Numer tel. / WhatsApp - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Numer tel. / WhatsApp

Witajcie,

Sprawa dotyczy portalu S.
Nie wiem czy można podawać tu pełne nazwy, ale myślę że wiadomo o który chodzi.

Dwa przypadki...

Po 10 dniach pisania z panią nr 1 (inteligentna się wydawała) ona proponuje, aby przestać tu "dziubać" i przenieść kontakt na tel. - bo S. się ostatnio bardzo posypała, działa koszmarnie wolno i ciągle są błedy. No i to akurat jest prawda. Podaje mi swój nr , że jak chcę to mogę SMS lub normalnie zadzwonić. No więc wysyłam SMS ble ble ble, ona odpowiada że dzięki za kontakt, ale wróciła z uczelnii padnięta i żeby przełożyć gadkę na jutro. OK, z tym że następniego dnia już nic nie odpisała, kontakt się urwał. Co zyskała? Mój nr tel, bo SMS-ując do niej po raz pierwszy, sam go udostępniłem. Czyżby jakaś akcja ze zbieraniem numerów?

Teraz pani nr 2 (też kumata) jeszcze szybciej, bo po tylko 7 dniach pisania proponuje to samo + jeszcze coś tam z WhatsApp, bo ona rzadko się tu loguje. Założyła sobie konto na portalu i rzadko się loguje? To po co w ogóle zakładała? Na dodatek kasuje swoje główne zdjęcie (zostawia tylko kilka ukrytych w albumie) więc w rezultacie od tej pory nie widać jej w wynikach wyszukiwania. Czyli nagle po prostu postanowiła że stanie się niewidoczna.

Poszukałem trochę w Google i coś faktycznie często w wynikach wyszukiwania była mowa o scamach z tel. i whatsapp.
Do pani nr 2 nic jeszcze nie odpisałem. Może jestem za bardzo podejrzliwy? Nie mam z tym wszystkim w zasadzie żadnego doświadczenia...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Numer tel. / WhatsApp

Na tym forum tez bedziesz swoj numer rozdawac? big_smile

3 Ostatnio edytowany przez 0meqaO24 (2025-02-02 00:19:21)

Student23 napisał/a:

Witajcie,

Sprawa dotyczy portalu S.
Nie wiem czy można podawać tu pełne nazwy, ale myślę że wiadomo o który chodzi.

Dwa przypadki...

Po 10 dniach pisania z panią nr 1 (inteligentna się wydawała) ona proponuje, aby przestać tu "dziubać" i przenieść kontakt na tel. - bo S. się ostatnio bardzo posypała, działa koszmarnie wolno i ciągle są błedy. No i to akurat jest prawda. Podaje mi swój nr , że jak chcę to mogę SMS lub normalnie zadzwonić. No więc wysyłam SMS ble ble ble, ona odpowiada że dzięki za kontakt, ale wróciła z uczelnii padnięta i żeby przełożyć gadkę na jutro. OK, z tym że następniego dnia już nic nie odpisała, kontakt się urwał. Co zyskała? Mój nr tel, bo SMS-ując do niej po raz pierwszy, sam go udostępniłem. Czyżby jakaś akcja ze zbieraniem numerów?

Teraz pani nr 2 (też kumata) jeszcze szybciej, bo po tylko 7 dniach pisania proponuje to samo + jeszcze coś tam z WhatsApp, bo ona rzadko się tu loguje. Założyła sobie konto na portalu i rzadko się loguje? To po co w ogóle zakładała? Na dodatek kasuje swoje główne zdjęcie (zostawia tylko kilka ukrytych w albumie) więc w rezultacie od tej pory nie widać jej w wynikach wyszukiwania. Czyli nagle po prostu postanowiła że stanie się niewidoczna.

Poszukałem trochę w Google i coś faktycznie często w wynikach wyszukiwania była mowa o scamach z tel. i whatsapp.
Do pani nr 2 nic jeszcze nie odpisałem. Może jestem za bardzo podejrzliwy? Nie mam z tym wszystkim w zasadzie żadnego doświadczenia...

Zapamietaj sobie. że rozdaje się nr-y tel. tylko nie swoje, tak robią inni.

4 Ostatnio edytowany przez madoja (2025-02-02 14:20:08)

Mi kiedyś znajomy powiedział że WhatsApp jest przeklęty, bo to zabójca znajomości z portali randkowych. big_smile
Kurde, ale coś w tym na serio jest. Nie zliczę ile razy gadało się super, a po przejściu na WhatsApp wszystko umarło.

Mi się wydaje ze chodzi nagle o łatwość kontaktu, oraz o to że "trzeba" odpisać od razu. Sympatia dawała możliwość odpisania kiedy się chce, było to w pewien sposób wyjątkowe. Trzeba było specjalnie wejść. Nie wiem jak to inaczej opisać.

5

madoja napisał/a:

Mi kiedyś znajomy powiedział że WhatsApp jest przeklęty, bo to zabójca znajomości z portali randkowych. big_smile
Kurde, ale coś w tym na serio jest. Nie zlicznę ile razy gadało się super, a po przejściu na WhatsApp wszystko umarło.

