Mobbing w pracy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Mobbing w pracy

Sama nie wiem, może nadinterpretuje sytuacje, ale zauważyłam że mój szef wyraźnie zachowuje się co najmniej nietaktownie i dwuznacznie w stosunku do mnie. Żartuje rzucając jakimiś zboczonymi tekstami, czasem wpatruje mi się w monitor i nachyla mi się nad głową, że aż słyszę i czuję jego oddech i to dl amnie neizręczna sytuacja,bo to przekracza granice mojej intymności. Taki bliski kontakt, z osobą,którą toleruję, bo jest ,moim przełożonym, ale z drugiej strony te wszystkie neizręcznosci powodują,że zastanawiam się nad odejściem. Często się kłócę z szefem, bo mam arcję, on nie ale nie potrafi się do tego przyznać!Czasem mam wrazenie,że się nienawidzimy, więc tym bardziej denerwuje mnei ta jego bliskość. Wiem,że jak mu  o tym powiem to mnie wyśmieje i będzie komentował albo takich sytuacji może być więcej. Prace mam fajną, ludzi w pracyu też, tylko on , nasz boss, już nie mam pojęcia jak się zachowywać by mnie nie dręczył i darzył szacunkiem należytym nie tylko kobiecie ale i pracownikowi...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mobbing w pracy

slyszalam o pewnej firmie gdzie mobbing jest na porzadku dziennym, firma bazuje tylko na praktykantach,i w rzeczywistosci jakby ktos madry zgosil to co sie tam dzieje to nie byloby wesolo,ale nikt nic nie zglasza, nic nie mowi, bo przyszli tam zeby zdobywac doswiadczenie, nawet kosztem udereki psychicznej...i to jest przerazajace!a Twoj przypadek, to jak dla mnei mobbing w czystej postaci, no ale trudno jest sie w takiej sytuacji wlasciwei zachowac, bo nagle czlowiek si ezastanawai ze moze sam sobie cos ubzdural. jak ta sytuacja Cie tak meczy to pomysl o zmianie, mimo wszystko, i 3maj sie cieplo!!!

3

z tymi praktykantami to na myśl mi przychodzi pewna firma z Poznania i jej szef,hi hi

4

O mi też smile Ciekawe czy myślimy o tej samej firmie Emanuelle smile

5

Shepherd Institute??? lol

6 Ostatnio edytowany przez Ewcia (2007-08-02 00:29:19)

Ja nie znam tej firmy, ale skoro świat się okazał taki mały:) to widocznie coś jest na rzeczy...W razie czego wiecie ,że jest Antymobbingowe Stowarzyszenie we Wrocławiu???

7

ja osobiście chyba też spotkałąm sie z mobbingiem, mój szef zarzucał mi że sięnie nadaję, że źle pracuję i dawał mi zadania,których nie byłam w stanie wykonać, albo bo przekraczały wymiar godzin pracy albo moją wiezę i obowiązki wpisane w umowie, i wydawało mi się że do niczego się nie nadaję!!!

8

To miałaś okazję się wykazać!!!Wyobraź sobie,że ja miałąm w zupełności odwrotną sytuację, bo mój szef właśnie odsuwał mnei od pracy, od obowiązków, mówił mi wprost,że nie wie czy podołam- a doskonale wiedział,że tak!!! Izolował mnei od wyzwań, odpowiedzialnych zadań, od reszty zespołu tak,żebym uwierzyła,że jestem niepotrzebna i do nieczego się nie nadaję właśnie!!!ale ja żeby się nei dołować od arzu zareagowałam i chciałam rozmawiać, szef nigdy nie znajdował na to czasu-co było też formą mobbingu, bo mnie to bardzo dręczyło,że nei potrafimy rozwiązać problemu,spotkać się i porozmawiać!!!Nie wiem czemu mnei wybrał do dręczenia, chyba dlatego bo mówiłam co myślę i bylam fachowcem w tym co robię, to chyba wywoływało zazdrość. Wiem,że czasem ofiarą mobbingu stają się młodzi niedoświadczeni ludzie, albo tacy,którzy wydają się bardzo wrażliwi!!!

9

No włąśnei wrażliwi ludzie chyba częściej sa dręczeni, bo tacy sa często nie dowartościowani i łatwo ich skrzywdzić! Najgorsze to jest to,że szfowi ektórzy mobbuja to są przekonani o swojej nieomylności, a zcęsto to człowiek wcale nie najmądzrejszy i dręczy tych,którzy sa lepsi i mądrzejszy od niego!!!Co byści epowiedziały jakby Wam zabronił iść na urlop? Miałam rezerwacje samolotu do Grecji, za tydzień miałam być na urlopie, a on mi powiedziała,że nei mogę bo muszę wspierać ich przy projekcie, był nieugięty!!! Złożyłam wypowiedzenie, jeszcze przed wyjazdem!!!Po prostu ni e wytrzymałąm tej atmosfery strachu!!

10

W takich sytuacjach, powinnyście rozmawiać z szefami, o chyba,że oni nie chcą jak miała kirrqa. Warto znaleźć sobie mediatora do takich rozmó,żeby rozmowa nie przerodziłą się w kłotnię, zapytajcie też kolegów  z pracy czy oni nie meili podobnych sytuacji!!A Ollala27 - Twój przypadek to podchodzi pod molestowanie!!!Tylko tu trudno zebrać dowody!!!Tak naprawdę trudno jest zachować sie w sytuacji, gdy jest sie ofiarąmobbing, nie warto się sądzić, bo sprawy czasem się ciągną miesiącami, brak odpowiednich dowodów,żwiadków utrudniają prowadzenie spraw, czasem najlepszym rozwiązaniem jest odejście z pracy. Bo jak się bedziecie sądzić z pracodawcą, nie wierzcie w to,że Wam się będzie dobrze potem współpracowało!!!To jak odejść to wcześniej z własnego rozsądku!!!

11 Ostatnio edytowany przez Ollala27 (2007-08-11 15:47:58)

no z tym molestowaniem,też mi przemknęło przez myśl, ale to wstydliwa sprawa!Słyszałam,że można dostać odszkodowanie za mobbing?

12

Jeśli pracodwwca doprowadził do tego,że pogorszył się Twój stan zdrowia, możesz domagać się zadośćuczynienia w sądzie pracy. Jednak to powinnaś uczynić zanim rozwiązana zostanie umowa o pracę(art.94, pkt.3  kodeksu pracy). Jeżeli odejdziesz z pracy, masz 3 lata na złożenie sprawy w sądzie cywilnym. Obecnie pracodawcy są zobowiązani by przeciwdziałać mobbingowi(art. 94) i powinien dbać o atmosferę w miejscu pracy.

13

Ja też niedawno szukałam info na  ten temat, no i znalazłam ciekawą dyskusję z linkami do artykułów stowarzyszenia antymobbingowego

http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=344

Ja zniechęcona procedurami zrezygnowałam, ale wiem,że niektórzy walczą!!!Powodzenia!!!

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024