W którym bede pisac o wszystkim i niczym. Wy tez mozecie tu pisac jak chcecie. Postanowilam,ze bede miec tylko jeden temat taki ogolny o wszystkim zamiast produkowac po sto tematow.
2 2025-02-05 19:22:02 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-02-05 19:22:16)
Ludzie czemu wy nic nie piszecie, ze jest zamach stanu w Polsce? Nie wiecie o niczym?
Ludzie czemu wy nic nie piszecie, ze jest zamach stanu w Polsce? Nie wiecie o niczym?
"Bo tutaj jest jak jest po prostu "
Julka, wiemy, jedziemy do Ciebie! Ratatuj się kto może .
Julia life in UK napisał/a:Ludzie czemu wy nic nie piszecie, ze jest zamach stanu w Polsce? Nie wiecie o niczym?
Julka, wiemy, jedziemy do Ciebie! Ratatuj się kto może
.
"Ostatni gasi światło "
"Czy leci z nami pilot?"
"Czy leci z nami pilot?"
Niestety, katapultował się już dawno
KoralinaJones napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Ludzie czemu wy nic nie piszecie, ze jest zamach stanu w Polsce? Nie wiecie o niczym?
.
"Ostatni gasi światło
"
A macie jeszce miejsce w aucie? Nie naumialem się jeździć po złej stronie ulicy
Julia life in UK napisał/a:Ludzie czemu wy nic nie piszecie, ze jest zamach stanu w Polsce? Nie wiecie o niczym?
.
No w Anglii nie ma zamachu stanu. W Polsce sie cyrk dzieje
paslawek napisał/a:KoralinaJones napisał/a:Julka, wiemy, jedziemy do Ciebie! Ratatuj się kto może
.
"Ostatni gasi światło
"
To do czego mógłbyś nam się przydać?
Bert44 napisał/a:paslawek napisał/a:"Ostatni gasi światło
"
Tez jestem ciekawa
Alessandro napisał/a:"Czy leci z nami pilot?"
Niestety, katapultował się już dawno
Gdzie jest pilot? Kto jest pilotem?
13 2025-02-05 21:54:23 Ostatnio edytowany przez Bert44 (2025-02-05 21:58:18)
Bert44 napisał/a:paslawek napisał/a:"Ostatni gasi światło
"
Na jak? Do paliwa sie dorzucę. Ale u Julki będę gotowac i myć gary
Bo Julka nie ugotuje facetowi jak wiemy. Jest tylko problem bo obecność facetow generuje grzechy u Julki. A może to wlasnie dobrze?
Podobaja wam sie zolte roze? Ja planuje takie w ogrodzie wiosna posadzic. Pewnie to bedzie pieknie wygladac, tak originalnie. Ale pewnie bedzie duzo motyli jak w bajkowym ogrodzie. Jeszcze luty i kochana wiosna przyjdzie
KoralinaJones napisał/a:Bert44 napisał/a:A macie jeszce miejsce w aucie? Nie naumialem się jeździć po złej stronie ulicy
Super mozesz przyjezdzac zlew stoi zaladowany po sam sufit
Bert44 napisał/a:KoralinaJones napisał/a:To do czego mógłbyś nam się przydać?
A zmywarka jest?
Julia life in UK napisał/a:Bert44 napisał/a:Na jak? Do paliwa sie dorzucę. Ale u Julki będę gotowac i myć gary
A zmywarka jest?
Jest od niedawna
Bert44 napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Super mozesz przyjezdzac zlew stoi zaladowany po sam sufit
A zmywarka jest?
Jest od niedawna
To loozik
Julia life in UK napisał/a:Bert44 napisał/a:A zmywarka jest?
Jest od niedawna
To loozik
Noo tak
Czemu znowu zmieniłaś nick
Czemu znowu zmieniłaś nick
Bo mialam problemy z logowaniem na forum
Lubicie kukurydze taka cala kolbe gotowana? Ja wlasnie na sama noc ja gotuje, bo corka to kocha kukurydze nawet mi z puszki wyzera lyzeczka . Z czym ja podac sama? Z maslem rozstopionym? Dajecie na to jakies przyprawy? Ja raz sobie w blenderze zblendowalam te oczka kukurydzy az sok puscil i tortille kukurydziane zrobilam wg przepisu-latwizna . Wogole macie jakies latwe, szybkie przepisy nie wymagajace stania dlugo nad garami?
Julia life in UK napisał/a:Bert44 napisał/a:A zmywarka jest?
