Kiedy kobieta jest starsza od mezczyzny o 11 lat - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Kiedy kobieta jest starsza od mezczyzny o 11 lat

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 108 ]

1

Temat: Kiedy kobieta jest starsza od mezczyzny o 11 lat

Witam,

Chcialabym abyscie podzielili sie swoimi doswiadczeniami ze zwiazkow kiedy kobieta jest starsza od mezczyzny o 11 lat. Ja jestem w takim zwiazku prawie juz od roku, mieszkamy ze soba od kilku miesiecy. Ja mam syna 13 lat z poprzedniego zwiazku a on corke lat10. Ja nie wygladam na swoj wiek, moze dlatego z glupimi komentarzami kiedy wychodzimy gdzie razem, sie nie spotkalismy. Mamy wspolnych przyjaciol, ktorzy nas zaakceptowali i dla nich to stalo sie zupelnie normalne.Bardzo dobrze sie rozumiemy,mamy wspolne zainteresowania. Potrafimy ze soba rozmawiac godzinami, a tematy sie nie koncza.Sex super.Jednak martwi mnie jak to moze wygladac za pare lat? A jak to jest u was?Chcialabym aby wypowiedzialy sie osoby ktore w takich zwiazkach sa juz latami.Boje sie ze za pare lat ta roznica wieku wyjdzie a najbardziej poszkodowana w takicm wypadku jest niestety kobieta.

Odezwijcie sie prosze

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kiedy kobieta jest starsza od mezczyzny o 11 lat
DLA napisał/a:

Witam,

Chcialabym abyscie podzielili sie swoimi doswiadczeniami ze zwiazkow kiedy kobieta jest starsza od mezczyzny o 11 lat. Ja jestem w takim zwiazku prawie juz od roku, mieszkamy ze soba od kilku miesiecy. Ja mam syna 13 lat z poprzedniego zwiazku a on corke lat10. Ja nie wygladam na swoj wiek, moze dlatego z glupimi komentarzami kiedy wychodzimy gdzie razem, sie nie spotkalismy. Mamy wspolnych przyjaciol, ktorzy nas zaakceptowali i dla nich to stalo sie zupelnie normalne.Bardzo dobrze sie rozumiemy,mamy wspolne zainteresowania. Potrafimy ze soba rozmawiac godzinami, a tematy sie nie koncza.Sex super.Jednak martwi mnie jak to moze wygladac za pare lat? A jak to jest u was?Chcialabym aby wypowiedzialy sie osoby ktore w takich zwiazkach sa juz latami.Boje sie ze za pare lat ta roznica wieku wyjdzie a najbardziej poszkodowana w takicm wypadku jest niestety kobieta.

Odezwijcie sie prosze

Moja prababcia była starsza od pradziadka o 9 lat, mimo to przeżyli razem 56 lat.
Myślę, że jeśli jest miłość, to cała reszta ma mniejsze znaczenie.

3

Też osobiście w takim związku nie byłem, ale brat mojego taty ożenił się z kobietą o 14 lat starszą od niego. Żyli kilkadziesiąt lat razem i to ona go pochowała. W międzyczasie wyklęła go cała rodzina, nawet na pogrzeb matki go nie wpuścili.
Mój tata utrzymywał z nimi kontakty i wiem że żyli naprawdę fajnie i byli ze sobą szczęśliwi. Razem wychowali jej dzieci. Uważam takie związki za pomyłkę, ale ten przykład dowodzi, że każda reguła ma wyjątki.

4 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-05-28 17:06:01)

Mój kolega z klasy mając 30 lat poznał w pracy kobietę w której się zakochał. Nic o niej nie wiedział bo ona była w zarządzie firmy a on szeregowym pracownikiem a poznali się na spotkaniu integracyjnym kilku filii firmy. Kilka razy proponował jej spotkanie, ona odmawiała. Az w końcu mu powiedziała, że jest od niego 12 lat starsza. Nie wyglądała na ten wiek. Zupełnie mu to nie przeszkadzało. W końcu dała się zaprosić na randkę i od tego czasu byli nierozłączni. Wzięli szybki ślub, udało im się jeszcze powołać na świat bliźnięta. I żyją sobie szczęśliwie.

5

Wyjątki od reguły to tylko nieliczne wyjątki, w przytłaczającej większości takie związki się nie udadzą i dla strony starszej (czesgólnie, gdy to kobieta) może już wtedy nie być szans na ułożenie sobie życia.
!0 i więcej lat różnicy dla dla mnie pomyłka. W obie strony... ale fakty są takie, że związek starszego mężczyzny z młodszą kobietą częściej przetrwa niż odwrotnie.
Ale najważniejsze są twoje przekonania, jak sama się z tym czujesz i jak dalej widzisz waszą relację.

6

Ja osobiście podchodzę bardzo sceptycznie do takiej różnicy wieku, i to w obie strony. Choć jak wiemy ( i po Paniach z tego forum smile ), gdy facet jest starszy to jeszcze nie jest tak źle smile W najbliższej rodzinie mam jeden przypadek, ale różnica wynosi 6 lat na korzyść kobiety. Są ze sobą już ponad 40 lat, także da się smile

Jeśli czujesz, że to ta właściwa kobieta, to nie ma się czym przejmować smile

Znam taki przypadek, żyją zgodnie.
I podobno ta różnica wieku, gdzie kobieta jest starsza, fajnie wpływa na pożycie seksualne. Kiedy ona chce najwięcej, on najwięcej może wink

8

Dziekuje Wam kochani, za kazdy post. Jednak caly czas czekam na informacje od ktorejs z Was, ktora osobiscie zyje w takim zwiazku.

Pozdrawiam

9 Ostatnio edytowany przez adiafora (2020-05-28 22:21:33)

a co Ci da doświadczenie tych, co są lub byli w takich związkach? To, że ktoś żyje dlugo i szczęsliwie w takim nie znaczy, że Ty też bedziesz. Lub odwrotnie - jak komuś się nie udalo to nie znaczy, że Tobie ma się nie udać.

Różnicą wieku 11 lat aż tak bym się nie przejmowała. Są meżczyzni, co lubią starsze kobiety bo takie im się podobają i własnie ta widoczna rożnica im odpowiada. Patrz żona Macrona. Rożnica chyba 25 lat. Są razem i mają w nosie co inni o ich związku myślą. Im sie udało.  Ale to rosyjska ruletka, jak się życie potoczy.

W moim otoczeniu roznica między nimi była większa niz u was. Niestety związek nie przetrwał, bo oni generalnie byli niezbyt dobrani. On miał 19 lat ona zbliżala się do 40...ale kilkanaście lat ze sobą byli. Potem zakochał się w rowieśniczce... Ale ten związek też się nie udał i love story skonczyło się jeszcze wczesniej... Także nie ma reguły.

10 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-28 22:32:03)

CHYBA trochę  zależy od życiowych celów  też,  na jakim jesteście etapie zycia, czy chcecie zakładać  rodzinę.
Sama z siebie różnica nie wydaje się szokująca i chyba wizualnie nie jakoś  zauważalna bardzo.
Dawniej było przyjęte,  że żona ma być  młodszą, ale zwykle kobiety nie miały samodzielności finansowej  tylko były wydawane za mąż,  Teraz to już mniej istotne.
Z tego samego powodu dużo starszy mąż  mógł  też liczyć  na wierność młodszej żony, bo po 30 ona była po prostu już stara:) więc  kto by ją  tam chciał. smile Z tego schematu wytrwały się tylko artystki, skandalistki.
Jeśli chcesz  gwarancji na trwałość,  to nie ma jej. Rowiesnicze związki też  się rozpadają, ktoś  może przestać  być  dla kogoś  atrakcyjny, ktoś  zachoruje.
Natomiast jak już teraz  nie czujesz się dla niego atrakcyjną to byłby zły prognostyk.
No i jeszcze kwestia ile w ogóle lat macie? Jak on np 18 a Ty 29 to może być różnica  dojrzałości.

