Otwieram sklep odzieżowy, proszę o radę. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Otwieram sklep odzieżowy, proszę o radę. - Netkobiety.pl

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Otwieram sklep odzieżowy, proszę o radę.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

1 Ostatnio edytowany przez gwiazdowa (2015-03-15 12:25:04)

Temat: Otwieram sklep odzieżowy, proszę o radę.

Cześć dziewczyny,

mieszkam w małej miejscowości, w której nie ma wielu perspektyw na pracę. Postanowiłam, w końcu zacząć działać i wziąć życie we własne ręce. Wpadłam na pomysł otwarcia w mojej miejscowości sklepu odzieżowego z ubraniami dobrych polskich marek. Będę również starała się o dotację od państwa w wysokości 21 tys. zł.
Mam tylko problem, bo nie mam żadnych kontaktów i znajomych, którzy mogliby mi pomóc, a nie mam pojęcia gdzie najlepiej jest się zaopatrywać w towar. Zależy mi, żeby były to ubrania dobrej jakości, nie muszą być najtańsze. Może któraś z Was jest w stanie polecić mi jakieś marki albo hurtownie, w których najlepiej zaopatrywać się w towar (lokalizacja nie gra szczególnej roli)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Otwieram sklep odzieżowy, proszę o radę.

Kilka możliwości:
1. szukasz adresów hurtowni odzieżowych, jedziesz do nich, oglądasz towar, rozmawiasz o warunkach współpracy
2. idziesz do wielkiego centrum handlowego, oglądasz ubrania, szukasz nazwy producenta (czasem jest tez kontakt). Dzwonisz do producenta i dopytujesz się skąd wziąć ubrania jego firmy do sprzedaży detalicznej.
3. namiętnie zbierasz wszelkie ulotki Macro, Selgrossa i innych dużych sklepów. Kiedy widzisz jakąś porządną promocję - jedziesz i wykupujesz ich zapasy
4. włóczysz się po klepach z asortymentem, który Cię interesuje i podpytujesz personel o źródła zaopatrzenia. Niektórzy odmówią, ale inni powiedzą jak na spowiedzi...
5. przeglądasz Allegro i sklepy internetowe. Na Allegro często wystawiają się sami producenci, ale i wśród innych ofert można znaleźć takie ceny, że z powodzeniem można towar sprzedawać ponownie po narzuceniu swojej marży. Nigdy nie kupuj większej ilości przez Allegro - kontaktując się ze sprzedawcą możesz uzyskać bajeczne rabaty.
6. chodzisz na wszelkie targi modowo-odzieżowe w Polsce i przynosisz 5 toreb ulotek.

Najtrudniej jest zacząć. Później kontakty same przychodzą smile

3

Właściwie poprzedniczka napisała wszystko co mogłabym ja napisać smile Dodam tylko, żebyś nie kupowała towaru w ciemno, nie sugerowała się pięknymi stronami i reklamami. Często te dobre hurtownie nie reklamują się wcale, nie muszą.
Polskie dobre marki spotykam w Wólce Kosowskiej (znajdziesz w necie ich adresy hurtowni intern. ) choć nie są to rzeczy tanie.

4

Wiesz, ja też o tym myślę.  Wypatrzylam lokal w taniej cenie w samym rynku, staram się o dotacje.  Wszystko pięknie i cacy, gdyby nie towar. Jeździłam po dolnym śląsku za ciuszkami, ale płetwy mi opadły po trzech hurtowniach.  Dodam, że nie chcę założyć kolejnego śmierdziela, ale ala butik wink jak będę coś wiedziała od razu dam znać, liczę na to samo.  Trzeba sobie pomagać.

