Dziewczyny jako że przed nami "tłusty czwartek" szukam dobrego,sprawdzonego przepisu na pączki,które zawsze się udają.:P
No tak...Nie miała baba kłopotu...zachciało jej się pączków
Kiedyś robiłam pączki , tylko nie pamiętam z jakiego przepisu.To było moje pierwsze pączkowanie , ale przepis musiał być rewelacja , bo wyszły takie pulchniutkie i pyszniutkie , a nie jak to sobie wyobrażałam , że można by rzucać o ścianę
Narobiłam tego , że ho, ho , tylko nie daliśmy rady tego zjeść , a na drugi dzień już nie były takie pyszne.Po prostu nie były świeże.
Dlatego pomyślałam sobie , że nie będę się więcej pakować w takie roboty , tylko sobie kupie tyle , ile mam zamiar zjeść.Bo człowiek , to czasami nie ma w takich sytuacjach hamulca Po drodze mam taka piekarnie , gdzie można kupić bardzo dobre pieczywo.Maja tam przepyszne i stosunkowo niedrogie pączki z bita śmietana , dżemem i różnym innym nadzieniem ,z lukrem , polewą , posypką do wyboru , do koloru. :0
3 2009-02-17 13:37:48 Ostatnio edytowany przez MagdaZ (2009-02-17 13:37:58)
Jeanne: Czytając Twojego posta ślinianki zaczynają pracować Aż Ci zazdroszczę tej piekarni
a ja za pączkami nie przepadam, moge zjeść jednego i koniec. na tłusty czwartek uwielbiam robić faworki :]
Jutro jadę do domu to od mamy jakiś przepis wydębię i podzielę się z Wami.
6 2009-02-17 19:09:05 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-02-20 23:27:08)
No i nie doczekałam się przepisu,najlepiej kupić w cukierni Jeanne,a myślałam że Ty mnie poratujesz.:D
Za to znalazłam ten przepis,w czwartek rano zabieram się za smażenie.:P
Powód edycji: usunięcie linka do forum o gotowaniu.
Usmażyłam dzisiaj pączusie z przepisu do którego link zamieściłam powyżej-pychotka.:P
Jeżeli zdecydujecie się na pączki wykonane własnoręcznie to ten przepis szczerze polecam.
Najlepszy przepis na pączki? Najblizsza cukiernia xD
A oto przepis na pączusie które robiłam,troszeczkę zmieniony ,ale wyszły pyszne.:P
Składniki:
500 g mąki
- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- ok. 750 g smalcu do smażenia
Wykonanie
NAJPIERW ROBIMY CIASTO DROŻDŻOWE:
1. Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, żółtka oddzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NASTĘPNIE CZAS NA LEPIENIE PACZKÓW:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
SMAŻENIE:
6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem .
Skoro dziś taki dzień, pozwolę sobie dodać oryginalny przepis na pączki znaleziony w książce wydawnictwa Naumann & Gobel.
Może ktoś się skusi:
Pączki kawowe z imbirem - ok. 25sztuk
250ml mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
szczypta soli
2 łyżki cukru
starta skórka z pomarańczy
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
80g masła
160g mąki
4 jajka
500ml oleju arachidowego lub tłuszczu kokosowego
cukier z cynamonem (taka sama ilość cukru i cynamonu) do obtoczenia pączków
Mleko zagotować z kawą rozpuszczalną, solą, 1 łyżką cukru, skórką pomarańczową, imbirem, masłem i zdjąć z kuchenki. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać.
Garnek postawić na palniku i na bardzo małym ogniu mieszać tak długo, aż ciasto odejdzie od spodu garnka. Ciasto wyrobić , dodając kolejno jajka - ciasto powinno całkowicie wchłonąć jajko, zanim doda się następne.
Olej arachidowy albo tłuszcz kokosowy rozgrzać do temperatury 180st. Dwiema łyżkami formować z ciasta małe kule i smażyć na złotożółty kolor w gorącym tłuszczu.
