Przepraszam bardzo a zna któraś netkobietka nie skomplikowany przepis na domową pizzę chodzi mi o ciasto ,bo potem wciepnę wszystko co mam pod ręką
Z góry dziękuję
Na email podany w Twoim profilu wysłałam Ci link do strony, w której znajduje się dokładny przepis na domowe ciasto
Pozdrawiam
P.s napisz jak Ci wyszło
Dziękuję Marzenka jak zrobię to napiszę
I poczęstuję pozdrawiam
4 2012-08-06 07:31:32 Ostatnio edytowany przez tartinka (2012-08-06 07:32:02)
Sprawdzony przepis:
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżka soli
- 100 ml mleka
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego (rzepakowy ma dużo omega-3 i obniża cholesterol)
- 2 łyżeczki cukru
Mleko w sporo większej miseczce podgrzewamy delikatnie do około 40 stopni. Dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżeczki mąki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przykrywamy czystą ścierkeczką, odkładamy w ciepłe miejsce i zostawiamy na 20 minut by zaczyn wyrósł.
Gotowy zaczyn dodajemy do mąki razem z ciepłą wodą, olejem i solą. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce. Na początku mocno klei się do rąk, ale w miarę wyrabiania przestaje. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie należy mocno uderzyć ciasto pięścią by zeszło z niego całe powietrze.
Z ciasta formujemy placek i układamy go na folii aluminiowej na blaszce. Ciasto dość ładnie wyrasta więc można je zrobić zupełnie cieniutkie, ale jak ktoś lubi grube to można zostawić je grubości 1 cm.
Pizza Creola wg Boris
mąka pszenna - 250g
mąka ziemniaczana - 30g
olia z oliwek - 4 łyżki
drożdże - 12g
mleko - 4 łyżki
woda - około 1/4 szkl
ser mozzarella - 250g
pieczarki - 120g
szynka parmeńska - 100g
pomidorki koktajlowe - 200g
rukola - 25g
Przyprawy
sól - 1/4 łyżeczki
oregano - 4 łyżki
Dodać do miski mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, na środku mąki zrobić mały dołek. Sól dodać z boku dołka, w dołku umieścić drżdże, 4 łyżki oliwy, mleko i wodę. Całość wymieszać i wyrabiać 20 min (na drewnianej powierzchni).
Wyrobione ciasto zwinąć w kształt kuli, położyć na drewnianej powierzchni przykryć wilgotną ścierką, na wilgotną ścierkę położyć sucha ścierkę, całość przykryć miska (miska musi być większa niż ciasto, żeby nie ograniczała rośnięcia), odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 kulki i rozprasować rękami na blaszce każdą porcję (średnica około 25cm), środek 0,3 mm boki 1 cm grubości.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu.
Każdy rozprasowany kawałek posmarować oliwą, ser mozzarella pokroić na cienkie kosteczki, posypać nim ciasto. Pieczarki pokroić w plasterki i wyłożyć na pizzę, całość posypać suszonym oregano.
Pizzę włożyć do piekarnika i piec 11 minut na 250 stopni bez obiegu.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika dodać świeże pomidorki koktajlowe przecięte na połówki, 3-4 plastry szynki parmeńskiej cienko pokrojonej (3-4 plastry na każdą pizzę), trochę oliwy oraz rukoli na koniec.
Pizza na cienkim cieście źródło: Gazeta Polska
Na ciasto:
1,5 szkl. mąki
3 dag drożdży
3 łyżeczki oliwy z oliwek
ok. 1/2 szkl. ciepłej, przegotowanej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ckru
nadzienie:
35-40 dag sera żółtego np. mozarella i złoty piastowski
10 średnich pieczarek
12 dag szynki konserwowej
oregano
5 dużych łyżek salsy pomidorowej
ketchup
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj pokruszone drożdże, wlej oliwę, wsyp sól i cukier oraz dolej wodę. Zagniec ciasto dodając w miarę potrzeby wodę.
