Nie wiem co robię źle i gdzie tkwi błąd, ale mimo że wysłałam wiele Cv, nie zostałam zaproszona na zbyt wiele rozmów. Jak powinnam je napisać,żeby zostały zauważone i żebym miła okazję sie zaprezentować pracodawcy osobiście. Myślę,że na tyle mam w sobie pewności i swobody,że dałabym radę, ale nikt mi nie daje tej szansy, nie ci którzy mnei naprawdę interesują!
Wszystkie szkoły pisania CV i listów każą tworzyć oryginalne CV,żeby się wyróżnić...co mogę powiedzieć jako osoba, która miała do czynienia z rekrutacją, to zależy, jak się szuka specjalisty to nawet jak ma kiepskie CV, ale odpowiednie kompetencje to zostanie zaproszony na interview, a nawet zatrudniony!Jeśli szukamy na stanowiska ogólne i bierzemy pod uwagę absolwentów to często zwracamy uwagę na ciekawe CV, ale też na doświadczenie, bo zwykle szukamy ciekawych osobowości, więc nie ma reguły, ważne by było uporządkowane ,przejrzyste a stanowiska i miejsca pracy pogrubione...reszta zależy od tego co jest w tym CV:))))
Poszukaj w internecie wzorow..te dokumenty musza byc przejrzyste i ciekawe na pierwszy rzut oka cos co zacheci pracodawce do przeczytania twojego CV czy listu motywacyjnego
Podstawowe zasady przy pisaniu CV to brak błędów, estetyczność. W liście motywacyjnym unikanie ogólników typu "w odpowiedzi na Państwa ogłoszenie zdecydowałam/em się aplikować na to stanowisko" (wysilcie się, porzućcie szablony kopiuj - wklej i wpiszcie nazwę stanowiska i źródło, z którego macie informację o ogłoszeniu).
Osobiście doceniam takie CV w których widać logiczną strukturę i informację na temat okresu pracy, nazwy firm i obejmowanych stanowisk wraz z wypisanym zakresem obowiązków.
I co ważne- CV na 1 str to mit- 3-4 str są w porządku. Jak dostaję CV napisane czcionką 7 to mnie szlak trafia.
Miałam przyjemność być po drugiej stronie, bo pracowałam w agencji rekrutacyjnej i musze powiedzieć,że mało którzy kandydaci mają naprawdę oryginalne dokumenty aplikacyjne. Raczej przeciętne i nie wyróżniające się, a jednak mimo wszystko decydowaliśmy się na kontakt z kandydatami, dając im szansę by skoro nie potrafią pisemnie, spróbowali sprzedać się w drodze rozmowy telefoniecznej lub w trakcie bezpośredniego spotkania.Gdyby tylko dokumenty aplikacyjne miały decydować o zatrudnianiu ludzi, musielibyśmy odrzucać 90% kandydatów.Bardziej zwraca się uwagę na doświadczenie,nawet jak jest tylko wpisana w CV nazwa firmy, a tak właśnie często jest.Więcej szczegółów można wyciągnąć od kandydata w trakcie rozmowy.Jeżeli będzie chciał coś ubarwić lub skłamać,od razu go zdemaskujemy.
6 2008-03-12 12:27:04 Ostatnio edytowany przez Ewa (2009-02-21 14:13:45)
Przeczytałam ostatnio, by nie napisać w liście motywacyjnym nawet pół zdania o korzyściach dla pracodawcy wynikających z zatrudnienia kandydata i że powinno się koncentrować tylko na własnych korzyściach. A ideałem byłaby równowaga - należy przekonać pracodawcę, ze to on będzie miał z zatrudnienia nas co najmniej tyle samo korzyści, co my z podjęcia pracy u niego. Układ musi opłacać się obu stronom(taa, naczelna dewiza biznesu). Ale mnie z doświadczenia wydaje się, że powoli następuje koniec ery listu motywacyjnego:)
Witam,
postanowiłam troszkę odświeżyć wątek, ponieważ nurtuje mnie pytanie czy miesięczne praktyki odbywane podczas studiów wpisywać do cv??
I jako studentka studiów dziennych pracowałam jedynie dorywczo, czasem na czarno - czy to też jakoś uwzględnić, czy takie krótkie okresy zatrudnień będą brane pod uwagę?? Czytałam, że prace dorywcze nic nie wnoszą do cv gdy aplikujemy na określone stanowisko (tym bardziej nie związane z tymi "pracami"), jednak gdzieś doświadczenie chciałabym, zdobyć i nie wysyłać cv z prawie pustą rubryką "doświadczenie zawodowe".
