Blogi - nowa kultura - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Blogi - nowa kultura

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Blogi - nowa kultura

Może zdarzyło wam się czytać (lub pisać?) blog. Mam wrażenie, że na dobre rozkrzewił się w Internecie dając czasem mylne informacje co do swojej treści.
Z czystej ciekawości weszłam na kilka blogów, sądząc, że poczytam jakieś wartościowe treści, a tu fotka za fotką: kosmetyków, ciuchów i telefonicznych gadżetów.
Po kilku próbach zrezygnowałam: nie chciało mi się czytać o kolejnych, promowanych rzeczach i oglądać fotek 13-latek.

Czy jest wg Was dzisiaj blog? Czy to ma jakąś wartość?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Blogi - nowa kultura

Pewnie, że zdarzało mi się pisać blogi. Jakieś 10 lat temu to na potęgę, rzekłabym. big_smile Najpierw były właśnie słitaśne pamiętniczki hot 13-tki. Wyrosłam. Potem były blogi związane z pasją - a więc serie fan fiction w świecie HP, to się nawet fajnie pisało i wtedy też  czytałam inne blogi z opowiadaniami, można było znaleźć dobre (ale były też perełki - pamiętam opowiadanie, gdzie w 1. rozdziale Piotr Kupicha zgubił dziecko, wpadł na autorkę-bohaterkę, zaczęli szukać go razem, ale już po chwili lider Feel był tak zauroczony bohaterką, że o dziecku zapomniał big_smile), były blogi dotyczące skoków narciarskich, Schlierenzauera, Małysza... Była seria fotoblogów, ale szybko mi się znudziła. Był blog z wierszami, porzucony po kilku wpisach. Generalnie mając lat naście byłam bardzo płodna blogowo i intensywnie zaśmiecałam nasz internet. Za to ile śmiechu, jak teraz poczytam swoje wypociny (niektórych blogów nie kasowałam, a co, trzeba mieć dystans do siebie big_smile).

Wtedy też czytałam blogi, teraz rzadko. Czasami przeglądam blogi znajomych, ale sporadycznie. I nie wiem, czy to efekt tego, że od dawna nie siedzę już w blogosferze i po prostu nie szukam ciekawych blogów, ale też mam wrażenie, że większość obecnej twórczości jest słaba. Głównie jakieś fotencje i inne paskudztwa. Chociaż myślę, że wpływ też na to ma powstawanie nowych metod uprawiania sieciowego ekshibicjonizmu - wiele blogów powstaje na FB, czy to jako fanpage, czy zwykły profil; jest twitter, gdzie wystarczy wkleić króciutki tekst, rekordy popularności bije tumblr czyli mikroblogi... Po prostu coraz więcej metod dzielenia się ze światem tym, jak się zrobiło kupkę, kto kogo zdradził, jaki widok za oknem i jakiej piosenki słuchamy.

3

Moim zdaniem są blogi i blogi. Jedne są wartościowe, pełne mądrych przemyśleń, refleksji, cennych informacji, ale są i takie, w których autor/autorka papla co mu ślina na język przyniesie, niekoniecznie zastanawiając się jaką ta treść (a raczej jej brak) ma wartość. Dziś każdy, bez względu na poziom wiedzy i fakt czy w ogóle ma coś do powiedzenia, a nawet (z grozo!) bez względu na to czy posiadł umiejętność poprawnego pisania, czy też powinien się jeszcze wiele nauczyć, może własne myśli i przekaz umieścić w sieci. To sam odbiorca zweryfikuje czy dany blog zainteresuje go na tyle, aby chciał do niego wracać, czy też uzna za kolejny z kategorii śmieciowych.
Osobiście jednak ubolewam nad brakiem samokrytycyzmu i umiejętności realnej oceny własnych umiejętności oraz nad tym, że tak wielu osobom wydaje się, że wystarczy pstyknąć kilka fotek, napisać parę - nawet niezbyt mądrych - zdań, aby to się dobrze sprzedało.

4

Czytałam kilka genialnych według mnie blogów. Niestety ich autorzy zaniechali dalszej działalności blogowej. Nad czym niezmiernie ubolewam.
Próbowałam znaleźć nowe, ale na nic interesującego nie udało mi się trafić. Jakby ktoś miał namiary na takowe, to chętnie przygarnę smile
Sama próbowałam pisać bloga, ale po jakiś trzech czy czterech wpisach mi się znudziło. wink

5

Blog blogowi nie równy - nie trzeba mieć żadnych zdolności literackich żeby prowadzić doskonałego bloga hobbystycznego. A umiejętności manualne nie są potrzebne felietoniście. Dobremu fotografowi nie zepsuje opinii fakt, że robi "fotografje", a trzydziestolatka raczej nie powinna krytykować trzynastolatki piszącej dla innych trzynastolatek tylko znaleźć cos na swoim poziomie big_smile

6

To 10 lat temu się blogowało? big_smile Wydaje mi się, jakby blogowanie miało 2-3 lata big_smile

7

Catwoman napisał/a:

To 10 lat temu się blogowało? big_smile Wydaje mi się, jakby blogowanie miało 2-3 lata big_smile

Tak, w tak zamierzchłych czasach również się blogowało. I to chyba więcej niż teraz. Bo właśnie z tych czasów pochodziły blogi, które czytałam, a których już niestety nie ma....