Składniki zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę zostawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz go krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na placek o wielkości blaszki. Ciasto na wałku przenosimy na blaszkę, dokładnie razem z brzegami smarujemy salsą pomidorową. Posypujemy startym serem i suszonym oregano. Na ser nakładamy pokrojoną w paseczki szynkę i pocięte na plasterki pieczarki.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczem 20 min. w temp. 225 st. C. Podajemy np. polane ketchupem.
7 2014-02-11 03:33:48 Ostatnio edytowany przez kaisa_malene (2014-02-11 03:34:01)
Dziwi mnie bardzo, że dodajecie do pizzy mleko, skąd taki pomysł? Ja robię na oko jedynie z mąki, drożdży, wody i oliwy z oliwek + przyprawy. Smakuje jak z pizzerii.
Dziwi mnie bardzo, że dodajecie do pizzy mleko, skąd taki pomysł? Ja robię na oko jedynie z mąki, drożdży, wody i oliwy z oliwek + przyprawy. Smakuje jak z pizzerii.
Właśnie przecież to nie ciasto drożdżowe.
Ja do pizzy używam mąki soli, cukru, wody i odrobiny oliwy z oliwek lub innego oleju, który akurat mam w domu. Proporcji dokładnych nie podam, bo od dawien dawna robię ciasto na oko. Na szklankę wody biorę maksymalnie 1/8 kostki drożdży, dużą szczyptę soli, jakieś 3 razy więcej cukru (docelowo moje ciasto jest słodko-słone) i mąki tyle ile taka mieszanka przyjmę do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, na końcu, gdy ciasto praktycznie jest zagniecione dodaje oliwę. Moje ciasto na pizze nie wyrasta, od razu trafia do piekarnika, piekę z grzaniem dolnym i termoobiegiem na najwyższej możliwej temperaturze, którą może osiągnąć piekarnik, z reguły jest to 250 stopni ale zdarzają się już egzemplarze osiągając 270. Ciasto obkładam od razu dodatkami a pizza jest gotowa w jakieś 8 minut. Zdarzyło mi się piec również same spody, te trzymałam 4 minuty w piekarniku, były upieczone ale blade, tego samego dnia zabrałam je na imprezę do znajomych gdzie zostały już przerobione na pizze, i ku mojemu zdziwieniu za wiele na smaku nie straciły
A czy ktos stosowal taka kratkę (np z Ikei), na ktorą kladzie sie pizze wyjętą z piekarnika? Ma to podobno zapobiec zaparzeniu sie czy cos. Sama robie pizze ( a wlasciwie moj mąz) podobnie jak agnik, ale jeszcze czegos mi brakuje w niej.. czasem jakas taka mokra i cienka jest.
Jak jest cienka to po prostu więcej ciasta trzeba dać, ale nie wiem od czego może być mokra. Może któryś z dodatków należałoby trochę wycisnąć? Ja nie korzystam z jakichkolwiek bajerów, kratek i innych, nigdy pizza nie była zaparzona. Poza tym nie zdarzy się zaparzyć bo ile by jej nie zrobić zaraz znika.
Nasza tez znika (dziewczynki bardzo lubia) niemniej chcialam udoskonalic . Nie wiem, jak jest wiecej ciasta, to znowu trzeba dac wiecej drozdzy, i te drozdze potem sa wyczuwalne..
Wiesz, trzeba próbować, poprawiać przepis, w końcu doprowadzi się go do perfekcji. Ja nie używam tych ogólnie dostępnych drożdży chociaż z tych też pizza wychodziła. Obecnie robię ją na drożdżach suszonych, których używam również do wypieku chleba, są to drożdże które nie tolerują zbyt dużej ilości cukru, chyba do 5%, więc są przeznaczone do tych nie słodkich ciast, a z takich kupionych w spożywczaku to i chleb upieczesz i słodką drożdżówkę zrobisz.
