Kościół w Polsce przenosi święto NMP Królowej Polski z 3 na 2 maja - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Kościół w Polsce przenosi święto NMP Królowej Polski z 3 na 2 maja

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Kościół w Polsce przenosi święto NMP Królowej Polski z 3 na 2 maja

No, właśnie...
Święto Najświętszej Marii Panny Królowej Polski, zostało przeniesione o jeden dzień.

O ile tradycja, w której zostałam wychowana, pozwalała mi na obchodzenie trzeciego maja uroczyście od wielu, wielu lat i wespół z wiarą, to nie rozumiem czemu ma służyć przesunięcie dawnego święta o jeden dzień do tyłu. W czasach komuny rozumiałam intencje Kościoła, który ustanowił święto NMP Królowej Polski w dniu ogłoszenia Konstytucji Trzeciego Maja. Obecnie jestem pełna podziwu dla wciśnięcia (przez Polski Kościół Katolicki) pomiędzy wódkę (Święto Pracy) a zakąskę (Konstytucja Trzeciego Maja) religijnego święta.

Według Kościoła za przyczynę przesunięcia jest odpowiedzialna V niedziela wielkanocna i "kolizja" w kalendarzu liturgicznym dwóch świąt.

Konferencja Episkopatu Polski zwróciła się do Stolicy Apostolskiej o przesunięcie święta i uzyskała zgodę.  Stąd dodatkowe święto.

Zastanawia mnie nie tyle intencja zmiany daty, co jej wpływ na szarego katolika. (Popracować drugiego maja, to my sobie nie możemy w tym roku... Pozostają nam konieczne prace grillowe.)

Co w związku ze świątecznym, drugim maja musieliście przeprogramować? Jaki wpływ na Wasze wcześniejsze plany ma dodatkowe święto?
I najważniejsze.:
Czy budzi w Was niechęć dodatkowa, świąteczna data, czy może rozumiecie i zgadzacie się z intencjami Kościoła?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2015-05-01 18:04:36)

Odp: Kościół w Polsce przenosi święto NMP Królowej Polski z 3 na 2 maja

Przesunęli do tyłu? Ja mam taki kalendarz gdzie jest zapisane, że to święto jest 4 maja. I byłam pewna, że to jest w poniedziałek.
A jutro jest sobota i mam zamiar a właściwie miałam sadzić pomidory i sałatę  w tunelu foliowym. siać rzodkiewkę w gruncie. No ale jeśli to święto to trzeba będzie się powstrzymać.

A przenieśli dlatego, że korzystniej dla kościoła bo ludzie kolejnego dnia dadzą na tacę.

Dzisiaj jest piątek ale udzielili dyspensy od postu. No i zamian za tę wspaniałomyślność jutro wierny lud ma iść do kościoła.

Ludziom na wsi, którzy mają pole to nie pasuje. Wiosna to czas wielu prac polowych, trzeba się śpieszyć z sianiem i sadzeniem i innymi robotami polowymi a tu 2 dni świąt pod rząd. Krew człowieka zalewa.

3

Kleoma napisał/a:

Przesunęli do tyłu? Ja mam taki kalendarz gdzie jest zapisane, że to święto jest 4 maja. I byłam pewna, że to jest w poniedziałek.
A jutro jest sobota i mam zamiar a właściwie miałam sadzić pomidory i sałatę  w tunelu foliowym. siać rzodkiewkę w gruncie. No ale jeśli to święto to trzeba będzie się powstrzymać.

A przenieśli dlatego, że korzystniej dla kościoła bo ludzie kolejnego dnia dadzą na tacę.

Dzisiaj jest piątek ale udzielili dyspensy od postu. No i zamian za tę wspaniałomyślność jutro wierny lud ma iść do kościoła.

Ludziom na wsi, którzy mają pole to nie pasuje. Wiosna to czas wielu prac polowych, trzeba się śpieszyć z sianiem i sadzeniem i innymi robotami polowymi a tu 2 dni świąt pod rząd. Krew człowieka zalewa.

No, krew zalewa...

4

Jutro jest też państwowe święto "Dzień Flagi".

5

Zastanawiam się czy gdzieś tutaj po prostu nie nastąpił konflikt interesów związany z coraz wyraźniejszą dysproporcją pomiędzy obchodami jednego i drugiego święta. Odnoszę wrażenie, że od jakiegoś czasu Święto Konstytucji 3 Maja społeczeństwo obchodzi w sposób coraz bardziej podniosły, a tym samym ranga kościelnego nieuchronnie schodzi na drugi plan. Z kolei obchodzone 2 maja Święto Flagi Narodowej nie jest tak znaczące, więc duchowni nie muszą się obawiać, że kościoły będą puste, bo ludzie wybiorą uczestnictwo w bardziej dla nich atrakcyjnych obchodach święta świeckiego.
Ja tego oczywiście nie wiem, niemniej biorąc pod uwagę coraz powszechniejsze oddalanie się Polaków od KK, taka argumentacja wydaje mi się całkiem prawdopodobna.