Pozdrawiam :*
jak najbardziej możesz wpisać praktyki....
ja wpisuje swoje odbyte...
a jeśli chodzi o okres przepracowany w jakimś miejscu - to ja nigdy nie wpisuje ile czasu tam pracowałam...;) też jestem studentką dzienną, więc też byłam zatrudniona w kilku miejscach, ale na dość krótki okres...czasami nawet się nie pytają ile czasu gdzieś przepracowaliśmy...
cv powinno zalezec od pracy o jaka sie ubiegamy.
ja narazie mialam okazje pracowac głownie w telemarketingu(zwykle,klasyczne,przejrzyste cv) oraz w knajpach, lokalach - i tu pole do popisu wieksze. cv miescilo sie na kartce... ze zdjeciami mymi- musialam je rozjasnic tak zeby nadal bylo czytelne. i jak narazie to robi ogrone wraznie-bo dwoch menagerow powiedzialo,ze wlasnie to zdecydowalo o przyjeciu mnie.
tak na prawde w wiekszosci przypadkow CV nie jest czytane doglebnie i analizowane krok po korku. liczy sie rzut oka na moze 4 zdania.
reszta to rozmowa, i dalsze elementy rekrutacji. (moze sie myle,ale z tego co sie orientuje tak jest)
Właśnie w tym cały problem, ponieważ ubiegając się o prace np. w biurze jako asystentka nikogo chyba nie będzie interesowała moja praca w lokalu. I nie wiem czy to należałoby uwzględnić jakimiś ładnymi określeniami , a uwypuklić te bardziej związane z profilem stanowiska doświadczenia, o które będę się ubiegać ??
Zazwyczaj pisałam zwykłe, klasyczne cv, miłe dla oka i przejrzyste w swojej prostocie, ale troszkę się ostatnio naczytałam i zgłupiałam, a nie chce przedobrzyć
Co do sumiennego czytania cv przez pracodawce też mam mieszane uczucia.
I jeszcze jedno pytanie:)
Jak zwrócić uwagę na ogłoszenie wystawiane na portalu internetowym??
Piszę najważniejsze informacje o umiejętnościach itp. poprostu najistotniejsze informacje, dodatkowo wklejam też zdjęcie ( typowe do dokumentów) jednak otzrymuję po większej cześci telefony z pytaniami o zdjęcia sylwetki lub jej opisanie i czy mogłabym nosić mini?? ;////wrrrr...
Lilli...uważaj na takie ogłoszenia w portalach internetowych!!!
Nigdy nie podawaj nr tel !!!
Moja kolezanka podała nr kom i dodała zdj...to potem miałą sms'y od jakiś zboczeńców...a jeszcze inni pisali, że jest pusta i pewnie szuka pracy gdzie nie potrzeba myśleć
Uważaj naprawdę...
Ja również raz dodałąm zdj do swojego cv, ale podałam tylko maila i oczywiście jeden "miły" osobnik też się znalazł, który zaczął mnie obrażać i mówić jaka to ja jestem...
ehhh....
Jeśli zależy Ci na pracy, to przede wszystkim skup się na podaniu swoich umiejętności i predyspozycji oraz doświadczeniu...jeśli ktoś poważnie będzie myślał o zatrudnieniu Ciebie, napewno nie będzie wymagał zdj sylwetki lub pytał o takie bzdety jak mini
Powodzenia!
lilly myślę, że lepiej jest wykazać w CV, że ma się doświadczenie zawodowe nawet nie związane z pracą, o którą się ubiegasz, niż nic nie wpisywać. Jest to cenna informacja dla potencjalnego pracodawcy tymbardziej, że jesteś/ byłaś studentką dzienną. Praktyki również powinnaś wpisać możesz je ewentualnie odnotować w osobnej rubryce. Co do uwypuklania cech przydatnych do pracy na wymarzonym stanowisku - to pole do popisu masz w liście motywacyjnym. CV mówi o faktach a nie o życzeniach. Co do portali internetowych i ogłoszeń pod tytułem "szukam pracy" ich nieprzydatność polega na tym, że osoby zamieszczają 1-2 zdaniową informację na swój temat, z której nic nie wynika np. Jestem młoda/y, energiczna chętnie podejmę się pracy biurowej itp. Czemu nie wkleić tam informacji z CV tylko okroić je tak by nie pozwalały na identyfikację (bez nazwiska, adresu, nr tel - mail wystarczy, zdjęcia w takich miejscach bym nie zamieszczała, ogólną informacją o kierunku studiów i doświadczeniu zawodowym) i dopisać dodatkową informację jaką pracą, stanowiskiem, branżą jesteś zainteresowana.
sueno6 u mnie miałabyś gwarancję pytania o okres czasu przepracowany- jest to kluczowa informacja dla rekrutera zatem powinna zostać zamieszczona w CV
wczesajka wyprowadzę Cię z błędu - każde CV jest przeglądane pod kątem informacji odnośne spełniania przez kandydata zamieszczonych w ogłoszeniu wymagań, jeśli są spełnione kryteria formalne wówczas patrzy się na pozostałe informacje.