5

Czy w małej miejscowości gdzie nie ma perspektyw na pracę a przez to ludzie biedniejsi będziesz miała zbyt na droższe, markowe  ubrania? Nie wiem też czy dotacja 21 tys. jest wystarczająca na początek. Aby interes się kręcił musisz mieć sporo modeli w różnych rozmiarach. Założenie sklepu gdzie na półkach kilkanaście sztuk odzieży mija się z celem. A oprócz ubrań potrzebne jest wyposażenie, wieszaki, kasa fiskalna itd. A i  sam lokal musi mieć odpowiedni, przyjemny wystrój, oświetlenie, zabezpieczenie przed kradzieżą, szyld,  reklamę .... To wszystko kosztuje. Z pozoru małych sum na to nazbiera się spora suma. Przekalkuluj to wszystko, zrób biznes plan, przemyśl kto będzie twoim potencjalnym klientem. Inne potrzeby na ubrania mają nastolatki a inne osoby dojrzałe, starsze, mężczyźni, kobiety. Jeśli będziesz chciała zadowolić te wszystkie grupy naraz  to kapital na towar musi być duży.

6

sorbeciontko napisał/a:

Wiesz, ja też o tym myślę.  Wypatrzylam lokal w taniej cenie w samym rynku, staram się o dotacje.  Wszystko pięknie i cacy, gdyby nie towar. Jeździłam po dolnym śląsku za ciuszkami, ale płetwy mi opadły po trzech hurtowniach.  Dodam, że nie chcę założyć kolejnego śmierdziela, ale ala butik wink jak będę coś wiedziała od razu dam znać, liczę na to samo.  Trzeba sobie pomagać.

Pewnie, jak dowiem się czegoś to od razu dam znać wink Ja mieszkam na wschodzie Polski, najbardziej zależy mi na znalezieniu jakiś hurtowni w okolicach Lublina, Warszawy. Słyszałam o CH Ptak koło Łodzi, podobno dużo sprzedawców się tam zaopatruje.
Myślisz, że sama dotacja wystarczy Ci na rozkręcenie biznesu? Bo ja martwię się, że to jednak będzie za mało, a nie chciałabym zainwestować wszystkich swoich oszczędności.

Kleoma napisał/a:

Czy w małej miejscowości gdzie nie ma perspektyw na pracę a przez to ludzie biedniejsi będziesz miała zbyt na droższe, markowe  ubrania? Nie wiem też czy dotacja 21 tys. jest wystarczająca na początek. Aby interes się kręcił musisz mieć sporo modeli w różnych rozmiarach. Założenie sklepu gdzie na półkach kilkanaście sztuk odzieży mija się z celem. A oprócz ubrań potrzebne jest wyposażenie, wieszaki, kasa fiskalna itd. A i  sam lokal musi mieć odpowiedni, przyjemny wystrój, oświetlenie, zabezpieczenie przed kradzieżą, szyld,  reklamę .... To wszystko kosztuje. Z pozoru małych sum na to nazbiera się spora suma. Przekalkuluj to wszystko, zrób biznes plan, przemyśl kto będzie twoim potencjalnym klientem. Inne potrzeby na ubrania mają nastolatki a inne osoby dojrzałe, starsze, mężczyźni, kobiety. Jeśli będziesz chciała zadowolić te wszystkie grupy naraz  to kapital na towar musi być duży.

Myślę, że nawet w niewielkiej miejscowości, takiej jak moja, są ludzie, których stać na lepsze, trochę droższe ubrania. Od wielu osób słyszałam, że mają już dosyć sklepów, w których sprzedawane są ubrania o jakości gorszej niż na bazarze.
Niestety sama boję się tego, że 21 tys. to nie będzie wystarczająca suma na rozkręcenie biznesu. Na pewno najwięcej pieniędzy pochłonie towar, który od samego początku chciałabym żeby był różnorodny.

7

A jakiej wielkości to miejscowość, ile mniej więcej mieszkańców?

Nie chcę cię zniechęcać ale aby utrzymać się, zarobić na wszystkie opłaty związane ze sklepem a do tego mieć na własną pensję, ubezpieczenie  to trzeba sprzedawać naprawdę dużo.
Ludzie deklarują różne rzeczy. Ale jak przyjdzie co do czego to raz czy dwa coś kupią a potem pokręcą nosem, że jednak za drogo i pójdą po ubrania na targ.

Sklepy odzieżowe z nową odzieżą w małych miejscowościach znikają bo niestety nie da się wytrzymać konkurencji bazarowej. Doszły też sklepy internetowe gdzie coraz więcej jest klientów.

