W Poznaniu działa punkt wymiany poezji.Wiersze wizą na złotych wstążkach przymocowane do ramki przyczepione spinaczami. Ciekawe czy ludzie teraz chcą czytać poezję, nie mówiąc o tym , co na to zarządcy przestrzeni publicznej.
Muzea, wystawy wchodzą coraz częściej w przestrzeń publiczną miast. Powstają instalacje, wystawiane są obrazy, uczymy się historii wprost z ulicy. Tworzą się miejsca, w których możemy oddać bądź wymienić książki.
Czy akcja wymiany poezji znajdzie tam woje miejsce?. Jak sądzicie?
A jeśli tak, to jaka poezja miałaby szanse bytu?
1 2023-10-12 08:41:46 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-10-12 08:49:57)
Bardzo ciekawy pomysł. Jestem za.
Bardzo ciekawy pomysł. Jestem za.
Miło, że się odezwałaś. A jaką poezję widziałabyś na takich karteczkach?
Nie tylko Poznań - również Warszawa, Kraków, Gdańsk, Wrocław, Strzelce Krajeńskie:) i czekamy na więcej!
Właśnie w dzisiejszym zabieganym, po dzielonym świecie bardzo potrzebujemy złotych wstążek i chwili namysłu nad wierszami poetów - tych znanych wszystkim.. jak i tych debiutujących!
Znajdź nas na Facebooku, na stronie www, ale - najbardziej w normalnym, rzeczywistym świecie.. po prostu weź wiersz, przynieś wiersz:)
joasiabasia61 napisał/a:Bardzo ciekawy pomysł. Jestem za.
Trudno powiedzieć, wszystko zależy od nastroju itd. Generalnie lubię poetow, którzy w zwięzły sposób opisują świat.
6 2023-10-12 20:37:38 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-10-12 21:08:38)
Tamiraa napisał/a:joasiabasia61 napisał/a:Bardzo ciekawy pomysł. Jestem za.
Trudno powiedzieć, wszystko zależy od nastroju itd. Generalnie lubię poetow, którzy w zwięzły sposób opisują świat.
Bo te wierszyki są raczej krótkie jak widziałam na fotkach.
]
Nie tylko Poznań - również Warszawa, Kraków, Gdańsk, Wrocław, Strzelce Krajeńskie:) i czekamy na więcej!
Nie problem zawiesić ramkę z poezją, gorzej ze wzbudzeniem zaciekawienia tą formą przekazu
Żeby nie było tak, że ktoś obojętnie mija kartki z wierszami, może zerknie na pierwszy z brzegu,i na tym koniec.
Ciekawa jestem, co robicie jeszcze, żeby spopularyzować temat. Organizujecie głośne czytanie?
Na karteczkach są wiersze i grafiki generowane przez Midjourney.
To mają być miejsca zwiewne, znajdowane przypadkiem i z przyjemnością.
Nawet w Strzelcach Krajeńskich wiersze znikają w mgnieniu oka:))
W tej chwili jesteśmy skupieni na zwiększeniu ilości punktów, pojawia się też grupa zaangażowanych poetów.
Co będzie później? Zobaczymy!
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę współczynnik Szymborskiej - 2 osoby na tysiąc interesują się poezją:)
Ma być przyjemnie - peace & love
8 2023-10-13 08:19:26 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-10-13 08:19:42)
Spoglądam na waszą stronę i widzę, że dołączył Lublin.Widać, że wiersze są też pisane odręczne ozdobione grafiką na odwrocie. Święci triumfy wiersz Tuwima czyli trochę polityki się wdarło
Spoglądam na waszą stronę i widzę, że dołączył Lublin.Widać, że wiersze są też pisane odręczne ozdobione grafiką na odwrocie. Święci triumfy wiersz Tuwima czyli trochę polityki się wdarło
Wczoraj pojawił się też wspaniały Wrocław w magicznym zaułku Solnym:)))
Czy wiersze Tuwima są dziś wciąż aktualne politycznie? To ciekawy temat na dyskusję na facebooku:))
Bardzo ciekawy pomysł -brawo!-tak trzymać
Tamiraa napisał/a:Spoglądam na waszą stronę i widzę, że dołączył Lublin.Widać, że wiersze są też pisane odręczne ozdobione grafiką na odwrocie. Święci triumfy wiersz Tuwima czyli trochę polityki się wdarło
Czy wiersze Tuwima są dziś wciąż aktualne politycznie? To ciekawy temat na dyskusję na facebooku:))
Niektóre z nich być może.
Punkt Wymiany Poezji napisał/a:Tamiraa napisał/a:Spoglądam na waszą stronę i widzę, że dołączył Lublin.Widać, że wiersze są też pisane odręczne ozdobione grafiką na odwrocie. Święci triumfy wiersz Tuwima czyli trochę polityki się wdarło
Czy wiersze Tuwima są dziś wciąż aktualne politycznie? To ciekawy temat na dyskusję na facebooku:))Niektóre z nich być może.
A nie jest tak, że ostatnio wszystko jest polityczne?
Polityczne stają się odwieczne prawa i wolności..
Tak jak wierszu Do prostego człowieka - według mnie - nie ma tam polityki, tylko gorzka prawda - w wojnach o interesy bogatych giną ludzie zmanipulowani ideą honoru, ojczyzny, Boga.. nie zawsze, ale często.
A nie jest tak, że ostatnio wszystko jest polityczne?
Polityczne stają się odwieczne prawa i wolności..
Tak jak wierszu Do prostego człowieka - według mnie - nie ma tam polityki, tylko gorzka prawda - w wojnach o interesy bogatych giną ludzie zmanipulowani ideą honoru, ojczyzny, Boga.. nie zawsze, ale często.
Tuwim był buntownikiem, a satyra na ówczesne polityczne interesy niestety aktualna, choć może nie we wszystkich aspektach.
Podobnie odbieram "Zimę z wypisów szkolnych" Gałczyńskiego z odmienną narracją, nie wprost.