A chyba nie..bo 10 letnia córka:)

11

Do ELA210,

Nie jestesmy az tacy mlodzi. Ja mam 47  a on 36.

12

Każdy ma prawo żyć jak chce i ja w to nie wnikam. Ale tak na logikę to związek z dużo starszą kobietą w pewnym wieku przestaje być czymś normalnym.
Wiele przypadków potwierdza regułę, że jeśli facet mając 49 lat nie ewakuuje się ze związku z kobietą 60+ to najprawdopodobniej świadczy, że ma jakieś problemy.

13 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-29 00:11:05)

Jak się skończy epidemia, to pewnie musimy oddać  wuja do psychiatryka, bo jest młodszy od ciotki chyba z 13 lat i po 50:)
Wyobraź  sobie HB że ludzi coś łączy i niekoniecznie ktoś  po 50 chce mieć  przy sobie tylko młodą  D.. (męska czy damską)
Tacy co tak myślą  ewakukują się i od rówieśnikami w tym wieku, więc co wart taki gościu, no chyba jako Byczek rozplodowy..
Masz prawo do takich poglądów  ale wysyłanie kogoś do psychiatryka z tego powodu? Słabiutko..

14 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-05-29 03:07:36)

Ela210 napisał/a:

Masz prawo do takich poglądów  ale wysyłanie kogoś do psychiatryka z tego powodu? Słabiutko..

Ten psychiatryk to już Ty wymyśliłaś.
Miałem na myśli zerowe poczucie własnej wartości oraz nieumiejętność zainteresowania partnerki, np. w chłopakach do wzięcia chcieli się umawiać z emerytkami.
A co do wspomnianego wcześniej francuzika, to u niego z kolei podejrzewają ukryty homoseksualizm.

15 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-29 09:33:46)

Twój post jest niestety na poziomie  rozmowy kobiet, które twierdzą, że jeżeli gość  stracił wszystkie pieniądze  po latach, to tylko nienormalna nie ewakuuje się z takiego związku, jeśli  ma inne możliwości.
No teraz widzę,  że może mieć jeszcze ukrytą orientację wink
Jeśli wiernych mężczyzn że starszą  partnerką posądza się o homoseksualizm bo tej kobiety po latach nie zostawiają, to świat stanął na głowie.
Jasne, zdrowy normalny facet zmienia partnerkę  na coraz młodszy model smile A sugar baby męża  na zdrowszego i bogatszego.

16

Ciekawy problem ... sama stoję właśnie przed taką perspektywą związania się z młodszym o 10 lat meżczyzną i mimo że jest super i czuję się z nim fantastycznie to jednak od początku znajomosci coś z tyłu głowy każe mi zachować dystans i nie angażować się zbyt mocno. To raczej efekt dotychczasowych moich życiowych doświadczeń ale może w jakimś stopniu różnica wieku ma na to wpływ.
Jesteśmy bardzo do siebie podobni, mamy wspólne upodobania i dogadujemy się praktycznie na każdej płaszczyźnie ... nie widać między nami różnicy wieku. On od zawsze twierdzi że to dla niego nie problem (od zawsze związywał się raczej ze starszymi od siebie) więc te wątpliwości raczej mam ja.

17

Myślę, że to zależy od wielu czynników i nie zawsze musi być skazany taki związek na porażkę. Słusznie ktoś wcześniej zaznaczył, że związki równolatków też się rozpadają. Nie wiek jest tu wyznacznikiem tylko pewne cechy charakteru, upodobania i ogólnie dopasowanie.
Ważne też w jakim wieku są obie osoby kiedy się poznają. Gdyby ten  facet miał 19l to raczej na 95% związek by nie rokował, ale jeśli facet ma 36l i 10-letnie dziecko, to raczej już nie szuka przygody i doświadczenia ze starszą kobietą.
Obecnie jak kobieta o siebie dba to rzadko która 40-stolatka wygląda na swój wiek. W swoim otoczeniu zauważyłam, że dopiero po 50-tce kobiety się zmieniają, ale nie wiem na ile to kwestia biologiczna a na ile wypadkowa eksperymentów z medycyną estetyczną. Wiem, że tez dużo młodsze kobiety z niej korzystają ale po 50-tce to jakaś plaga i w wielu przypadkach jest to bardzo na minus niestety.
Jak jakiś czas temu np. Górniak miała kilkanaście l młodszego faceta to jakoś nie zauważyłam takiego oburzenia jak w przypadku Foremniak i Maseraka, gdzie ta różnica była już chyba ponad 20l.
Myślę, że taki związek może być satysfakcjonujący dla obu stron, jednak tutaj ważne by kobieta nie popadała w kompleksy (jeśli nie teraz to za parę lat) i nie chciała na siłę odjąć sobie lat bo efekty najczęściej są karykaturalne.

18

Wciąż jeszcze się patrzy nieco krzywo na dużą różnicę wieku między płciami, gdzie to kobieta jest starsza. Taki trend czy tez stereotyp się utrwalił, że to musi być jakieś dziwne połączenie. W odwrotną stronę sprawa wygląda zupełnie inaczej, może do pewnego poziomu, bo różnica pokolenia( +/- 20 lat) to już przesada..

19 Ostatnio edytowany przez Roxann (2020-05-29 13:04:30)

bagienni_k napisał/a:

Wciąż jeszcze się patrzy nieco krzywo na dużą różnicę wieku między płciami, gdzie to kobieta jest starsza. Taki trend czy tez stereotyp się utrwalił, że to musi być jakieś dziwne połączenie. W odwrotną stronę sprawa wygląda zupełnie inaczej, może do pewnego poziomu, bo różnica pokolenia( +/- 20 lat) to już przesada..

Dlatego uważam, że ważna jest tu motywacja i wiek w jakim dane osoby się spotykają. Gdyby to był 20-stolatek to bym odradzała ale jeśli mamy do czynienia z facetem 36-letnim, który ma dziecko w podobnym wieku co Autorka, poza tym dogadują się na różnych płaszczyznach, to nie szukałabym na siłę problemu.
Owszem, jest wielu młodych atrakcyjnych panów, którzy polują na ustawione 40-latki ale ich motywacja jest zazwyczaj z założenia inna. I raczej ani dłuższego związku ani wierności w takiej relacji nie będzie. Jeżeli jednak oboje są wolni i chcą przeżyć romans, to kto im broni?
Ja osobiście nie znam pary, między którą byłaby taka różnica wieku i której związek by przetrwał lata w sytuacji kiedy to kobieta była starsza. Chyba, że z tego starszego pokolenia naszych dziadków. To tak.
Niemniej jednak kojarzę kobiety, które miały romanse z dużo młodszymi facetami i efekt był niestety taki jak opisałam wyżej - desperacko próbowały się odmłodzić czym zrobiły sobie jeszcze większą krzywdę bo teraz nie przypominają samych siebie - z całkiem fajnych atrakcyjnych babek przekształciły się w jakieś 'potworki', co było w 90% efektem ingerencji chirurgów plastycznych. Mówię tu jednak głównie o kobietach 50++, a nie 40-stolatkach.

