Chustonoszenie Maluchów - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Chustonoszenie Maluchów

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Chustonoszenie Maluchów

Witam Was Mamusie smile

Na pewnych warsztatach dowiedziałam się o transportowaniu się mamy z dzieciaczkiem formą chustonoszenia smile I tutaj zaczynają się do Was moje pytania.

Czy warto kupić taką chustę ?
Czy mama na 100% może czuć się bezpieczna o dziecko ? ( Może miałyście jakieś niemiłe przypadki w związku z tym... )
Czy chodziłyście na kurs chustonoszenia, żeby dobrze nauczyć się ją zakładać ?
Kiedy wkładacie dzieciaczka w chustę ?

Bardzo intensywnie zastanawiam się nad jej kupnem - ale chcę mieć pewność, że nie będę się bała nosić w tym dziecka - dlatego proszę o Was o doświadczenia z nią związane smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Chustonoszenie Maluchów

Miałam chustę, byłam na kursie i... nadal nie potrafiłam zamotać siebie i dziecka tak szybko i sprawnie, jak instruktorki big_smile Denerwowało mnie też wieczne wleczenie się chusty po ziemi podczas zawiązywania (trzeba pamiętać, że to jest jakieś 5 metrów materiału!). Wiosna i lato z chustą to był dla mnie koszmar - gorące ciałko dziecka plus kokon z materiału plus upał... Ja sobie w końcu dałam spokój i znalazłam coś innego, dla mnie idealnego, ale sama idea chustonoszenia jest świetna. Nie trzeba się szarpać z wózkiem, obie ręce są wolne, pierś gotowa do podania bez konieczności wyciągania dziecka, dla aktywnych mam niesamowity komfort podróżowania, no i zbawienie dla kręgosłupa, bo w dobrze zawiązanej chuście wcale nie czuć ciężaru dziecka!

3

Podobał mi się zawsze pomysł noszenia dziecka w chuście ale..
kiedyś trafiłam na jakiś program w którym 'kłócili się' specjaliści czy to jest w końcu zdrowe dla dziecka czy nie, chodziło głównie o kręgoslup z tego co pamiętam. W każdym razie zdania były tak podzielone i były tyle 'przeciw' i tyle 'za' że na pewno odpuszczę sobie chustę smile
jakbym sobie przypomniała co to za program to wkleję link bo pewnie gdzieś na internecie można go znaleźć smile

4

Ja noszę moją teraz 4miesięczną córkę w chuście i nie używamy nic innego od 2 miesięcy. Wiązania nauczyłam się przy zakupie od instruktorki, ćwiczyłam każdego dnia, chustę łamałam i teraz jest idealnie. Od razu kupiłam chustę tkaną splotem skośno-krzyżowym, wystarczy na cały okres chustonoszenia.

Odpowiadając na Twoje pytania:
1. Tak, warto kupić chustę, ale ile osób, tyle opinii;)
2. Jestem w 100% pewna, że moje dziecko jest bezpieczne, wiązania są tak "skonstruowane", że dziecko nie ma prawa wypaść.
3. Nie chodziłam na kurs (Patrz wyżej)
4. Marysia jest w chuście na każdym wyjściu z domu, czy to na spacer, czy na zakupy, a także noszę ją często w domu, kiedy jest marudna, albo nie może zasnąć.

Pytaj, odpowiemy na pytania;)

5

Szczęściara, widzę że jesteś z Łodzi. Polecam Ci sklep Decoraliki, na Tatrzańskiej. Ja tam kupiłam chustę. Sklep prowadzi instruktorka wiązania chust, wspaniała dziewczyna, Renia. Ona przy zakupie uczy pierwszego wiązania, zwraca uwagę na co trzeba uważać, doradza rodzaj. Jest naprawdę w Łodzi specjalistą godnym polecenia.

6

Chusta to jeden z najlepszych zakupów, jakich dokonałam dla mojego synka smile
A już zwłaszcza jak dziecie kolkowe się trafi i trzeba je nosić i tulić żeby się nie darło.

