Jak bawic się z 4latkiem ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak bawic się z 4latkiem ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Jak bawic się z 4latkiem ?

W styczniu straciłam prace i zostałam w domu z synem i nie mam pojęcia jak go zajac czymś ciekawym.
Chodzimy na sanki, ogladamy razem bajki, na laptopie uczy sie alfabetu czy cyferek ale ponadto nie mam pomysłów. On jest znudzony a ja nie mam chwili dla siebie bo jemu się ciągle nudzi , rysowanie czy kolorowanki odpadają bo tego nie lubi macie jakieś propozycje.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak bawic się z 4latkiem ?

a może układanie klocków?chłopcy podobno to lubią.Sama mam jak wiesz dopiero rocznego smyka-ale też jak biega po pokoju to się nudzi,nie lubi się bawić sam-może twój synek należy właśnie do tej grupy dzieci które nie umieją się bawić same?Jest bardzo dużo możliwości zabaw z czterolatkiem odwiedź strony typu: dla rodzinki,dziecko.pl,tam dowiesz się jak zainteresować czymś na dłużej swojego smyka.

3

Dzieki brysia młody jest po prostu wybredny i nie wiem czy to kwestia postępu czy nie ale w głowie ma tylko zabawy na komputerze a ja szczerze wolała bym gdyby bardziej go interesowały inne rzeczy.

4

fenix napisał/a:

W styczniu straciłam prace i zostałam w domu z synem i nie mam pojęcia jak go zajac czymś ciekawym.
Chodzimy na sanki, ogladamy razem bajki, na laptopie uczy sie alfabetu czy cyferek ale ponadto nie mam pomysłów. On jest znudzony a ja nie mam chwili dla siebie bo jemu się ciągle nudzi , rysowanie czy kolorowanki odpadają bo tego nie lubi macie jakieś propozycje.

Gdybym była 4-letnim chłopcem to chciałabym sie bawic np. w przeciąganie liny, w rzucanie czymś(np. gąbką) do celu(jakiegoś koła), w budowanie kryjówek dla żołnierzy( z kocy, poduszek, krzeseł), w różne pościgi policyjne, w zabawy ruchowe typu"rób to co ja", w konstuowanie samolotów z papieru i zawody, który dalej doleci, w tworzenie toru przeszkód dla resoraków itp. itd.

5

No niestety komputery wiodą prym już nawet już nawet u czterolatkow,tylko to nie jest najlepsza sprawa.Moje dzieciaki jak były małe o kompie mogliśmy wtedy tylko pomarzyć,nie pracowałam więc sama musialam wymyślać im zabawy.Pomyślałaś o farbach-wspaniała sprawa,kupowałam wielkie arkusze papieru,rozkładałam na podłodze pędzle do ręki i dalej,zawsze miły ogromną frajdę.
Lepienie z plasteliny też daje dużo radości,latem pilnowałam 4,5letnią dziewczynkę,lepiąc pierogi musiałam Ją czymś zająć,dostała do rączek kulkę ciasta i przez dwie godziny nie było dziecka,miała przy tym tyle radości lepiąc z tego ciasta.:)
Myślałaś o klocach DUPLO,na lego jest jeszcze za mały,też mogą dostarczyć wspaniałej zabawy,a w późniejszym okresie będą pasowały do lego.

6

A ja bym dała mu klocki ,samochodziki ,jakaś ulice do nich zrobiła.Przecież jest tyle zabawek do wyboru.Może nie sprobowałas mu dac.Pewnie cos mu sie spodoba.
W sklepie znajdziesz tez zabawki edukacyjne,jesli ceny za wysokie to wystarczy kupić puzzle to frajda dla dzieci uwierz.Sąsiadka ma dwojke synów 4 i 5 lat i wiem jak to jest z zabawianiem dzieci.
Pozdrawiam.

P.S.
Pokaz mu ,że komputer nie jest tak fajny jak się prezentuje.To też wpłynie na późniejszy rozwój.Nie bedzie tak przy nim siedział ,tylko np: grał w piłke z kolegami.