Dziękuję za pomoc
Jeśli chodzi o portele to umieszczam na nich informacje tj. do CV jednak troszkę okrojone ze względu na ilość dostępnych w opisie znaków, a zdjęcie wklejałam takie formalne (jak do dokumentów) nie żadne tam bikini chociaż i takie widywałam, jednak teraz zrezygnuję z tej opcji całkiem.
Jeśli chodzi o CV to rozwiałam swoje wątpliwości.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
14 2009-02-27 23:32:18 Ostatnio edytowany przez wczesajka (2009-02-27 23:32:49)
Lena- chyba jednak nie kazde bo z 4 firm w ktorych widzialam jak to sie odbywa tylko w jednej bylo analizowane doglebnie CV- czyt. czytane.
ale rzecz jasna zalezy od firmy.
Wczesajka - No niestety tak się dzieje gdy rekrutacją zajmuje się osoba, która tego robić nie powinna
Można powiedzieć, że w głowie osoby czytającej dokumenty pojawiają się 4 najważniejsze pytania:
1. Co próbujesz mi sprzedać? - jaką wiedzę, umiejętności, doświadczenie, talenty, itd.
2. Ile to mnie będzie kosztowało? - czy potrzebujesz dodatkowych szkoleń, kursów, kwestia dojazdów, ewentualnej przeprowadzki, wysokość wynagrodzenia itd.
3. Dlaczego powinienem zaufać właśnie Tobie?
4. Co jest w tym dla mnie? - jakie korzyści będzie miała firma i osoba która podejmuje decyzję o zatrudnieniu, jeżeli zatrudnią właśnie Ciebie.
Warto poświęcić czas na poszukiwanie odpowiedzi na te cztery pytania i zaprezentowanie się pracodawcy w duchu tych 4 pytań.
17 2011-03-08 17:09:35 Ostatnio edytowany przez Lena (2011-03-08 19:37:58)
ja od siebie dodam, że najlepiej by było pisać prawdę, a nie ściemniać odnośnie nie wiadomo jak dobrej znajomości obcych języków czy nowinek technologicznych bo i tak później w praniu wszystko się wyda
Przeniesiony post OoonaaA
Witam. Chce isc do pracy gdzieś do sklepu tylko mam problem ponieważ nie wiem co mam napisać w moim CV, nie skończyłam szkoły, i nie pracowałam nigdzie przedtem.
Prosze o pomoc bo nie wiem co mam napisać a zalezy mi na tym by isc do pacy.
Ja jeszcze dodam, że nie należy powtarzać w LM to co jest w CV. Jak CV może być uniwersalne to LM nie. Do każdego pracodawcy z osobna piszemy. Ja od jakiegoś czasu pisze tak: rzucam argument i fakt go popierający.
Teraz np. było ogłoszenie do biura, a w treści: ładny charakter pisma (wymóg konieczny). Zeskanowałam próbkę swojego pisma, a mam bardzo ładny charakter i oddzwonili. Poza tym to moje CV nabrało kolorów (ale nie ma co przesadzać). W każdym razie był odzew, a więc chyba mam już wprawę po takim czasie;)
Nad swoim pierwszym LM siedziałam tyle czasu, że nie wiedziałam kiedy skończę. Nie wiedziałam, co napisać. Z każdym kolejnym było lepiej. Jak to mówią: ćwiczenia czynią mistrza (czy jakoś tak).
Pozdrawiam i powodzenia życzę;)
Najważniejszą rzeczą jest świadomość tego gdzie i na jakie stanowisko aplikujemy i czy rzeczywiście właśnie TEJ pracy chcemy. Za każdym razem warto zastanowić się nad swoimi kompetencjami i przedstawić je prosto i klarownie. Skupmy się na tym czego potrzebuje pracodawca i czy my to możemy mu zaoferować. LM to dopełnienie CV, ale tak szczerze to bardzo niewiele osoób wychodzi poza schemat z internetu. Bądźmy kreatywni!
