Jaka jest Wasza ulubiona książka ? Jaką pozycję polecilibyście do przeczytania ?
Ja jestem w trakcie czytania książki "Głód" G. Mastertona ... Jestem pod jej wielkim wrażeniem, choć jestem dopiero w połowie
Ja niedawno zaczęłam odkrywać książki Kapuścińskiego, nikt nigdy nie zachęcił mnie do jego książek. Kupilismy z moim chłopakiem całą serię, która była wydawana z gazetą. I muszę powiedzieć, że to co napisał jest jego najlepszą biografią, dotychczas przeczytałam Cesarza, teraz jestm w trakcie Wojna futbolowa - polecam gorąco.
Poza tym - książki Pratchetta- seria Świat Dysku (niekoniecznie tylko dla tych co lubią fantastykę) - dużo rewelacyjnego humoru (tak potrzebnego w jesienno-zimowe wieczory), wspaniałe analogie do naszej rzeczywistości (!)... brak mi słów, trzeba przeczytać.
ja jestem ostatnio na etapie Cobena,Freemana,Falletiego,jestem zachwycona ich książkami. one są troszke kryminalne a podoba mi się w nich głownie to że trzeba przy nich mysleć i się skupić,ponieważ każdy rozdział to inny wątek a one potem łączą się w całość.
Jose Saramago i "Miasto Slepcow" oraz zdecydowanie na peirwszym miejscu A.Camus "Obcy"!
katarzyna II
a na rozluznienie, lekka i zabawna "dziewczyna,ktorej jedno w glowie"
Polecam Balzakiana Jacka Dehnela - bardzo wciagające opowiadania :-) w stylu balzakowskim, jesli lubicie prozę obyczajową.
Jeśli lubicie kryminały, to polecam sięgnięcie po ostarnie nowości polskie - kryminaly Marka Krajewskiego z serii o Breslau z lat 30-tych i Marka Konatkowskiego osadzone w Warszawie.
Ciekawą lekturą jest książka "Dlaczego mężczyźni kochają zołzy", mozna zyskać inną perspektywę na stosunki damsko-męskie ;-)
A ja polecam wszystkie pozycje Johna Irvinga, niesamowite historie + specyficzne poczucie humoru:)
Polecam też "Cień wiatru" Carlosa Ruiz Zafóna - bardzo wciągająca i klimatyczna treść.
A już coś lzejszego, dla odprężenia - Monika Szwaja i Joanna Chmielewska.
w taki razie dodam,ze nie mozna ominąć w tej rozmowie Charles'a Bukowskiego.
Mocne. ale fajne. wulgarne, ale przyswajalne. Oczywiscie nie dla wszystkich. mojej mamie nie podszedł...
Znając proęe Bukowskiego, wcale sie nie dziwię ;-)
"Diabeł ubiera się u Prady"
książa sto razy lepsza niż film.
o GRENWOOD fajnie ,ze znasz bukowskiego
"dziennik nimfomanki"
bardzo lubię książki Dana Browna a zwłaszcza:
"Kod leonarda da Vici"
"Anioły i Demony"
Ja tez uwielbiam ksiazeczki Browna;)sa bardzo tajemnicze i wciągające,lubie takie zawile historie i duzo emocji;)a napisal ostatnio cos nowego??
Ja uwielbiam "Mistrz i Małgorzata"
"Samotność w sieci" nawet fajne
Czytam dużo i raczej nie mam ulubionego autora,ale mogę polecić Sagę o Ludziach Lodu, Margit Sandemo.To są raczej "babskie" książki,ale nie są typowym romansem.Polecam na odstresowywanie się
Saga o Ludziach Lodu jak najbardziej:)) Osobiście wolę trylogię Tolkiena. Choć ostatnio zdradzam ją na rzecz "Pod ciężarem nieba"
ostatnia lektura mnie zachwyciła, przeczytałam jednym tchem. Dosłwonie nie mogłam sie oderwać -" Gonić króliczka" - romans, ale książka bardzo zyciowa i z ogromnym poczuciem humoru. Z czystym sumieniem polecam
"Niekochani" Elżbiety Wojnarowskiej. Jedyna książka przy której czytaniu się popłakałam. Przeczytałam ją jednym tchem, nie zauwazyłam kiedy zaczęło wschodzić słońce, a miałam tylko zacząć czytać żeby było mi łatwiej zasnąć, mimo zmeczenia czytałam aż do końca.