8 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-04-03 11:44:59)

Uważam że pomysł jest świetny. Ja sama zajęłam się czymś bardzo podobnym, tylko że nie ubrania a buty. Sluchaj, z doświadczenia Ci powiem, że polecam Ci równolegle prowadzić sprzedaż online. To sie wydaje straszna komplikacja, ale tak na prawde jak masz takie narzędzia jak aukcjoner , to bez problemy organizujesz sobie galerie, masz tez licznik odwiedzin, wszystko pod kontrola. Ja w sumie głównie ze sprzedazy internetowej mam zyski. [spam] Powodzenia

9

Zgadzam się z Kleomą i myślę podobnie. Utrzymać taki biznes będzie bardzo ciężko. Tym bardziej, że nie masz doświadczenia i z tego co piszesz, to średnio wiesz co robisz. Ja popieram wszelkie indywidualne inicjatywy i zakładanie własnych firm, ale fakt jest taki, że to naprawdę trzeba dobrze przemyśleć, mieć pomysł, jakoś się wyróżnić itp. Przydałoby się zrobić najpierw analizę rynku w tym mieście pod kątem sklepów z ubraniami i zastanowić się, czy znajdą się klienci chętni na taki towar. Do tego w jaki sposób chciałabyś być konkurencyjna, jak chcesz się reklamować i pozyskiwać klientów? Jak chcesz budować świadomość marki? Kiedy bierze się dotacje, to też jest zawsze jakieś zastrzeżenie, że jeśli firma nie przetrwa bodajże roku, to trzeba zwrócić pieniądze. To spore ryzyko, jeśli samemu jest się gołym. Takich sklepów z ubraniami jest mnóstwo. W mniejszych miastach one upadają, bo w żaden sposób nie są konkurencją dla sieciówek, z których prawie wszystkie mają już sklepy internetowe (ostatnio nawet H&M założył). W sieciówkach jest podobna jakość, a do tego towar z przecen i promocji potrafi być naprawdę tani. Plus wszelkie kupony rabatowe, punkty lojalnościowe i taka powszechna otoczka, że odzież z sieciówek jest modna. Sądzę, że ciężko będzie Ci znaleźć klientów. Tym bardziej, że jeśli ludzie mało zarabiają, to kupują sobie nowe ubranie raz na jakiś czas i nie wydają dużo. Mniej ryzykowne byłoby założenie przez Ciebie sklepu internetowego z takimi ubraniami, bo nie tracisz pieniędzy na lokal, jego wyposażenie itp. A jeśli przez internet będzie się sprzedawać, to wtedy można pomyśleć nad rozwojem. Ja też nie chcę Cię zniechęcać, ale też nie ma sensu w coś wdepnąć i potem spłacać długów. Trzeba dobrze przemyśleć sprawę. Tak czy inaczej powodzenia!

10

to prawda ze w takiej branzy jest spora konkurencja, a ludzie kupują tańsze, bo po prostu czasem ich nie stać.  Krawcowa do której chodziłam całe zycie postawnowiła otworzyc swój własny butik, ale ona naprawdę ma fach w ręku, fajne pomysły no i dzieki pracy krawcowej ma już nawet swoją bazę klientów i renomę. Z tego co wiem to tkaniny na odzież  bierze z hurtowni [spam].  Ma naprawdę ładne rzeczy, jakich się nie znajdzie w zadnym sklepie w galerii.

11

Witam, tez chce otworzyc sklep z polska odzieza tak dla przedzialu wiekowego 25-40, z tym ze sklep znajdowalby sie poza europa (gdzie sie przeprowadzilam), nie ma tam polskich marek a klasa srednia kupuje te same oklepane marki,wcale nie ciekawe. Mysle o jakby multibrandzie,mamy ostatnio pare fajnych marek w Polsce. Z kazdej firmy ktora mam na oku chcialabym podobierac po pare modeli. Pytanie tylko: 1. Jak pozyskać kontakt do konkretnych firm, nie sadze ze ktokolwiek by mi odpisał na maila bo nie jestem nikim w branży, 2. Jakie formalności w Polsce powinnam wykonać, w końcu nie wyeiozlabym rzeczy w walizce jako swoje. Jestem kompletnie zielona. Z góry dziekuje za pomoc.