20 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-29 13:36:46)

Niemniej, jak się już w takim związku jest, to chyba nie warto za dużo sobie tym zaprzątać  glowy. Mozna jednak wprost porozmawiać jak to druga strona widzi, bo może jednak ma takie podejście  jak kolega wyżej i warto o tym wiedzieć.
Jak jest pokolenie  różnicy, to wiadomo że chodzi o romans, no chyba żeby się trafiła wielką ponadczasowa milosc;) ale to rzadkość.
W drugą  stronę  też  nie takie częste,  jak się Panom niektórym wydaje. Ale tu mogą iść w takie rozwiązanie, zeby zrobić  takiej Pani z 2 dzieci i tym ja przywiązać na lata.
A raczej kobieta po 40 dzieciaka z 25 latkiem sobie nie zrobi, bo to by znaczyło samotne  macierzyństwo.

Efekt nieudanych botoksow  to chyba już mamy za sobą, wraz z postępem medycyny estetycznej.
Teraz jest inny problem, że kobiety  i mężczyźni niektórzy robią  sobie  podobne, wypełnione twarze  i niby nie można się  przyczepić,  ale to atak klonów...

21

Ela210 napisał/a:

Efekt nieudanych botoksow  to chyba już mamy za sobą, wraz z postępem medycyny estetycznej.
Teraz jest inny problem, że kobiety  i mężczyźni niektórzy robią  sobie  podobne, wypełnione twarze  i niby nie można się  przyczepić,  ale to atak klonów...

Ela, ja nie mówię tylko o botoksie ale o innych zabiegach. Może ja mam inny rodzaj estetyki ale... nawet wśród młodszych kobiet mało która jest naprawdę "dobrze zrobiona". Tu nawet nie chodzi o zwykłe spartolenia bo one rzeczywiście już się raczej nie zdarzają ale ogólny efekt "po".
Weźmy chociaż ostatnią modę na pełne usta (od wypełniaczy) i królicze zęby, które nawet sobie największe gwiazdki zrobiły. Fuj!. Do tego noski, policzki, broda, podniesienie powiek... długo by wyliczać.
Może to nie na temat ale jeśli ktoś szuka dużo młodszego partnera by się poczuć młodziej (o co Autorki nie podejrzewam), to często się kończy kompleksami i takim efektem.

22

Ela210 napisał/a:

Twój post jest niestety na poziomie  rozmowy kobiet, które twierdzą, że jeżeli gość  stracił wszystkie pieniądze  po latach, to tylko nienormalna nie ewakuuje się z takiego związku, jeśli  ma inne możliwości.

A twój post niestety pokazuje, że jesteś pokłócona z biologią.
Poza posiadaniem pieniędzy starszy facet może być jeszcze przydatny seksualnie kobiecie.
Ale to też ma swoje granice bo kobiety też wymieniają mężów gdy jest duża różnica wieku. Patrz przykład Paul Hogan (ten z Krokodyl Dundee) młodsza żona zostawiła go gdy miał 73 lata a byli ponad 20 lat udanym małżeństwem.
Po prostu ludzie pod względem biologicznym mają ustalone daty ważności. A u kobiet te daty są krótsze.

23 Ostatnio edytowany przez Ajko (2020-05-29 15:10:42)

Ciekawe są nasze wpojone od wieków schematy, gdzie facet starszy (wyglądający  często, jak  oślizła purchawa) może mieć młodszą partnerkę (wręcz społecznie dodaje mu to jakiś punktów do atrakcyjności), a kobieta już traktowana jest jak jakiś biologiczny odpad, który powinien wiedzieć, gdzie jest jej miejsce (najlepiej na cmentarzysku). Oczywiście najwięcej do powiedzenia mają ci, co nic nie wiedzą na ten temat. Facet starszy od kobity o 10, 20, 30, 40 lat nigdy nie napisze "Ja nie wyglądam na swój wiek", " Mamy wspólnych przyjaciół, którzy nas zaakceptowali i dla nich to stało się zupełnie normalne", nie będzie go w ogóle to zajmowało, będzie tylko czerpał radość z bycia z atrakcyjną, podniecającą młodą partnerką. Będzie chodził dumny jak paw, szczycił się swoim szczęściem. Taki ktoś nigdy nie usłyszy, że "Wiele przypadków potwierdza regułę,... to najprawdopodobniej świadczy, że ma jakieś problemy." Ciekawym jest to, że 2 strona takiego związku gdzie mężczyzna jest starszy, czyli ta młoda kobieta już zbiera baty. Bo puszczalska, bo połasiła się na kasę, bo szuka ojca i wiele innych opinii domowych psychologów.
Następna sytuacja gdy to kobieta jest starsza od partnera, oooo to tutaj nikt się nie zachwyca,  jest naznaczona ogromną niechęcią, krzywymi spojrzeniami, znawcami z du*y jak taki związek zazwyczaj wygląda. Agresywnymi komentarzami, czasami odrzuceniem, obrzydzeniem. Moim zdaniem tutaj nie ma znaczenia wiek. Tutaj ma znaczenie, że jest kobietą. Jest ogólnie przyjęte, że jak kobieta łamie jakieś przedwojenne jeszcze ustalone normy społeczne to jest  przyzwolenie, na gnojenie jej. Każdy wtedy może wyładować na takiej  swoje frustracje. Przecież taka ma wiedzieć gdzie jej miejsce w życiu. Ciekawe, że robią to bardzo ochoczo nie tylko mężczyźni, ale niestety  kobiety, kobietom. Widać dużo zmian, ale ten temat okazuje, że są bardzo powolne. Niesamowite, że mamy 21 wiek, a niektórzy wypowiadają się jakby teleportowali się z 19 wieku.
Autorko życzę ci dużo szczęścia i radości z tego związku. Najważniejsze żebyście wy byli ze sobą szczęśliwi. Jedyne osoby które coś mają do powiedzenia to tylko wasze dzieci, reszta się nie liczy. Każdy powinien się skupić na swoim życiu, a nie na ocenianiu życia innych ludzi, którzy krzywdy nikomu nie robią.

24 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2020-05-29 16:32:12)

HardBreaker napisał/a:

Poza posiadaniem pieniędzy starszy facet może być jeszcze przydatny seksualnie kobiecie.
Ale to też ma swoje granice bo kobiety też wymieniają mężów gdy jest duża różnica wieku. Patrz przykład Paul Hogan (ten z Krokodyl Dundee) młodsza żona zostawiła go gdy miał 73 lata a byli ponad 20 lat udanym małżeństwem.
Po prostu ludzie pod względem biologicznym mają ustalone daty ważności. A u kobiet te daty są krótsze.

Edycja moderatorska - treść postu niemerytoryczna, naszpikowana złośliwościami ad personam.

25 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-05-29 15:37:50)

Napisałem chyba wyraźnie:

HardBreaker napisał/a:

Każdy ma prawo żyć jak chce i ja w to nie wnikam

Jednak skoro autorka sama założyła taki temat, bo ma wątpliwości to chyba mogę sobie pozwolić na analizę przyczynowo skutkową?
W związku z tym Ajko i Roxann proszę o zaprzestanie wzbudzania poczucia winy i używanie argumentów logicznych.