Mi się wydaje ze chodzi nagle o łatwość kontaktu, oraz o to że "trzeba" odpisać od razu. Sympatia dawała możliwość odpisania kiedy się chce, było to w pewien sposób wyjątkowe. Trzeba było specjalnie wejść. Nie wiem jak to inaczej opisać.

Masz rację jak widzisz kogoś aktywność, to całe odpisywanie w "odpowiednim" momencie, rozmaite emocje z tym związane zaczyna wszystkim ciąźyć...

6

New Me napisał/a:

Ale to zupełnie nie tak, dlatego powtórzę jeszcze raz.

Ja im nigdy NIE dawałem swojego numeru.

Odwrotnie - to one dawały mi swój numer, na który ja następnie pisałem do nich SMSa "kontrolnego" ble ble ble. Dalej kontakt się urywał, tzn. one nie odpisywały.
Zyskały w ten sposób mój numer.

Tzn. niby mój ale jednak nie mój. Na takie okazje mam kilka różnych kart i jeżeli zdarza się podobna akcja to od razu blokuję kartę u operatora (tzw. blokada kradzieżowa).

Nie SMS-owałem z prawdziwego numeru prywatnego, który używam na co dzień, bo spodziewałem się scamu itd.

To wszystko wygląda na jakąś akcję wyciągania numerów od facetów w jakimś celu albo...

...albo to po prostu standardowy "ghosting" czy jakieś tam inne dziadostwo ?

7

Masz paranoje.
Kazdy w koncu sie wymienia innym kontaktem poza portalem. A ze padl? Padlby i Na portalu.

Ja mialam przejsciowo 2 razy tindera i tez srednio wchodzilam. Skupilam sie tylko na kilku kontaktach, ktore mozna policzyc nanpalcach jednej reki, ktore sie wymienilismy czyms innym niz Portal. Te laski albo nie chcialy nikogo poznac, albo poznaly kogos lepszego od ciebie, albo ty im nie przypadowales/zanudziles, whatever. Wymiana Nr nie odegrala zadnej roll. Kontakt bybpadl, nawet jakbysxie zostali na sympatii

8

blueangel napisał/a:

Te laski albo nie chcialy nikogo poznac

A to dobre smile
Jak nie chcą nikogo poznać to po co w ogóle zakładają sobie konta...
...coś czytałem na Bracia Samcy... chcą sobie podbić atencję czy jakoś tak...

9

zamiast podawać nr telefonu trzeba się po prostu umawiać w realu, a wymieniać po udanym spotkaniu.

10

Tak tak, wiem wiem...

Tutaj po prostu chodzi o to , że nadszedł moment aby z głupiego klepania w klawiaturę przenieść kontakt poziom wyżej.

To wyszło z mojej inicjatywy, pani podchwyciła i odpisała:
"Więc dam Ci WhatsApp, bo niezbyt często się tu loguję ...... " ---> i tu wpisała nr tel.
A potem zrobiła coś dziwnego - usunęła główne zdjęcie profilowe, czyli de facto stała się niewidoczna, bo nikt normalny nie będzie pisał do kobiety bez zdjęcia.

Na razie zrobiłem tu pauzę i jeszcze nie odpowiedziałem, bo...
...poprzednia pani odpisała mi w podobny sposób, zadzwoniłem, nie odbierała, po chwili przyszedł SMS "przepraszam ale sorry nie dzisiaj bo jestem wymęczona po uczelni, przepraszam i dziękuję za zrozumienie", ja na to "OK odezwę się jutro" i tak zrobiłem, ale wtedy nastąpił już w ogóle brak kontaktu z jej strony.

Albo chodziło jej o pozyskanie mojego numeru do jakichś tam celów "kombinatorskich" albo w międzyczasie pojawił się ktoś inny. Tego nie wiem i się pewnie nie dowiem.

Ale jak pisałem, jest już następna która proponuje dokładnie ten sam schemat.

A ja nie wiem co robić, bo poprzednie doświadczenie było dziwne. Oczywiście mam kilka numerów na te wszystkie "przypadki" bo wiem że coś może pójść nie tak i po prostu nie chcę potem jakiś SMSów czy telefonów na mój prawdziwy prywatny numer, którego używam na co dzień.

Ale nie zmienia to faktu, że to są wszystko moje numery, zarejestrowane na mój adres, dane itd.
Po tej pierwszej akcji w ogóle zlikwidowałem numer (tzw. blokada kradzieżowa).

Tak wiem, paranoja, ale wolę dmuchać na zimne.

11

Student23 napisał/a:

Tak, na Sympatii sporo takich scamów jest. Ale takie konta idzie łatwo rozpoznać bo zwykle mają tylko jedno zdjęcie i przede wszystkim są prowadzone przez obcokrajowców więc porozumiewają się tłumaczeniem maszynowym. No i zwykle od razu nawet w drugiej lub trzeciej wiadomości proponują przejście na przykład na maila albo właśnie What's App. Robią to za pomocą GIFa z informacją, że nie mają premium jak do nich napiszesz. Bardzo często to jest dokładnie taki sam schemat.

