Czy to możliwe? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy to możliwe?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Czy to możliwe?

Problem może wydać się infantylny, ale pytam poważnie. Jakiś czas temu nalałem do kubka trochę octu i wody, by stworzyć mieszankę do usuwania plam.

Wodę wylałem, ale w szklance na dnie zostało trochę octu.

Po tygodniu przypomniałem sobie o szklance i zauważyłem zielony nalot, jakby pleśń. Czy to możliwe by grzyb wyrósł na occie?

Płynem do naczyń polałem na gąbkę, ją przejechałem po wnętrzu kubka i zalałem wrzątkiem. Zielone coś zniknęło. Gąbkę oczywiście wyrzuciłem, ale zastanawiam się czy tak samo nie uczynić z kubkiem. W końcu jeśli rzeczywiście to była pleśń to ciężko pić z takiego kubka. A co jeśli płyn do naczyń i wrzątek do końca nie usunęły grzyba i jakaś jego część niewidoczna dla oka została?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy to możliwe?

Ocet paruje, a woda zostaje. Ja bym nie używała kubka, w którym był zielony nalot nawet po umyciu w zmywarce.

3

Zalałem drugi raz wrzątkiem, ale właśnie obawiam się ... z drugiej strony kubek jest prezentem i był jak na kubek drogi. Ehhh

4

TualatinCPU napisał/a:

Zalałem drugi raz wrzątkiem, ale właśnie obawiam się ... z drugiej strony kubek jest prezentem i był jak na kubek drogi. Ehhh

To postaw go gdzieś, niech pełni funkcję ozdobną.
PS Jak już tak ci zależy, to użyj soli.

5

Bez przesady, zielony nalot robi się od wody, wtrącają się związki chemiczne, jeśli umyjesz w płynie do naczyń i wyparzysz, kubek będzie jak najbardziej do użytku.

6

Zielony nalot to raczej jakieś glony niż pleśń.
A nawet jakby to była pleśń to po dokładnym umyciu i wyparzeniu nic się nie będzie złego działo podczas korzystania z kubka.

7

GloriaSoul napisał/a:

Zielony nalot to raczej jakieś glony niż pleśń.
A nawet jakby to była pleśń to po dokładnym umyciu i wyparzeniu nic się nie będzie złego działo podczas korzystania z kubka.

Faktycznie, to nic innego tylko glony, a wystarczyło jakbyś wygooglowal.

8

Tak samo jakbym chciała pić wodę z wazonu po kwiatach smile  W glonach mogą się kryć bakterie.

9

Tamiraa napisał/a:

Tak samo jakbym chciała pić wodę z wazonu po kwiatach smile  W glonach mogą się kryć bakterie.

Po to się myje, żeby kubek czy wazon lśnił czystością, jak wszystko inne, nic się nie uchowa big_smile

10 Ostatnio edytowany przez Herne (2024-09-09 19:55:47)

TualatinCPU napisał/a:

Skoro umieściłeś te wypowiedzi w dziale psychologii, to oznacza, że szukasz rozwiązania typowo psychologicznego - może w takim razie najpierw porozmawiaj spokojnie z tymi grzybami/glonami, znajdź z nimi wspólny język, asertywnie wyznacz granice i poproś, żeby sobie poszły z tego twojego cennego kubka.

Powinny posłuchać.

Używanie gąbki w takim momencie to rozwiązanie nacechowane fizyczną przemocą.

11

Tamiraa napisał/a:

Są glony jadalne, np. algi.
Wyparzenie wystarczy aby zabić ewentualne bakterie.
Z wazonu po kwiatach jak najbardziej można pić o ile jest z odpowiedniego materiału np. szkło, porcelana, fajans. Tak samo można pić z kubka czy szklanki do której wstawiło się wcześniej bukiecik kwiatów.
A nawet można pić i jeść z zapleśniałych wcześniej naczyń po ich umyciu i wyparzeniu.
Ludziom często pleśnieją przetrzymywane brudne naczynia.
Pleśnie i bakterie są wszędzie, w powietrzu, na przedmiotach.
W domu, na dworze , w aucie fruwają sobie niewidzialne.

12

TualatinCPU napisał/a:

Płynem do naczyń polałem na gąbkę, ją przejechałem po wnętrzu kubka i zalałem wrzątkiem. Zielone coś zniknęło. Gąbkę oczywiście wyrzuciłem, ale zastanawiam się czy tak samo nie uczynić z kubkiem. W końcu jeśli rzeczywiście to była pleśń to ciężko pić z takiego kubka. A co jeśli płyn do naczyń i wrzątek do końca nie usunęły grzyba i jakaś jego część niewidoczna dla oka została?

Spokojnie nadal możesz używać tego kubka. To nie jest tworzywo, w które potencjalny grzyb mógł się wgryźć, dlatego porządne umycie i wyparzenie jak najbardziej wystarcza.

13 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2024-09-11 08:27:08)

Dziwny człowiek z ciebie autorze. Panikujesz przed lotem samolotem, wymyślasz jakieś katastroficzne scenariusze, robisz retrospekcję używania kubka w którym z powodu twojego zaniedbania po prostu glon wyrósł... A myślę że to nie wszystko czym urozmaicasz sobie codzienność smile Niełatwo musi się z tobą żyć, nie uważasz?

14

Herne napisał/a:
TualatinCPU napisał/a:

Skoro umieściłeś te wypowiedzi w dziale psychologii, to oznacza, że szukasz rozwiązania typowo psychologicznego - może w takim razie najpierw porozmawiaj spokojnie z tymi grzybami/glonami, znajdź z nimi wspólny język, asertywnie wyznacz granice i poproś, żeby sobie poszły z tego twojego cennego kubka.

Powinny posłuchać.

Używanie gąbki w takim momencie to rozwiązanie nacechowane fizyczną przemocą.

roll

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy to możliwe?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024