firma w internecie -czy to dobry pomysł? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » firma w internecie -czy to dobry pomysł?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: firma w internecie -czy to dobry pomysł?

Mam taki pomysł, żeby założyc firme w internecie, zajmującą się copywritingiem, pisaniem tekstów na strony intrnetowe.

Witam,
Czy macie jakąś radę jak założyć firmę, która zajmowałaby się pisaniem artykułów - zarówno copywriting, pisanie tekstów naukowych tz. prace zaliczeniowe, licencjackie itp. Firma miałaby funkcjonować tylko w Internecie, więc w zasadzie nie potrzeba nam żadnego sprzętu ani jako takiej siedziby. W firmie byłąby jednoosobowa.

Ponieważ firma będzie generowała raczej małe dochody (w pierwszym etapie zakładamy, że do ok. 1 000zł miesięcznie), jakie byłyby opłaty związane z samym założeniem i startem firmy? Jakie formalności byłyby w ogóle niezbędne?

jakie byłyby opłaty miesięczne za prowadzenie działalności, (chodzi głównie o ZUS itd.)?

Czy to ma szansę powodzenia. Co o tym mylicie?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez amelia2345 (2010-05-13 13:38:35)

Odp: firma w internecie -czy to dobry pomysł?

Myślę, że z początku warto by sprawdzić czy takie coś się przyjmie, jako, że to internet to raczej nikt się do Ciebie nie przyczepi załóż stronę i po prostu świadcz takie usługi a z czasem załóż firmę. Tzn dokładnie nie wiem jak to jest, ale myślę, że takie coś przejdzie bez rejestrowania firmy po co jeszcze placić jakies zusy ;] No a jak by się to przyjęło jeżeli chcesz można założyć legalną firmę

3 Ostatnio edytowany przez Emilia (2010-05-13 22:26:45)

Wiesz, na takie usługi, jakie mogłabyś zaproponować jest wzięcie, na pewno. Z tym że nie wiem, czy opłaca się w tym celu zakładać firmę. Jest mnóstwo serwisów internetowych funkcjonujących jako aukcyjne. Z tym że zleconiodawca umieszcza ogoszenie a licytacja odbywa się na zasadzie "kto weźmie mniej" za wykonanie zlecenia. Rozliczenia odbywają się na zasadzie umowy zlecenia lub o dzieło. Jakie musiałabyś płacić składki - nie wiem dokładnie.

Edit: pisanie prac jest niezbyt uczciwe, poza tym - jak nazwałabyś taką usługę? Bo musiałabyś wystawić fakturę, dokonać wpisu do PKD (Polska Klasyfikacja Działalności), a ciężko taki proceder nazwać, podobnie - nie wiem na ile to jest legalne.

4

Hmm wiesz uczciwe moze nie jest ale nielegalne tez nie. Takie serwisy piszace prace funkcjonuja i chyba dobrze sie maja.

Ja chciałąbym to połaczyć jeszczez grafika dtp, bo firmy nie chcą współpracowac z osoba które nie może wystawić faktury vat, a osoba fizyczna nie może.

5

Wydaje mi się, że warto spróbować. Copywriting to ciekawa dziedzina i popyt na takie usługi na pewno istnieje. Z góry odrzuciłabym opcję, że działasz jako osoba fizyczna. Tak jak mówisz nie masz wtedy możliwości wystawiania faktur vatowskich i dla potencjalnego klienta jesteś nieatrakcyjna, bo nie może on tego wrzucić w koszty działań, po prostu mu się to nie opłaca. Jeśli chodzi o formalności związane z założeniem firmy to nie wiem jak teraz, ale kiedyś to była delikatnie mówiąc droga przez mękę. Są jednak firmy, które oferują pomoc w założeniu firmy. Wiem, że moje biuro rachunkowe ( ckd hetman z warszawy ) ma coś takiego w swojej ofercie. Szczegółów jednak nie znam.

6

Bez działalności gospodarczej na większą skalę się nie obejdzie. I sprawdź konkurencje.

7

Tak się składa, że chyba mogę pomóc nieco w sprawie - zajmuję się projektowaniem stron www (jako firma), więc mam jakieś pojęcie ;P

Jeśli firma miałaby działać tylko w Internecie, to trzeba się zastanowić skąd brać klientów i dowiedzieć ile osób poszukuje podobnych usług.

Teraz trzeba się jeszcze zastanowić, jaka jest konkurencja. Oprócz wspomnianego już Allegro, warto wpisać każą z tych fraz w Google i zobaczyć, jakie strony nam wyskoczą.