Przeglądając dokumenty aplikacyjne zwracam uwagę na kompetencje+ doświadczenie. Lubię też zwracać uwagę na zainteresowania, bo mogą naprawdę dużo powiedzieć o człowieku.
21 2011-03-18 13:55:34 Ostatnio edytowany przez Lena (2011-03-21 09:57:38)
Znalazłam taki schemat, jak napisać list motywacyjny i kilka przykładów z różnych branż, ale te już są płatne może się przydać
Odsyłanie użytkowników do innych stron www łamie regulamin tego forum
Pamiętaj by w swoim Cv umieszczać tylko istotne informacje dla danego pracodawcy czyli gdy piszesz w sprawie pracy księgowej nie pisz o tym że masz doświadczenie w sprzątaniu. Podkreślaj te istotne dla pracowawcy rzeczy że np obsłużyłas już 10 firm i wykonywałaś im księgowość.
Witajcie.
Nie można generalizować, że są dobrze i źle napisane dokumenty aplikacyjne. Wszystko zależy przecież od tego o jakie stanowisko sie staramy. Raz trzeba być oryginalnym i kreatywnym. Innym razem po prostu trzeba wiedzieć czego druga strona szuka i tak ująć to w naszym V aby zostało prawidłowo odczytane i przede wszystkim zauważone.
Z doświadczenia powiem (rekruter i konsultant HRM), że dla mnie najważniejsze jest dopasowanie dokumentów kandydata do oferty pracy/stanowiska, a co za tym idzie obowiązków z tym związanych. We wszystkich poradnikach i kursach trąbią, że nie można mieć jednego szablonu swojego CV - i to jest szczera prawda! Za każdym razem (czytaj: za każdym kolejnym ogłoszeniem) warto przeredagować swoje dokumenty aby dopasować się do oferty. Wyszczególnić/uwypuklić te doświadczenia/umiejętności/ wykonywane obowiązki czy osiągnięcia, które mają związek z pracą i które pozwolą nam "zabłysnąć" na rozmowie.
Odpowiadając na poruszany również inny wątek "czy wspominać o praktykach, pracach wakacyjnych/dorywczych i "na czarno" - JASNE że wspominać! Tym bardziej jeśli nie mamy innego doświadczenia którym możemy sie pochwalić. Pamiętajmy tylko, aby wybierać te doświadczenia, które mają związek z pracą lub nauczyły nas umiejętności, które możemy wykorzystać w pracy u potencjalnego pracodawcy.
Życzę powodzenia i wytrwałości
A jak zapatrujesz się na wskazówki dotyczące CV na tych najbardziej popularnych portalach pracy,może podpowiesz czy warto korzystać czy skorzystać z rady doradcy face-to-face? Wiem,ze to nie jest takie.
A jak zapatrujesz się na wskazówki dotyczące CV na tych najbardziej popularnych portalach pracy,może podpowiesz czy warto korzystać czy skorzystać z rady doradcy face-to-face? Wiem,ze to nie jest takie.
To zależy o jakich wskazówkach mówisz?
Warto byłoby wskazać jakieś konkretne przykłady ?
Z własnego doświadczenia wiem, że niektóre z nich są dobre i warto je stosować, ale też pojawiają się takie, które niekoniecznie są potrzebne czy pomocne.
Które Twoim zdaniem są nie potrzebne lub mało pomocne ? I jak Twoim zdaniem najlepiej napisać CV oraz list motywacyjny?
Jasmine w poprzednim poście prosiłam Cię o podanie potencjalnych wskazówek nad którymi się zastanawiałaś. Wówczas byłabym w stanie się do nich odnieść.
Nie wiem z jakich portali czerpiesz te wskazówki. Ja się kiedyś spotykałam z radą, że CV nie powinno mieć więcej niż 1- 2 strony. I z tym się zupełnie nie zgadzam, ponieważ jeśli CV jest dobrze napisane (czyli pisane jest pod konkretne stanowisko, uwypukla posiadanie przez kandydata wszelkich niezbędnych na tym stanowisku kompetencji/ umiejętności, zawiera potrzebne informacje) to moim zdaniem może mieć nawet 3 czy 4 strony. Zresztą ciężko jest mi sobie wyobrazić by osoba, która ma przykładowo 10 letnie doświadczenie w różnych firmach, zmieściła się na 2 stronach. Owszem zdarzały mi się takie przypadki, że ludzie starali się trzymać tej wskazówki i otrzymywałam wówczas CV pisane czcionką w rozmiarze 7.
