatu. Rozpoczęłam studia i obroniłam licencjat. Mam zamiar podjąć studia magisterskie. Praca przynosi mi prawdziwą satysfakcję, choć finansowo pozostawia wiele do życzenia. A wszystko zaczęło się od tego kursu. Była to jedna z najlepszych decyzji w moim życiu. Wiem, że inne koleżanki z kursu pracują zagranicą i też są zadowolone Natomiast wiem również, że nie każdy się do tego zawodu nadaje - ale trzeba spróbować, żeby się o tym przekonać. Życzę powodzenia
Dzięki za wypowiedź:]
Z tego co mi wiadomo to kurs ma trwać tylko 2 miesiące(300godzin).I urząd będzie płacił za każdy miesiąc 120% zasiłku czyli u nas w urzędzie to 860zł + zwrot kosztów dojazdu.
A plan szkolenia jest taki:
- etyka w zawodzie, podstawy psychologii (zasady humanitaryzmu)
- problemy i zakres opieki nad osobami niepełnosprawnymi
- elementy ratownictwa medycznego
- pielęgnacja podopiecznych
- problemy i choroby wieku starczego
- przepisy bhp i p.poż
- aktywizacja osób bezrobotnych.
Ale nic nie napisali o praktykach,a to mnie najbardziej interesuje:)
Jutro już się zaczyna kurs to zdam relacje
Hej.
No więc byłam dziś na spotkaniu rekrutacyjnym na ten kurs.
Jest On rzeczywiście płatny 860zł 60gr/miesiąc.Jest to wliczane do emerytury.Będą zwracane też koszty dojazdów na kurs:]
Planowane jest ok 90 godzin teorii.
200godzin praktyki,w tym do wyboru są dwa miejsca.Ośrodek pomocy społecznej-opieka nad osobami starszymi,lub ośrodek dla osób niepełnosprawnych.
Po całym kursie możliwy jest mały test,ale to już wedle uznania osób prowadzących zajęcia na dany temat.
No i na koniec otrzymuje się zaświadczenie o ukończeniu tego kursu i zaświadczenie o ukończeniu kursu Bhp.
Nie będzie chyba tak strasznie.
Muszę jeszcze tylko sobie wyrobić książeczkę zdrowia w sanepidzie,oczywiście wszystko na koszt Urzędu Pracy.
Pozdrawiam:]
A mnie sie udalo skonczyc kurs w PCK ,byl organizowany dla osob ktore mialy w rodzinie osoby obloznie chore praktyka to samo zycie a dobrze ze zrobiono dla nas teorie .Obecnie po 3 latach opieki przy chorej mamie zdobylam choc czesiowo wiedze i teraz po smierci mamusi moge poprostu podjac prace w tym kieunku ,nauczylam sie cierpliwosci i zrozumienia a nade wszystko pokory do zycia .
Witam ja mam chorego obłożnie syna i również zamierzam zrobić tego typu kurs a moze kiedys uda mi sie zrobic cos więcej. Bardzo chcę pomagać takim osobom znam sie na sprawach anestezjologicznych takze gdyz mój syn jest na respiratorze więc muszę umieć zmienic rurkę tracheostomijną jak równierz odessać syna i wiele innych. Pozdrawiam.:):)
Ja dwa tygodnie temu skończyłam kurs na 6 !
I muszę przyznać,że kiedy miałam praktyki w ośrodku dla niepełnosprawnych to byłam w szoku...
To są świetni ludzie! I ile talentów mają:)
Gdybym tylko miała okazję to poszłabym dalej w tym kierunku... nie boję się pracy w takich środowiskach:)
Ja jestem po I semestrze policealnej szkoły "Asystent Osoby Niepełnosprawnej' z jęz. niemieckim, pozostał jeszcze jeden semestr po ukończeniu szkoły mamy egzamin państwowy i uzyskujemy certyfikat uprawniąjacy do pracy w Unii Europ.wiele osób chce wyjechac do pracy do Niemiec. Teoria podobna do tej , którą wymieniłaś. Jest to prawdę mówiąc "liźnięcie"teoretyczne tego problemu, sa tez obowiązkowe praktyki. Zobaczymy jak bedzie..
Ja skończyłam taki kurs za pośrednictwem PUP. Mój urząd zaproponował mi realizację kilku szkoleń, ale opiekun osób starszych wydawał się najlepszy. Zostałam skierowana do Krajowego Instytutu Medycznego i tam miałam do zrealizowania 240 godzin dydaktycznych. Kurs był w pełni finansowany przez urząd, zrealizowałam go sprawnie i dostałam komplet dokumentów potwierdzających kwalifikacje. Na tej podstawie udało mi się znaleźć pracę i jestem w zawodzie od dobrych 3 lat