czy robiłyście kiedyś analizę kolorystyczną u wizażystki? to chyba drogo wychodzi!!! no ja mam czarne włosy, czyli niby zima, ale znowu ciemna cera wprowadza mi trochę zamętu i już sama nie wiem czy ubierać się jak zima czy inny typ!!! czytałam różne rzeczy na temat doboru kolorów i czasem spotykałam się ze sprzecznymi informacjami!!!
to może jesteś typem mieszanym?z tego co wiem włśnie kolor cery może powodować, żezamiast czystą zimą możesz być miesznką lata i zimy albo jesienią. Jako zima jesteś typem chłodnych, a więc dobrze Ci powinno być w chłodnych odcieniach ubrań. Zimy mają wyrazisty typ urody, a więc tą wyrazistość i czystość właśnie powinny podkreślać, no więc jak dla Ciebie to tylko żywe kolory, żadnych ciepłych odcieni, tylko chłodne wyraźne i czyste barwy!!!
Ty jesteś zapewne południowym typem zimy!!!Ja mam koleżankę, która robiła kurs wizażu i mi mówiłą,że jest włąśnie taka odmiana zim, i często się ja myli z jesienią. A różni się od typowej zimy, która powinna mieć porcelanową cerę(która z nas taką ma???!!!)tym, że szybciej się opala i ma oliwkowy kolor twarzy, jak tak masz to jesteś też zimą tylko w tej południowej odmianie!!! Jako zimy musimy wyraźnymi i czystymi kolorami podkreślać naszą urodę, możemy generalnie ubierać wzorzyste ubrania ale tylkowe wzory geometryczne, ale żadnych kratek, kwiatków, bo w nich ginie ostry typ urody, jeżeli już to paski i prążki!!! a kolory to pieknie wyglądamy w kontrastującym białym, w czerni, granatach, jakiś srebrnych, no musimy unikać szrawych, przydymionych,np. brązów. No fajna dl anas jest też zieleń, ale nie ciepła tylko zimna, w ogóle wszystkie chłodne barwy!!!Zadnych ciepłych, odpadają żółte, pomarańczowe i czerwień typu cynober!!!
no a jaki kolor w makijazu, bez cieplych kolorkow tak?
jako zimy mamy kolor oczu błękitny, turkusowy, niebieski, orzechowy oraz czarno-brązowy, a najlepsze kolory cieni do powiek to stalowy, fioletowy, turkusowy oraz szmaragdowa zieleń.powinnyśmy unikac z odcieni brązu na powiekach, no a pomadki powinny miec odcienie czerwieni, maliny, czy fioletu, ale wedle tradycyjnej zasady albo oczy albo usta,zeby nei wszystko bylo za bardzo podkreslone;)
kaaallttta jak z wiosną???ja chyba wiosna jestem!!
ty możesz używac ciepłych kolorków, jasne, ciepłe i czyste barwy, unikaj koloru czarnego, ciemnego brązu, koloru czerwonego wina, a także nieostrych, zgaszonych barw!!!możesz nosić delikatne wzorkii: kwiaty, czy prążki-masz dzięki temu wyglądac świeżo i energicznie:)
To musi byc ciekawe, nagle ktoś kto lubi tylko czarny może zobaczyć swoje nowe oblicze. Chętnie poddałabym się takiej analizie, ale to chyba drogo wychodzi. Chyba najbardziej bałabym się tego,że nagle wypadałoby mi wymienić wszystkie ubrania w szafie, no bo jak się już chce zmienić wizerunek to wypada być konsekwentnym;)
a no własnie dziewczyny, wiecie może gdzie można kupic/zamówić chusty do analizy kolorystycznej???