8

Jakie blogi czytacie najchętniej?

9

Czytam najchętniej blogi opisujące zwykłe, codzienne życie. Ale nie takie, w których relacjonuje się każdą zupę, kupę czy zakupy. Musi być jakaś fabuła, ciekawy wątek.
Z innych - to trafiłam na blog kuratora sądowego opisującego sprawy z jakimi styka się w pracy. Oczywiście tak, żeby nie można byłoby zidentyfikować jego podopiecznych. I bez zbędnego sentymentalizmu ( chociaż przyznaję, że przy paru historiach się poryczałam), dodatkowo czasem używając mocniejszych określeń.

10

Właśnie miałam ruszać ze swoim blogiem, a tu taki temat XD

Blogi były od dawna i pewnie jeszcze długo będą. Jak z każdą masówką, ciężko znaleźć coś porządnego, ale jak już się znajdzie, to potem fajnie się na takiego bloga wraca.

Eileen, pisałaś fefy o HP? smile A do ocenialni się zgłaszałaś? Może Cię kiedyś oceniałam XD

11

Blogowanie istnieje już długo, długo.
Z tym, że może teraz bardziej traktuje się to jako rozrywkę, chęć wypromowania się/zareklamowania niż oazę myśli/mądrości.
A szkoda.

Najlepsze są blogi o życiu. Teoretycznie coś, co sami przeżywamy na co dzień, opisane w sposób, który nadaje temu wszystkiemu innego znaczenia.
Super sprawa. smile

12

Jaka tam nowa moda. Bloga Barbarelli czytam od jakichś 10 lat, dziewczyna jest i była bezbłędna smile
Blogi znajomych, choć największa intensywność pisania minęła.
Bloga wspaniałej pani doktor, który zniknał gdzieś w otchłani netu.
Bloga Chustki, która umarła.
Ostatnio, bloga historyczki, która w niesamowity sposób opisuje dzieje różnych kobiet na przestrzeni dziejów (Kobiety i historia).
Czytałam nawet Kominka, dopóki nie zrobił się nudny wink

13

Prowadzę obecnie trzy blogi tematyczne, prywatne. Linków nie podam, bo chcę pozostać anonimowa, a na blogach podpisuję się imieniem i nazwiskiem. Odwiedzin mam sporo, zarobku brak, ale nie o to chodzi. Po prostu wyrabiam sobie markę. Mam pewne plany związane z moją karierą zawodową i te blogi są częścią ich realizacji. Oprócz tego sporo piszę na zlecenie, prowadzę blogi firmowe związane z aktywnym stylem życia, fitness, wellness itp. Piszę, bo uwielbiam to robić. Czytam też dużo blogów, mam kilka swoich ulubionych, głównie anglojęzycznych. Niektóre są prawdziwą inspiracją, dzięki nim wiem, jak mam prowadzić swoje blogi, jakie treści w nich umieszczać, na co zwracać uwagę. W necie jest na szczęście sporo wartościowych treści, które warto czytać.

14

Teo napisał/a:

Właśnie miałam ruszać ze swoim blogiem, a tu taki temat XD

Blogi były od dawna i pewnie jeszcze długo będą. Jak z każdą masówką, ciężko znaleźć coś porządnego, ale jak już się znajdzie, to potem fajnie się na takiego bloga wraca.

Eileen, pisałaś fefy o HP? smile A do ocenialni się zgłaszałaś? Może Cię kiedyś oceniałam XD

Teo, raczej się nie zgłaszałam. Chociaż jeden ff pisany z grupą znajomych z forum o HP mógł zawędrować do jakiejś ocenialni. big_smile Jak oceniałaś, to lepiej, żeby to Wybitny był. big_smile:D:D

15

Tak jak ktoś pisał wcześniej - blogi to nie taki nowy wynalazek mówiąc delikatnie i mam też wrażenie że jednak ich złota era już minęła. Teraz bardziej popularniejsze, ciekawsze dla odbiorców masowych ( co NIE znaczy że na blogach nie da się znaleźć czegoś wartościowego ) i bardziej rozchwytywane są chyba jednak filmy, filmiki lub streamy, live'y i tym podobne.

Czy pisałem i czy czytałem? Owszem. Sam w swojej 'karierze' założyłem kilka, nad kilkoma oprócz tego myślałem, najdłużej to udało mi się prowadzić mój ostatni ale też odpadłem ( mam nadzieję że tymczasowo ... tjaaa ) po chyba paru wpisach. Po prostu zwyczajnie brakowało mi czasu i sił na pisanie. A co do czytania - zdarza(ło) mi się czytać choć najbardziej pamiętny jest dla mnie pewien blog pewnej dziewczyny którą to poznałem - o dziwo w sieci a później także osobiście. To był dosyć specyficzny blog o bardzo specyficznej tematyce, bardzo osobisty, prywatny wręcz choć prowadzony tak subtelnie że ... świetnie się to czytało. Szkoda tylko że i ona ( co prawda z przyczyn niezależnych od niej ) zawiesiła pisania bo na każdy wpis czekałem z wywieszonym jęzorem.