6

Ja swoich planów na ten dzień zmieniać nie zamierzam, bo purpuratom zachciało się przesunąć święto. 3 maja od lat spędzał im sen z powiek, bo kościoły świeciły wtedy pustkami faktycznie. I jest kilka powodów. Jak wiemy dobrze KK poparł Targowicę, był więc przeciwnikiem wprowadzenia Konstytucji 3 maja. I przyznam, że często słyszę ten zarzut, jak człowiek który na co dzień chodzi do kościoła 3 maja do tego kościoła nie szedł tłumacząc się właśnie w ten sposób. I wielu ludzi widziało to święto jako kontr święto dla bardzo ważnego święta wprowadzenia konstytucji. Ja ostatnio trochę częściej do kościoła chodzę, ale dziś nie zamierzam. Plany na ten dzień miałem ustalone już dawno.

7

U mnie na wsi ludzie jednak pracują normalnie w polu i zagrodzie. Widzę jadące ciągniki z doczepionymi maszynami, w powietrzu unosi się swojski zapach - to sąsiad wywozi gnój pod kartofle. Słychać gdzieś z oddali pracujące kosiarki, piły spalinowe...
Jest normalnie, jak to w powszednią sobotę na wsi.

8

Kleoma napisał/a:

U mnie na wsi ludzie jednak pracują normalnie w polu i zagrodzie. Widzę jadące ciągniki z doczepionymi maszynami, w powietrzu unosi się swojski zapach - to sąsiad wywozi gnój pod kartofle. Słychać gdzieś z oddali pracujące kosiarki, piły spalinowe...
Jest normalnie, jak to w powszednią sobotę na wsi.

U nas też większość ludzi krząta się przy obejściach. Może nie pracują zarobkowo, ale nadrabiają jakieś przydomowe zaległości.

9

Dowiedziałam się, że w mojej parafii święto z 3 maja NMP Królowej Polski przeniesiono na 4 maja, poniedziałek. Bo w sobotę były śluby i księża nie mogli tyle mszy odprawić w jednym dniu. A w poniedziałek będą 4 msze tak jak w niedzielę.

10

Czemu mnie to nie dziwi.... Kościół wiecznie coś zmienia, pewnie chodzi o pieniądze tongue niedługo Boże Narodzenie przesuną, bo tak im będzie akurat pasować

11

To dobrze obrazuje ile te święta są warte.Moim zdaniem rocznicę urodzin obchodzi się w dniu urodzenia,rocznicę śmierci w dniu, kiedy ktoś umarł.A KK obchodzi to kiedy mu pasuje.Tak samo jest z postem.Za moich młodych lat jedzenie mięsa, czy wędlin w Wigilię było grzechem ciężkim, tzw.śmiertelnym,od kilku lat KK dopuszcza jedzenie mięsa w Wigilię, tylko większość ludzi z tym się nie zgadza.

12

zbytdelikatna napisał/a:

To dobrze obrazuje ile te święta są warte.Moim zdaniem rocznicę urodzin obchodzi się w dniu urodzenia,rocznicę śmierci w dniu, kiedy ktoś umarł.A KK obchodzi to kiedy mu pasuje.Tak samo jest z postem.Za moich młodych lat jedzenie mięsa, czy wędlin w Wigilię było grzechem ciężkim, tzw.śmiertelnym,od kilku lat KK dopuszcza jedzenie mięsa w Wigilię, tylko większość ludzi z tym się nie zgadza.

WIESZ ALE MY JUZ ZYGAMY WASZA JEHOWICKA AKTYWNOSCIA NA TYM FORUM? KTORY TO JUZ RAZ? WY JESTESCIE JAK RZEPY, PASOZYTY, KTORE MIEDZY SOBA NIE MOGA I MUSZA ZEROWAC NA INNYCH, NO WY TYLKO NA KATOLIKACH. I ZACZELO SIE HEJTOWANIE KAZDEGO TEMATU. EH, RECE PO PROSTU OPADAJA.

13

Maniek, spokojnie, oddychaj, oddychaj.
Przyznam sie ze troche mnie zaszokowales.
W czym ci Jechowi przeszkadzaja?

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Kościół w Polsce przenosi święto NMP Królowej Polski z 3 na 2 maja

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024