Mój synek ma 5 miesięcy i nadal czasem go noszę w chuście, np. jak muszę na szybko wyskoczyć do sklepu - jest to duuuzo wygodniejsze niż ładować się z wózkiem w ciasne alejki sklepowe.

7

truskawka88 napisał/a:

Szczęściara, widzę że jesteś z Łodzi. Polecam Ci sklep Decoraliki, na Tatrzańskiej. Ja tam kupiłam chustę. Sklep prowadzi instruktorka wiązania chust, wspaniała dziewczyna, Renia. Ona przy zakupie uczy pierwszego wiązania, zwraca uwagę na co trzeba uważać, doradza rodzaj. Jest naprawdę w Łodzi specjalistą godnym polecenia.

Truskawko właśnie o chustnonszeniu dowiedziałam się na warsztatach, a Pani reklamowała ten sklep z chustami o którym mówisz smile Możliwe, że nawet ta sama. Mówiła o kosztach kursu, które tam przeprowadzają i uczą mamę wiązań. Nie pamiętam ile dokładnie, ale mnie to trochę przeraziło.
Też mi się to wydaje dość praktyczne, ale nie potrzebuję zbędnie wydanych pieniędzy - wiadomo jak jest.
Ogólnie to chyba najlepsze rozwiązanie na letni okres ? Bo trzymanie dziecka tak pod kurtką w chuście chyba nie jest wygodne...
Jeszcze zastanawiam się czy przy bardzo dużych piersiach nie będzie z tym problemu...

8

Polecam Ci podjechać do tego sklepu, do Reni i z nią pogadać. Ona naprawdę się na tym zna. Jeśli zdecydujesz się na chustę i kupisz u niej to w cenie chusty masz naukę pierwszego wiązania, tzw, kieszonki. Potem już będziesz umiała resztę wiązań opanować samodzielnie z pomocą youtuba;)

Ja nie używam wogóle wózka, każde wyjście z domu to noszenie w chuście. Mamy osłonkę polarową z Pentelki, która jest bardzo ciepła. (też z Łodzi;P) Jest mi wygodniej niż z wózkiem. Mam porównanie bo jestem mamą 3letniej Zuzi, która wychowała się w wózku.

9

Ja właśnie też zastanawiam się nad chustą głównie pod kątem wyjść z psem. Jakoś nie wyobrazam sobie wyciągania wózka za każdym razem.

10 Ostatnio edytowany przez truskawka88 (2013-12-06 23:48:12)

Noszę w chuście od dokładnie 2 miesięcy. Codziennie wiążę ją przynajmniej raz. Motanie się z małą zajmuje mi teraz max 5 minut w kieszonce i jakieś 10 minut w 2X (jeszcze się wprawiam). Gdybym miała wychodzić z wózkiem i ubierać młodej jeszcze kombinezon, wkładać ją do wózka i z tym wózkiem wychodzić, znosić go to zajęłoby mi to więcej czasu.

Ja do tego podchodzę też od strony psychologicznej. Dziecku jest lepiej przy mamie, gdy słyszy jej bicie serca, czuje jej zapach. Zobacz sobie filmik co widzi dziecko w wózku i co na plecach mamy http://www.youtube.com/watch?v=zga_mW9vqnE szkoda, że nie ma nagrania z przodu mamy.

Wychowuję moje dzieci wg zasad rodzicielstwa bliskości. W sumie to dopiero się niedawno o tym dowiedziałam, że jest coś takiego i okazało się, że te zasady pokrywają się z moją wizją wychowania, z naszym rodzinnym modelem postępowania z dziećmi. Co prawda starsza córka nie była noszona, spała w swoim łóżeczku, ale gdyby tego potrzebowała, napewno byśmy jej to zapewnili.

