Zdjęcie w CV - załączyć czy nie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Zdjęcie w CV - załączyć czy nie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Zdjęcie w CV - załączyć czy nie?

Zastanawiam się czy warto dawać swoją fotkę do CV. Myślę sobie,że to może spowodowac, że jak pracodawca zobaczy z km ma do czynienia, to może nawet nie zaprosić mnie na rozmowę. Nie zebym miala jakieś kompleksy, ale wiadomo są różne gusta, np. pani z działu kadr moze nie chcieć zatrudnić ładnej dziewczyny,żeby nie robiła jej konkurencji,  jakiś pan dyrektor nie będzie chciał mieć w swojej firmie pulchnej aczkolwiek inteligentnej dziewczyny. Gdzie leży prawda???Szczególnie proszę o odzew tez z Was, które pracują w działach HR, dzięki piękniusie:)))

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zdjęcie w CV - załączyć czy nie?

ja myślę,że niekoniecznie trzeba załączyć, bo w zasadzie chyba nie ze względu na wygląd a umiejetności nas przyjmują do pracy, a przynajmiej tak powino być:)

3

No moja znajoma pracuje w rekrutacji i mówi,że czasem jak dostają CV ze zdjęciem, to mają nieziemski ubaw, bo  ludzie czasem dziwnie wychodzą na fotkach i mają głupie miny. Starają się być obiektywne, ale zdjęcie to tak jak CV  robi pierwsze wrażenie, no i może zaszkodzić.
ponoc meili kiedys zdjecie jakiegos chlopaka a w tle byly gory, chcial w ten sposob pokazac swoje hobby, ale wystawil sie na smiesznosc!

4

Mógł się wystawił na śmieszność jeśli wpakował takie luźne zdjęcie. Powinno się dołaczyć normalne, to jest takie jak do dokumentów.
I będzie wszystko ok. Zdjęcia takie nie zaszkodzą raczej, a nawet pomogą.

5

zdania są podzielone, ale na serio u mnie w pracy widziałam, jak nagle dziewczyny z HRu podbiegły do komputera jednej z nich i oglądały fotkę jakiegoś chłopaka, i stwierdziły że jest brzydki!no to go nei zdyskwalifikowało, al esam fakt jak widzę,że u mnie w pracy tak reagują, to jak kiedyś będę chciała zmieniac pracę to się zastanowię czy dodać fotkę!!!

6

Podstawowy  problem z załączanymi zdjęciami jest taki,że niektórzy nie zmieniają liczby pixeli i zdjęcia zajmują olbrzymią pojemnośc mimo,że są malutkie, miałam takie sytuacje,że dwustronicowe CV otwierało się 5 minut(!!!)bo kandydat załączył fotografię o bardzo dużej pojemności.
Wygląd kandydata ma znaczenie, niektórzy pracodawcy zaznaczają,że chcą by kandydaci dołączali zdjęcia, dotyczy to jednak głównei stanowisk ,które wymagają kontaktu z Klientem, czy zdrugim człowiekiem. Zdjęcie powinno być dowodowe, paszpotowe, lub z twarzą na wprost, najlepiej w eleganckim stroju i z poważną lekko uśmiechniętą twarzą.

7

Nie ma takiej potrzeby jesli o to nie prosza

8

Wydaje mi się, że na przestrzeni kilku lat - od ostatnich wypowiedzi w tym temacie - trochę się zmieniło. Mam wrażenie, że teraz dużo częściej zdjęcie jest wymagane, nawet jeśli praca nie wiąże się z bezpośrednim kontaktem z klientem. Spotkałam się też z opinią, że pracodawcy/osoby odpowiedzialne za rekrutację już nawet nie zawsze sygnalizują ten wymóg, bo stało się to dla nich oczywiste. Rozmawiałam ze znajomymi (w przedziale 20-45 lat) i zdecydowana większość ma przygotowane CV ze zdjęciem niezależnie od treści ogłoszenia i stanowiska.

9

Eileen napisał/a:

Wydaje mi się, że na przestrzeni kilku lat - od ostatnich wypowiedzi w tym temacie - trochę się zmieniło. Mam wrażenie, że teraz dużo częściej zdjęcie jest wymagane, nawet jeśli praca nie wiąże się z bezpośrednim kontaktem z klientem. Spotkałam się też z opinią, że pracodawcy/osoby odpowiedzialne za rekrutację już nawet nie zawsze sygnalizują ten wymóg, bo stało się to dla nich oczywiste. Rozmawiałam ze znajomymi (w przedziale 20-45 lat) i zdecydowana większość ma przygotowane CV ze zdjęciem niezależnie od treści ogłoszenia i stanowiska.

