W co się bawić z niemowlakiem? .. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » W co się bawić z niemowlakiem? ..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez iziaaaaak (2011-09-25 20:54:03)

Temat: W co się bawić z niemowlakiem? ..

....czyli jak przez zabawę stymulować rozwój małych dzieci ( niemowląt)

Mało kto z nas pamięta, że każda zabawa z dzieckiem stymuluje jego rozwój, daje kierunek  myśleniu, uczy  pewnych zdolności motorycznych (umiejętności), buduje sferę emocjonalną dziecka oraz poczucie bezpieczeństwa.

Czasem zastanawiamy się w co bawić się z noworodkiem, niemowlakiem, w jaki sposób dobierać zabawy by  zainteresować dziecko?
Czasem staramy się wymyślać przenajróżniejsze zajęcia, kupujemy najlepsze zabawki a dziecko.. zwyczajnie odwraca od nich głowę, często nawet nie spojrzy, nie zainteresuje się nimi? dlaczego tak się dzieje?

Otóż wybierając zabawki czy wymyślając/ wprowadzając różne zabawy z dzieckiem, musimy pamiętać o jednym- by dobierać je indywidualnie oraz adekwatnie do  wieku rozwojowego naszego maluszka. Jednak by to zrobić, każda z nas powinna choć w zarysie znać prawidłowy rozwój dziecka od noworodka.
Nie dziwmy się gdy noworodek nie zwraca uwagi na najpiękniejszą karuzelę wiszącą mu nad głową, taki maluch dopiero co przyszedł na świat, nie jest jeszcze zdolny do skupienia uwagi i zainteresowania otaczającym go światem.

Umieszczajmy tu zatem ciekawe zabawy z maluszkiem od pierwszych dni życia. Fajnie by było, gdybyśmy przy każdej zabawie napisały orientacyjny wiek dziecka ( miesiąc  życia- gdyż chodzi o noworodki i niemowlęta)

PAMIĘTAJMY!! Dobra zabawa to taka, podczas której jest bezpiecznie i dużo się śmiejecie smile

Zabawy dla noworodka:
1. Pielęgnacja (kąpiel, przewijanie) ? ciepłymi dłońmi  możemy delikatnie ale zdecydowanie głaskać brzuszek maleństwa, plecki, rączki i nóżki, twarz ? nazywając po kolei co masujecie
2. Duża czarno- biała maskotka (inna zabawka lub prosty obrazek) ? w odległości ok. 15-20cm od twarzy dziecka pokazujemy  mu zabawkę, obrazek, powoli ją oddalając.
3. Chwytamy rączki maluszka i kładziemy na swoich policzkach , tak by rączki otwierały się (? moja moja?) na naszej buzi.

Zabawy po 1 mż (+ te zabawy co z noworodkiem)
1. Wodzimy zabawką, grzechotką przed główką dziecka, bardzo powoli zaczynając od środka raz na jedną stronę raz na drugą.
2. brzęczymy grzechotką raz z jednej strony uszka raz z drugiej. Mówimy do szkraba raz z jednej strony raz z drugiej.
3. Zabawy na brzuszku- gdy maluszek leży na brzuszku - bądź dodatkowo na naszym brzuchu- głaszczmy go i masujmy, klepmy po pupce.

Zabawy po 2 mż (+ te zabawy co z noworodkiem i po 1mż itd.)
1. Zwiększamy zakres wodzenia za zabawką.
2. Zwiększamy zakres odległości zabawki od główki dziecka
3. Zabawa ?a kuku? ? pieluszką delikatnie możemy przysłaniać twarz dziecka i je odsłaniać
4. Śmieszne minki- pozwólmy ponieść się wyobraźni smile:)

Zabawy po 3 mż (+ jw.)
1. Wkładanie odpowiednich grzechotek (łatwych w trzymaniu) do rączek dziecka
2. Wkładanie przedmiotów o różnych fakturach
3. Kładziemy misia lub piłkę na brzuszku malca i uczymy obejmować ją rączkami, a później także nóżkami (przygotowanie do obrotu)
4. leżąc na brzuszku, kładźmy dziecku jakąś kolorową książeczkę przed ?nosem?, zabawkę by starało się na niej skupić uwagę
5. ?samolot? ? tata przy okazji może trochę poćwiczyć mięśnie tongue
6. Przytulanka- warto wybrać jakąś jedną przytulankę z którą maluch będzie spał