Ta dziewczyna, którą opisujesz pewności oczywiście nigdy nie ma, ale jak na mój nos to raczej mała szansa żeby to był scam. Wiesz to, że nie napisała przez jeden dzień to chyba jeszcze nie jest znak, że urwała kontakt. A ty próbowałeś do niej coś pisać albo dzwonić, ale ona nie odpisywała czy uznałeś tak bo sama się już nie odezwała?

Zresztą nie wiem co by takim scamerom dało samo wyłudzenie numeru telefonu? Oni raczej częściej do wyłudzenia pieniędzy dążą. Nie wiem też w jaki sposób podanie numeru może zagrażać komukolwiek na tyle żeby trzeba było specjalnie fake numery na takie okazje mieć?

12

Student23 napisał/a:

A potem zrobiła coś dziwnego - usunęła główne zdjęcie profilowe, czyli de facto stała się niewidoczna, bo nikt normalny nie będzie pisał do kobiety bez zdjęcia.

To mogło akurat oznaczać tyle, że "zawiesiła" swój pobyt na portalu chcąc najpierw przekonać się jak znajomość z tobą się potoczy. Zwłaszcza jeżeli rzeczywiście rzadko w ogóle tam wchodzi. Nie każda dziewczyna jedzie na kilka frontów jednocześnie w takich miejscach.

Oczywiście mam kilka numerów na te wszystkie "przypadki" bo wiem że coś może pójść nie tak i po prostu nie chcę potem jakiś SMSów czy telefonów na mój prawdziwy prywatny numer, którego używam na co dzień.

A jaki to problem po prostu zablokować jakiś niechciany czy natrętny numer?

Po tej pierwszej akcji w ogóle zlikwidowałem numer (tzw. blokada kradzieżowa).

Możesz napisać coś więcej? Bo nie bardzo rozumiem jak można cokolwiek ukraść mając tylko numer telefonu?

13

Kakarotto napisał/a:
Student23 napisał/a:

Tak, na Sympatii sporo takich scamów jest. Ale takie konta idzie łatwo rozpoznać bo zwykle mają tylko jedno zdjęcie i przede wszystkim są prowadzone przez obcokrajowców więc porozumiewają się tłumaczeniem maszynowym. No i zwykle od razu nawet w drugiej lub trzeciej wiadomości proponują przejście na przykład na maila albo właśnie What's App. Robią to za pomocą GIFa z informacją, że nie mają premium jak do nich napiszesz. Bardzo często to jest dokładnie taki sam schemat.

Ta dziewczyna, którą opisujesz pewności oczywiście nigdy nie ma, ale jak na mój nos to raczej mała szansa żeby to był scam. Wiesz to, że nie napisała przez jeden dzień to chyba jeszcze nie jest znak, że urwała kontakt. A ty próbowałeś do niej coś pisać albo dzwonić, ale ona nie odpisywała czy uznałeś tak bo sama się już nie odezwała?

Zresztą nie wiem co by takim scamerom dało samo wyłudzenie numeru telefonu? Oni raczej częściej do wyłudzenia pieniędzy dążą. Nie wiem też w jaki sposób podanie numeru może zagrażać komukolwiek na tyle żeby trzeba było specjalnie fake numery na takie okazje mieć?

Potem mogą ci sms z linkiem wysyłać...  "Kliknij w link bo twoje konto bankowe jest zagrożone."

14

Marthe napisał/a:

Potem mogą ci sms z linkiem wysyłać...  "Kliknij w link bo twoje konto bankowe jest zagrożone."

No okej. Ale to nie jest w sumie też trudne zorientować się po konstrukcji linka, że nie jest oficjalny. No i który bank rozsyła takie rzeczy?
Chociaż pewnie będzie jakaś część ludzi, która się na takie coś nabierze albo po prostu kliknie bez przemyślenia z rozpędu.

15 Ostatnio edytowany przez Marthe (2025-02-02 22:19:55)

Kakarotto napisał/a:
Marthe napisał/a:

No okej. Ale to nie jest w sumie też trudne zorientować się po konstrukcji linka, że nie jest oficjalny. No i który bank rozsyła takie rzeczy?
Chociaż pewnie będzie jakaś część ludzi, która się na takie coś nabierze albo po prostu kliknie bez przemyślenia z rozpędu.

Często ta wiadomość jest konstruowana w bardzo sugestywny sposób, abyś działał szybko i w poczuciu zagrożenia. A kwestie cyberbezpieczeństwa wśród zwykłych ludzi nie są tak powszechnie znane jak się sądzi... Przecież niedawno jakaś kobieta przesłała milion euro jakimś oszustom , bo myślała, że rozmawia z nią Brad Pitt.

16

Kakarotto napisał/a:

Oczywiście, że próbowałem.
Brak odp. z jej strony.
Miała (wciąż ma) kilkanaście zdjęć, żaden tam 1-zdjęciowy przypadek.
Jej profil jest nadal aktywny, więc pewnie dalej "urabia" innych facetów żeby pozyskać ich numery tel.
Co z nimi robi - pytanie otwarte.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024