12

Jesteśmy producentem odzieży damskiej eleganckiej, do biura, jak i na co dzień.
Asortyment można zobaczyć w sklepie internetowym Morisklep
Ceny hurtowe przesyłamy mailowo.

13

Witam, otwieram sklep internetowy z odzieżą damską męska i dziecięcą oraz zabawki i akcesoria dla dzieci. Szukam hurtowni gdzie można zakupić fajny towar.
Proszę o podpowiedz gdzie można się w taki asortyment zaopatrzyć.

14 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-01-03 12:29:37)

Moja siostra od jakiegoś czasu tez prowadzi butik, nie wiem jakich ma dostawców (ona częśc rzeczy szyje sama), ale bardzo chwali sobie współprace z [spam]. Właściwa ekspozycja towaru jest bardzo ważna, bo w końcu coś musi przyciągać uwagę klientów.

15

Trochę odkopuję temat, ale widziałam na allegro aukcję gdzie ktoś sprzedaje dobre kontakty. Ma parę paczek zrobione np:
- hurtownie budownictwo
- hurtownie spożywcze
- hurtownie marek
itd

Nie jest to drogie, ale dostaje się najlepsze miejscówki bez szukania za groszę

16

Z moich obserwacji wynika, że slaba jakość i małe sklepy np z używaną się "skończyły".
Lepiej radzą sobie butiki z dobrą jakościowo odzieżą typu "włoska" "sukienki wizytowe i na wesele".
Zawsze przed założeniem działalności trzeba zrobić badania rynkowe- kto w tej małej miejscowości mieszka. Różne warianty: klientki 50+ lubiące modę , mające pieniądze, bez auta (tylko mąż jezdzi) czyli nie pojadą do hipermarketów....
Mamy z małymi dziećmi 0-3l,  25-40l, które także wolą kupić coś na miejscu niż ciągać dzieci po hipermarketach itd.
Obliczyć dla nich zapotrzebowanie, obserwować trendy , w sumie sporo pracy jak dla 1 osoby, ale niektórym się udaje.

17

Osoba, która nie potrafi obliczyć ile kosztuje założenie sklepu nie nadaje się na przedsiębiorcę...

18 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-02-27 15:54:20)

Ja prowadzę sklep spożywczy na osiedlu i nie narzekam:) Wyposażenie kupiłam od firmy spam z Krakowa. Myślę że dużo zależy od lokalizacji i na początek trzeba sporo zainwestować w wyposażenie i artykuły.

19

Myślę, że trzeba przeprowadzić dokładne badania rynku przed uruchomieniem sklepu w takiej miejscowości.

20

Jeśli potrzebujesz hurtownię taniej odzieży i obuwia. Polecam zakupy w hurtowni internetowej e24wolka.eu Witryna ma wiele wzorów, niskie ceny i wysokie rabaty, co najważniejsze, są bardzo renomowane.

21

Sama obecnie zastanawiam się jak rozkręcić sprzedaż w swoim sklepie z biżuterią. No niestety ale sprzedaż nie idzie dobrze ;(

22

Dobrze będzie na pewno zainwestować w działania w social media. Poza tym content marketing:
https://kohai.pl/oferta/content-marketing/
Polecam kontakt z agencją. W agencji powinni podpowiedzieć, jakie działania prowadzić, jak również pomóć w stworzeniu bloga firmowego ( na którym możesz pisać na przykład o nowych trendach w biżuterii damskiej).

Po tym jak zadbasz o fajne SM możesz też podjąć bardziej niestandardowe działania - odezwij się może do firm, które robią jakieś unikatowe ubranka dla dzieci- zaproponuj im robienie dla takich dzieci także jakichś bransoletek. Aby przy okazji zamówienia ubranek, spódniczek, bodziaków można było coś bardziej trwałego i na pamiątkę dla dzieci zamówić. Często na chrzty, komunie czy jakieś pępkowe ludzie szukają pomysłów - możesz proponować biżu dla dzieci. Oczywiście dzieci nie będą nosić tego jako małe niemowlaki ale jak podrosną. To jeden z wielu pomysłów. Tak na szybko.

23

Na początek na pewno dobrze doradzą Ci w Multibrand. Łap kontakt do hurtowni: mdistrict.pl

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Otwieram sklep odzieżowy, proszę o radę.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024