Jest od niedawna
To loozik
To się nie liczy.
Bert44 napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Jest od niedawna
To loozik
To się nie liczy.
Czemu nie? Ja chcem miec sluzbe
25 2025-02-05 23:07:21 Ostatnio edytowany przez Bert44 (2025-02-05 23:10:13)
Bert44 napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Jest od niedawna
To loozik
To się nie liczy.
No jak? Gary pod sufit po przynajmniej 5 pełnych zaladowan. Caly dzień nudy to mycie
KoralinaJones napisał/a:Bert44 napisał/a:To loozik
To się nie liczy.
Służbę chcesz tylko tylko pieniędzy brak
Julia life in UK napisał/a:KoralinaJones napisał/a:To się nie liczy.
Kasa jest, ale chcem darmowa sluzba
Julia life in UK napisał/a:KoralinaJones napisał/a:To się nie liczy.
Zawsze się można w barterze rozliczac
Miklosza napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Czemu nie? Ja chcem miec sluzbe
Co to jest barter?
Bert44 napisał/a:Miklosza napisał/a:Służbę chcesz tylko tylko pieniędzy brak
Co to jest barter?
W uproszczeniu cos za cos
Julia life in UK napisał/a:Bert44 napisał/a:Zawsze się można w barterze rozliczac
Co to jest barter?
No mozesz mi pozmywac naczynia i za to bedziesz tez mogl mi sufit pomalowac
Podobaja wam sie zolte roze? Ja planuje takie w ogrodzie wiosna posadzic. Pewnie to bedzie pieknie wygladac, tak originalnie. Ale pewnie bedzie duzo motyli jak w bajkowym ogrodzie. Jeszcze luty i kochana wiosna przyjdzie
Kup sobie takie krzewy o nazwie Budleja Dawida. Przyciąga motyle.
Można do jednego dołka posadzić 3 kolory i wtedy wygląda to prześlicznie.
Ja mam zamiar posadzić razem biały, fioletowy i różowy.
Bert44 napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Co to jest barter?
Jednak się rozmyśliłem
Lubicie kukurydze taka cala kolbe gotowana? Ja wlasnie na sama noc ja gotuje, bo corka to kocha kukurydze nawet mi z puszki wyzera lyzeczka
. Z czym ja podac sama? Z maslem rozstopionym? Dajecie na to jakies przyprawy? Ja raz sobie w blenderze zblendowalam te oczka kukurydzy az sok puscil i tortille kukurydziane zrobilam wg przepisu-latwizna . Wogole macie jakies latwe, szybkie przepisy nie wymagajace stania dlugo nad garami?
Ja lubię bardzo ,w zeszły piątek se zrobiłem ucztę .
Julia life in UK napisał/a:Lubicie kukurydze taka cala kolbe gotowana? Ja wlasnie na sama noc ja gotuje, bo corka to kocha kukurydze nawet mi z puszki wyzera lyzeczka
. Z czym ja podac sama? Z maslem rozstopionym? Dajecie na to jakies przyprawy? Ja raz sobie w blenderze zblendowalam te oczka kukurydzy az sok puscil i tortille kukurydziane zrobilam wg przepisu-latwizna . Wogole macie jakies latwe, szybkie przepisy nie wymagajace stania dlugo nad garami?
Fajnie no i co miales na uczcie?
paslawek napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Lubicie kukurydze taka cala kolbe gotowana? Ja wlasnie na sama noc ja gotuje, bo corka to kocha kukurydze nawet mi z puszki wyzera lyzeczka
Właśnie kukurydzę ugotowaną na parze z masełkiem
Jak wiecie kocham Koronke do Miłosierdzia Bozego. To po prostu cuda sie dzieja. A wlasmie tez zaczelam czytac Dzienniczek sw Faustyny. Jest piekny. Duzo wizji w niej opisanych to super chociaz wiem jak Czysciec wyglada. Zawsze mnie to zastanawialo
Julia life in UK napisał/a:paslawek napisał/a:Ja lubię bardzo ,w zeszły piątek se zrobiłem ucztę .