Zabawy po 4 mż (+ jw.)
1. Leżąc na pleckach łapiemy rączki i nóżki ( jakby wszystkie razem ze sobą) i delikatnie obracamy dziecko raz na jeden bok, wracamy na środek i na drugi bok,
2. Można kłaść zabawkę raz z jednej strony a raz z drugiej ( zachęcamy by dziecko samo chciało podnieść zabawkę)
3. Leżąc na brzuszku także przesuwamy z przed noska zabawkę raz na jeden boczek raz na drugi ( nie od razu w największym zasięgu, róbmy małe odchylenia na początku)
4. Leżąc na brzuszku zachęcajmy by maluch trzymał zabawkę i się nią bawił
5. W tym wieku dzieci zwykle zauważają swoją karuzelę tongue:P

Zabawy po 5 mż (+ jw.)
1. Teatrzyki misiowe ? czyli po prostu udajemy ?mówiącego misia? trzymając go w dłoni ? dzieci to uwielbiają w każdym wieku!!
2. Zabawa w przewracanie się z plecków na brzuszek (pomagamy dziecku)
Fajnym sposobem jest obrót dziecka na brzuszek z jednoczesnym trzymaniem przez maluszka piłeczki (my także trzymamy piłeczkę i  kierujemy ją delikatnie na bok tak,  by dziecko mogło się obrócić na brzuch)
4. Nadal podajemy dziecku różne zabawki, różnej wielkości i faktury
5. Leżąc na brzuszku zwiększamy zakres odchylenia zabawki
6. Jw. Próbujemy wtoczyć małą piłeczkę pod klatkę piersiową malucha  (tak by zaciekawione coraz wyżej starało się podnieść na rękach)

Na razie tyle zabaw big_smile Oczywiście to tylko bardzo nieliczne z nich, takich "umilaczy czasu" dla maluszków jest wiele, ale będę dodawać je sukcesywnie wink

Jeśli macie jakieś pomysły!! zachęcam do podzielenia się nimi wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: W co się bawić z niemowlakiem? ..
Jesienna Ucieczka napisał/a:

daj sobie juz spokoj z zaakladaniem co chwile tych watkow.. naprawde nie masz juz ic do roboty? sorry ale troszke juz kombinujesz z tymi tematami..

Dlaczego uważasz, że to kombinowanie? Wg mnie wątek ciekawy i istotny, szczególnie dla mam, tatusiów i niań smile. Ja osobiście sądzę, że są na forum bardziej niepotrzebne wątki, ale każdy ma ten komfort, że może otwierać i czytać te, które go interesują, a omijać te "niepotrzebne" smile.

A co do tematu, mam gdzieś zachowany artykuł z internetu o zabawach z dzieciaczkami na różnym etapie ich życia, jeśli znajdę to podzielę się pomysłami smile.

3 Ostatnio edytowany przez Lidka_71 (2011-09-26 09:25:36)

Hej Jesienna Ucieczka jeśli Cię to nie interesuje to nie wchodź i nie czytaj!
Widać że dziewczyna się tym interesuje i pomaga młodym mamom. Tak trzymaj Iziaaaak smile
Żałuje że jak ja byłam młodą mamuśką  to nie było takiego forum,teraz jest o niebo lepiej bo możecie się o wszystko popytać.
Śliczne macie dzieciaczki ,niech chowają się zdrowo i Twojemu Hubciowi życzę dużo zdrówka!
Pozdrawiam smile

4

Bardzo fajny temat Iziak smile Zaraz wykorzystam Twoje porady big_smile

5

tez mi sie spodobal ten watek...czekam na wiecej

6

dodam moze co od siebie:)))
mam 5-cio miesieczna coreczke
1. cieniutka pieluszka przykrywam jej twarz ( nawet tak na odlegosc) , czasami po kapieli i bawimy sie w " a kuku"
2. trzymajac na rekach pleckami do mnie, chodzimy naokolo domu i ja nazywam nazywam zeczy ktore widzimy opisujac do czego to sluzy np to jest telewizor, ogladamy bajeczki....to radio sluchamy muzyki itd
najbardziej lubi lustro
3. raczkami dotyka mojej tworzy i ja mowie mama,
4. zabawa na kocyku , rozkladam jej zabawki dookola, ona sie juz obraca jak w zegarku i wowczas zaciekawiona siega po dana zabawke
5. rowneiz zabawa z pileczka, klada ja przed nia a ona przesuwajac ja sama probuje ja dosiegnac i tym sposobem juz pomalu "pelza. raczkuje"

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » W co się bawić z niemowlakiem? ..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024