Najlepsze dokumenty to te, które tworzymy w odp. na konkretną ofertę. Zatem podkreślamy te informacje z naszego doświadczenia, które korespondują z daną ofertę. Nie można wysyłać szablonów.
Do tego dochodzi też dokładne opisanie swojej ścieżki zawodowej (m-ce i lata pracy, firma - najlepiej ze wskazaniem branży, stanowisko, zakres obowiązków), czytelność i przejrzystość dokumentów, brak błędów stylistycznych, podanie danych kontaktowych, odpowiednie zdjęcie. To są fundamentalne zasady.
Dodałabym jeszcze, że należy dbać o szczegóły.
Jeśli nie macie jeszcze "poważnego" adresu mailowego, to załóżcie sobie nowy; buziaczek@...., syneczek@...,misiaczek@.... - takie kwiatki na pewno wam nie pomogą.
Noi wspomniane zdjęcia. Na pewno nie dołączajcie zdjęcie z wakacji, w maseczce, w bikini lub sprzed wielu lat.
Dodałabym jeszcze, że należy dbać o szczegóły.
Jeśli nie macie jeszcze "poważnego" adresu mailowego, to załóżcie sobie nowy; buziaczek@...., syneczek@...,misiaczek@.... - takie kwiatki na pewno wam nie pomogą.Noi wspomniane zdjęcia. Na pewno nie dołączajcie zdjęcie z wakacji, w maseczce, w bikini lub sprzed wielu lat.
to chyba logiczne, prawda? czy jest ktokolwiek, kto dolacza takie zdjecie?
nie chce w to wierzyc, bo zwatpie w ludzkosc totalnie
To chyba logiczne, że skoro ktoś prosi o radę, to podaję mu ją biorąc pod uwagę możliwie jak najwięcej sytuacji z mojego doświadczenia.
Więc nie, nie wymyślam. Tak, zdarzało mi się dostawać cv z takimi atrakcjami. Wrażenia niezapomniane
Poszukuję obecnie pracy a tak naprawdę robię to już od 2 lat. Jedyny zawód jaki wykonywałam to nauczyciel j. angielskiego, później lektor języka i to jedyne co figuruje w moim CV. Chciałabym jednak to zmienić i znaleźć pracę w obsłudze klienta np w jakieś korporacji, problem tylko z tym, że , że moje cv do tego kompletnie nie pasuje, ale z kolei jak je zmienić kiedy robiło się tylko tamto. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł jak wyrwać się z błędnego koła? Dodam że wysyłam zgłoszenia na stanowiska jak customer service z angielskim ale nikt się nie odzywa, czasem się zastanawiam, że może samo hasło nauczyciel / lektor języka angielskiego, niesie za sobą jakąś negatywną wiadomość.
pozdrawiam i dziękuję za każdą sugestię i radę
Podstawa to doświadczenie. Kilki pracodawców mnie nawet zdenerwowało tym że umieszczali ofertę "doświadczenie nie jest wymagane" ,a na rozmowie kwalifikacyjnej jojczeli na brak doświadczenia. Raz się spytałem "To po co mnie państwo zapraszali skoro nie spełniam wymagań?" Odpowiedź:"Zainspirowało nas pana CV"
Zainspirowało CV, no co za bałwany! (oczywiście inspiracja nie miała żadnego związku z pracą którą miałem wykonać) Po tym jak kilka razy rozsypał mi się przez takie rozmowy plan dnia, wywaliłem z CV całą rubrykę zainteresowań i zostawiłem suche dane o kwalifikacjach.
33 2012-08-15 18:14:43 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2012-08-15 18:25:05)
No tak to już jest. Sama wiele razy nie miłe rzeczy usłyszałam o swoich praktykach.
A teraz prowadzę rekrutację i chociaż w ogłoszeniu było zawarłam, że wymagane jest CV i LM to 90% aplikacje to samo CV oraz adres e-mail to mnie bardzo razi (buziaczek, twojaja lub inne kwiatki). LM to w 50% krótki tekst na zasadzie jestem taka i owaka + uważam, że jestem idealnym kandydatem. Krótko mówiąc przyszło tego wiele, ale prawdziwych perełek jest niewiele.
Ja kawał czasu szukałam pracy i chociaż ciężko bywało to starałam się naskrobać coś ciekawego w LM i zachęcić do kontaktu, choć i to nie pomagało (odzew był znikomy).
Smutna123, a co zazwyczaj pisałaś w takim liście motywacyjnym? Ja zazwyczaj jednak piszę o tym, co zainteresowało mnie, gdy czytałam o tej firmie i dlaczego bym tam chciała pracować, co uważam, że mogłabym zaoferować firmie. Może to oklepane, ale nie mam pojęcia co innego mogłabym napisać.