Nasza tez znika (dziewczynki bardzo lubia) niemniej chcialam udoskonalic
. Nie wiem, jak jest wiecej ciasta, to znowu trzeba dac wiecej drozdzy, i te drozdze potem sa wyczuwalne..
Dzisiaj właśnie robiłam pizze i chyba znam przyczynę Twojego problemu. Dajesz ciastu wyrosnąć? Jeśli tak, to zrezygnuj z tego, zagnieć ciasto nadaj mu odpowiedni kształt, taki jaki lubisz posyp dodatkami i od razu do pieca Nie będzie czuć drożdży.
tak, nasze ciasto wyrasta - okolo godziny w cieplym miejscu, kurcze, wydawalo mi sie, ze to podstawa - ale Twoja pizza jest taka calkiem cienka pewnie? Zalezy, co kto lubi, mnie smakuje najbardziej, jak ma ok. 1 cm grubosci ciasto, taki odpowiednik grubego spodu w PizzyHut
.
To generalnie zależy jak je sobie rozwałkuje czasami robię cieniutkie, czasami takie właśnie koło 1 cm, zależy na co mam ochotę i co na pizze kładę. Cieniutkie jakiejś ogromnej liczby dodatków nie zniesie, a przynajmniej ciężko je wówczas z gracją zjeść.
Benita72, ale ciasto drożdżowe i tak w piecu urośnie.
Żeby spód był grubszy musisz po prostu grubiej je położyć na blaszce.
Ja tez nie czekam aż ciasto wyrośnie ( nie chce mi się). Robię ciasto, rozkładam je na blasze, smaruję sosem i na to potem kładę co tam ma być. Cebulę z pieczarkami trochę przesmażam. Cebula jest wtedy miększa a pieczarki nie takie suche. Zanim poukładam po kolei co tam ma być, to ciasto odrobinę sobie i tak podrośnie.
Naprawdę nieskomplikowany przepis na pizzę to jest taki:
400 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych instant
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
szklanka ciepłej wody
10 łyżek oliwy (ja daję olej)
Zagnieść (można odstawić na 40 minut do wyrośnięcia, ale nie trzeba), rozprowadzić na wysmarowanej olejem blasze (ja nie wałkuję, tylko właśnie tak palcami spłaszczam i rozciągam do brzegów blachy), walnąć na ciasto co tam kto lubi i na 10-12 minut do piekarnika (góra i dół) w 200 stopniach.
Z podanej ilości składników wychodzą dwie pizze takie jak na zdjęciu (wielkości tarty).
U mnie pizza jest najczęściej z mozarellą, rucolą, serem gorgonzola i pikantnym salami
Witajcie a może spróbujecie pizzy z mojego przepisu, też pyszna.
2,5 szklanki maki
4 łyżki oleju
4 dkg drożdży
3/4 szkl.letniej wody
1 jajko
szczypta soli
Na farsz:30-50 dkg kiełbasy /drobno pokroić i podsmażyć na patelni/
1/2 kg pieczarek /pokroić,poddusić na maśle i 2 łyżkami wody/
1 duża cebula /udusić na maśle z 2 łyżkami wody,uważać aby się nie przypaliła/
20 dkg żółtego sera
1 puszka kukurydzy
1 papryka,2 pomidory,1 mały przecier pomidorowy.
przyprawy:gotowa przyprawa do pizzy.
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z letnią wodą,wlać do mąki w misce, dodać oliwe,jajko i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto
wyłożyć do 2 blaszek do pizzy posmarowanych olejem,nałożyć farsz wymieszany z przecierem,posypać przyprawami,dac paprykę pokrojoną
w kostkę,pomidory,kukurydzę,posypać tartym serem.Pozostawić krótko do wyrośnięcia,upiec,,, pycha.