Wszystkie Marty Fox, a zwłaszcza "Czerwień raz jeszcze daje czerwień"
rzadko kiedy mam czas żeby sobie usiąść i poczytać książkę.. w kolejce do pracy czytam notatki i ksiazki do szkoły... a gdy nie musze to gazetę... wczesniej czytałam dużo więcej.
duże wrażenie wywarła na mnie np. książka "pamiętnik narkomanki"
jakiś czas temu kupiłam sobie "Kaktus w sercu" Basi Jasnyk (z teraz albo nigdy) zaczyna się ciekawie ale kasiązeczka czeka na swój czas teraz przyszła wiosna pójdę do parku usiąde i będę czytać
:)
Oj ,tych książek jest zbyt wiele.Jednak,gdybym miała wybierać,to jest to"Płomień duszy"-Barbary Wood.Stąd moje pseudo-Selena.
23 2009-04-16 18:04:06 Ostatnio edytowany przez Delicious (2009-04-16 18:10:57)
Co do książek to polecam portal nakanapie.pl
Zakłada się bezpłatne konto i dodaje książki przeczytane przez siebie. Baza książek jest na prawdę duża, więc rzadko się zdarza, że jakiejś książki nie ma (przynajmniej w moim wypadku tak było). A jeśli nie ma, to sami możemy ją dodać. Serwis pozwala fajnie skontrolować ilość przeczytanych przez siebie książek. Mi uzbierały się na razie 183 pozycje. A jeszcze pełno tytułów, z tych, które przeczytałam nie pamiętam. Do tego możemy poczytać opisy, recenzje i komentarze do innych książek. Można stworzyć bazę książek, które mamy zamiar przeczytać oraz naszych ulubionych. Automatycznie wyszukiwane są z całej bazy książki o podobnej tematyce do tych, które mamy dodane na swoim koncie, więc nie trzeba bezsensownie szukać w tysiącach opisów i domyślać się czy to coś interesującego nas. Również automatycznie znajdywani są użytkownicy, którzy mają u siebie w profilu książki o tej samej tematyce, co nasze, więc możemy również podglądać to co oni czytali i znaleźć coś ciekawego dla siebie. Polecam jeśli komuś chce się w takie coś bawić
A co do ulubionej książki, to nie mam konkretnej. Uwielbiam książki Chmielewskiej. Jak ktoś pisał wcześniej, dosyć duże wrażenie również na mnie wywarł "Pamiętnik Narkomanki" jak i inne książki Barbary Rosiek. O i pamiętam jeszcze że z zawzięciem czytałam "Pamiętnik Matki" Marcjanny Fornalskiej. Strasznie gruba książka opowiadająca o życiu autorki od małego dziecka, przez I i II wojnę światową oraz wszystkim co z tym związane, aż do jej śmierci. Nie czytałam z zapartym tchem, albo całymi nocami, ale jakoś nie mogłam się oderwać, bo byłam ciekawa co się działo dalej. No i uwielbiam książki o tematyce II wojny światowej. "Los Utracony" Kertesza i "Podróż" Fink. Zresztą wzięłam je do matury z polskiego.
24 2009-08-07 23:28:26 Ostatnio edytowany przez arachne (2009-08-07 23:30:38)
Ciekawy taki serwis... W wolnej chwili zaglądnę, jak to wygląda;) W kontekście literatury, ja korzystam tylko ze strony goneta.net. Wypatrzyłam tam już wiele książkę, które mam zamiar przeczytać. Część z nich już poznałam i uważam, że nie zmarnowałam na nie czasu:)
Jeśli mam jednak wymienić pozycje, które wywarły na mnie najsilniejsze wrażenie, to zdecydowanie muszę powołać się na kilka powieści: "Szata" lloyda Douglasa, "Jaszczur" Balzaka, "Koniec Świata i Hard-boiled Wonderland" Murakamiego, "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See, "Złoty list" Bednarskiego. Mam nadzieję, że wakacje będą sprzyjały poszerzaniu się grona perełek w moim czytelniczym doświadczeniu:)
Moją ukochaną książką jest "Idiota" F. Dostojewskiego.
Jeśli jednak miałabym Wam polecić coś bardziej współczesnego, byłaby to twórczość Magdaleny Kozak.
Jest ona autorką powieści fantastycznych (cykl o Nocarzach: "Nocarz", "Renegat", "Nikt"). Jej książki mają oryginalną i ciekawą fabułę, poza tym autorka świetnie operuje słowem.
