Metody usypiania niemowląt - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Metody usypiania niemowląt

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Metody usypiania niemowląt

Witam zdruzgotanych rodziców małych, nocnych "marków" smile

Wątek poświęcony jest jednemu z ważniejszych aspektów rodzicielstwa, a zwłaszcza "świeżego rodzicielstwa"- usypianiu maluszków. Ten problem spędza sen z oczu wielu rodzicom hmm Często powoduje frustrację i poczucie bezradności.. Co zrobić by to zmienić?

Dlaczego dzieci nie potrafią spokojnie zasnąć? Dlaczego nie przesypiają całej nocy? Dlaczego budzą się co godzinę stawiając rodziców na "równe nogi"? Czy są jakieś sposoby by ten codzienny rytuał należał do przyjemności zarówno dla dzieci jak i  rodziców?

Drodzy rodzice, zamieszczajmy tu skuteczne sposoby usypiania maluszków smile Zapewne każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na ujarzmienie małego buntownika smile Dzielmy się  wskazówkami i uwagami na tenże  temat i cieszmy wspólnymi wieczorami we dwoje tongue ( >> tu mam na myśli partnera big_smile )

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Metody usypiania niemowląt

Moja usypiała głównie przy piersi. W nocy tak samo. Nigdy jako niemowle nie przespała całej nocy.
Moja bratowa natomiast znalazła taki sposób, że zaczyna karmić dziecko gdzieś około 20-21 a kończy gdzieś grubo po 22. I mała jest tak nabąbana że śpi calutką noc.

3

Uważam, ze metode usypiania dzieciatka nalezy dostosowac indywidualnie do kazdego dziecka, a w szegolnosci do jego wieku... Zauwazylam, ze inaczej moja corka spala, gdy miala 2-3 miesiace, inaczej gdy miala6 miesiecy a zupelnie inaczej jest teraz gdy ma ponad 9 m. Na przyklad teraz nie lubi usypiania na rekach i najlepszym miejscem jest lozko mamy, choc zdecydowanie najczesciej usypia w swoim lozeczku ( ktore tak na dobra sparwe do 8 miesiaca zycia moglo dla niej nie istniec)

W sytuacjach kryzysowych sprawdza sie u nas:
1. podanie cieplego mleczka
2. masowanie pleckow
3. gladzenie wloskow
4. mizianie palcem po nosku i czólku
5. kolysanka

sa oczywiscie dni - kiedy NIC nie pomaga i wtedy noszę mala na rekach poki nie padnie:)

4

moj kubus jak nie moze zasnac a marudzi poprostu probuje go zainteresowac jakas zabawka i jeszcze chwile sie pomeczy a potem bez zadnych ALE idzie spac...ale nie zawsze ta metoda dziala...
ostatnio zauwazylam ze spiewanie kolysanek albo nucenie i trzymanie blisko twarzy pozwala mu sie na wyciszenie i usypia!
kamilko twoje metody u mnie tez witaja i tez dziala na kubusia! smile a jak nic nie pomaga to poprostu trzymam go na rekach, maly sie uspokoaja i czekam az zasnie!

Jak moja córcia była młodsza, to najchętniej usypiała przy farelce działającej, a później... w aucie wink to było zadziwiające, bo mąż zabierał ją na przejażdżkę i wracał ze śpiącą królewną smile i po drodze mógł załatwić jakieś szybkie zakupy przy okazji wink a ja miałam chwilkę dla siebie. Wczoraj czytałam o tym jak mamy nie mają czasu dla siebie http://interia360.pl/on-i-ona/artykul/ematka-polka,49182 więc z perspektywy patrząc, ja miałam naprawdę komfortową sytuację, że mój mąż mi pomagał ile mógł i nie musiałam czekać do późna żeby chwilkę odpocząć, albo ogarnąć mieszkanie.

6 Ostatnio edytowany przez mika84 (2011-10-25 12:56:08)

Mamusie, wyczytałam w książce "Język niemowląt", że nbależy odłożyć dziecko do łóżeczka przed trzecim ziewnięciem, jeśli się tego nie zrobi, to już nici ze spania. Trochę prawdy w tym jest, bo sama próbowałam na mojej Izuni.
Na dzień dzisiejszy, łóżeczko Jej zbrzydło, a usypiam kładąc się na moim łóżku kolo Niej, dając smoka, i róg podusi koło główki. Tym rogiem sobie nakrywa twarz i tak zasypia. Oczywiście najpierw się przy tym ukokosi, ale w końcu zaśnie.
Tylko mam problem, bo narazie ogradzam Ją miśkami i kocykiem, ale za niedługo jak zacznie raczkować, to to nie wystarczy... hmm I będziemy musiały siłą rzeczy wrócić do łóżeczka.

7

Mika przed 3 ziewnięciem? o rety muszę wypróbowac tongue A co jak dziecko nie ziewa? lol

8

Mika a co jak dziecko ziewa czesto, nawet po przebudzeniu?