Jeśli chodzi o koszty prowadzenia działalności, to sprawa wygląda tak: jako lokal prowadzenia jej możesz podać swój adres zamieszkania (ja tak zrobiłem). Jeśli chciałabyś faktycznie wykonywać usługi dla innych firm, to bez VATu raczej będzie ciężko, ale przecież VAT płaci się dopiero jak będzie przychód. Do tego jeszcze ZUS - w tym momencie obniżony wynosi chyba równo 350 zł (nie liczyłem nigdy, bo płacę w dwóch częściach).

Aha, samo założenie firmy to raczej prosta sprawa, śmiejemy się z kumplem, że jak my potrafiliśmy, to raczej każdy będzie umiał (mamy "urzędowstręt") tongue.

8

mkrawczykowski napisał/a:

Tak się składa, że chyba mogę pomóc nieco w sprawie - zajmuję się projektowaniem stron www (jako firma), więc mam jakieś pojęcie ;P

Jeśli firma miałaby działać tylko w Internecie, to trzeba się zastanowić skąd brać klientów i dowiedzieć ile osób poszukuje podobnych usług.

Teraz trzeba się jeszcze zastanowić, jaka jest konkurencja. Oprócz wspomnianego już Allegro, warto wpisać każą z tych fraz w Google i zobaczyć, jakie strony nam wyskoczą.

Jeśli chodzi o koszty prowadzenia działalności, to sprawa wygląda tak: jako lokal prowadzenia jej możesz podać swój adres zamieszkania (ja tak zrobiłem). Jeśli chciałabyś faktycznie wykonywać usługi dla innych firm, to bez VATu raczej będzie ciężko, ale przecież VAT płaci się dopiero jak będzie przychód. Do tego jeszcze ZUS - w tym momencie obniżony wynosi chyba równo 350 zł (nie liczyłem nigdy, bo płacę w dwóch częściach).

Aha, samo założenie firmy to raczej prosta sprawa, śmiejemy się z kumplem, że jak my potrafiliśmy, to raczej każdy będzie umiał (mamy "urzędowstręt") tongue.

Tak, faktycznie zalożenie firmy to prosta sprawa. Natomist rozkręcenie jej to dużo trudniejsza. Co do klientów to jest największy kłopot jak ich pozyskać.
Na myśl przychodzi mnie tylko dawać ogłoszenia w internecie np. na olx, gumtree. ale ttakich podobnych ogłoszeń jest wiele. sad((((((

Jeśli są już stali klienci, przynajmniej jeden lub kilku to jest jakieś zaczepienie, i mozna zaczynać. Ale jeśli sie zaczyna od zera?

Ja niegdys wspołprcowałam z pewna firma, ale nienawiazali dalszej wspolpracy dlatego ze byłam osoba fiz i nie moglam im wystawic faktury a oni nizebyt chcieli bawic sie w umowy o dzielo, zlecenia itp.

Podstawowy problem: to jak pozyskac klientow, jak wypromowac firmę?

9

nimfa napisał/a:

pisanie tekstów naukowych tz. prace zaliczeniowe, licencjackie itp.

Moim zdaniem to nie jest coś, czym się powinno chwalić... Poziom edukacji spada na łeb na szyję, ponieważ ludzie właśnie kupują pracę zamiast sami robić...
[ale to taka uwaga całkowicie na marginesie, bo nie do końca związana z tematem]

10

Nie ma raczej takiej możliwości, żebyś legalnie prowadziła działalność pisania prac zaliczeniowych [pominę długi tekst, jaki mógłby tu być na temat etyki takich działań i najczęściej żenującego poziomu pisanych na zamówienie prac].

Pomysły na wypromowanie firmy to podstawa, zanim się zainwestuje w zakładanie firmy. W agencji reklamowej, w której obecnie siedzę copywriterzy najczęściej ślą swoje CV z portfolio, czyli np. wykazem klientów. Konkurencja jest bardzo duża, a CV, które przeglądam mają długie listy realizacji za sobą. Więc uważam, że przechodzenie na działalność ma sens wtedy, kiedy się ma za sobą lata doświadczenia. I jeżeli będziesz jednocześnie pisała prace zaliczeniowe to nie wygląda to profesjonalnie, a ogłaszając takie usługi gdzieś w necie ktoś może skojarzyć Cię także z takimi działaniami...

11

Polecałabym najpierw zacząć szukać zleceń np. na takich stronach jak zlecenia.przez.net jak znajdziesz stałych klientów to wtedy pomyśl o działalności.

12

hmm co do sklepow internetowych to podstawa to trafic w nisze, a reszta juz poleci:). pogoogluj troche i zobacz co jest a czego nie ma

13

Pisanie prac licencjackich nie jest zgodne z polskim prawem. Pomysł na działalność ciekawy, ale pomyśl czy masz szansę na sukces. Mój kolega prowadzi podobny internet, a teraz jego firma ma już siedzibę w Business Park Marywilska ;-)
Powiem tak - lekko to ci nie będzie.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » firma w internecie -czy to dobry pomysł?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024