Wymyślanki- zabawianki .. czyli inspiracje na zabawę z dzieckiem =) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Wymyślanki- zabawianki .. czyli inspiracje na zabawę z dzieckiem =)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Wymyślanki- zabawianki .. czyli inspiracje na zabawę z dzieckiem =)

Kochani rodzice i wszyscy zainteresowani tematem !

Zabawa jest dla dzieci  bardzo ważną formą aktywności, odgrywa wielką rolę już od pierwszych dni życia.
Obserwując rozwój swojej pociechy, pamiętajmy by wdrażać pewne elementy zabawy odekwantne do wieku dziecka, gdyż 
zabawa uczy i przez zabawę uczy się o wiele łatwiej wink
Zatem zadbajmy, by znalazła się ona w codziennym planie dnia naszego szkraba.

Potężnymi krokami zbliżają się coraz dłuższe jesienne wieczory. Zatem trzeba będzie w jakiś ciekawy sposób wypełnić ten czas dziecku, aranżując pewne zabawy, zajęcia smile
Niejeden z nas zastanawia się jak dobrze zorganizować czas spędzony z naszą pociechą. Dzieci uwielbiają wspólne zabawy smile Proponujmy więc jakieś ciekawe i nieskomplikowane  uciechy smile
Niech to będą zabawy na świeżym powietrzu, ale i takie typowo "domowe". Myślę, że niejedna z nas wykorzysta czyjś pomysł, a młody człowieczek  będzie w "siódmym niebie" !!

Zabawa w rozwoju dziecka pełni następujące funkcje:

zwiększa orientację w świecie,
ćwiczy umiejętności,
sprzyja rozwojowi myślenia,
uczy kierowania, planowania, rozwija zdolności organizacyjne,
wzbogaca osobowość dziecka,
rozwija sferę emocjonalną,
stanowi jeden z najlepszych środków psychoterapeutycznych - jako metoda oddziaływania na dzieci z trudnościami i zaburzeniami rozwoju wink

Pamiętajmy, że to co sami tworzymy, wymyślamy, jest jeszcze bardziej inspirujące i ciekawsze wink a w oczach Naszych dzieci- rośniemy!!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wymyślanki- zabawianki .. czyli inspiracje na zabawę z dzieckiem =)

No to typowo jesienna propozycja, do której zostałam zmuszona przez konkurs plastyczny w przedszkolu smile trzeba było wspólnie z dzieckiem wykonać jakąś pracę plastyczną z wykorzystaniem darów jesieni. Świetna zabawa dla całej rodziny, kiedy się wpadnie w wir tworzenia. W dodatku zabawa kilkuetapowa.

Pierwszy etap - wyprawa z dzieckiem w poszukiwaniu skarbów: kasztany, żołędzie, nasiona klonu, szyszki chmielu, kolorowe liście, mech, wrzos, podsuszone kwiatki, patyczki

Drugi etap - tworzenie kompozycji. My zrobiłyśmy podwórko smile Przygotowałam masę solną (bez przepisu, trochę mąki, soli, wody - ważne, zeby konsystencja byłą dobra). Dodałam majeranek i posiekany koperek, żeby trawę przypominała. Moja pięciolatka z zapałem rozłożyła te murawę na tekturze. Potem płot z wykałaczek przeplatanych suchymi liśćmi, dom z kasztanów (to zajęcie dla dorosłego) kryty strzechą z lici na wykałaczkach, na podwórku zwierzęta (klasyka z kasztanów, żołędzi, zapałek lub wykałaczek). Na zakończenie roślinność podwórkowa - rabatka  z suchych kwiatków i jarzębiny, drzewa z gałązek.

Obserwacja dziecka przy tej zabawie przyniosła pomysł, że małej najbardziej podoba się wtykanie różnych przedmiotów w masę solną. A co za problem ugnieść trochę mąki z solą, żeby dziecko mogło sobie powpychać patyki, kapsle, kasztany, kwiatki i co tylko mu przyjdzie do głowy w masę solną?

Aha, podążając tropem zabaw z materiałem plastycznym przypomniało mi się jak kiedyś robiłyśmy dzbanek na kwiatki dla babci (mała miała wtedy jakieś 3 latka i świetnie sobie poradziła). Otóż pomogłam jej obkleić słoiczek plasteliną (z masą solną albo gotową ciastoliną byłoby łatwiej). Dałam jej mnóstwo skorupek z pistacji (wtedy je strasznie lubiłam) i pokazałam, jak je wciskać w plastelinę. Z zapałem układała je jedna przy drugiej, aż pokryły całą powierzchnię słoika. Wyglądało świetnie, jak na dzieło 3-latki niesamowicie profesjonalnie smile

3

Czyżby nikt nie bawił się z dzieckiem? big_smile

Vinnga świetne pomysły na zabawę wink

Dziewczyny, Święta się zbliżają, a może macie jakieś swoje typowo Świąteczne zabawy z waszą pociechą?

4

No właśnie, czemu taki świetny wątek się nie rozwija? smile Chętnie poczytam o pomysłach bardziej doświadczonych matek.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Wymyślanki- zabawianki .. czyli inspiracje na zabawę z dzieckiem =)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024