Najgorsze jest to,że chyba coraz częściej spotyka się "prośbę" o załączenie zdjęcia do CV.
Ja mieszkam w Niemczech i na jakie ogłoszenie bym nie trafiła to praktycznie wszędzie jest prośba o załączenie zdjęcia.I nie chodzi tu nawet o pracę z bezpośrednim kontaktem wzrokowym z klientem! Nawet do Call Center życzyli sobie zdjęcie.
I jestem pewna,że sporo osób wybiera kandydata/tkę do pracy pod względem wyglądu, niestety...A mają w czym wybierać bo bezrobocie niestety jest smile

10

Hm, może niekoniecznie. Tzn. jasne, pewnie czasami się zdarza, ale nie zakładałabym, że każdy pracodawca jest na tyle głupi, żeby stawiać ładną buzię nad umiejętności przy dobieraniu kandydata na stanowisko, które wymaga jakiejś specjalistycznej wiedzy.
W dodatku jak rzucą mi się czasem historie na temat zdjęć w CV, typu dziewczyna w bikini czy facet pokazujący klatę, to cóż... skłaniałabym się do stwierdzenia, że pomaga to odsiać osoby nieposiadające tak istotnego wyposażenia jak mózg. tongue

11

Eileen napisał/a:

Zgadzam się. Ja dlatego mam już zawsze CV ze zdjęciem, wiadomo trochę wkurza, że tak patrzą na ten wygląd, a zbyt ładna nie jestem, więc też łatwiej im pewnie mnie odrzucić hmm No, ale z drugiej strony od atrakcyjności ważniejsze, by być schludnym do zdjęcia, koszula mile widziana, zdjęcie nie z wakacji jak to niektórzy pewnie robią tongue

Dlatego nie martw się sandra9011, bo sama nie jestem zbyt ładna jak pisałam i może mam tu ciężej, ale też wierzę, a przynajmniej się staram, że o ile wyjdę schludnie itp, to mój wygląd dla rekrutera nie będzie mieć aż takiego znaczenia, a bardziej to co bym mogła wnieść i że da szansę chociaż na rozmowę. Na samej rozmowie też mam ciężej, bo mam bardzo krzywe zęby, dużą diastemę (zbieram jeszcze na aparat, więc jeszcze tak zęby moje wyglądają kiepsko). No, ale pozytywne nastawienie! smile

A i na moim zdjęciu do CV ogólnie kiepsko wyszłam, więc zrobię nowe. Ogólnie to prawda, teraz rzadko o tym piszą, ale jest to dla nich chyba takie oczywiste, a wcześniej jak pisali, to pisali prawie wszędzie, więc w każdej pracy praktycznie tego wymagają, by było też zdjęcie.

12

Hm, może jestem naiwna, ale mi się  to zdjęcie do CV nigdy nie kojarzyło z wyborami Miss, no chyba że w aplikacji na stanowisko hostessy itd.
Wiązałam to bardziej z oceną nie samego wyglądu w skali punktowej, tylko raczej odbioru tej fizjonomii, tzn. że np. sympatycznie wyglądająca, ale niekoniecznie urodziwa bardziej skłania do zaproszenia na rozmowę niż skrzywiona piękność z miną pt. "Jesteś prochem marnym". Tyle że - jak mówię - to tylko moje skojarzenia, nigdy nie interesowałam się powodami aż tak bardzo, żeby spędzało mi to sen z powiek. Sama mam zwykłe zdjęcie w typie paszportowego i nawet się nie zastanawiałam, czy to dobrze. big_smile

13

Ja nie zamieszczałabym zdjęcia robionego do paszportu... z tego prostego względu, że zdjęcie spełniające wymogi paszportowe wyglądają jak portrety pamięciowe z komunikatów policji smile

14

Dlatego napisałam "w typie paszportowego". tongue Nie jest do dowodu, nie jest do paszportu, ale... coś w tym stylu.

15

Eileen napisał/a:

Hm, może jestem naiwna, ale mi się  to zdjęcie do CV nigdy nie kojarzyło z wyborami Miss, no chyba że w aplikacji na stanowisko hostessy itd.
Wiązałam to bardziej z oceną nie samego wyglądu w skali punktowej, tylko raczej odbioru tej fizjonomii, tzn. że np. sympatycznie wyglądająca, ale niekoniecznie urodziwa bardziej skłania do zaproszenia na rozmowę niż skrzywiona piękność z miną pt. "Jesteś prochem marnym". Tyle że - jak mówię - to tylko moje skojarzenia, nigdy nie interesowałam się powodami aż tak bardzo, żeby spędzało mi to sen z powiek. Sama mam zwykłe zdjęcie w typie paszportowego i nawet się nie zastanawiałam, czy to dobrze. big_smile