26

Moja biologia jak w zegarku o poklocona z nią  nie jestem. Nie wiem jaki mam termin fizycznej  przydatności do spożycia, na razie wygląda że świeżo i bez konserwantów.:)
Nie wiem co to ma do wymiany zdań tutaj, i nigdzie nie stwierdziłam że np 70 latek z automatu jest nieatrakcyjny.
Ale widzisz pożądanie  to nie tylko ciało takie i owakie, to również u wielu ludzi mózg,  osobowość. Ale rozumiem że dla Ciebie nie i masz do tego prawo, a Twoja partnerką prawo to wiedzieć

27

DLA, sama mam 41 lat i propozycje spotkań od tych 30latków od groma. Od mężczyzn w okolicy 50tki tez się trafiają.
Jak z takim 30latkiem  nie mam problemów z dogadaniem się, znalezieniem wspólnej pasji czy posiadania podobnego poczucia humoru, tak z mężczyznami, którym bliżej do mojego wieku nie potrafię się dogadać, bo są albo wiecznie śmiertelnie poważni, albo patrzą na mnie z góry jak na nieopierzoną gówniarę, albo notorycznie strzelają focha.
Nikt ci nie da gwarancji czy to co jest miedzy wami skończy się za miesiąc czy będzie trwać wiecznie. To zależy tylko od was. Choć ja ci zazdroszczę, że się zdecydowałaś. wink Ciesz się tym, że jest wam dobrze. Resztę olej.

Ajko podwójne standardy stosowane między tym co może kobieta, a tym co może mężczyzna są bardzo krzywdzące niestety. Wpajane są nam od najmłodszych lat.

28 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-05-29 16:09:31)

Ela210 napisał/a:

Moja biologia jak w zegarku o poklocona z nią  nie jestem. Nie wiem jaki mam termin fizycznej  przydatności do spożycia, na razie wygląda że świeżo i bez konserwantów.:)

No to pogratulować wink Ale czy za 20 lat będziesz mieć takie same możliwości jak teraz?

Ela210 napisał/a:

Ale widzisz pożądanie  to nie tylko ciało takie i owakie, to również u wielu ludzi mózg,  osobowość. Ale rozumiem że dla Ciebie nie i masz do tego prawo, a Twoja partnerką prawo to wiedzieć

Piramida Masłowa się kłania, seks jest na pierwszym miejscu, a związki i dopasowania na trzecim.
A partnerkę wybieram zawsze dwa w jednym wink

29 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2020-05-29 16:21:32)

DLA napisał/a:

(...) Jednak martwi mnie jak to moze wygladac za pare lat? (...)
Boje sie ze za pare lat ta roznica wieku wyjdzie a najbardziej poszkodowana w takicm wypadku jest niestety kobieta. (...)

Za parę lat będzie podobnie, różnica wieku nie zniknie, nie zmniejszy się ani nie zwiększy; każde z was starzeć się będzie.
Skoro jest wam dobrze ze sobą, skoro tak wiele was łączy, to gdybanie o tym co będzie, gdy zestarzejecie się, jest wlewaniem dziegciu do beczki z miodem. Nic tak nie zatruwa atmosfery, jak negatywne "gdybanie". Jedyne niebezpieczeństwo dla waszego związku widzę w takim właśnie myśleniu. (Nie. Nie jest to wbijanie w poczucie winy, a opinia obcej, niezależnej emocjonalnie, osoby.) Myśląc właśnie w ten sposób wystawiasz swe antenki na różnice i przyglądać się im będziesz przez szkło powiększające, dzięki któremu to, co zwykłe i normalne, oceniać będziesz jako wielkie, niepokojące. Nastawienie czyni cuda, jak mawiali starożytni. smile Na domiar złego już teraz wiesz, że to Ty będziesz osobą poszkodowaną.

Rada?
Albo zmień swe myślenie, czyli zmierz się ze swymi lękami i znajdź przyczyny tkwiące w Tobie/Twym wychowaniu, albo podziękuj teraz panu za wspólny czas, informując go o tym, że Twym zdaniem będziesz żałowała tego związku.

(...) Jednak caly czas czekam na informacje od ktorejs z Was, ktora osobiscie zyje w takim zwiazku. (...)

Nie jestem taką osobą, lecz znałam parę spełniającą Twe kryteria. Żyli ze sobą sporo lat, byli ze sobą szczęśliwi, choć nie mieli dzieci. Łączyło ich niemal wszystko, dzieliło 15 lat. On zmarł nagle, ona - po kilku miesiącach, bo jego śmierć zabrała jej - jak powiedziała - ochotę do życia.

Zofia Milska-Wrzosińska napisał/a:

Zgoda na relację z drugim człowiekiem, to zawsze jest ryzyko. Nikt nam nie da gwarancji, że nie zostaniemy zdradzeni.

30

Ależ  całkiem możliwe że  przeterminuję się  i wcześniej niż za 20 lat, pod tym względem.:)
Może nawet dla wielu jestem przeterminowane już od 25 roku życia są tacy.
Dlatego ten aspekt chociaż bardzo ważny nie może być  jedyną  determinantą związku.
Może  nawet większość  mężczyzn tak myśli, ale to nie znaczy że wszyscy.
Więc kto pyta nie błądzi. Na miejscu autorki pytalabym. I słuchałam uważnie  odpowiedzi
Co do hejtow  to niektórych chyba boli że się komuś układa, serio.
I walą  tymi stereotypami ile wlezie.
Autorko, jmasz 100 % sposób na 50 latka co będzie z Tobą  do końca zycia?

31 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-05-29 17:16:36)

Mój kolega z pracy poślubił kobietę 9 lat starszą. Są już 2 lata po ślubie. Zdaje się, że dobrze im się układa.
Osobiście bardzo nie lubię szufladkowania i przykładania szablonów do spraw i ludzi.
Trzeba poznać człowieka, zweryfikować, jak się czuję z daną osobą i tyle.
Teoretycznie wolę starszych od siebie, a miałam wspaniałego kolegę młodszego o 5 lat. Widziałam w nim faceta, choć nie byłam w tym akurat momencie życia zainteresowana związkiem. Mądry, inteligentny, dowcipny i porządny człowiek.

32

Przykład nieco inny, ale mam przyjaciółkę, która związała się z 18-latkiem, kiedy sama miała 27 lat. W tamtym okresie to była przepaść. Zaszła z nim w ciążę, a żeby mogli się pobrać, on musiał mieć zgodę rodziców. Żyją ze sobą już 9 lat, mają dwoje dzieci, są szczęśliwi. Warto jednak zaznaczyć, że on miał trudne dzieciństwo, przez to był dojrzalszy od rówieśników, ona z kolei szukała przede wszystkim stabilnego związku, a nie fajerwerków. Fajerwerki wcześniej już przeżyła, a potem mąż zaczął stosować przemoc emocjonalną, wreszcie ją uderzył i mniej więcej po roku była po rozwodzie.

Mój dziadek od babci był młodszy o 8 lat. Kochał babcię do ostatnich jej dni (zmarła w wieku 73 lat), a potem, kiedy jej zabrakło, zgasł i nigdy już nie odzyskał radości życia.

Moim zdaniem w miłości nie rządzą żadne reguły, wszystko może się zdarzyć, a równocześnie nic nie zagwarantuje nam uczucia do tzw. grobowej deski.

33 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-05-30 03:57:21)

Moj maz jest ode mnie starszy o 10 lat, mimo, ze ja wole mlodszych ode mnie.
Gdybym byla na Twoim miejscu to bym brala ten zwiazek bez przejmowania sie. 10 lat mlodszego nie wzielabym w tej chwili (8 lat tak), ale w Twoim wieku? Pewnie!
Nie przejmuj sie glupimy stereotypami ludzi.