Czy któraś z Was korzystała z porad wizażystki? Ile coś takiego może kosztować? A jak wygląda wizyta u niej? opowiedzcie
robilamanalize kolorystyczna i sporo sie dowiedzialam o roznych typach urody, musze powiedziec ze duzo bzdur widzialam na internecie na ten temat, pisza dobrze o kolorach i typach ale zdjecia zawsze daja nieodpowiednie! najczestszy blad to pomylenie brazowo wlosej, brazowo okiej osoby z jesienia; albo pomylenie lata z wiosna. w polsce jest najwicej ZIM- czyli typow o ciemnych wlosach, ale nie czarnych, o natezeniu kontrastowym. niestety polki czuja sie w swojej urodzie szarakami i zawsze sie przerabiaja na cos czym nie sa, najczesciej farbuja wlosy za szary blond albo ciemny braz lub czern. z reguly wystarczy miec dosc ciemne wlosy zeby byc zima, kolor oczu nie gra az tak waznej roli.
12 2008-11-02 19:48:58 Ostatnio edytowany przez sueno6 (2008-11-02 19:51:06)
hmmm....a ja jestem chyba mixem wszystkich typów...bo mam brązowe oczy, bardzo ciemną oprawe oczu,długie ciemne rzęsy i czarne gęste brwi...a do tego jasne włosy- blond średni do jasnego....a odcień skóry taki pośredni, ale raczej ciemny...w sumie ostatnio używam do makijażu tylko brązów....chciałabym cos zmienic, ale nie chce sie az tak wyrozniac;) tos cos doradzi? Thx
Moim zdaniem warto się jednak przejśc do wizazystki. Wcale nie jest to taki duży wydatek, o ile nie zdecydujemy się np. za chwilę zmienic koloru wlosów;)
Ja już od jakiegoś czasu pracuję na chustach, muszę przyznać że często się zdarza że klientka po analizie jest naprawdę zdziwiona, zaskoczona wynikiem, ale rzeczywiście z tego względu że staram się "pracować" z klientką, ona widzi co dzieje się z jej twarzą, cerą, oczami gdy użyję odpowiednich dla niej kolorów. A sam komplet kiedyś chciałam złożyć sama ale zniechęciłam się - jest to masa roboty:)
a czy wie ktoś jakim jestem typem?
MaM włosy ciemny blond, szare oczy, raczej wyraziste, ale średniej wielkości usta, Długie, ciemne rzęsy i mocno czarne brwi, cera jest raczej ciemna, ale nie brązowa.
A moze mi ktoś pomoże bo ja sama nie bardzo wiem jakim jestem typem?? Biorę pod uwagę jesien albo wiosnę ale nawet stylistka miała problem z jej określeniem. moze to wynikało z tego, że widziałą mnie na zdjeciu a nie na żywo, ale ciezko było mi się wybrac do Olsztyna żeby dokonac takiej analizy. a moze któs zna jakąs dobra wizażystke lub stylistke z okolic ślaska, Rybnik albo ewentualnie Gliwice??
Prawie czarne włosy, prawie czarne oczy....Mleczna cera...Czy ja jestem zima?
Znalazłam ostatnio namiary na wizażystkę z Rybnika, jej usługi, namiary i cennik znajdziecie wpisując w google analiza kolorystyczna Rybnik albo Wizaż Rybnik.
Więc MySzKa wcale do Gliwic nie musisz jechać
Ja dzwoniłam do tej babeczki i umówiłam się na analizę kolorystyczną na listopad. Analiza wydaje mi się bardzo dokładna, jakaś metoda Color Alliance Jak czytałam o niej to jestem pod wrażeniem, bo nie ma mozliwości złego zakwalifikowania osoby do danego typu kolorystycznego. Jak bedę po analizie dam Wam znać jak było
Prawie czarne włosy, prawie czarne oczy....Mleczna cera...Czy ja jestem zima?
być może ZIMA lub intensywna jesień ... poeksperymentuj z kolorami.
Dobrze ci w pomarańczach i brązach to prawdopodnie jesień
Jak dobrze ci we fioletach, fuksji itp to prawdopodobnie zima
każdy typ urody może nosić prawie każdy kolor... Chodzi tu bardziej o odcień.. czy zimny czy ciepły itd.
