Pomocy!!! zostałam zaproszona na Bierzmowanie i mam pełnić funkcje śwadka. Ile należy "dać do koperty"? Jak myślicie? To nie żadna rodzina, ale bliska i dobra sąsiadka
Wiesz, ja pierwsze słyszę, ze na bierzmowanie daje się prezenty. U mnie było tak, ze świadek szedł do kościoła i tyle. Nie było imprezy, prezentów itp. I wśród moich znajomych i rodziny było tak samo.
u mnie podobnie jak u Agatki aczkolwiek teraz juz tak sie zmienia ze dzieci myslac o (np) komuni sw, mysla czy dostana komputer czy quad badz skuter. chciwosc zabila dla niektorych ludzi wartosci religijne, ja natomiast przyznac sie moge ze blizej mi do ateisty niz wierzacej osoby
Ja też nie wiedziałam, że na Bierzmowanie daje się prezenty i zaskoczyło mnie to, że mój świadek podarował mi drobiazg z tej okazji.
Jeśli chcesz coś dać w prezencie to niech będzie coś niewielkiego, drobnego - może to być np. skromna bransoletka.
No ja na bierzmowanie dostałam prosownice od światka... to podejrzewam iż wartośc tego prezentu to okolo 200 zł
ale ja bym zaproponowala, dziewczynce kupić jakąś srebą biżuterie...kolczyki + biżuteria
moim świadkiem była moja kuzynka- rok starsza ode mnie;
dostałam od niej wisiorek, naprawdę śliczny
skoro to jest dla Ciebie tylko sąsiadka to myślę, że jakiś drobiazg z biżuterii byłby dobrą opcją np. jakieś kolczyki
mysle,ze delikatna bransoletka bedzie prezentem jak najbardziej odpowiednim.
ja tez nic nie dostalam z tej okazji
Cos ze srebra? hmm... SWIETNY POMYSŁ
Nom za moich czasów tez nic sie nie "prezentowało" ale wiem,że teraz ludziska dają ;p
ja też nie spotkałam się z tym żeby dawać pieniądze z tytułu bierzmowania. ja dostałam tylko od świadkowej/ bratowej spódniczkę którą ona uszyła. i tyle .
na bierzmowanie raczej nie daje się prezentów. Zazwyczaj zaprasza się tylko gości i się "świętuje". Często świadkowie dają medalik.
Moja corka w ubieglym roku byla u bierzmowania syn trzy lata temu ale z tej okazji nie dostali żadnych prezentów,dlatego jestem zdziwiona .Jeżeli uważasz że powinnaś coś dać to tak jak proponują dziewczyny coś z biżuterii najlepiej srebrnej żeby po latach było miłą pamiątką.