Kazdy z nas ma inne zycie, w jaki zwiazek nie wejdziesz to bedzie zawsze ryzyko duze.
Co z tego, ze inni mysla, ze roznica jest za duza? Oni mowia wedle siebie, wedle ich rozumu i wedle tego do czego sami sa zdolni.
Mam bliskich przyjaciol starszych o ponad 30 lat i skoro laczy nas przyjazn, a nie relacja romantyczna,to od razu widac, ze takie gadanie o wielkich roznicach w kazdym wypadku to lanie wody. Bo nikt nie ma seksu, ani korzysci finansowych z tych relacji.
Wszystko sie da zrobic na swiecie tylko zalezy KTO robi i JAK.
Trudno oceniac co bedzie z Twoja sprawa, bo to zalezy tylko i wylacznie od was.

34 Ostatnio edytowany przez 67Eve (2020-05-30 11:59:57)

Zgłaszam się. smile Nie wiem dlaczego upodobałam sobie akurat młodszych mężczyzn. Jako nastolatka i 20-parolatka lubiłam kilka lat młodszych. Pierwszą miłość przeżyłam w wieku 16 lat z 14-latkiem. Byliśmy razem rok i było pięknie. Mam z tej pierwszej miłości same dobre wspomnienia. Oboje przeżyliśmy ze sobą swój pierwszy raz. Odtąd mi tak zostało, że wolę młodszych. Bardzo doceniałam jako nastolatka to, że takiemu 2-3 lata młodszemu bardzo zależy na starszej dziewczynie i bardzo ją docenia (a nie traktuje jak gówniarę jak starsi, którzy mnie wtedy podrywali). Może jakoś podświadomie poszukiwałam czegoś, co mi będzie w czymś przypominało pierwszą miłość? A z kolei im byłam starsza, tym bardziej podobało mi, że taki młodzieniec (przeważnie miałam takich w wieku 20-25 lat) dojrzewa przy mnie i wnosi do związku młodzieńczy wigor. Koło 40-tki ponadto w pełni chyba zrozumiałam, co znaczy mieć obok siebie w łóżku młode ciało, takie kilknaście lat młodsze smile Raz miałam młodszego o 25 lat (to był mój rekord, ja 44 a on 19), a mój obecny partner, z którym jestem od 4 lat, jest 20 lat młodszy. I paradoksalnie na początku związku z nim zastanawiałam się, czy nie jest za stary dla mnie big_smile Bo miał 29 lat, a to jak dla mnie sporo, mimo że ja miałam 49. Mimo że jest ode mnie 20 lat młodszy, to jest moim trzecim partnerem, który jest po 30-tce. Wcześniej jak miałam 29 lat, to miałam chłopaka który miał 32 i był to jedyny starszy ode mnie chłopak jakiego kiedykolwiek miałam. Nie potrafię wytłumaczyć, czemu przez tyle lat miałam blokadę przed mężczyznami powyżej 30 roku życia. Nawet będąc po 40-tce szukałam zwykle takich do 25 lat. Nie wiem, czy to jest jakieś zaburzenie czy nie, ale po prostu tak miałam. Tym bardziej świadczy to o tym, jak wiele czuję do obecnego partnera, skoro związałam się z nim mimo że wiekowo nie jest w moim typie. Ale przemogłam się i nie żałuję. smile
Nie wiem dlaczego tak mam. Już taka moja natura, różne upodobania seksualne ludzie mają. Jedni są homoseksualni, inni heteroseksualni, a dla mnie widocznie równie ważny jest wiek mężczyzny.  smile

35

Powyższe szczęśliwe przykłady takich związków pokazują, że grunt to wzajemne porozumienie i dopasowanie. Jeśli tylko ludzie się czują ze sobą dobrze i nie czują w sobie żadnych uprzedzeń i lęków, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby być szczęśliwym. Najważniejsze, to nie zwracać uwagi na stereotypy czy jakieś dziwne wzorce, do których niby trzeba się dopasować. Nie patrzeć na opinie innych tylko na siebie smile

36

Ja nie wiem o co chodzi bo ludzie mówią ( i piszą) że są wyjątki, i zdarza się że takie związki są szczęśliwe.
Ja osobiście znam 5 ( słownie: pięć) takich związków : od różnicy 5 lat do 10) i wszystki są szczęśliwe. Dochowali się dzieci a w dwóch przypadkach nawet wnuków. Więc to raczej reguła a nie wyjątki.
Nad czym się tu zastanawiać ? Ciesz się źyciem i swoim szczęściem. W związkach z rówieśnikami masz jakąś gwarancję , że po paru latach wszystko się nie rozpadnie ? Zero gwatancji.
Ciesz się w takim razie tym co masz.

37

DLA napisał/a:

ednak martwi mnie jak to moze wygladac za pare lat? (...) Boje sie ze za pare lat ta roznica wieku wyjdzie a najbardziej poszkodowana w takicm wypadku jest niestety kobieta.

Moim zdaniem najwięcej zależy od charakteru, przyzwyczajeń człowieka. To już nie te czasy, że np. kobieta po 60-tce była koniecznie siwiutką babcią w koczku, dziergającą na drutach przy kominku - i nic więcej. Jak patrzę na koleżanki mojej mamy, niektóre ponad 20 lat od niej starsze, bo po 70-tce, to one wcale nie są "babciowe". Zadbane (ale nie że zrobione, tylko po prostu fryzura, jakiś makijaż, normalne ciuchy), sprawne, wciąż, powiedzmy, ciekawe świata czy chętne na jakieś bardziej rozrywkowe spędzanie czasu niż krzyżówka i TV. One nadal robią to, co robiły 20 lat temu - robią jakieś imprezy w domu, babskie wyjazdy, spotykają się w kawiarniach czy na dancingach z drugimi połówkami, co chwilę jadą gdzieś coś zobaczyć, zwiedzić, chodzą po górach, joga, basen, nordic walking... I jakoś nie wydaje mi się, żeby pani K., najstarsza z towarzystwa, miała np. po przekroczeniu 80-tki zmienić się w babuleńkę. Może będzie mieć trochę więcej zmarszczek, trochę mniej siły, ale najprawdopodobniej po prostu trasy wypraw wybierze krótsze i bardziej płaskie, wcześniej się położy spać bo babskiej posiadówie, a na basenie przepłynie 1000 m zamiast 1500. wink Gdyby któraś z nich miała dużo młodszego męża, to czy odstawałaby tak bardzo od przeciętnego sześćdziesięciolatka? Tak bardzo by się różnili, że związek by im się rozpadł? Ba, przecież nie jest nawet powiedziane, że to ten młodszy nie byłby bardziej "dziadziusiowaty" niż ona. Tak że tego, ja bym naprawdę nie wiązała ewentualnie coraz bardziej widocznych różnic z wiekiem, a z charakterem i zachowaniem właśnie.

38

DLA napisał/a:

Witam,

Odezwijcie sie prosze

Witaj! . Ty kobieto nie przejmuj się tym, co będzie za kilka lat,żyj tu i teraz,życie jakie jest sama widzisz ,więc ciesz się tym co masz w tej chwili.Jeśli tylko się rozumiecie i kochacie,wiek nie ma żadnego znaczenia. Bądźcie szczęśliwi i nie patrz ani wstecz,ani nie wybiegaj za bardzo do przodu.Nic nie jest dzisiaj ani pewne,ani warte oprócz wzajemnego zrozumienia i miłości.Pozdrawiam smile

39 Ostatnio edytowany przez faja (2020-05-31 18:06:28)

HardBreaker napisał/a:
Ela210 napisał/a:

No to pogratulować wink Ale czy za 20 lat będziesz mieć takie same możliwości jak teraz?