Co do tych dobrych blogów, ja zauważyłem właśnie taką zależność że te 'nie durne' blogi mają zazwyczaj bardzo specyficzny i bardzo odmienny klimat i tematykę od całego mainstreamowego motłochu. Innymi słowy - chcecie czegoś ciekawego? Wejdźcie na blog o tematyce która was nie interesuje lub kompletnie nic o niej nie wiecie lub o temacie który was ciekawił ale się z nim nie zapoznaliście. Im bardziej ... perwersyjny tym lepiej. tongue

16

Catwoman napisał/a:

Może zdarzyło wam się czytać (lub pisać?) blog. Mam wrażenie, że na dobre rozkrzewił się w Internecie dając czasem mylne informacje co do swojej treści.
Z czystej ciekawości weszłam na kilka blogów, sądząc, że poczytam jakieś wartościowe treści, a tu fotka za fotką: kosmetyków, ciuchów i telefonicznych gadżetów.
Po kilku próbach zrezygnowałam: nie chciało mi się czytać o kolejnych, promowanych rzeczach i oglądać fotek 13-latek.

Ciekawy temat. Zawsze zastanawiałam się, jak inni postrzegają blogowe treści.

Wydaje mi się, że czytam stosunkowo dużo blogów. Przynajmniej w porównaniu do innych. Są takie, które odwiedzam regularnie.

Piszę kilka: muzyczny, modowy (a może modny - nie wiem jak to się pisze), fotograficzny, motoryzacyjny, budowlany, plastyczny, rowerowy, psi i kobiecy.

A poważnie? Prowadzę tylko jeden o charakterze literackim.
Powstał z dość banalnego powodu - przestało być mnie stać na papier i tusz do drukarki;)
Poprosiłam kiedyś przyjaciółkę o opinię na temat mojego tekstu i od tego czasu zaczęła mnie zadręczać, żebym jej podrzucała do przeczytania to, co piszę. Łatwiej było założyć blog i udostępnić jej adres.
Blog przechodził metamorfozy, z czasem zmieniłam adres i tak od trzech lat fruwają sobie swobodnie moje bazgroły w sieci.

Zgodzę się, że blogi o charakterze osobistym przeżywają swój schyłek. Jak już zostało tu wspomniane zastępują je portale społecznościowe. Mimo to myślę, że ta forma nie zniknie z internetowych stron. Zmieni się jedynie kierunek i przeznaczenie. Obecnie blogi skłaniają się ku publikacjom o sprecyzowanych treściach. Wiele z nich ma charakter dziennikarski, a autorzy prześcigają się w staranności wpisów i szaty graficznej.
Często wolę poczytać opinię niezależnego blogera, niż łamy internetowej prasy.
Oczywiście nie brakuje też "śmieci", jednak myślący człowiek wyrabia sobie sam opinię na dany temat.

UWIELBIAM BLOGI. Naprawdę. Spędzając czas przed komputerem 80% poświęcam właśnie przeglądaniu moich ulubionych blogów. Zazwyczaj jestem jedynie obserwatorem, bardzo rzadko komentuję. Sama prowadzę blog od 10 lat, ale bardziej dla siebie, choć codziennie czyta go kilka- kilkanaście osób, co jest bardzo miłe smile

18 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2014-09-12 09:52:17)

Ja nie czytam blogów; ale OK, mam 2 wybrane, z opowiadaniem i z przyjemnością czytam kolejne rozdziały. I te znalazłam po wielu próbach znalezienia czegoś fajnego.

19 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-09-19 11:01:20)

Catwoman napisał/a:

Nie wszystkie blogi są osobistymi pamiętnikami o intymnych sprawach, czy pisanymi o nudnej codzienności. Nie wszystkie są również nastawione na to, by w przyszłości zarabiać na umieszczaniu na nich reklam. Są takie bez reklam, gdzie można poczytać pisane bezinteresownie fajne artykułu :-)

Post edytowany z powodu naruszenia regulaminu forum - spam.

20

Ja uwielbiam blogi gdzie analizuja opowiadania o Harrym Potterze.

21

Witajcie smile
ja niedawno zaczęłam pisać bloga z opowiadaniem, a jako że ze mnie romantyczka, opowiadanie jest oczywiście o miłości. Nie jestem pewna czy mogę tu wrzucić linka (pewnie nie), bo będzie to uznane ze spamowanie, ale jeśli ktoś lubi taką tematykę, piszcie na priw podeślę adres. Serdecznie pozdrawiam w ten cieplutki i słoneczny dzień smile

22

Blogi to świetna rzecz, ostatnio namiętnie przeglądam kulinarne smile Lubię bardzo blogi antropologiczno-podróżniczo-krajoznawcze smile

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Blogi - nowa kultura

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024