przepis na pączki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

1

Temat: przepis na pączki

Dziewczyny jako że przed nami "tłusty czwartek" szukam dobrego,sprawdzonego przepisu na pączki,które zawsze się udają.:P

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: przepis na pączki

No tak...Nie miała baba kłopotu...zachciało jej się pączków big_smile
Kiedyś robiłam pączki , tylko nie pamiętam z jakiego przepisu.To było moje pierwsze pączkowanie , ale przepis musiał być rewelacja , bo wyszły takie pulchniutkie i pyszniutkie , a nie jak to sobie wyobrażałam , że można by rzucać o ścianę big_smile
Narobiłam tego , że ho, ho , tylko nie daliśmy rady tego zjeść , a na drugi dzień już nie były takie pyszne.Po prostu nie były świeże.
Dlatego pomyślałam  sobie , że nie będę się więcej pakować w takie roboty , tylko sobie kupie tyle , ile mam zamiar zjeść.Bo człowiek , to czasami nie ma w takich sytuacjach hamulca big_smile Po drodze mam taka piekarnie , gdzie można kupić bardzo dobre pieczywo.Maja tam przepyszne i stosunkowo niedrogie pączki z bita śmietana , dżemem i różnym innym nadzieniem ,z lukrem , polewą , posypką  do wyboru , do koloru. :0

3 Ostatnio edytowany przez MagdaZ (2009-02-17 13:37:58)

Jeanne: Czytając Twojego posta ślinianki zaczynają pracować smile Aż Ci zazdroszczę tej piekarni smile smile smile

4

a ja za pączkami nie przepadam, moge zjeść jednego i koniec. na tłusty czwartek uwielbiam robić faworki :]

5

Jutro jadę do domu to od mamy jakiś przepis wydębię i podzielę się z Wami.

6 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-02-20 23:27:08)

No i nie doczekałam się przepisu,najlepiej kupić w cukierni Jeanne,a myślałam że Ty mnie poratujesz.:D
Za to znalazłam ten przepis,w czwartek rano zabieram się za smażenie.:P

Powód edycji: usunięcie linka do forum o gotowaniu.

7

Usmażyłam dzisiaj pączusie z przepisu do którego link zamieściłam powyżej-pychotka.:P
Jeżeli zdecydujecie się na pączki wykonane własnoręcznie to ten przepis szczerze polecam.

8

Najlepszy przepis na pączki? Najblizsza cukiernia xD

9

A oto przepis na pączusie które robiłam,troszeczkę zmieniony ,ale wyszły pyszne.:P
Składniki:
500 g mąki
- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- ok. 750 g smalcu do smażenia
Wykonanie
NAJPIERW ROBIMY CIASTO DROŻDŻOWE:
1. Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, żółtka oddzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NASTĘPNIE CZAS NA LEPIENIE PACZKÓW:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

SMAŻENIE:
6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem .

10

Skoro dziś taki dzień, pozwolę sobie dodać oryginalny przepis na pączki znaleziony w książce wydawnictwa Naumann & Gobel.

Może ktoś się skusi:

Pączki kawowe z imbirem - ok. 25sztuk

250ml mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
szczypta soli
2 łyżki cukru
starta skórka z pomarańczy
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
80g masła
160g mąki
4 jajka
500ml oleju arachidowego lub tłuszczu kokosowego
cukier z cynamonem (taka sama ilość cukru i cynamonu) do obtoczenia pączków

Mleko zagotować z kawą rozpuszczalną, solą, 1 łyżką cukru, skórką pomarańczową, imbirem, masłem i zdjąć z kuchenki. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać.
Garnek postawić na palniku i na bardzo małym ogniu mieszać tak długo, aż ciasto odejdzie od spodu garnka. Ciasto wyrobić , dodając kolejno jajka - ciasto powinno całkowicie wchłonąć jajko, zanim doda się następne.
Olej arachidowy albo tłuszcz kokosowy rozgrzać do temperatury 180st. Dwiema łyżkami formować z ciasta małe kule i smażyć na złotożółty kolor w gorącym tłuszczu.
Pączki dobrze odsączyć z tłuszczu i obtoczyć w cukrze z cynamonem.