7

Witaj.Ja mam dwie dziewczynki w wieku 7 i 4 lat.Bawią się razem ale niestety tak jak piszesz nudzą się.Kupowanie nie wiadomo jakiej ilości drogich zabawek nie ma sensu,bo i tak po pięciu minutach pójdą w kat wiem na swoim przykładzie.Tak jak atina napisała dzieci lubią malować farbami,lepić z plasteliny.Tworzą swoją jakąś wizje w małej główce.To,że nabrudzą to fakt ale są szczęsliwe.Moje dziewczynki uwielbiają układać puzle ale również zakupiłam różne gry np.skaczące czapeczki i gdy mam czas gram wspólnie z nimi.Nawet przyniosłam stare gazety,które pozgniatałyśmy w kulki i wrzucałyśmy na punkty do miski a gdy to się znudziło to rzucały sie tymi kulkami tak jak śnieżkami na dworze.Jak nie mam czasu to pomagają mi w kuchni:) Robimy wspólnie jakieś jedzonko ostatnio pomagały mi przy robieniu piccy wrzucały produkty do miski a następnie rozkładały wzystko na ciasto.Po upieczeniu młodsza z dumą oswiadczyła tatusiowi:to ja ją zrobiłam....Zwykłymi sposobami zachęcisz dziecko i nie musza to być zabawki a nawet gdy się nudzi to ma też do tego prawo i Ty nie musisz organizować mu czasu.Niech popatrzy sobie przez okno i porozmyśla to też człowiek tylko malutki a przecież my dorośli też się nie raz nudzimy,prawda???

8

Fenix, ja nie moge sie doczekac az bede mogla sie bawic z moim maluszkiem w ukladania klockow, w zolniezyki, w kolorowanie...ale mysle, ze musisz pamietac, ze Twoj synek jak i w przyszlosci moj musza umiec rowniez sami zorganizowac sobie czas. Tak ja pisaly kolezaneczki powyzej, np. ukladanie klockow jest swietna zabawa dla dzieciaczka, jak rowniez zolnierzyki czy tez samochodziki. Wyscigi takich rysoraczkow to fajna bardzo fajna sprawa. Nie wiem jak stoisz finanswo, ale jesli Cie na to stac, to moze gry planszowe? Gazetki dla dzieci? Jakas nowa zabaweczka, chcoiaz wiem, ze te nudza sie po pierwszym dniu smile Jesli nie to np. cieplo-zimno. Chowasz jakis przedmiot a zajeciem synka jest odnalezienie go porzprze podwpowiedzi: cieplo, cieplej goraca-blizej celu, zimno bardzo zimno mroz-dalej od celu smile I pamietaj, ze twoj synek musi zainteresowac sie soba czasami sam, tak abys miala czas dla siebie.

A jesli chodzi o komputer, to ograniczaj czas do dobrej ilosci. Dziecko, ktore spedza duzo czasu przed komputerem zaczyna miec swoj wlasny komputerowy swiat i czesto bardzo szybko go to uzaleznia, chyba, ze to swietne gry edukacyjne. Miej to na uwadze. Zycze powodzenia w zabawie z maluszkiem.

9

Fenix, jest wiele fajnych książek z zabawami dla dzieci. O ile dobrze pamiętam, wpadła mi kiedyś w ręce książka pisana specjalnie z myślą dla mamy i jej pociechy.

Świetnie sprawdzają się też zajęcia manualne - rysunki z malowanej farbką kaszy manny, wspólne dekorowanie kanapek, spacery "w poszukiwaniu wiosny", puszczanie papierowych statków po wodzie. Myślę, że jak sięgniesz pamięcią do własnych przedszkolnych lat, też coś sobie przypomnisz smile

Swoją drogą, ważne jest też, żebyś nie starała się wypełniać dziecku całego wolnego czasu. Umiejętność samodzielnej zabawy bardzo się przyda, gdy zdecydujesz się na powrót do pracy smile
Pozdrawiam

10

A książeczki? wspólne czytanie? Jest tyle wspaniałych książeczek, które dziecko powinno znać. Np. "Kubuś Puchate" i kolejne części "Chatka puchtaka" i "Powrót do Stumilowego lasu", dzieci uwielbiają takie opowieści

11

No na pewno książeczki są dobrym pomysłem, zresztą teraz promuje się takie spędzanie wolnego czasu z dzieckiem. Kilka chwil na zabawę warto znaleźć w ciągu dnia, ale taka jest prawda, ze dziecku na pewno nie będzie to wystarczało. Są teraz takie oferty w przedszkolach, ze można dziecko oddać na kilka godzić, np. na dwie czy trzy i dziecko wtedy ma szanse wybawienia się, ze swoimi rówieśnikami. Ja np. o czymś takim przeczytałam na stronie Akademii Elfów, krakowskiego przedszkola. Sadzę, że te lepsze placówki wprowadzają już takie właśnie oferty.

12

Fajne są edykacyjne zabawy typu "Buziaki Śmieszaki", naprawde fajna zabawa a dość tanie smile  W ogóle polecam osobiście wszystkie gry planszowe;)

13

Fajne są zabawy w namiot, piknik. Budowanie z klocków np. garażu dla samochodów. Można wykorzystać pluszaki do teatrzyku. Opowiadaj mu różne historie z obrazków i on może też niech spróbuje. Mój czterolatek lubi układać puzzle. To też rozwija. A zabawy przy muzyce, np gimnastyka, pociąg. Proponuję też bierki, a w większym gronie może gry planszowe.