Właśnie kukurydzę ugotowaną na parze z masełkiem
To ja tez lubie
Wizja Czysca sw Faustyny" Ujrzałam Anioła Bożego, który mi kazał pójść za sobą. W jednej chwili znalazłam się w miejscu mglistym, napełnionym ogniem, a nim całe mnóstwo dusz cierpiących. Te dusze modlą się bardzo gorąco, ale bez skutku dla siebie, my tylko możemy im przyjść z pomocą. Mój Anioł Stróż nie odstępował mnie ani na chwilę. I zapytałam się tych dusz, jakie ich jest największe cierpienie? I odpowiedziały mi jednoznacznie, że największym dla nich cierpieniem, to jest tęsknota za Bogiem. Widziałam Matkę Bożą odwiedzającą dusze w czyśćcu. Dusze nazywają Maryję „Gwiazdą Morza”. Ona im przynosi ochłodę. Chciałam więcej z nimi porozmawiać, ale mój Anioł Stróż dał mi znak do wyjścia. Wyszliśmy za drzwi tego więzienia cierpiącego. Usłyszałam głos wewnętrzny, który powiedział: Miłosierdzie Moje nie chce tego, ale sprawiedliwość każe. Od tej chwili ściśle obcuję z duszami cierpiącymi.
Św. s. Faustyna w swoim „Dzienniczku” opisywała też jak trudna i straszna jest godzina śmierci.
O godzino straszna, w której widzieć trzeba wszystkie czyny swoje w całej nagości i [nędzy]; nie ginie z nich ani jeden, wiernie towarzyszyć nam będą na sąd Boży. Nie mam wyrazów, ani porównań na wypowiedzenie rzeczy tak strasznych, a chociaż zdaje się, że dusza ta nie jest potępiona, to jednak męki jej nie różnią się niczym od mak piekielnych, tylko jest ta różnica, [że] się kiedyś skończą."
Mam pestki z cytryny. Wysusze je. Myslicie, ze wyrosnie mi drzewo cytrynowe w duzej doniczce?
Julia life in UK napisał/a:Bert44 napisał/a:W uproszczeniu cos za cos
Jednak się rozmyśliłem
Słomiany zapał.
Bert44 napisał/a:Julia life in UK napisał/a:No mozesz mi pozmywac naczynia i za to bedziesz tez mogl mi sufit pomalowac
Jednak się rozmyśliłem
Słomiany zapał.
No wlasnie nie fair
Mam pestki z cytryny. Wysusze je. Myslicie, ze wyrosnie mi drzewo cytrynowe w duzej doniczce?
Bardzo możliwe że wyrośnie .Mojej mamie się kiedyś udało wyhodować krzew cytryny i 3 cytryny .
Julia life in UK napisał/a:Mam pestki z cytryny. Wysusze je. Myslicie, ze wyrosnie mi drzewo cytrynowe w duzej doniczce?
Bardzo możliwe że wyrośnie .Mojej mamie się kiedyś udało wyhodować krzew cytryny i 3 cytryny .
A to fajnie ja mam nadzieje,ze mi wyrosnie drzewko cytrynowe a to bedzie pieknie pachniec
Wogole juz kilka ziol mi rosnie na parepecie. Mieta,pietruszka i rozmaryn. Juz sie wiosny nie moge doczekc i pieknego ogrodu
Wogole zycie jest takie piekne, cudowne jak sie ma duzo czasu wolnego i sie mowi koronke i robi dobre uczynki
KoralinaJones napisał/a:Bert44 napisał/a:Jednak się rozmyśliłem
Słomiany zapał.
No wlasnie
nie fair
Zaraz zaraz. Słynne na tym forum "zmienianie zasad w trakcie gry". Miałem myc gary i gotowac a nie malowac sufity
Julia life in UK napisał/a:KoralinaJones napisał/a:Słomiany zapał.
No wlasnie
nie fair
Zaraz zaraz. Słynne na tym forum "zmienianie zasad w trakcie gry". Miałem myc gary i gotowac a nie malowac sufity
No w moim domu to ja ustalam zasady gry
49 2025-02-06 11:50:38 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-02-06 11:52:12)
Wlasnie czytam Dzienniczek sw siostry Faustyny ,gdzie ona napisala "ze w kazdym dniu sa okazje do dobrych uczynkow" i to jest prawda. Ja kocham robic dobre uczynki i pomagac innym. Koronke dzis juz rano odmowilam.
Tu jest tresc Koronki do Miłosierdzia Bożego jaka Pan Jezus podyktowal sw siostrze Faustynie, a wiec jest to Modlitwa z Nieba dlatego ma tak wielka moc
Na początku odmawiamy:
Ojcze nasz, któryś jest w niebie, święć się imię Twoje, przyjdź królestwo Twoje, bądź wola Twoja jako w niebie, tak i na ziemi. Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj i odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy naszym winowajcom i nie wódź nas na pokuszenie, ale nas zbaw ode złego. Amen.