11

Serowe pączki przepis ze zbiorów NOVI

- 3 szklanki mąki
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru

Wszystko razem wyrobić (gdyby ciasto było za bardzo klejące dodać trochę więcej mąki), wałkować na placek grubości ok 0,5 cm, wykrawać kółka szklanką, a w nich kółka kieliszkiem, tak by wyszły oponki lub nadawać im inne kształty wg swojego upodobania i fantazji.

Smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Można dodać wg uznania aromat zapachowo-smakowy.

Pączusie z płynnego ciasta - przepis ze zbiorów NOVI

- 1 opakowanie serka homogenizowanego (może być naturalny albo waniliowy)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
- szczypta soli

Wszystkie składniki należy wymieszać i kłaść łyżeczką na rozgrzany olej. Posypać cukrem pudrem (ja lubię taki zmielony z cukrem waniliowym). Można dodać wg uznania aromat zapachowo-smakowy.

12

Dobry pączek nie jest zły, ale to smażenie na smalcu mnie przeraża. Toż to o krok od miażdżycy! Lepiej już smażyć na olejach roślinnych, najlepiej na rzepakowym, który jest niezastąpiony do takich zadań.

13

A ja zamiast pączków, wole faworki. Szkoda, że w tym roku nie będę miała czasu żeby je przygotować:/

14

ja zawsze mieszam smalec i olej,z tym że smalec mamy swój bo ten ze sklepu cóż raczej bym go nie uzyła do niczego

15 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-02-04 18:51:20)

Ja osobiście robię tylko ptysie - przyrządzane są w piekarniku.

http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php? … 3#p1380963

Tradycja Tłustego Czwartku jest jednak najczęściej kojarzona z pączkami. Jeśli ktoś lubi i może, to myślę, że jak w ten dzień sobie pofolguje i zje jeden lub dwa, to nic złego, a jeśli częsciej, to też jego wybór. Dziś podam przepis na:

Boskie pączki wg nutella

-500 g mąki
- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- zapach rumowy (jeśli ktoś lubi)
- ok. 750 g smalcu do smażenia

"NAJPIERW ROBIMY CIASTO DROŻDŻOWE:
1. Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NASTĘPNIE CZAS NA LEPIENIE PACZKÓW:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

I SMAŻENIE:
6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.

Wiem, że przepis może zniechęcać swą długością. To fakt, że pączki robi się długo, gdyż trzeba długo wyrabiać ciasto i czekać aż uroście. Mimo to przepis jest łatwy i co najważniejsze- pączki są REWELACYJNE i to nie tylko moim zdaniem. Warto trochę popracować bo rezultat jest wspaniały!!

Proponuję robić raczej niewielkie pączki (tzn. trochę mniejsze niż te z cukierni). Wtedy krócej się smażą ale są dobrze dopieczone i nie spalone. Duże pączki oczywiście też się udają ale smaży się trudniej- trzeba je dłużej smażyć a przez to mogą się spalić."

16

Ja mam kilka podzielę się z Wami moje drogie panie tylko muszę poszukać bo nie dawno znalazłam na jednej z stron ciekawe przepisy na pączki i faworki które wprost uwielbiam ale naszła mnie ochota...

17

flores18261 napisał/a:

Ja mam kilka podzielę się z Wami moje drogie panie tylko muszę poszukać bo nie dawno znalazłam na jednej z stron ciekawe przepisy na pączki i faworki które wprost uwielbiam ale naszła mnie ochota...