9

Jak już nic nie pomaga to puszczam córce wizualizacje mp3 z laptopa big_smile do tego jakieś spokojne piosenki i śpi jak ta lala big_smile

10

Moja ma 10 miesiecy i spi dwa razy dziennie w dzien... usypia jak kołysze ją na podusi. Smoka nie uzywamy, przytula pieluszkę.
a na noc sama uspia przytulając sie do mnie:) ale musi bys spiaca, bo jak nie to kokosi sie na łóżku.
Zdarza sie ze jest bardzo padnieta i uspia przy cycusiu wieczorkiem:0

11

przetestowane na moich synach
* przede wszystkim rutyna od malego- kapiel o stalej godzinie (u nas 18.00), mleczko, kaszka (w zaleznosci od wieku dziecka) i do lozeczka
* jak sie budzi w nocy na jedzenie - nie palic swiatla, nie mowic do dziecka, bo to rozbudza, odlozyc do lozeczka zanim zasnie
Wazne by dziecko umialo zasypiac samo, bez pomocy rodzica, czyli bez lulania, noszenia na rekach, spiewania itp.

12

moja koleżanka bierze swojego malca na ręcę zawija w kocyk tak że widać tylko główkę i lekko kołysze smile a co najlepsze to on usypia tylko przy głośnej muzyce. jak to widziałam byłam w szoku big_smile zawsze myślałam że każde dziecko usypia w ciszy i spokoju a u niego odwrotnie smile

13

Mój synek miał etap usypiania na leżaczku, potem usypiał sam, potem musiał być byjany na rękach w odpowiedniej pozycji na boku, do niedawna usypiał kołysany w wózku, a teraz usypia w wózku ale w pozycji leżenia na brzuchu yikes

Czekam z niecierpliwością kiedy znów sam zacznie usypiać tongue

14

Witam, mam od koleżanki zeskanowaną książkę o metodzie usypiania 3-5-7-10. Kilka znajomych mam stosowało się ściśle do instrukcji i podobno poskutkowało. Gdyby któraś z Was była zainteresowana, to chętnie prześlę.

15

To ja poproszę:) ja mam książkę Tracy Hogg, jest tam równiez rozdzial o usypianiu - podzielę się:)

16

Kamila89 napisał/a:

To ja poproszę:)

prześlij mi Twój adres mailowy

17

hej, mój 10 miesięczny synek śpi dwa razy dziennie. A noc przesypia na szczęście całą tongue usypiam go przy butelce zawsze tak ustalam menu że o 10 i 15 pije mleczko i zasypia. Czasami nie chce zasnąć to odkładam go do łóżeczka i podczas zabawy zaśnie. Czytałam książkę Pani Hogg i niektóre jej metody są dobre.

18

lady_26 napisał/a:

hej, mój 10 miesięczny synek śpi dwa razy dziennie. A noc przesypia na szczęście całą tongue usypiam go przy butelce zawsze tak ustalam menu że o 10 i 15 pije mleczko i zasypia. Czasami nie chce zasnąć to odkładam go do łóżeczka i podczas zabawy zaśnie. Czytałam książkę Pani Hogg i niektóre jej metody są dobre.

Niektóre... ale masę idiotyzmów też wypisuje. wink Sorry za dosadność, ale niektóre jej teorie niestety są dla mnie idiotyczne.

19

Witam:) My naszej córeczce kupiliśmy taki projektor na łóżeczko firmy fisher price.Wcześniej też były problemy z zasypianiem. Teraz ta muzyczka działa na nią tak uspokajająco, a projekcja obrazeczków na suficie tak ją interesuje że  nie wyobrażam sobie nocy bez projektorka:) zawsze mamy zapas baterii pod ręką:)

20

dominium napisał/a:

Witam:) My naszej córeczce kupiliśmy taki projektor na łóżeczko firmy fisher price.Wcześniej też były problemy z zasypianiem. Teraz ta muzyczka działa na nią tak uspokajająco, a projekcja obrazeczków na suficie tak ją interesuje że  nie wyobrażam sobie nocy bez projektorka:) zawsze mamy zapas baterii pod ręką:)

Bartek też ma projektor, ale ostatnio kupiłam lampkę do usypiania która ma kołysanki i wyświetla rysunki na ścianie. posiada również odgłosy natury. Bardzo dobrze się sprawdza bo mogę ją włączyć i ustawić żeby się po 15 minutach wyłączyła smile

21

metod usypiania jest co nie miara smile ja swojego bratanka zawsze próbuję wymęczyć przed snem, to później jakoś się już tak nie broni. za to swojemu bratu kupiłam książkę dla sfrustrowanych rodziców dzieci, które nie chcą spać http://www.youtube.com/watch?v=OtDNdfQSTrc

22

He, he świetne! ja właśnie tez trafiłam kiedyś na zwiastun tej książki i również mnie to zainteresowało. chciałam kupić mojej siostrze, bo właśnie ma bobasa, ale nie wiem czy się nie urazi, że traktuję jej dziecko jako problem... a twój brat się nie obraził za taki prezent??

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Metody usypiania niemowląt

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024