Polecam wszystkim )
26 2010-03-31 21:46:01 Ostatnio edytowany przez efilo (2010-03-31 21:46:52)
Czytam dużo i raczej nie mam ulubionego autora,ale mogę polecić Sagę o Ludziach Lodu, Margit Sandemo.To są raczej "babskie" książki,ale nie są typowym romansem.Polecam na odstresowywanie się
Czytałam lata temu, ale chętnie przeczytałabym jeszcze raz, polecam
Dzieci z Dworca Zoo
A co myślicie o książkach podróżniczych? Poznawanie nowych miejsc, ich kultury, historii, religii? Jak oceniacie rolę kultury w naszym życiu?
Zachęcam do odwiedzenia strony www.kulturasieliczy.pl
Znajdziecie tutaj wiele artykułów dotyczących problematyki kulturowej.
A ja lubię czytać wszystko co wyszło spod "pióra" Paolo Coelho i Stephena Kinga. Z tym,że ten drugi pisze książki z serii fantasy,ale i tak np. "Wielki marsz" czy "Macki"według mnie są godne uwagi .
30 2010-04-21 12:46:28 Ostatnio edytowany przez cindy (2010-04-21 12:47:22)
"I wciąż ją kocham" Nicholasa Sparksa. Najlepsza książka jaka kiedykolwiek czytałam. A poza tym książki Agaty Christie.
Książki z serii "Owocowej" Izabeli Sowy.
W głowę zapadł mi też Znachor.
Parę lat temu ubóstwiałam tez typowe książki dla dziewczyn, aż tytułów spamiętać się nie da.... jeden szczególnie zapadł mi z tego chyba w pamięć "dziewczyna ameryki" Meg Cabot
Do ulubionych zaliczam tez romansidła rożnych autorów. Szczególnie dwa tytuły " koncert na 4 serca" i "w dobrej wierze"
I nie zapomniane do końca życia "stowarzyszenie umarłych poetów" mimo że to lektura to gdy sięgnęłam po tą książkę to nie mogłam się od niej oderwać.
Jej, ja nie mam chyba takiej jednej ulubionej książki ale lubię czytać te pozycje, które sprawiają, że płaczę I tak było m. in. na "Oskarze i Pani Róży" ;P Ale poza tym lubię także Kapuścińskiego i czasami czytam ksiązki elektroniczne z goneta.net. Ale to już wersja elektroniczna.
"I wciąż ją kocham" Nicholasa Sparksa. Najlepsza książka jaka kiedykolwiek czytałam. A poza tym książki Agaty Christie.
Zdecydowanie popieram koleżankę i w kwestii Sparksa i Christie ja jeszcze dodam do tego Jodi Picoult.
Jestem po lekturze "Wielki marsz" \Kinga - nie jestem specjalną fanką jego książek, natomiast tym razem książkę pochłonęłam jednego wieczoru. Mogę polecić również książkę z nieco innej beczki - "Europejka" M. Gretkowskiej, szczególnie dla kobiet, które lubią jej styl pisania. Czytałam opinie o wulgarności języka i treści powyższej książki, osobiście jednak uważam, że nie jedna z nas przerabiała "cięższe" tematy na każdej 20 minutowej przerwie za czasów liceum. Ale to już kwestia pokolenia.
Ja polecam kod leonarda da vinci, anioły i demony, zaginiony symbol dana browna. Również pamiętnik narkomanki barbary rosiek. Ta ostatnia wspaniała opisująca prawdziwe wydarzenia autorki książki. Wstrząsająca i ciekawa. Pozdrawiam
Lubię dużo książek, za młodu zaczytywałem się w "Buszującym w zbożu". Podobały mi się - "Sto lat samotności" , "lord Jim" , "jądro ciemności",
Bowdena-"helikopter w ogniu".
Lubię dużo książek, za młodu zaczytywałem się w "Buszującym w zbożu".
Mi również podobały się losy Holdena. W sumie, jakby to była lektura w Polsce, większości by się spodobała moim zdaniem.
38 2011-07-09 09:55:55 Ostatnio edytowany przez Horna (2011-07-09 09:56:13)
Darkman napisał/a:Lubię dużo książek, za młodu zaczytywałem się w "Buszującym w zbożu".
Mi również podobały się losy Holdena. W sumie, jakby to była lektura w Polsce, większości by się spodobała moim zdaniem.