Ela210 napisał/a:

Piramida Masłowa się kłania, seks jest na pierwszym miejscu, a związki i dopasowania na trzecim.
A partnerkę wybieram zawsze dwa w jednym wink

No cóż, niestety ale muszę przyznać Ci rację HardBreaker. Z autopsji wiem, że kobieta po 50-tce staje się powoli przezroczysta dla większości mężczyzn. Wyglądam młodo jak na swój wiek, ubieram się bez tzw. pretensji. Ale biologia jest nieubłagana, a mężczyźni mogą wybierać w tym wieku w o wiele młodszych kobietach. Więc to robią. I tyle. Zauważam co kilka lat u siebie "skok na starość", a po  po 50-tce trudniej wyglądać młodo i cudów nie ma. Natomiast mężczyźni starzeją się wolniej, sama to widzę. Ale płci i tak nie zmienię.=)

Dla mnie różnica 10 i więcej lat jednak istnieje. Tym bardziej, że interesują się mną albo dziadkowie (kilkanaście lat różnicy) albo młodzi mężczyżni. Jedni zdecydowanie za starzy (bo jestem młoda mentalnie), drudzy dużo za młodzi (bo aż tak młoda mentalnie nie jestem). Najchętniej widziałabym koło siebie starszego ok. 5 lat mężczyznę. Ale to na punkt wyjścia. Bo jeśli jednak związek się rozwija, to raczej ważne stają się inne rzeczy. Nikt nie ma gwarancji co do tego jaka okaże się przyszłość. Może lepiej żyć dniem dzisiejszym?

40

faja napisał/a:

No cóż, niestety ale muszę przyznać Ci rację HardBreaker. Z autopsji wiem, że kobieta po 50-tce staje się powoli przezroczysta dla większości mężczyzn. Wyglądam młodo jak na swój wiek, ubieram się bez tzw. pretensji. Ale biologia jest nieubłagana, a mężczyźni mogą wybierać w tym wieku w o wiele młodszych kobietach. Więc to robią. I tyle. Zauważam co kilka lat u siebie "skok na starość", a po  po 50-tce trudniej wyglądać młodo i cudów nie ma. Natomiast mężczyźni starzeją się wolniej, sama to widzę. Ale płci i tak nie zmienię.=)

Dla mnie różnica 10 i więcej lat jednak istnieje. Tym bardziej, że interesują się mną albo dziadkowie (kilkanaście lat różnicy) albo młodzi mężczyżni. Jedni zdecydowanie za starzy (bo jestem młoda mentalnie), drudzy dużo za młodzi (bo aż tak młoda mentalnie nie jestem). Najchętniej widziałabym koło siebie starszego ok. 5 lat mężczyznę. Ale to na punkt wyjścia. Bo jeśli jednak związek się rozwija, to raczej ważne stają się inne rzeczy. Nikt nie ma gwarancji co do tego jaka okaże się przyszłość. Może lepiej żyć dniem dzisiejszym?

Z tym wyglądem to chyba nie tak do końca, że kobieta się szybciej starzeje i to jakaś reguła. Zależy od człowieka, jego wyglądu ogólnego no i genów. Zauważyłam już dawno, że niektórzy ludzie mają "stary " wygląd bez względu na wiek i nie chodzi mi nawet o twarz. Inni natomiast mają w swoim wyglądzie coś młodzieńczego i tą młodzieńczość bardzo długo zachowują. Nie wspomnę już o starzeniu się skóry, gdzie geny odgrywają dużą rolę.
W przypadku moich znajomych, gdzie kobieta jest starsza od mężczyzny to powiem szczerze,  że kompletnie tego po nich nie widać. Gdybym nie wiedziała, to z wyglądu wogóle nie widać różnicy wieku. Więc z tym bywa różnie.

41 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2020-06-01 10:30:45)

Moja siostra jest z facetem o 15 lat młodszym. Makron jest z zoną znacznie starszą. Maxa Kolonko knazwał damę Makrona babcią zapominając iż sam jest dziadkiem. Różnica wieku jego młodszej żony w stosunku do niego  jest praktycznie identyczna jak w małżeństwie Makrona.

HardBreaker napisał/a:
Ela210 napisał/a:

edycja moderatorska - obraźliwy wulgarny post, poniżej poziomu Forum.

42 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-06-01 11:16:16)

Jak tak czytam wypowiedzi w stylu "kobieta staje się przezroczysta" itp., to mam refleksje, że niektóre kobiety same siebie stawiają w roli przedmiotów.
Oprócz tego, że jestem kobietą, jestem przede wszystkim człowiekiem, osobą. Z uczuciami, poglądami, osobowością.
Nie jestem i nie będę przezroczysta dla osób, z którymi wchodzę w interakcję. A dla innych - cóż mnie to obchodzi?

43 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-01 13:24:46)

Filmowa para z Top Gun, gdzie ona jest 5 lat starsza od niego.

44 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-01 11:31:48)

No i cóż,  Pani  wygląda  jak jej pasuje. smile I Tom też.
Zobacz jak wygląda  Salma Hayek, czy Liz Hurley,  a jak Val Kilmer czy Mickey Rourke.
Ludzie mają  różne priorytety.
To osoby które znamy z filmów  zdjęć..
Może na żywo Val Miller zrobiłby na mnie mocne wrażenie,  a Tom wcale nie?
Może się zakochała na zabój w jakiejś  babci big_smile nie Kuś losu takimi tekstami, bywa przewrotny:)

45 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-06-01 11:31:36)

HardBreaker napisał/a:

https://starecat.com/content/wp-content/uploads/top-gun-actors-1986-vs-2018-compared-tom-cruise-looking-great-kelly-mcgillis-looking-bad.jpg

Bo tak wyglada w jego wieku kazdy Zenek i Janek na ulicy, a nie podobnie jak ona.

Poza tym, tak to mozna obojetnie co udowodnic, przyklad:

Winona Ryder lat 48
https://static.vix.com/es/sites/default/files/l/look-winona-ryder-sag-awards.jpg

Tom Felton lat 32
https://fotografias.antena3.com/clipping/cmsimages02/2020/03/05/144B7637-7D8D-42DE-8F23-CF57CB8CD0D8/58.jpg

46

HardBreaker napisał/a:

https://starecat.com/content/wp-content/uploads/top-gun-actors-1986-vs-2018-compared-tom-cruise-looking-great-kelly-mcgillis-looking-bad.jpg

No ale czego to dowodzi, że ta pani sobie poluzowała? Co teraz się będziemy przebijać zdjęciami, kto był kiedyś atrakcyjny, a potem zdziadział? Przecież pełno takich przykładów jest u mężczyzn i kobiet.

47 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-01 11:38:16)

Winter.Kween napisał/a:

Bo tak wyglada w jego wieku kazdy Zenek i Janek na ulicy, a nie podobnie jak ona.

Nie każdy jest jak Tom Cruis, ale Zenek też się dobrze trzyma a jest po 50tce.

Winter.Kween napisał/a:

Winona Ryder lat 48
Tom Felton lat 32

To niech Winona zmyje makijaż.