Szczęściara19 jeśli miałabyś ochotę, to mogłabym z Tobą kiedyś podjechać do Reni do sklepu. Tylko musiałybyśmy się wcześniej umówić. Renia ma otwarte tylko 3 dni w tygodniu więc tu też trzeba sobie jakoś zaplanować lepiej;)

11

Truskawko w sumie ja mam dopiero termin porodu na luty smile
Właśnie też tak mi się wydaje, że ta chusta jest takim "naturalnym" noszeniem dziecka. Mimo wielu sprzecznych opini pewnie ją wypróbuję . Przecież z wózkami też różnie bywa. Na pewno nie są w 100 % zdrowe dla dziecka - tak samo jak i każda rzecz która ma swoich zwolenników i przeciwników.

Pennylane - i to jest kolejny bardzo dobry powód. Nie trzeba się przepychać nigdzie z wózkiem smile
Pretty_Woman - No to może być problem ... Na pewno ciężko się zawinąć w to samemu.

12

Ja polecam serdecznie. My bardzo chcieliśmy nosić, ale chyba trochę za późno zaczęliśmy naukę, bo mały miał juz 2 mies. Pierwszy tydzień dłużej się motałam niż nosiłam, bo taki ryk był wink Potem zaczął zasypiać w chuście, a teraz to juz cieszy się jak widzi, że się motam.
Na kursie nie byłam, wykupiliśmy z mężem indywidualne spotkanie z instruktorką, potem pożyczyliśmy od niej chustę na dwa tygodnie, po tym czasie kupiliśmy własną. I to były naprawdę dobrze wydane pieniądze. Warto, żeby dobry instruktor nauczył co i jak, bo tu jednak idzie o zdrowie i bezpieczeństwo dziecka.
I jeszcze co do bezpieczeństwa. Ja nosząc w chuście mam takie poczucie, że mały jest dużo bezpieczniejszy niż w wózku. Czuję każdy jego ruch, słysze każde kwęknięcie, mam go cały czas wtulonego w siebie - trochę jak w ciąży, tylko dużo lepiej.

13

Szczęściara, wcale nie jest tak trudno zamotać się samemu w chustę smile Kwestia wprawy.

Nocnalampka ja też zaczęłam chustować w wieku 2 miesięcy i był to super moment, teraz mała często śmieje się na sam widok chusty:)

Znam za to osoby, które chustują od urodzenia i w dodatku nie posiadają wogóle wózka. Ja wózek mam, ale nie używam, stoi sobie jako takie ewentualnie zabezpieczenie w razie czego.

14 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-06 22:33:56)

moje znajome nosiły chusty, ja się jednak trochę boję kupiłam nosidełko spam  i sprawdza się świetnie. Jednak bardzo mi się podoba jak tatuś nosi chustę smile

15

kasssandra, ale to nosidło to tzw. wisiadło i nie można go porównywać do chusty. Zamiast chusty można zastosować meitai, albo nosidła ergonomiczne.

16

ja jestem jednak bardziej za nosidłami, chust nie umiem wiązać, wiem, ze to kwestia wprawy ale jednak ciągle miałabym wrażenie, ze coś źle zawiązałam i że mi dzidzia wypadnie, nosidełka przecież nie wszystkie są złe i wykrzywiają dzieci, na rynku są też bardzo dobrze wyprofilowane, moze nie najtańsze, ale jednak

17

Odświeżam wątek smile.
Moja miesięczna córa najlepiej się czuje noszona na rękach. Obserwuje co się dzieje, jest spokojna i nie płacze. I fajnie, tylko niestety nie mam szans na zrobienie czegokolwiek i mimo, że jest to miłe mieć takie wtulone ciałko przy sobie, to jednak na dłuższą metę uciążliwe.
W związku z tym zasięgnęłam języka na temat chust i wydaje się to dla mnie idealne rozwiązanie.
Stąd moje pytanie - czy ktoś używał i może podzielić się wrażeniami? Na rynku jest wielu producentów, a ceny wahają się od 100 do 500 zł. Którą wybrać?
Proszę o radę i pozdrawiam serdecznie wszystkie Mamusie (i Tatusiów) smile!

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Chustonoszenie Maluchów

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024