14 Ostatnio edytowany przez comete (2011-02-18 15:09:39)

Np. zabawa w 'skarpetkowy teatrzyk'. Weź kilka skarpetek nie do pary. Z włóczki zrób na czubkach zadziorne czuprynki. Oczy, też wyszyj z włóczki (z guzików mogłyby się łatwo odpruć). W ten sposób, stworzysz wesołe kukiełki, dzięki którym będą się mogły bawić... nogi, Twoje i dziecka smile. Mogą się ściagać, łaskotać, opowiadać niestworzone historie, etc. Skarpetkowe kukiełki zostaw w pokoju dziecka. W pewnej chwili, sięgnie po nie samo i będzie odgrywało swój własny teatrzyk smile. Inna zabawa, zgromadź dużo guzików i wsyp do jednego koszyka. Można się przecież nimi bawić na tyle sposobów- przelicz wszystkie guziki (młodsze dzieci z pomocą mamy), ułóż w rzędzie i zgadnij, jakiego koloru jest np: drugi i czwarty guzik, powkładaj guziki takich samych kolorów do kilku koszyczków, znajdź guziki mające jedną wspólną cechę np; duże, małe, z jedną, dwoma i czterema dziurkami, znajdź guziki mające 2 wspólne cechy np. podobną wielkość i kolor porównaj, których guzików jest więcej np. dużych czy małych, ułóż z guzików jakiś wzór, np. węża, drzewko lub serce, zamień guziki w zwierzęta i zabaw się np. w ZOO lub wiejskie podwórko- zabawa rozwija myślenie matematyczne: klasyfikowanie, porównywanie wielkości i liczenie. Pomaga też rozróżniać kolory oraz pobudza wyobraźnię smile. Zabawa, w "złap mnie"- zgaście światło w pokoju lub zasłońcie okna zasłonkami. Jest już ciemno. Na spacer wyszedł kotek (dziecko) i mała myszka (światło latarki), jak wiadomo, kotki gonią myszki.  Może Tobie uda się ją złapać? wink Ta zabawa może mieć bardzo wiele wersji, w zależności od możliwości dziecka. Jeśli maluch potrafi raczkować, przesuwamy światło po podłodze, a dziecko podąża za nim, próbując złapać. Jeśli umie już samodzielnie chodzić, myszka może ?spacerować? po ścianach, meblach, podłodze. Może też zniknąć na chwilę i pojawić się w innym miejscu. Zadbajmy tylko o to, żeby dziecko miało możliwość dotknięcia swoją rączką oświetlonego miejsca. Jeśli mamy latarkę z kolorowymi przesłonami, zmieniające się światło urozmaici zabawę. Kiedy myszka porusza się tylko po stole, zabawa może doskonale wyciszyć dziecko po intensywnej aktywności ruchowej. Jeśli maluch źle reaguje na ciemność i wyraźnie jej nie lubi, wystarczy lekko przyciemnić pokój. Ważne jest, aby dziecko czuło się bezpiecznie i komfortowo. Zabawa doskonale ćwiczy percepcję wzrokową, koncentrację uwagi i wprowadza tajemniczy nastrój, który dzieci bardzo lubią.

W internecie jest mnóstwo pomysłów na wspólne zabawy, wystarczy poświęcić odrobinę czasu, wówczas na pewno coś znajdziesz wink.

Pozdrawiam smile.

15

wiem co przezywasz, ja nie moglam nic zrobic bo ciagle przy mnie siedzial:) "mama, to mama tamto" smile wczoraj mydlil mi plecy i wlosy mył bo juz mu się nudzilo:) wez go do kuchni popros o pomoc w niezbyt skomplikowanych zajeciach a jak woła "mamo chodz"  powiedz spokojnie "mamusia gotuje obiad pomozesz? to nic ze robi nieporadnie i zle i rozsypuje - olej to preciez troche zarcia na ziemi czy w okolo to nei tragedia- chwal za wszystko!  ja daję mojemu rozne rzeczy do krojenia (tępy noz) obrania - nawet sol czy pieprz do wsypania - w porzadkach niechetnie bierze udzial ale uzywanie "psikacza uwielbia" big_smile moglby toalete i cale mieszkanie sprayowac a ja mogę wycierac ze szmatka w tym czasie:D  nei martw sie jeszcze trochę i będą koledzy:) moj ma 6,5 roku   jesli masz zegar taki na ktorym budzik nastawiasz pokretlem to SUPER SPRAWA (ja mam taki na piecu) mowisz "chodz nastawimy zegar mamusia pobawi się z Tobą 20 minut potem Ty sam się pobawisz bo ja muszę... "   moj uwielbia nastawiac zegar do teraz:) nie ma jeszcze wyczucia czasu, nawet jak z kolegami dzieli sie yoystickiem to nastawia:D  daj mu buziaka i dorzuc "dzielnie sie sam baw teraz pozniej wroce"  chwal go za to ze sie wam sobą zajmuje!  powodzenia:)