Czytałam milion razy i kolejny milion na pewno przeczytam,ma coś w sobie ta Książka.Polecam:)
Nie przeczytałam w swym życiu wiele książek (ale planuję to teraz zmienić), więc na dzień dzisiejszy moją ulubioną książką jest "Zielona Mila" (Stephen King). Na drugim miejscu "Chudszy" (też Kinga).
ostatnio wchłonęłam Myszy i ludzie Steinbecka, podobało mi się, piękna powieść.
Z takich książek, które możemy nazwać "pięknymi powieściami - wybrałabym chyba "Sto lat samotności" Marqueza - to już w sumie taki klasyk. Natomiast w planach mam teraz przeczytanie książek z "mężczyznami" w tytule Bo i czekają na mnie: "Mężczyzna zmiennym jest" Raniszewskiego z gonety oraz "Samotny mężczyzna" S. Isherwooda.
Bardzo polecam książki Chmielewskiej. Śmieszne i z wątkiem kryminalnym ^^ . No i oczywiście "Wiedżmin" Sapkowskiego, Saga "Ziemiomorze" Ursuli Le Guin, "Przygody Sherlocka Holmesa" Artura Doyle.
Wszystkie (ostatnie) wyżej wymienione książki podobają się bardzo mojemu chłopakowi, który zdecydowanie gustuje w fantastyce (stąd też i Sapkowski) oraz w książkach, w których wiele się dzieje czyli takich z wątkiem kryminalnym lub podobnym
Witam:)
Chciałam zachecić was do przeczytania książki pt "Małe zbrodnie małżeńskie". Bardzo fajna książka mówiąca o tym jak czują sie ludzie w małżeństwie. Książka utrzymana jest w lekkim i zrozumiałym języku. Z pewnością przyda się w podróży pociągiem, w autobusie lub podczas jazdy na wakacje:) Ja zakupiłam ją w mksięgarni.pl
Najbliższa memu sercu jest powieść Alessandro Baricco "Ocean morze". Poniżej link do kilku recenzji na biblionetce (gdyby ktoś miał ochotę);
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=11489
46 2011-08-28 23:45:46 Ostatnio edytowany przez CherryBomb (2011-08-28 23:46:14)
Jurgen Thorwald- "Stulecie chirurgów", "Triumf chirurgów"
Maciej Zaremba- "Higieniści"
Stanisław Grzesiuk- "Pięć lat kacetu"
Mam jeszcze parę ulubionych pozycji, ale są one w języku angielskim.
Witam.
Moja ulubioną autorką jest Margit Sandemo norweska pisarka. Polecam "Sagę o Ludziach Lodu", "Sagę o Czarnoksiężniku", "Sagę o Królestwie Światła", "Opowieści Margit Sandemo".
Ostatnio zetknęłam się ze świetną książką polskiej autorki Dąbrówki Rosady "Wychodząc z mroku" wydanej w formie e-booka. Bardzo polecam tą książkę i zachęcam do napisania recenzji na jej temat.
Szczegóły na stronce http://www.rw2010.pl/go.live.php/PL-H20/regulamin-konkursu.html
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich miłośników ksiażek.
"Wiedźmin", "Wiedźmin" i jeszcze raz "Wiedźmin"
Poza tym pozostałe książki A. Sapkowskiego i... powieści H. Sienkiewicza.
Dla dziewczyn,którw lubią popłakać prz czytaniu polecam książki JODI PICOULT "Krucha jak lód" , Bez mojej zgody"... Teraz czytam "Milion małych kawałków" Jamesa Freya - ciężka,ale warta przeczytania .
czytałam kiedyś taką fajną, babską, do poduszki Kuźnia na rozdrożu polecam
Ja jestem fanką sagi o Wiedźminie. Mogę te książki czytać na okrągło.
Ja uwielbiam kryminały Ostatnio ktoś mi podpowiedział, żebym przeczytała "Imię róży". Byłam średnio przekonana, ale stwierdziłam, ze spróbuje i jestem zachwycona. Teraz zamierzam poczytać resztę powieści Eco. Podpbno niedługo ma być wydany "Cmentarz w Pradze" - też kryminalno-szpiegowska powieść. Czekam....