O zachowaniach niektórych rekruterów itp to można by książkę z powodzeniem napisać. Mnie zdenerwowało jak zaaplikowałam na ofertę, dzwoni Pani, nie dość, że przed godziną 21, to proponuje tak o 22 spotkanie w Warszawie. Nie dość, że jakaś nieludzka godzina na takie spotkania o pracę, to dodatkowo "strasznie dużo" czasu na przygotowanie się, zwłaszcza, że do Warszawy dojeżdzam 20-30 minut...
35 2012-08-15 20:38:03 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2012-08-15 20:39:34)
Smutna123, a co zazwyczaj pisałaś w takim liście motywacyjnym? Ja zazwyczaj jednak piszę o tym, co zainteresowało mnie, gdy czytałam o tej firmie i dlaczego bym tam chciała pracować, co uważam, że mogłabym zaoferować firmie. Może to oklepane, ale nie mam pojęcia co innego mogłabym napisać.
O zachowaniach niektórych rekruterów itp to można by książkę z powodzeniem napisać. Mnie zdenerwowało jak zaaplikowałam na ofertę, dzwoni Pani, nie dość, że przed godziną 21, to proponuje tak o 22 spotkanie w Warszawie. Nie dość, że jakaś nieludzka godzina na takie spotkania o pracę, to dodatkowo "strasznie dużo" czasu na przygotowanie się, zwłaszcza, że do Warszawy dojeżdzam 20-30 minut...
Dokładnie tak robiłam. Pisałam też o moich osiągnięciach w różnych projektach, w których brałam udział (o ile uznałam, że jest to ważne na dane stanowisko). Starałam się przedstawić siebie i poprzeć tym, co mi się udało zrobić dotąd. Większość osób (z CV które dotąd dostałam w odp. na ogłoszenie o wolnym stanowisku) albo piszą to co już wiem z CV, albo wymieniają swoje cechy (komunikatywność, uczciwość) + uważam, że jestem idealną kandydatką/em na w/w stanowisko. Jak dla mnie trochę mało, ale czytam wszystko od deski do deski i tak decyzja ostateczna nie należy do mnie. Jestem na okresie próbnym i nie podejmuje żadnych samodzielnych decyzji.
Napisałam, bo się trochę wkurzyłam. Piszę w ogłoszeniu, że oczekujemy CV i LM, a tu 90% samych CV. Dodam, że ogłoszenie było w języku polskim. Poza tym niekompletnych aplikacji nie rozpatrujemy.
Kiedyś też babeczka zadzwoniła do mnie koło 20tej i chciała, aby się z nią spotkała za godzinę, gdzie godzinę to ja bym jechała do niej, a gdzie tu zebrać się (ogarnąć). Usłyszałam, że zatem nie jestem dyspozycyjna;)
Beznadzieja w dzień wolny myślę o pracy, ale robię, co kocham najbardziej. Tyle się jeszcze muszę nauczyć;)
Dziewczyny szukam portalu gdzie będę mogła za darmo stworzyć fajne CV?
Dużo jest przykładów w internecie ale po ściągnięciu okazuje się gdy otwieram w Wordzie rozwala mi się wszystko. Niekiedy są to jakieś formaty odt, nie wiem co to jest.
A większość pracodawców chce CV w PDF - nie wiem jak to zrobić
Proszę o pomoc
Aniu na większości portali znajdziesz dokumenty albo w formie pdf zatem ich nie wykorzystasz albo właśnie w wordzie.
odt to format zapisu właściwy dla programu open office (bezpłatnej alternatywy office'a), którą można pobrać z internetu.
To nie jest tak, że pracodawcy wymagają przesyłania CV w formacie pdf. Jest to bardziej gwarancja dla Ciebie, że na każdym innym komputerze będzie zachowane wybrane przez Ciebie formatowanie, jak też że osoba je otwierająca nie będzie mogła dokonać w nim zmian. Co ma też swoje negatywne strony - np. czasem CV kandydata jest rozwleczone na kilka stron, przed drukiem rekruter chciałby to zmienić żeby je trochę skrócić a format pdf (jeśli nie ma się odpowiednich narzędzi) to utrudnia a właściwie uniemożliwia.
