Hashimoto a miesiączkowanie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Hashimoto a miesiączkowanie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Hashimoto a miesiączkowanie

Witam. Jakieś 3 miesiące temu wyryto u mnie niedoczynność tarczycy, póżniej okazało się, że jest to dokłądnie hashimoto. Do lekazy zaprowadził mnie zanik miesiączki - jakieś 3 miesiące. Pierwsze badania TSH 10, FT4 18, FT3 3.71 
Ginekolog zapisała mi 2 opakowania = na 2 miesiace, leki które miały wywołać i wyregulować cylk. Kiedy brałam leki wszystko było ok, miesiączka była wtedy, kiedy miała być. Jednak leki się skończyły i nie dostałam miesiączki.
Dodam, ze od nieco ponad miesica biorę EUTHYROX 50.

Moje pytanie jest nstępujące, czy mimo tego, iz codziennie przyjmuje leki na tarczyce od momentu kiedy zostały mi przypisane, nie mam miesiączki - jak wiadomo jest to jeden z objawów hashimoto.
Czy euthyrox nie powinien, jakoś wpłync na mój cykl?

moje ostatnie wyniki badań : FT4 - 24.2 TSH 0.962

+ czemu FT4, które przed braniem leków miałam w normie, teraz mam podwyższone?

Bardzo proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję za wszeklą pomoc. Dodam, że hashimoto jest dla mnie nowością, jeszcze do końca się z tym nie oswoiłam, nie mam pojęcia, czy okres wiązać z choroba tarczycy, czy nie ponoważ mimo brania euuthyroxu nie wrócił.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Hashimoto a miesiączkowanie

Witam:)

Ja też choruję na niedoczynność tarczycy w chorobie Hashimoto, przy tej chorobie najważniejsze jest branie regularne leków pół godziny przed jedzeniem, jeśli przez jakiś czas nie brałaś to musi się wszystko uregulować, jest to choroba przy której na początku ciężko dobrać odpowiednią dawkę leku trzeba przynajmniej raz w miesiącu kontrolować tsh, ft3 można ft4 i regularnie chodzić do lekarza. Ja też biorę Eutyrox50, chociaż mój wynik zaczyna mocno spadać leczę się już od dłuższego czasu, a leczenie przy tej chorobie trwa całe życie. Może warto się wybrać jeszcze do ginekologa?

3

jodid88 napisał/a:

Witam:)

Ja też choruję na niedoczynność tarczycy w chorobie Hashimoto, przy tej chorobie najważniejsze jest branie regularne leków pół godziny przed jedzeniem, jeśli przez jakiś czas nie brałaś to musi się wszystko uregulować, jest to choroba przy której na początku ciężko dobrać odpowiednią dawkę leku trzeba przynajmniej raz w miesiącu kontrolować tsh, ft3 można ft4 i regularnie chodzić do lekarza. Ja też biorę Eutyrox50, chociaż mój wynik zaczyna mocno spadać leczę się już od dłuższego czasu, a leczenie przy tej chorobie trwa całe życie. Może warto się wybrać jeszcze do ginekologa?

Od momentu, kiedy zostały mi przypisane leki, biore je reguralnie,co prawda nie zawsze rowno 30 min po tym jem posiłek, czasem jest to 15 min, czasem niecala godzina.
Do ginekologa się wybieram, tylko szczerze mówiąc nie bardzo mam czas ... i chęci. Chodzenie po lekazch dalo mi sie już we znaki, za dużo tego :>
Normalne jest to, że mimo iż biore leki na tarczyce objawy, czyli w tym wypdku zanik miesiączki nie ustępuje?

4

Ja też mam niedoczynnośc i Hashimoto.
Powiem tak, przed leczeniem potrafiłam miec okres co 2 tygodnie. Z tym, że u mnie okres trwał ok. tygodnia, czyli tak, jakby jeden ledwo się skończył, a tu już drugi.
Ogólnie miałam bardzo krótkie cykle. Tak się złożyło, że wraz z rozpoczęciem leczenia tarczycy (Euthyrox w różnych dawkach) zaczęłam brac tabletki antykoncepcyjne. I powiem Ci, że na początku tabletki anty wyregulowały mi cykl, ale potem organizm się przyzwyczaił, kolejne wizyty u gina, zmiana tabletek, coś na zatrzymanie okresu itd.

Nie wiem czy sam Euthyrox wyreguluje Ci cykl.

5 Ostatnio edytowany przez kobietkam (2013-09-26 14:03:41)

Choruje na niedoczynność tarczycy w przebiegu hashimoto i pcos od jakiś 5 lat . Na początku leczenia przypisali mi tabletki anty na uregulowanie cyklu brałam przez 4 lata i było spoko jak przestałam brać to zaczęły się problemy. Teraz biorę luteinę i jest spoko smile  znajdź dobrego endokrynologa on Ci wszystko powinien ustalić.

6

a ja własnie ciekawa jestem jak to bedzie..bo od 4 lat biore anty,hashimoto wyryto u mnie 2 mies temu.Planuje przestac brac tabl chociaz na jakis czas po opakowaniu ktore teraz skonczę.i Ciekawa jestem jak mój cykl będzie wyglądał.. Ja biore eutyrox 25 póki co..

7 Ostatnio edytowany przez asia549 (2014-01-11 09:54:09)

ja nie miałam nigdy problemow z okresem. Teraz nie wiem jak to będzie bo karmie córkę i nie mam okresu, bo to normalne. Anty tez nie biorę bo jestem sama. Właśnie w ciąży wykryto u mnie Hashimoto ale do tej pory to tylko na podstawie badan z krwi bo usg nie chce mi zrobić dopóki karmię. Chodzę do endo i zażywałam eutyrox 75-100 a teraz zeszłam na 50.
Musisz iść do gin bo to sa leki hormonalne a źle dobrane do tego anty mogą powodować różne zaburzenia.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Hashimoto a miesiączkowanie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024