Zdrowaś Maryjo, łaski pełna, Pan z Tobą. Błogosławionaś Ty między niewiastami i błogosławiony owoc żywota Twojego, Jezus. Święta Maryjo, Matko Boża, módl się za nami grzesznymi, teraz i w godzinę śmierci naszej. Amen.
Wierzę w Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego, narodził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion. Zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał. Wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca wszechmogącego. Stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych. Wierzę w Ducha Świętego, święty Kościół powszechny, świętych obcowanie, grzechów odpuszczenie, ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny. Amen.
Na dużych paciorkach (1 raz)
Ojcze Przedwieczny, ofiaruję Ci Ciało i Krew, Duszę i Bóstwo najmilszego Syna Twojego, a Pana naszego Jezusa Chrystusa, na przebłaganie za grzechy nasze i całego świata.
Na małych paciorkach (10 razy)
Dla Jego bolesnej męki, miej miłosierdzie dla nas i całego świata.
Na zakończenie (3 razy)
Święty Boże, Święty Mocny, Święty Nieśmiertelny, zmiłuj się nad nami i nad całym światem.
—————–
Imprimatur
Uwaga: nie jest konieczne odmawianie koronki na rozancu. Rozaniec jest pomocny, by liczyc modlitwy zwlaszcza dla poczatkujacych, by sie nie pomylic ,ale nie jest konieczny przy koronce. Ja odmawiam koronke to licze na palcach. Koronka posiada Imprimatur Kosciola Katolickiego
Trzy glowne obietnice Jezusa dla modlacych sie Koronka do Miłosierdzia Bożego
1. Gwarancja Nieba
" Ktokolwiek będzie ją odmawiał, dostąpi wielkiego miłosierdzia w godzinę śmierci."
2. Gwarancja Nieba dla umierajacych bliskich, przyjaciol itd
"Gdy tę koronkę przy konających odmawiać będą, stanę pomiędzy Ojcem ,a duszą konającą nie jako sędzia sprawiedliwy, ale jako Zbawiciel miłosierny"
3. Spelnienie wielu prosb
" Przez nią (Koronkę) uprosisz wszystko, jeżeli to, o co prosisz będzie zgodne z wolą moją"
Uwaga: nie mozna prosic o zle rzeczy dla siebie i innych,bo inaczej modlitwa byla by wbrew Bozemu Milosierdziu
Koronka tez bardzo pomaga duszom w Czyscu.
obraz Jezu Ufam Tobie- dla ochrony domu
"Jezus powiedział, że zachowa te miasta i domy, w których będzie ten Obraz"
Wlasnie posadzilam niedawno pestki cytryny do doniczki teraz tylko czekac az mi wyrosnie drzewko cytrynowe
Wlasnie posadzilam niedawno pestki cytryny do doniczki teraz tylko czekac az mi wyrosnie drzewko cytrynowe
Złote zasady uprawy cytryny
Stanowisko dla cytryny
drzewko cytrynowe powinno stać w jednym miejscu
lubi rozproszone światło
szkodzi jej nawet bardzo mała ilość propan-butanu, dlatego nie stawiaj jej w kuchni
cytryna nie lubi gwałtownych zmian temperatury
nie może stać w przeciągach
mocne promienie słońca mogą poparzyć liście, co będzie skutkować ich opadnięciem
latem drzewko może spokojnie rosnąć na balkonie
w czasie zimy najlepiej przenieść ją w miejsce, gdzie temperatura waha się od 12 do 15 stopni
Wymagania glebowe cytryny
dobrze rośnie w lekkiej i przepuszczalnej glebie o obojętnym pH
gleba powinna być ciągle delikatnie wilgotna
zbyt wilgotna gleba powoduje gnicie korzeni
zbyt sucha gleba powoduje opadanie liści i kwiatów
Podlewanie cytryny
często zraszaj cytrynę miękką, odstaną wodą
zimą podlewaj rzadziej i mniej obficie niż latem
woda twarda, z dużą zawartością wapnia szkodzi – powoduje zahamowanie pobierania żelaza
Nawożenie cytryny
nawozimy tylko nawozami do cytrusów
latem i wiosną stosuj nawóz w odpowiednich dawkach raz w tygodniu
jesienią i zimą możesz zasilać roślinę najwyżej raz w miesiącu
Przycinanie cytryny
Rozrośnięte drzewko cytrynowe warto przyciąć pod koniec września