Medlaine, jeślli do tego masz jeszcze mocny kolor ust, to jesteś zimą
Ja za to jestem typową zimą, nie robiłam co prawda analizy kolorystycznej u wizażystki, jest to jednak dla mnie jasne jak słońce- czarne włosy, jasna cera, niebieskie oczy w ciemnej oprawie. I tu moja podpowiedź- po taką fachową analizę nie trzeba wcale umawiać się na płatną wizytę, dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z bezpłatnej porady podczas wykonywania makijażu jakie naprawdę często wykonują wizażyści przy okazji promocji różnych firm kosmetycznych, głównie jednak w renomowanych drogeriach.
Witam ja właśnie skorzystałam z takiej bezpłatnej porady z jednej z drogerii, zakwalifikowali mnie do Pani Zimy. POtem inna wizażystka przy robieniu makijażu również powiedziała, że jestem zimą ot tak bo tak wyglądam na pierwszy rzut oka. Wkońcu zrobiłam sobie analizę komputerowa salon prestige czy jakoś tak (bez chust) - też wyszło, że jestem ZIMA. Nie ukrywam, że byłam zaskoczona bo źle czuję się w czerni i moim zdaniem wyglądam w niej fatalnie. No ale myslałam, że być może muszę się przyzwyczaić do tego koloru i innych ostrych, czystych kolorków. Nakupywałam ciuchów pod panią Zimę i czułam się źle. Wkońcu udałam się na analizę kolorystyczną robioną na chustach i wyszło, że jestem LATEM! W kolorkach jasnych, lekko przydymionych zniknęły cienie pod oczami, a usta wyglądały na bardziej czerwone. Okazało się, że jestem Latem z tendencją do Wiosny, że wyglądam dobrze w kolorach letnich i niektórych ciepłych jasnych barwach wiosny. Ja zdecydowanie polecam analize kolorystyczną na chustach. Na pierwszy rzut oka mozna się pomylić - tak było w moim przypadku. Chusty pokazały zupełnie co innego i jestem przeszczęsliwa, że znalazłam dobrą wizażystkę, która zakwalifikowała mnie do jednego z 12 typow kolorystycznych. Wiem jak się ubierać, jak malować i wszyscy dookoła mówią mi że świetnie wyglądam, a to zasługa tego, że noszę odpowiednie kolory
Hej! Polecam Wam fajną biżuterię, która ożywi każdy typ urody, można sobie coś naprawdę fajnego dobrać w niskiej cenie. polecam tą stronę: argent-sklep.pl
Pozdrawiam serdecznie!:)
Same zimy wśród netkobiet ?:)
Brązowe włosy, zielone oczy, dość ciemne brwi i rzęsy usta lekko zaróżowione, cera brzoskwiniowa. Czyżbym była jesienią? Jaki makijarz do tego typu urody?
Ostatnio wykręciłam się w analizę kolorystyczną i zaczynam trochę wymieniać ciuchy żeby stworzyć szafę niemal kapsułową ale w innych kolorach niż dotychczas (czyli biały, czarny, beżowy, szary). Bo z kolorami też się da
A jeśli chcecie skompletować szafę kapsułową w dobrej cenie to najlepiej na wyprzedażach https://shopngo.pl/ Na stronie mozna zobaczyć sobie aktualne zniżki na ubrania i dodatki w sklepach. A jest ich już sporo.
Mnie dwie stylistki z solidnym portfolio i doświadczeniem "na oko" przy krótkim spotkaniu określiły jednoznacznie jako typ ciepły, ale 2 inne bardzo doświadczone, podczas prawdziwej analizy kolorystycznej, określiły mnie jako typ zimny i z tym się zgadzam, nie mam wątpliwości - widziałam co działo się z twarzą To świadczy o tym, że nawet doświadczone stylistki mogą się pomylić jeśli działają szybko (pewnie nie jest to do końca profesjonalne, ale nic nikomu nie zarzucam, bo były to krótkie spotkania i luźne rozmowy). Choć z dwóch rzetelnych analiz były te same wnioski co do typu, to były też niuanse, różnice w podejściu, interpretacji i komentarzu i tu zgadzam się z Sylwia Krol - liczy się całość doświadczenia A tak na marginesie ładną biżuterię polecam kupować na stronie https://lian-art.pl/
Mnie wyszła ciepla zima typ urody