Ja to tak odbierałam, bo czytałam artykuły, że często jednak patrzą tam na ten wygląd, właśnie w taki sposób... Chociaż moim zdaniem też powinni patrzeć czy ktoś wygląda schludnie i tyle. Ja wstawiam zdjęcie takie od fotografa po prostu zwykłe jak do dowodu np. Do paszportu zdjęcia nie mam, ale muszę wyrobić, bo za rok pewnie gdzieś pojadę w końcu za granicę, bo nigdy nie byłam za granicą wink

16

Jeżeli nie ma w ogłoszeniu o pracę napisu ze ?CV ze zdjęciem? nie wysyłamy go jeśli nie chcemy.
Zdjęcie niestety może być naszą ?kartą przetargową?, jeżeli wydaje się, że nią będzie, to powinno być cyfrowe, wysokiej jakości i przygotowane przez profesjonalistę.
Rodzaj zdjęcia zależy od stanowiska, niestety.

Jeżeli ktoś startuje na stanowisko biznesowe nie wysyła zdjęcia dokumentowego. Obecnie idzie się do dobrego fotografa i robi zdjęcia typu biznesowego najczęściej do połowy sylwetki i ?przemyca się" dodatkowe gesty, zdjęcia są dużo ciekawsze i mają swój przekaz, a przez to prezentują się w CV nietuzinkowo np. pracodawca lepiej zapamiętuje kandydata.

Podczas rekrutowania do branż kreatywnych np.marketing, design, grafika, itp. zdjęcie do CV i samo CV powinno być, niestandardowe.

Gdy aplikujemy do tradycyjnej korporacji prawdopodobne jest, że chęć wyróżnienia może zostać negatywnie odebrana, więc trzeba przemyśleć czy nie wysłać zdjęcia dokumentowego.

Była mowa o Niemczech? Jeżeli wysyłamy aplikację za granicę lub do firmy spoza PL trzeba sprawdzać jakie tam jest prawo i obyczaj w tym względzie np. w UK zdjęcia są nie mile widziane, ze względu na to, że wszyscy obawiają się zarzutu z tytułu dyskryminacji.

17 Ostatnio edytowany przez itstotallychill (2014-04-03 17:17:25)

Niby się nie powinno , bo przecież liczą się umiejętnosci, a nie wygląd, ale ja bym dała, bo skoro jestem ładna i zadbana to dlaczego miałabym to ukrywać big_smile, a może by to nawet zaplusowało, skoro w wielu zawodach reprezentatywność liczy się bardziej czy mniej
No i skoro dajemy juz to zdjęcie to trzeba juz się, postarać żeby było w miarę ładne, np. jeśli farbujemy włosy, żeby były świeżo po fryzjerze, ubranie widoczne w miarę nowe, jeśli cera ma gorszy dzień to lepiej dac sobie spokój bo kg tapety nałożonej z chęcią poprawienia tego też może źle wyglądać (chyba, że ktoś ogólnie ma problematyczną cerę, ale wtedy ma już wprawę w maskowaniu niedoskonałości) , chociaż właściwie można to zretuszować.

18 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-08-02 00:25:19)

Moim zdaniem zdjęcie w CV prezentuje się zawsze dobrze. Po pierwsze urozmaica treść, po drugie daje możliwość zyskania dobrego wrażenie, a po trzecie pozwala oglądającemu CV na poczucie większej znajomości Ciebie. A takie niuanse mogą decydować, wiemy ilu jest zwykle chętnych na jedno miejsce. Jest tylko jeden warunek: zdjęcie do CV, tak samo jak zdjęcia do dokumentów, musi być robione profesjonalnie. [niedozwolony link]

19

Na którejś mojej rekrutacji do korpo, HRka wywoływała ludzi po nazwisko i zwracając się bezpośrednio do osoby (nie wołając gdzieś w eter), mysle że własnie dlatego że każdy miał w swoim CV zdjecia i mogła rozpoznać kto jest kim.

Prawda jest taka, że każdy będzie nas oceniał po wyglądzie. Nawet jeśli nie załączycie zdjecia i zostaniecie zaproszone na rozmowe, to pozniej też wystawią nam jakąś etykietke.

Osobiscie jestem wzrokowcem, w usosie mam liste ludzi z studiów - nie kojarze ich nazwisk, ale pamiętam twarze.

W moim odczuciu CV z samym nazwiskiem też byłoby dla mnie takim anonimem (no chyba, że ta osoba wyjątkowo się wybiła na tle pozostałych), czyli kandydat traci juz na starcie.

20

Moim zdaniem jednak nie da się nie ocenić człowieka po wyglądzie.

Gdybym sama rekrutowała chciałabym dostać cv ze zdjęciem.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Zdjęcie w CV - załączyć czy nie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024