Ja wypróbowałam kiedyś trzy różne ciasta na pizze i zawsze wychodzi mi jakiś "gnieciuch". Z reguły robi się strasznie zbite i takie jakby mokre/surowe w środku. Czy może to być wina piekarnika? Czy moje kulinarne zdolności są aż tak ograniczone ?
kamila - Sprawdz, czy piekarnik dobrze dziala. Piekarnik musi grzac mocno, - ja ostatnio odkrylam, ze u nas przepalila sie jedna z grzalek i grzeje nierowno. W tej sytaucji ustawiam na dluzszy czas "rozbiegu", czyli nagrzewam dluzej, za nim wsadze pizze, i jest lepiej. Najlepiej oczywiscie wymienic lub naprawic piekarnik, ale w zabudowie nie jest to takie proste, niestety. Moze u Ciebie tez tak jest ?
Wstaw tutaj swój przepis to może Ci coś doradzimy
Być może, musze to sprawdzić. A jak do tego doszłąć ze coś jest przepalone? Badziewny piekarnik Wrrr
kamila - Sprawdz, czy piekarnik dobrze dziala. Piekarnik musi grzac mocno, - ja ostatnio odkrylam, ze u nas przepalila sie jedna z grzalek i grzeje nierowno. W tej sytaucji ustawiam na dluzszy czas "rozbiegu", czyli nagrzewam dluzej, za nim wsadze pizze, i jest lepiej. Najlepiej oczywiscie wymienic lub naprawic piekarnik, ale w zabudowie nie jest to takie proste, niestety. Moze u Ciebie tez tak jest ?
jak ty wyczarowałaś taką pizzę? kiedy ja próbuje pizzę zrobić to ciasto jest gumiaste. zazwyczaj pizza ląduje w koszu na śmieci.
Jeśli ktoś jadł z prawdziwej presto: to teraz może zrobić sobie pizze taką samą w domu:)
Ciasto to:
1/2 kg mąki krupczatki
40 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cztery łyżki mąki i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce pod ściereczka. Potem dodajemy mąkę z solą i oliwę, zagniatamy gładkie ciasto. Następnie układamy w miseczce i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczkę (ja obtoczyłam jeszcze ciasto w oliwie z oliwek - kilka kropel, taki trik ze starego przepisu). Potem rozwałkowujemy w formie i nakładamy farsz.
Ja robię w ten sposób, że najzwyklejsze ciasto przed uformowaniem na gotowo ''panieruję'' w kaszy mannej.Dzięki temu nie trzeba smarowac blachy a pizza wychodzi zawsze suchutka i chrupiaca w taki fajny sposób- twarda skórka i miękkie w środku.Jest to najbardziej zbliżone do pizzy z prawdziwego pieca.
27 2014-05-09 13:15:26 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-05-09 13:25:14)
Kolejny przepis z Presto link usunięty Jeśli ktoś by chciał zrobić sos konkretnie z tej marki Pizzerii to zapraszam
Krem z świeżych Pomidorów:
Kilka listków świeżej bazylii
400g pomidorów pokrojonych w plasterki
3 cebule pokrojone
6 ząbki czosnku
150 ml o białego wina
1 litr bulionu drobiowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
troszkę soli
pieprz
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sposób przygotowania:
Pomidory, cebulę, czosnek i tymianek ułóż na blasze, skrop oliwą a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do momentu, aż pomidory się zrumienią. Przygotuj w tym czasie pesto, miksując w blenderze wszystkie składniki. Pomidory dodaj razem z łyżką koncentratu pomidorowego do gotującego się bulionu. Dokładnie zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sito. Gotową zupę przed podaniem skrop przygotowanym wcześniej sosem pesto i udekoruj listkami świeżej bazylii. Zupę można podawać też z łyżką kwaśnej śmietany.
Ja uwielbiam spody do pizzy z biedronki. Te takie włoskie. Są świetne na szybką, pyszną pizzę.