Jeśli zaś chodzi o Twoje pytanie - najlepiej napisz swoje CV w wordzie a później poszukaj ewentualnie w internecie programu, który pozwala konwertować word do pdf. Czasem niestety są to programy testowe i wówczas na pdf pojawia się jakiś np. który niekoniecznie będzie przez Ciebie pożądany. Wiem też, że niektóre wordy office mają wbudowaną taką funkcję jak konwerter do pdf'u. Jeśli zaś nie uda Ci się tych plików zamienić to po prostu wysyłaj CV w wordzie tylko zapisuj dokument tak żeby można go było otworzyć również we wcześniejszych wersjach office (tych przed 2007).
Aniu na większości portali znajdziesz dokumenty albo w formie pdf zatem ich nie wykorzystasz albo właśnie w wordzie.
odt to format zapisu właściwy dla programu open office (bezpłatnej alternatywy office'a), którą można pobrać z internetu.To nie jest tak, że pracodawcy wymagają przesyłania CV w formacie pdf. Jest to bardziej gwarancja dla Ciebie, że na każdym innym komputerze będzie zachowane wybrane przez Ciebie formatowanie, jak też że osoba je otwierająca nie będzie mogła dokonać w nim zmian. Co ma też swoje negatywne strony - np. czasem CV kandydata jest rozwleczone na kilka stron, przed drukiem rekruter chciałby to zmienić żeby je trochę skrócić a format pdf (jeśli nie ma się odpowiednich narzędzi) to utrudnia a właściwie uniemożliwia.
Jeśli zaś chodzi o Twoje pytanie - najlepiej napisz swoje CV w wordzie a później poszukaj ewentualnie w internecie programu, który pozwala konwertować word do pdf. Czasem niestety są to programy testowe i wówczas na pdf pojawia się jakiś np. który niekoniecznie będzie przez Ciebie pożądany. Wiem też, że niektóre wordy office mają wbudowaną taką funkcję jak konwerter do pdf'u. Jeśli zaś nie uda Ci się tych plików zamienić to po prostu wysyłaj CV w wordzie tylko zapisuj dokument tak żeby można go było otworzyć również we wcześniejszych wersjach office (tych przed 2007).
Dzięki Lena za odpowiedz, bardzo mi pomogła - nakierowała
Już wiem co to jest ODT - nawet sobie ściągam tego OpenOffice
Poszperałam w internecie i po wielu testach znalazłam portal który jest bezpłatny i oferuje wiele wzorów CV i Listów Motywacyjnych i nie muszę mieć Worda do tego
Dodam taką małą sugestię odnoście open office'a. Radzę nie wysyłać w tym formacie dokumentów, ponieważ czasem jest tak, że Word ich nie otworzy (np. 2007) i rekrutujący nie będzie zachodził w głowę, żeby je odczytać.
Jak konwertować word do pdf?
Office 2010 już to ma. Na wcześniejsze wersje trzeba ściągnąć. Wystarczy w google poszperać i nie są to wersje testowe. Jest to plik, który wpisuje się (sam się wpisuje) do Office'a i wybierając zapis pojawia się możliwość zapisu w pdf
LeeBee ale korzystając z Open Office'a trzeba po prostu zapisując plik wybrać żeby to był dokument w formacie właściwym dla word'a z określonym zakresem dat, czyli dokument z rozszerzeniem doc. - z tego co pamiętam.
A to być może. Nie zagłębiałam się aż tak w Open Office'a
42 2012-09-30 13:48:10 Ostatnio edytowany przez Lena (2012-10-01 09:18:53)
Dostałam 5 wiadomości o pytanie tego portalu gdzie wygenerował swoje CV, więc może tutaj mogę podać?
Nie, nie możesz podać, ponieważ nie tolerujemy na tym forum postępnego spamowania
Ostatnio byłam na uczelni i wisiało pismo o prace, zalogowałam się na portal z mojego Smartphona i wysłałam Cv bezpośrednio. To tez fajna opcja.
I najważniejsze.. wszystko bezpłatnie
Ta strona przypadła mi najbardziej do gustu
Z tego co w tym wątku zostało napisane wynika, że według Was nie warto wpisywać w CV pracy dorywczej w dodatku nie udokumentowanej (bez jakiejkolwiek umowy) jeśli ta praca ma niewiele wspólnego ze stanowiskiem, na które aplikujemy. Czyli rozumiem, że nie wpisywalibyście, że pracowaliście jako np. kelnerka ubiegając się o pracę np. biurową, na sekretarkę, czy asystentkę, czy do Działu Płac?
