szklany sufit - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
szklany sufit - Netkobiety.pl

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: szklany sufit

Witajcie!

Jestem ciekawa czy spotkałyście się podczas swojej drogi zawodowej ze zjawiskeim tzw. szkalnego sufitu?

Ostatnio natrafiłam bowiem  na artykuł pt. " Kobieta do zadań specjalnych" - mówiący o tym zjawisku. . Chętnie przeczytam Wasze opinie o tym zjawisku lub przeczytam o historiach z życia.

Pozdrawiam,
K.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: szklany sufit

Powiem Ci, że ja sama się nie spotkałam z takimi rzeczami. Ale mam kilka takich historii od innych osób. Jedna moja znajoma skończyła gastronomiczną i szukała pracy i w końcu znalazła, pracowała w męskim środowisku i mimo że była najlepsza w restauracji to  nie mogła w ogóle zostać doceniona. Potem trochę gadałyśmy o tym, że może warto to gdzieś zgłosić, ale to raczej nic nie dało. W ogóle gadała z szefem, spryciarz jednak ją zwolnił i potem tak jej narobił, że nie mogła nigdzie znaleźć pracy w branży. Miała problem. Inna moja znajoma, która studiowała to szukała pracy i z reguły padało takie wstrętne pytanie, czy pani planuje zajść w ciążę, albo jakieś teksty pod tytułem, że u nas pani musi dużo pracować. Potem tak się gdzieś bała, że nie chciała dalej szukać. Miała wysłać do Eniro, poczytała na ich blogu www.praca.eniro.pl/blog jak to wygląda w tej pracy i uważała, że po prostu kręcą i na pewno będzie tak bardzo identycznie, jak w innych miejscach. Ale teraz tam pracuje i sobie chwali. Ale nie zapomni tych upokorzeń, zanim w końcu tam trafiła do tej firmy. Wcześniej była w jakimś biurze i oprócz tego pytania o ciążę, to jeszcze się facet pyta, czy jest dyspozycyjna wieczorami i śmiał się głupio. Do tego jeszcze traktował ją jako gorszą bo była z małej miejscowości.

3

Katarzyna2010, mozesz opisac to zjawsko?

4

Szklany sufit polega na tym, że kobieta, mimo posiadania uprawnień/kwalifikacji/umiejętności jak mężczyzna spotyka się z dyskryminacją w miejscu pracy, czyli właśnie takim "sufitem":
- mniej zarabia niż jej koledzy na podobnym stanowisku,
- nie zostaje zatrudniona/awansowana z uwagi na kwestie związane z płcią (np. obawę pracodawcy, że zajdzie w ciążę),
- nie ma szansy na określone stanowiska.

Mówi się, że ten sufit jest szklany, ponieważ pracodawcy nie mówią wprost o powodach zwolnienia/omijania przy awansie, a pracownice bardzo rzadko zwracają się ze sprawą do sądu.
A szkoda, bo procesy o dyskryminację to procesy z ciężarem winy przerzuconym na oskarżonego - czyli nie pracownik udowadnia, że był dyskryminowany, ale oskarżony, że nie dyskryminował.

Czy spotkałam się ze szklanym sufitem? Niestety tak. Mam uprawnienia barmańskie, które zrobiłam któregoś razu tak dla siebie. Byłam najlepsza na teście teoretycznym i praktycznym, a mimo serwowania tej informacji pracodawcom bezowocnie szukałam pracy w dobrych klubach. Niektóre ogłoszenia są wprost adresowane do mężczyzn, choć zabraniają tego przepisy.

5

slyszalam o tym ale nie mialam pojecia ze to zjawsko ma taka nazwe. ja na szczescie nie spotkalam sie z czyms takim i wsrod znajomych rowniez nie slyszalam o takich przypadkach.

6

Kiedyś na profeo rozgorzała podobna dyskusja... Najwięcej wskazań było na branżę edukacyjną - to na uczelniach najczęściej podobno jest widoczne...

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024