Dla mięczaków
Zbrodnia i Kara F.Dostojewski
Z pamiętnika Poznańskiego Nauczyciela
Uprowadzone pisane przez życie
Medaliony Zofii Nałkowskiej
Kamizelka Bolesław Prus
Rozmowy z Katem
Nad Niemnem E.Orzeszkowa
Moralność Pani Dulskiej
Taniec na Cudzym Weselu H.Krall
Zdążyć Przed Panem Bogiem H.Krall
Większosc to lektury ale uwielbiam je czytac,dużo ich jeszcze jest.
Uwielbiam "Bestię" Alex Flinn, ta książka jest niesamowita;-)
Ulubiona książka. Zdecydowanie jest ich kilka i zaliczyć do nich spokojnie można:
1. "Imię Róży" Umberto Eco
2. "Akwarium" W.Suworowa
3. "Czarna kawa" A.Christie
4. "Morderstwo w Orient Expressie" A.Christie
5. "Baudolino" Umberto Eco
6. "Witaj Mroku" S.Brown
7. "Zapiski na pudełku zapałek" Eco
Ogólnie jestem wielką fanką Christie i Umberto Eco, więc jak coś mi wpadnie do ręki ich autorstwa to czytam od razu.
Ja uwielbiam Sparksa. Każdą z jego książek czytam z wielkim zafascynowaniem. Lubię to, że u niego nie wszystko jest łatwe, proste i z happy endem. Polecam:
"I wciąż ją kocham"
"Ostatnia piosenka"
"Od pierwszego wejrzenia"
"Pamiętnik" (chyba najbardziej znana)
"Wybór"
I wiele innych. Poza tym Harlan Coben i Erica Spindler.
A, polecam także ostatnio przeczytaną: "Genevieve". Ciekawa ^^
Uwielbiam czytać książki, jednak jak zatrzymałam się na obyczajówkach tak nie czytałam nic innego przez kilka lat. Jednak natknęłam się przypadkiem na książki Umberto Eco i tak zostałam do dzisiaj:D Uwielbiam jego kryminały, zaczęłam od przypadkowo znalezionej "Imię Róży" i pochłonęło mnie to na dobre;D Takim sposobem przebrnęłam z zafascynowaniem przez inne ksiązki Eco.
"Imię Róży" zafascynowała mnie kompletnie. A najbardziej uwielbiam w Eco jego styl pisania...rzadko kto teraz pisze jak on.
Fragment, który mnie jeszcze bardziej do tej książki przekonał:
"Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. Było ono na początku u Boga i powinnością bogobojnego mnicha jest powtarzać dzień po dniu, jednostajnie i z pokorą, ów jedyny i niezmienny fakt, z którego dobyć można niezbitą prawdę. Ale videmus nunc per speculum et in enigmat [- teraz widzimy poprzez symbol i zagadkę], a prawda, nim staniemy z nią twarzą w twarz, wprzód pokazuje się nam po kawałeczku (jakże nieczytelnym) w błędach tego świata, winniśmy, zatem odczytywać z mozołem jej wierne znaki również tam, gdzie jawią się nam jako niejasne i prawie podsunięte przez wolę bez reszty oddaną złu."
Wiele jest ulubionych:) ,ale najbardziej to "Spalona żywcem" Souad, "Pięć lat kacetu" Grzesiuka i "Przepis na torcik orzechowo-bezowy( czyli jak zrealizować marzenia) Agnieszki Forland
"Potega milosci" Francine Rovers, bardzo madra i poruszajaca historia..
ja mam ich bardzo wiele, teraz czytam "Hanna Bielicka. Umarłam ze śmiechu" bardzo dobra, z przymrużeniem oka
Dla mnie nr 1 są pozycje książkowe autorstwa R. Riordana. Według mnie najlepszy rodzaj fantastyki, nie mogę się już doczekać książki "Syn Neptuna". Dziewczyny lubicie równie mocno fantastykę jak ja?
Mistrz i Małgorzata
lubię opowieść fantasy. Ostatnio przeczytałam "Dar" Alison Croggon i bardzo mi się spodobała ta książka;-)
Udało mi się przeczytać w końcu wspomnianego przeze mnie wcześniej Syna Neptuna, muszę przyznać książka warta polecenia, nie zawiodłam się, mile i pożytecznie spędzony czas wieczorami w ferie zimowe wyczytałam niedawno, że organizowany w wakacje jest obóz dla młodych miłośników fantasy (dla zainteresowanych - rickriordan.pl/oboz-herosow )
Czarodziejska Góra :-) . Mój faworyt.