W takim razie czekamy smile

18

Składniki:

500 g mąki
500 g białego sera
4 całe jajka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki masła (należy je rozpuścić)

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiam ciasto. Może być w robocie kuchennym lub na stolnicy. Najpierw szatkuję mąkę z serem, kolejno dodaję cukier, proszek do pieczenia i całe jajka. Na końcu dodaję rozpuszczone masło.
Tak wyrobione ciasto wałkuję na grubość ok 0,5 cm.
Szklanką wycinam kółka, w których za pomocą nakrętki (może być od butelki po wodzie mineralnej) wycinam mniejsze kółka. Tak przygotowane oponki smażę w głębokim tłuszczu z obu stron.

Szybko się smażą, dlatego trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.
Usmażone oponki układam na papierowej serwetce.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
"Serowe oponki "

19

Bardzo pyszne wręcz banalne pączusie.

-1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 szklanki cukru

-1/2 szklanki maślanki
-1 jajko
-2 łyżki masła

-2 szklanki oleju do smażenia

Składniki suche mieszkamy w jednej misce a ,,mokre" w drugiej. Gdy zmieszamy jajko z maślanką i masłem dodajemy je do reszty składników i mieszamy. W małym garnuszku podgrzewamy olej. Ciasta nabiera na małą łyżeczkę i zsuwamy z niej do gorącego oleju. Pączuszki mieszamy, wyciągamy gdy  są brązowe i przypieczone z każdej strony.

Obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

20

flores18261 napisał/a:

Składniki:

500 g mąki
500 g białego sera
4 całe jajka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki masła (należy je rozpuścić)

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiam ciasto. Może być w robocie kuchennym lub na stolnicy. Najpierw szatkuję mąkę z serem, kolejno dodaję cukier, proszek do pieczenia i całe jajka. Na końcu dodaję rozpuszczone masło.
Tak wyrobione ciasto wałkuję na grubość ok 0,5 cm.
Szklanką wycinam kółka, w których za pomocą nakrętki (może być od butelki po wodzie mineralnej) wycinam mniejsze kółka. Tak przygotowane oponki smażę w głębokim tłuszczu z obu stron.

Szybko się smażą, dlatego trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.
Usmażone oponki układam na papierowej serwetce.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
"Serowe oponki "

Dziękuję Flores smile

21 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2013-02-06 17:32:58)

aniolek27 Proszę ale to jest jeszcze nie to. Nie moge znaleść przepisu na takie pączki z kokosem i kilka innych jak znajdę to tu wkleję.

22

flores18261 napisał/a:

aniolek27 Proszę ale to jest jeszcze nie to. Nie moge znaleść przepisu na takie pączki z kokosem i kilka innych jak znajdę to tu wkleję.

Na pewno Ci się uda smile

23

ja jutro oponki zrobię smile
macie jakiś dobry przepis aby gumowe nie wyszły big_smile

24

Podnoszę wątek, może się przydać smile

25

Składniki
mąka, 3 szklanki
mąka na podsypkę, 1/2 szklanki
cukier, 1/3 szklanki
jajka, 5
margaryna/masło, 50 gr
mleko, 3/4 szklanki
drożdże suszone/świeże, 1 czubata łyżka/30 gr
olejek waniliowy, kilka kropel
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
smalec, 1 kg

Przygotowanie
1
Mleko podgrzać, rozprowadzić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn wymieszać, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia
2
Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopioną margarynę/masło. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu
3
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
4
Ciasto uformować w wałek i pokroić na 10-15 kawałków
5
Na rozwałkowane lub spłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć np. marmoladę (opcjonalnie wink, uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia
6
Smażyć z obu stron w gorącym smalcu na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i układać na tacy wyłożonej papierem (do odsączenia z tłuszczu)
7
Posypać cukrem pudrem.

To oryginalny przepis wgLumiuz

Co mogę powiedzieć od siebie?
Piekłam w ubiegłym roku... No nie wyszły mi takie ładne jak autorce ale w smaku bardzo dobre, więdc przepis sobie zapisałam. Przy czym ja lubię takie "fest drożdżowe" pączki nie nadmuchane i te takie właśnie były. Używałam oczywiście oleju, bo smalcu u mnie niet tongue

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024