16

U nas sprawdzaja sie klasyczne zabawy plastyczne, malowanie, rysowanie, ciastolina itp. Do ego ksiązeczki z naklejkami, gry slowne, bajki, tez audiobooki. A co do gier edukacyjnych to tez sie podpisuje, ze to dobra opcja, trzeba tylko wiedziec czym zainteresowac malucha, moja corcia ma teraz etap kreatora mody ;)dostala w marcu gre od cioci "Top modelki" i jest wniebowzieta, ja sama tez pomagam jej w "projektowaniu" no i co tu duzo mowic, zabawa jest jak nie wiem wink

17

Może spodoba się Wam zabawa z wykorzystaniem naszych mebli? Mamy nadzieję, że Wasze dzieciaki czerpałyby dużo radości z takiej formy spędzania czasu. Dzieci same wiedziałyby jak móc się bawić – a możliwości jest wiele. Te meble, co już wiemy, sprawiają też dużo frajdy także rodzicom podczas wspólnej zabawy z dziećmi.
Szafa na ubrania, która jest jednocześnie kuchenką pozwala wyczarowywać niespotykane potrawy. Regał jest także sklepem, w którym można sprzedawać np. ulepione wcześniej z ciastoliny przedmioty. W trakcie zabawy w warsztat samochodowy, który może też być szafką, dzieci mogą ćwiczyć swoje zdolności manualne. "Tak" dla twórczego spędzania czasu i bajkowego świata!

18

Sama teraz jestem z chorym dzieckiem w domu i jż nie mam pomysłu co robić, na szczęście trochę dziadkowie pomagają, mój syn uwielbia pomagać w gotowaniu, co prawa sprzątania po tym jest jak po jakiejś wojnie wink ale radości też. Tutaj znalazłam ciekawy pomysł https://badzdlamnie.pl/badz-dla-mnie-mi … p-k-owieci się nawet zastanawiam czy nie wziąć udziału w tym wyzwaniu smile

19 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-01-23 10:35:40)

ja mojej córce 3.5 roku zamówiłam bajkę spersonalizowaną na SPAM, powiem Wam że super sprawa, Mała bardzo zadowolona gdy widzi siebie na ekranie, koszt nie duży a dużo radości smile

20 Ostatnio edytowany przez bonica (2019-01-24 17:07:31)

Moj synek ma cztery lata. Czytamy, ukladamy puzle, robimy samoloty z papieru, podrozujemy palcem po mapie, bawimy sie w piratow, w zeglarzy, w walki rycerzy, muszkieterow albo dinozaurow, w szkole, w wyprawe do Afryki, w atak rekina albo tygrysa, w ratowanie zwierzat i ludzi z roznych tarapatow. Sam tez sie tak bawi - odgrywa role, gada sam do siebie. Lubi wycinac i wyklejac, kolorowac czasem, niestety nie lubi rysowac. Nie ma zbyt wielu zabawek, ale zawsze sobie poradzi - uzywa roznych zwyklych przedmiotow, patykow, ktore przynosi z dworu, kamieni i tak dalej. Ostatnio uwielbia wiazac wezly na wszystkim, co mu wpadnie w rece a ja to potem musze odplatywac z klamek, z pokrywek od garnkow, etc. Tak jak inni rodzice pisali, lubi pomagac w gotowaniu, ostatnio uczy sie rozbijac jajka. Sam bawi sie tez w gotowanie (chociaz nie ma zadnego "sprzetu" dla dzieci). Buduje z lego (nie uwazam, zeby byl za maly, to juz nie jest ten czas, kiedy dziecko moze cos polknac). O rany, nie wiem, co jeszcze. Puszczamy muzyke i tanczymy. Robimy perkusje z garnkow i bebnimy. Ostatnio dlugo bawilismy sie w chowanie i szukanie skarbu (na zmiane, raz on chowal, raz ja). Super sie przy tym bawilam, serio. Generalnie jak uda Ci sie siegnac pamiecia do dziecinstwa, przelamac strach przed smiesznoscia (ja, taka dorosla, laze na czworakach i udaje slonia ?!) i odnalezc radosc z zabawy, to pomysly same sie pojawia i moze sprawic Ci to wiecej przyjemnosci, niz sie spodziewasz. A maly tez na pewno w koncu nauczy sie sam organizowac sobie zabawy. Dzieci maja niesamowita wyobraznie i sa tworcze. Powodzenia i dobrej zabawy.

A, dopisze jeszcze - do wspolnej zabawy u nas super sprawdzaja sie planszowki i gry karciane.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak bawic się z 4latkiem ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024