Moje pytanie jest, a co jeśli np. ponad rok pracowaliście w takiej pracy dorywczej? Zatem lepiej wpisać dorywczą pracę nie mającą nic wspólnego ze stanowiskiem, o które się staracie, czy lepiej mieć w cv ponad rok przerwy, świadczacej o braku jakiejkolwiek aktywności zawodowej? Który z wariantów jest lepiej postrzegany przez pracodawcę? Czy może jednak dla pracodawcy bardziej liczy sie fakt, że w ogóle podejmowało się jakąś pracę?
44 2013-04-09 19:59:08 Ostatnio edytowany przez KGB (2013-04-09 20:00:41)
enya to wszystko zależy gdzie starasz się o pracę i na jakie stanowisko. Powinno się pisać cv do każdego ogłoszenia i wtedy możesz analizować czy warto dodawać taką pracę dorywczą czy też nie. Dużo też zależy od tego czy poza pracą dorywczą masz jakieś doświadczenie, które możesz uwzględnić w swojej aplikacji. Jeśli nie masz to wtedy jak najbardziej wpisz i warto wówczas przygotować sobie odpowiednią argumentację, którą wykorzystasz na rozmowie np. aplikujesz na stanowisko sprzedawcy a masz doświadczenie jako kelnerka
korzyści płynące z dotychczasowego doświadczenia jako kelnerka:
- wysoki poziom umiejętności komunikacji,
- umiejętność szeroko rozumianej obsługi klienta,
- umiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach z klientem....
itd.
rozumiesz ?
Reasumując, wpisujesz w zależności gdzie aplikujesz
45 2013-04-09 20:06:17 Ostatnio edytowany przez enya (2013-04-09 20:11:19)
Ale jak w CV poradzić sobie np. z dużymi przerwami, lukami między jedną pracą, a kolejną? Jeśli się w takich okresach wykonywało tylko coś dorywczego zupełnie nieprzydatnego, nie związanego ze stanowiskiem, na które aplikujemy?
Lepiej taką lukę zapełnić taką pracą dorywczą, czy pozostawić ją taką jaka jest?
Tak jak pisałam wcześniej, jeżeli uważasz że takie doświadczenie coś wniesie na aplikowane stanowisko to dodaj a jeśli chcesz dodać jedynie "aby było" to nie ma sensu.
Przerwy jako takie nie są źle postrzegane, rekruter też człowiek i wie jaka jest sytuacja na rynku. Różne sytuacje są w życiu.
Na rozmowie rekrutacyjnej jeśli rekrutera będzie interesowało co wtedy robiłaś to zapyta .
Jeśli masz wątpliwości to podaj konkretny przykład to omówimy może będzie ci łatwiej podjąć decyzję czy wpisywać do cv.
47 2013-07-16 10:45:10 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-07-16 11:36:25)
Dobre CV powinno przede wszystkim przejrzyste! Gdy pracodawca weźmie CV do ręki musi ono mu się spodobać wizualnie, musi być miłe dla oka.
Opisz całe swoje doświadczenie zawodowe, wykształcenie, osiągnięcia i umiejętności.
Co do listu motywacyjnego porady znajdziesz w internecie np: spam (usuń spacje)
48 2013-07-16 17:30:58 Ostatnio edytowany przez Łucja4 (2013-07-16 17:51:53)
Dobre CV to podstawa, to nasza wizytówka, pierwszy kontakt z pracodawcą, więc ważne, żeby była jak najlepiej napisana. Ja właśnie próbuje wygrać audyt CV, przydałoby mi się coś takiego, więc stwierdziłam, że poświęcę chwilę na wypełnienie ankiety dotyczącej aktywności na rynku pracy oraz opinii o pracodawcach.
Może ktoś jeszcze będzie zainteresowany, Ankieta
Moim zdaniem najwazniejsze są 4 rzeczy:
1. informacje musza być prawdziwe - często są sprawdzane na rozmowie kwalifikacyjnej,
2. życiorys powinien być skierowany na stanowisko o które się ubiegamy,
3. cv powinno prezentować potencjalnego pracownika jako osobę konsekwentną, pewną siebie oraz pełną energii i pasji do wykonywania danego zawodu,
4. obowiązkowo należy zamieścić aktualną klauzulę o ochronie danych osobowych.
Na internecie sa generatory CV. Dostep do nich jest bezplatny. Warto z nich korzystac.
Jeżeli mamy się czym pochwalić w CV i aplikujemy na mocno konkretne stanowisko to CV powinno być przede wszystkim zadaniowe. Jakie umiejętności mamy, nabyłyśmy, które predysponują nas do danej pracy. No i radziłabym unikać pisania wszystkiego co się nawinie. Np. pracy przy zbiorach.