Pączki dobrze odsączyć z tłuszczu i obtoczyć w cukrze z cynamonem.
Serowe pączki przepis ze zbiorów NOVI
- 3 szklanki mąki
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
Wszystko razem wyrobić (gdyby ciasto było za bardzo klejące dodać trochę więcej mąki), wałkować na placek grubości ok 0,5 cm, wykrawać kółka szklanką, a w nich kółka kieliszkiem, tak by wyszły oponki lub nadawać im inne kształty wg swojego upodobania i fantazji.
Smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Można dodać wg uznania aromat zapachowo-smakowy.
Pączusie z płynnego ciasta - przepis ze zbiorów NOVI
- 1 opakowanie serka homogenizowanego (może być naturalny albo waniliowy)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
- szczypta soli
Wszystkie składniki należy wymieszać i kłaść łyżeczką na rozgrzany olej. Posypać cukrem pudrem (ja lubię taki zmielony z cukrem waniliowym). Można dodać wg uznania aromat zapachowo-smakowy.
Dobry pączek nie jest zły, ale to smażenie na smalcu mnie przeraża. Toż to o krok od miażdżycy! Lepiej już smażyć na olejach roślinnych, najlepiej na rzepakowym, który jest niezastąpiony do takich zadań.
A ja zamiast pączków, wole faworki. Szkoda, że w tym roku nie będę miała czasu żeby je przygotować:/
ja zawsze mieszam smalec i olej,z tym że smalec mamy swój bo ten ze sklepu cóż raczej bym go nie uzyła do niczego
15 2013-02-04 18:50:47 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-02-04 18:51:20)
Ja osobiście robię tylko ptysie - przyrządzane są w piekarniku.
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php? … 3#p1380963
Tradycja Tłustego Czwartku jest jednak najczęściej kojarzona z pączkami. Jeśli ktoś lubi i może, to myślę, że jak w ten dzień sobie pofolguje i zje jeden lub dwa, to nic złego, a jeśli częsciej, to też jego wybór. Dziś podam przepis na:
Boskie pączki wg nutella
-500 g mąki
- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- zapach rumowy (jeśli ktoś lubi)
- ok. 750 g smalcu do smażenia
"NAJPIERW ROBIMY CIASTO DROŻDŻOWE:
1. Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NASTĘPNIE CZAS NA LEPIENIE PACZKÓW:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
I SMAŻENIE:
6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.
Wiem, że przepis może zniechęcać swą długością. To fakt, że pączki robi się długo, gdyż trzeba długo wyrabiać ciasto i czekać aż uroście. Mimo to przepis jest łatwy i co najważniejsze- pączki są REWELACYJNE i to nie tylko moim zdaniem. Warto trochę popracować bo rezultat jest wspaniały!!
Proponuję robić raczej niewielkie pączki (tzn. trochę mniejsze niż te z cukierni). Wtedy krócej się smażą ale są dobrze dopieczone i nie spalone. Duże pączki oczywiście też się udają ale smaży się trudniej- trzeba je dłużej smażyć a przez to mogą się spalić."
Ja mam kilka podzielę się z Wami moje drogie panie tylko muszę poszukać bo nie dawno znalazłam na jednej z stron ciekawe przepisy na pączki i faworki które wprost uwielbiam ale naszła mnie ochota...
Ja mam kilka podzielę się z Wami moje drogie panie tylko muszę poszukać bo nie dawno znalazłam na jednej z stron ciekawe przepisy na pączki i faworki które wprost uwielbiam ale naszła mnie ochota...
W takim razie czekamy
Składniki:
500 g mąki
500 g białego sera
4 całe jajka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki masła (należy je rozpuścić)
Wykonanie:
Z podanych składników wyrabiam ciasto. Może być w robocie kuchennym lub na stolnicy. Najpierw szatkuję mąkę z serem, kolejno dodaję cukier, proszek do pieczenia i całe jajka. Na końcu dodaję rozpuszczone masło.