48 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-06-01 11:38:47)

Kurde, nie przesadzajmy. Czy same Barbie chodzą po ulicy? Czy tylko filmowej urody mężczyźni? Czy tylko tacy ludzie zasługują na miłość?
Dla mnie ta rzekomo mniej atrakcyjna kobieta jest normalna, jedna z wielu. Przecież jest uczesana jak człowiek, czysta i odprasowana. A że ma parę kilo więcej niż ustawa przewiduje? Łomatko!
Normalne życie bliższe jest temu obrakowi poniżej.
Powszechnie znana jest prawda, że poza planem aktorzy i modelki wyglądają o niebo słabiej.

49

HardBreaker napisał/a:
Winter.Kween napisał/a:

Nie każdy jest jak Tom Cruis, ale Zenek też się dobrze trzyma a jest po 50tce.

Winter.Kween napisał/a:

Winona Ryder lat 48
Tom Felton lat 32

To niech Winona zmyje makijaż.

To niech Tom zmyje makijaz na Twoim najpierw.

50 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-01 11:58:56)

Bez makijażu  większość  kobiet wygląda młodziej  akurat. Dlatego ten mocny robią  młode kobiety.
Makijaż  nie służy do dodawania sobie młodości tylko ewentualnie urody.:)
A to już nie kwestia wieku.
Zenki  wyglądają  różnie:))) I Grażyny  też..
Nie wiem o co Ci chodzi HB.
Podoba Ci się jakaś  40 i tylko  boisz się że się posypie? smile albo zona Ci się znudziła wink

Bo jak to jakieś  przesłanie  typu korzystajcie drogie Panie póki  ktoś  Was chce, to chyba strachy  na lachy smile))
A może  to wezwanie  do kobiet: korzystacie, póki Was ktoś  chce? big_smile

51

Ela210 napisał/a:

Bez makijażu  większość  kobiet wygląda młodziej  akurat. Dlatego ten mocny robią  młode kobiety.
Makijaż  nie służy do dodawania sobie młodości tylko ewentualnie urody.:)
A to już nie kwestia wieku.
Zenki  wyglądają  różnie:))) I Grażyny  też..
Podoba Ci się jakaś  40 i tylko  boisz się że się posypie? smile albo zona Ci się znudziła wink

To jest prawda, wiszacej skory nie zmieni makijaz i nie da sie makijazem zakryc zmarszczek. To robia graficy komputerowi tylko i wylacznie.

Wystarczy sobie popatrzec na zdjecie np 42 letniej Lany Parilli w makijazu i bez, w makijazu wyglada starzej.

52 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-01 11:55:43)

Ela210 napisał/a:

No i cóż,  Pani  wygląda  jak jej pasuje. smile I Tom też.
Zobacz jak wygląda  Salma Hayek, czy Liz Hurley,  a jak Val Kilmer czy Mickey Rourke.
Ludzie mają  różne priorytety.
To osoby które znamy z filmów  zdjęć..
Może na żywo Val Miller zrobiłby na mnie mocne wrażenie,  a Tom wcale nie?
Może się zakochała na zabój w jakiejś  babci big_smile nie Kuś losu takimi tekstami, bywa przewrotny:)

Mickey Rourke ma 68 lat i jest po operacjach plastycznych, a te Panie które podałaś mają 55 i 54 lata więc co to za porównanie.

Ela210 napisał/a:

Ja nie wiem o co Tobie chodzi, może nie wiesz w jakim temacie się znajdujesz?

53 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-01 12:07:31)

W temacie gdzie większość  osób stwierdziła,  że nie ma reguły,  bo są to indywidualne sprawy.
A Ty się starasz ją  udowodnić.
I jeszcze mi demencję wmawiasz, że niby  kobiety  mają  gorszą  pamięć?:D

54 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-01 12:20:28)

Ela210 napisał/a:

W temacie gdzie większość  osób stwierdziła,  że nie ma reguły,  bo są to indywidualne sprawy.

Stwierdzać to sobie każdy może. Liczą się fakty.
Ja podałem Ci swoje, ty możesz podać swoje.

Przy 11 latach różnicy gdy kobieta jest starsza jej wygląd w większości przypadków będzie mocno odstawał od wyglądu meżczyzny.

55

HardBreaker napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Stwierdzać to sobie każdy może. Liczą się fakty.
Ja podałem Ci swoje, ty możesz podać swoje.

Przy 11 latach różnicy gdy kobieta jest starsza jej wygląd w większości przypadków będzie mocno odstawał od wyglądu meżczyzny.

No niestety, i to właśnie jest regułą.
Ale dlaczego tak Panie bronicie tego stanowiska?
To przecież nawet nie chodzi o wygląd, ale raczej o młodość. Jeżeli ktoś może mieć równie piękną, równie mądrą, równie miłą itd ale mł o d s z ą  to najczęściej wybiera młodszą.  A ja znam to z autopsji i moje odczucia nie mają tutaj nic do rzeczy. Taka jest rzeczywistość, a ja tylko potwierdzam ten fakt.

56 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-01 12:56:56)

Każdy ma swoje doświadczenia. Ja mam 49 lat i żadnego wrażenia przezroczystosci.
Może to się zmieni,  ale skoro nie jest przezroczysta moja 70 letnia matka i ojciec zresztą też, mam znajome po 60 Które na nowo układają sobie życie To dlaczego mam robić  takie założenie?
Nie wiem, może akurat zwracam uwagę  tylko na tych mężczyzn, którzy zwracają  uwagę  na mnie i to cała  zagadka smile
A może  moje poczucie atrakcyjności po prostu rozciąga się poza wygląd?
Albo to kwestia nastawienia,  bo starość  to rezygnacja, a ja tego nie czuję?
I chyba odosobniona w tym nie jestem.

Moze  za 10 lat wrócę  do tematu jak będzie jeszcze forum smile

57 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-01 12:55:37)

Dubel

58

Ela210 napisał/a:

Każdy ma swoje doświadczenia. Ja mam 49 lat i żadnego wrażenia przezroczystosci.
Może to się zmieni,  ale skoro nie jest przezroczysta moja 70 letnia matka i ojciec zresztą też, mam znajome po 60 Które na nowo układają sobie życie To dlaczego mam robić  takie założenie?
Nie wiem, może akurat zwracam uwagę  tylko na tych mężczyzn, którzy zwracają  uwagę  na mnie i to cała  zagadka smile
A może  moje poczucie atrakcyjności po prostu rozciąga się poza wygląd?
Albo to kwestia nastawienia,  bo starość  to rezygnacja, a ja tego nie czuję?
I chyba odosobniona w tym nie jestem.

Moze  za 10 lat wrócę  do tematu jak będzie jeszcze forum smile

Ale Ty nie jesteś po 50-tce. Ot cala różnica. smile Bo najczęściej ileś tam lat po 50-tce to się czuje. I zaprawdę nie ma to nic wspólnego z moimi odczuciami, tym co poza wyglądem itd. Po prostu milej mężczyznom patrzeć na młode ciała, to też pewnie sprawy biologii, rozrodczości, kryzysu wieku średniego i wielu innych powodów. A właśnie o mężczyznach piszemy, o ich odczuciach.

59 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-06-01 13:07:20)

NORMĄ jest, że ludzie najczęściej wiążą się z osobami w wieku zbliżonym do siebie. Chociaż z preferencjami to już jest różnie.