Julia life in UK napisał/a:Wlasnie posadzilam niedawno pestki cytryny do doniczki teraz tylko czekac az mi wyrosnie drzewko cytrynowe
Złote zasady uprawy cytryny
Stanowisko dla cytryny
drzewko cytrynowe powinno stać w jednym miejscu
lubi rozproszone światło
szkodzi jej nawet bardzo mała ilość propan-butanu, dlatego nie stawiaj jej w kuchni
cytryna nie lubi gwałtownych zmian temperatury
nie może stać w przeciągach
mocne promienie słońca mogą poparzyć liście, co będzie skutkować ich opadnięciem
latem drzewko może spokojnie rosnąć na balkonie
w czasie zimy najlepiej przenieść ją w miejsce, gdzie temperatura waha się od 12 do 15 stopniWymagania glebowe cytryny
dobrze rośnie w lekkiej i przepuszczalnej glebie o obojętnym pH
gleba powinna być ciągle delikatnie wilgotna
zbyt wilgotna gleba powoduje gnicie korzeni
zbyt sucha gleba powoduje opadanie liści i kwiatówPodlewanie cytryny
często zraszaj cytrynę miękką, odstaną wodą
zimą podlewaj rzadziej i mniej obficie niż latem
woda twarda, z dużą zawartością wapnia szkodzi – powoduje zahamowanie pobierania żelazaNawożenie cytryny
nawozimy tylko nawozami do cytrusów
latem i wiosną stosuj nawóz w odpowiednich dawkach raz w tygodniu
jesienią i zimą możesz zasilać roślinę najwyżej raz w miesiącuPrzycinanie cytryny
Rozrośnięte drzewko cytrynowe warto przyciąć pod koniec września
Dzieki za rady
Julka, pochwal się za jakiś czas, czy udało się. Zawsze to nowe i na dodatek ciekawe doświadczenie.
Julka, pochwal się za jakiś czas, czy udało się. Zawsze to nowe i na dodatek ciekawe doświadczenie.
Tak zobaczymy czy dam rade wyhodowac to drzewko cytrynowe.
Powodzenia
Powodzenia
Dzieki
A może konopie zasadzisz?
Julia life in UK napisał/a:Wlasnie posadzilam niedawno pestki cytryny do doniczki teraz tylko czekac az mi wyrosnie drzewko cytrynowe
Matko jedyna, Bert! Nie podawaj jej tego pomysłu, bo gotowa z tego ukręcić nowy pomysł na biznes!!
Bert44 napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Wlasnie posadzilam niedawno pestki cytryny do doniczki teraz tylko czekac az mi wyrosnie drzewko cytrynowe
Matko jedyna, Bert! Nie podawaj jej tego pomysłu, bo gotowa z tego ukręcić nowy pomysł na biznes!!
Nie cos Ty to nielegalne
Salomonka napisał/a:Bert44 napisał/a:A może konopie zasadzisz?
Nie cos Ty to nielegalne
Ale jakie dochodowe
Wogole zgadnijcie, gdzie byl moj kot? Wisial sobie na zaslonie-ja niewiem jak on sie wdrapal po tej zaslonie. Na samej gorzej wisial, nawet sie nie darl. No sobie mysle juz ciemno jest jakby tak ktos z przechodniow spojrzal w okno ,ze kot na samej gorze okna na zaslonie wisi to by zawalu dostal. Chyba musze mu pazury skrocic, bo nie chce,zeby mi ludzie kota wiszacego na oknie zobaczyli
Julia life in UK napisał/a:Salomonka napisał/a:Matko jedyna, Bert! Nie podawaj jej tego pomysłu, bo gotowa z tego ukręcić nowy pomysł na biznes!!
Nie cos Ty to nielegalne
Ale jakie dochodowe
Nie obchodza mnie nielegalne biznesy ja i tak pojde pewnie do zakonu
Od kwietnia rzad w Anglii zapowiedzial podwyzke benefitow. Super jest ,a tak strasza ze zasilki zabiora, ale oni dawaja wiecej, a nie zabieraja
Salomonka napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Nie cos Ty to nielegalne
Ale jakie dochodowe
Nie obchodza mnie nielegalne biznesy ja i tak pojde pewnie do zakonu
Sióstr Kłamczuszek Konsekrowanych. Alleluja!
Od kwietnia rzad w Anglii zapowiedzial podwyzke benefitow. Super jest ,a tak strasza ze zasilki zabiora, ale oni dawaja wiecej, a nie zabieraja
I nie trzeba być zależną od mężczyzny, jego zasobów, bo się je ma w postaci benefitów.
A ludzie chodzą do pracy