Tak wyrobione ciasto wałkuję na grubość ok 0,5 cm.
Szklanką wycinam kółka, w których za pomocą nakrętki (może być od butelki po wodzie mineralnej) wycinam mniejsze kółka. Tak przygotowane oponki smażę w głębokim tłuszczu z obu stron.
Szybko się smażą, dlatego trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.
Usmażone oponki układam na papierowej serwetce.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
"Serowe oponki "
Bardzo pyszne wręcz banalne pączusie.
-1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki maślanki
-1 jajko
-2 łyżki masła
-2 szklanki oleju do smażenia
Składniki suche mieszkamy w jednej misce a ,,mokre" w drugiej. Gdy zmieszamy jajko z maślanką i masłem dodajemy je do reszty składników i mieszamy. W małym garnuszku podgrzewamy olej. Ciasta nabiera na małą łyżeczkę i zsuwamy z niej do gorącego oleju. Pączuszki mieszamy, wyciągamy gdy są brązowe i przypieczone z każdej strony.
Obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Składniki:
500 g mąki
500 g białego sera
4 całe jajka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki masła (należy je rozpuścić)Wykonanie:
Z podanych składników wyrabiam ciasto. Może być w robocie kuchennym lub na stolnicy. Najpierw szatkuję mąkę z serem, kolejno dodaję cukier, proszek do pieczenia i całe jajka. Na końcu dodaję rozpuszczone masło.
Tak wyrobione ciasto wałkuję na grubość ok 0,5 cm.
Szklanką wycinam kółka, w których za pomocą nakrętki (może być od butelki po wodzie mineralnej) wycinam mniejsze kółka. Tak przygotowane oponki smażę w głębokim tłuszczu z obu stron.Szybko się smażą, dlatego trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.
Usmażone oponki układam na papierowej serwetce.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
"Serowe oponki "
Dziękuję Flores
21 2013-02-06 17:29:34 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2013-02-06 17:32:58)
aniolek27 Proszę ale to jest jeszcze nie to. Nie moge znaleść przepisu na takie pączki z kokosem i kilka innych jak znajdę to tu wkleję.
aniolek27 Proszę ale to jest jeszcze nie to. Nie moge znaleść przepisu na takie pączki z kokosem i kilka innych jak znajdę to tu wkleję.
Na pewno Ci się uda
ja jutro oponki zrobię
macie jakiś dobry przepis aby gumowe nie wyszły
Podnoszę wątek, może się przydać
Składniki
mąka, 3 szklanki
mąka na podsypkę, 1/2 szklanki
cukier, 1/3 szklanki
jajka, 5
margaryna/masło, 50 gr
mleko, 3/4 szklanki
drożdże suszone/świeże, 1 czubata łyżka/30 gr
olejek waniliowy, kilka kropel
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
smalec, 1 kg
Przygotowanie
1
Mleko podgrzać, rozprowadzić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn wymieszać, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia
2
Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopioną margarynę/masło. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu
3
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
4
Ciasto uformować w wałek i pokroić na 10-15 kawałków
5
Na rozwałkowane lub spłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć np. marmoladę (opcjonalnie , uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia
6
Smażyć z obu stron w gorącym smalcu na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i układać na tacy wyłożonej papierem (do odsączenia z tłuszczu)
7
Posypać cukrem pudrem.
To oryginalny przepis wgLumiuz
Co mogę powiedzieć od siebie?
Piekłam w ubiegłym roku... No nie wyszły mi takie ładne jak autorce ale w smaku bardzo dobre, więdc przepis sobie zapisałam. Przy czym ja lubię takie "fest drożdżowe" pączki nie nadmuchane i te takie właśnie były. Używałam oczywiście oleju, bo smalcu u mnie niet