Za prof. Wojciszke:
„Międzykulturowe badania przeprowadzone przez Kenricka i Keefea w 1992 roku, na podstawie odpowiedzi udzielanych przez nowoczesnych Amerykanów i tradycyjnych Hindusów.
W obu kulturach kobiety przejawiały podobne upodobania - zwykle chciały partnera zbliżonego wiekiem, najwyżej pięć lat młodszego i nie więcej niż 10 lat starszego. Dwudziestolatki pragnęły więc 20-latka, a co najwyżej 30-latka. 40-latki - rówieśnika a co najwyżej 50-latka lub 35-latka itd.
Zupełnie inaczej przedstawiało się to u mężczyzn z obu tych kultur, którzy krótko mówiąc, byli zafiksowani na „dwudziestkach”. Partnerek w tym najbardziej płodnym wieku najbardziej pragnęli 15-latkowie (a więc pożądali kobiet starszych od siebie), 20-latkowie (pożądali rówieśniczek), a także 40-latkowie (pożądali kobiet młodszych od siebie).”

Niemniej każdy związek ma swoją własną dynamikę i atmosferę, która z wiekiem partnerów niewiele ma wspólnego, chociaż ma, więc po prostu różnie może być i lepiej dbać o swój związek z różnicą wieku, jak o każdy.

60 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-01 19:17:35)

Jak mężczyznę  nosi na założenie  rodziny to oczywiście  że najlepiej mu wybrać  taką  20, 35 lat.
Tylko czy kazdy 40, 50 latek chce mieć  dzieci?
Autorka posta jest z dzieciatym 36 latkiem, on ma chyba ma inny cel.
Przy wybieraniu partnera  na stały  związek, to chyba ten dalekosuezny cel gra rolę.

Faja, napiszę  w przyszłym roku, po 50.:)
Ale masz rację,  jak kobieta po 50 szuka kogoś  na stały związek, taki jaki miała kiedyś z mężem,  wśród rownolatkow, to może  nie być  tak łatwo.
Polecam Ci filmy francuskie z 50 latkami, poruszające ten temat jest ich wiele, bo kobiety wzięły  się tam w końcu za reżyserię  kobiecych spraw.
Wkleję  tu później.

EDIT..żeby nie wklejać  linkow:
Film Zazdrość z 2017 r
Film Taka jaką  mnie chcesz z Binoche.
I ostatnie filmy z Isabelle  Hupert. 
W ogóle jej filmy to drogą przez kobiece światy godna Oskara.
Wszędzie grają  dojrzałe  50 60 latki.
polecam netkobietkom do przemyśleń.
Jest też  całe stado francuskich filmów o 40 latkach:)
Hollywood nie nadąża..

61 Ostatnio edytowany przez nokiaaa (2020-06-01 14:15:23)

najgorzej ze to ludzka zlosliwosc bedzie wam psula szczescie, bo wiek 11 lat u ludzi po przejsciach, w dodatku ty juz nie chcesz miec dzieci i masz swoje jedno to nie problem.gorzej gdy nie mozna miec dzieci bo wiek kobiety i tesciowie wypominaja to synowej. moja siostra jest starsza od meza i on byl kawalerem bezdzietnym, siostra miala juz syna nastolatka, tesciowie krecili nosem.bo panna pod 40 a on 32 i dzieci nie mial.chcieli wnukow.obecnie maja 4 letnia wnuczke i w rodzinie gadania nie ma,nie wiem jakie zale bylyby gdyby mala sie nie urodzila.chlopak tez chcial  bardzo potomstwo.udalo sie jak siostra miala 41lat chyba.

62 Ostatnio edytowany przez Ajko (2020-06-01 15:18:49)

Dla mnie ta dyskusja nie ma sensu. Są osoby, które uważają, że nie wolno kobietom być w związkach z młodszymi partnerami  bo to te osoby drażni ze względów wizualnych i biologicznych, tak jest było i tak ma być po wsze czasy. Wolno tylko mężczyznom, bo tak było od zarania wieków, bo mężczyźni bez względu na wiek są atrakcyjni (nawet jak nie są, to są), płodni (mimo, że często chcą się zabezpieczyć przed ciążą), zaradni. Każdy kto tak nie uważa poraża głupotą ludzką.  I jest 2 grupa, która uważa, że normalnym jest że są związki z dużą różnicą wieku w tą i tamtą stronę i nie powinno się tym ludziom uprzykrzać życia z tak banalnych powodów.
Nikt nikogo nie przekona jak widzę i to tyle na ten temat.
Autorka i tak sama układa swoje życie, jedyne co jest pozytywne, że większość osób życzy jej dobrze.

63 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-01 15:26:04)

Ajko napisał/a:

Dla mnie ta dyskusja nie ma sensu. Są osoby, które uważają, że nie wolno kobietom być w związkach z młodszymi partnerami  bo to te osoby drażni ze względów wizualnych i biologicznych, tak jest było i tak ma być po wsze czasy.  I jest 2 grupa, która uważa, że normalnym jest że są związki z dużą różnicą wieku w tą i tamtą stronę i nie powinno się tym ludziom uprzykrzać życia z tak banalnych powodów.
Nikt nikogo nie przekona jak widzę i to tyle na ten temat.
Autorka i tak sama układa swoje życie, jedyne co jest pozytywne, że większość osób życzy jej dobrze.

Nie mam nic do związków z dużą różnicą wieku, nawet gdy to kobieta jest starsza.
Co prawda sam takich nie preferuje, ale nigdy się nikomu w życie nie wtrącałem.
Jedyne co mnie drażni to głupota, i zaprzeczanie oczywistym faktom.

64 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-01 15:39:11)

To co starzeje się  kobietom wcześniej  niż mężczyznom, to skóra.ale tu mamy cały przemysł  od zapobiegania po korektę.
Nie można tu oceniać  współczesnych  65 latek, bo ich ten postęp medyczny  nie objął  powszechnie. Gdyby Val  Kilmer inwestował tyle kasy w wygląd co Tom smile) to wyglądałby lepiej.
Kiedyś  modne było opalanie, teraz przeciętna kobieta ucieka przed opalaniem  twarzy. Jak Azjatki.
Fakt  że mężczyźni mają  grubą  skórę i niektórym siwizna i zmarszczki dodają  czegoś na plus  w wyglądzie. 
Ale: mężczyźni  mają  z wiekiem problemy z erekcją,  a kobiety przechodzą  w pewnym momencie menopauzę i nie mogą  dac  komuś dziecka.
Ale to już kwestia tego czego oczekujemy.
Więc  przy 10 latach różnicy  wizualne  nie musi jej być,  a przy różnicy w tę  stronę,  jest szansa, że libido im się  nie rozbiegnie.
Więc  nie ma czegoś  takiego jak oczywisty fakt krótszej przydatności do spożycia.
Chyba że jako matka tu zgoda.
Lub jako kochanek,  ale tu też medycyna działa.:)

65 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-01 15:47:35)

Ela210 napisał/a:

Gdyby Val  Kilmer inwestował tyle kasy w wygląd co Tom smile) to wyglądałby lepiej.

Zacznijmy od tego, że Val Kilmer miał raka gardła. A jak wiadomo choroba ta potrafi wyniszczyć.
Niestety Elu, ale nie wychodzą Ci te porównania. Wcześniej Mickey Rourke teraz Kilmer, wszyscy po operacjach i po 60tce.

Posty [ 1 do 65 z 108 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Kiedy kobieta jest starsza od mezczyzny o 11 lat

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024